Dodaj do ulubionych

Ile mówi dwulatek!

16.07.04, 00:50
Witam. Mam na imie Karolina. Mój synek Nikodem 25 sierpnia skonczy dwa lata.
Powiedzcie ile mówi dwulatek, bo moje dziecko pokaze i przekaze nam wszystko,
i rozumie prawie wszystko co sie do niego mówi, ale bardzo rozmowny to nie
jest. Potrafi powiedziec mama, tata, daj, nie ma, gdzie jest, oko itp. ale ja
czytalam ze niektore dzieci to w wieku dwoch lat to juz pieknie skladaja
zdania.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mama.razy.cztery Re: Ile mówi dwulatek! 16.07.04, 09:15
      to zalezy od dziecka, moje starsze córki paplały jak najęte mając roczek, a
      Zuźka w sierpniu kończy 2 latka a mówi tylko podstawowe wyrazy, jak Twój synek,
      to normalne, nie przejmuj się, każde dziecko ma indywidualny tok rozwoju,
      zobaczysz, wkrótce tak się rozgada, ze będziesz wspominała te chwile, kiedy
      mówił mniej smile
      • oyate Re: Ile mówi dwulatek! 16.07.04, 09:22
        To prawda dziecko ma swoje tępo rozwoju. Widzę to po moich córeczkach
        bliźniaczkach (jednojajowe). Asiunia ma 25 miesięcy i na prawdę ślicznie mówi.
        Składa zdania z 3,4 wyrazów. A Kasiunia mówi więcej ale w swoim niezrozumiałym
        (chyba tylko Asia ją rozumiesmile))języku. Ja sie nie przejmuję. Zaczną kiedy
        będą gotowe. Do żłobka nie chodzą bo takto by już pewnie dużo ładniej mówiły.
    • zgagusia Re: Ile mówi dwulatek! 16.07.04, 09:27
      nie przejmuj sie - chlopcy rozwijaja sie wolniej, oczywiscie sa wyjatki ale
      generalnie chlopcy pozniej zaczynaja siadac, chodzic, mowic itd. Moj starszy
      syn zaczal mowic praktycznie w wieku 3 lat, wczesniej znal pare slow (nawet nie
      10!) ale kapitalnie porozumiewal sie za pomoca gestow. Teraz ma 5 lat i buzia
      mu sie nie zamyka smile) Mlodszy synek (jutro skonczy 2 latka) idzie w slady
      starszego - mowi na razie kilka slow, do konstruowania zdan jeszcze mu daleko.
      Dobrze slyszy, lubi tanczyc przy muzyce, wszystko rozumie i umie pokazac - po
      prostu jeszcze nie nadszedl jego czas na mowienie smile
      pozdrawiam
      Aga
    • mamusiamaciusia Re: Ile mówi dwulatek! 16.07.04, 10:18
      Nie powinnaś porównywać, ważne, że już zaczął, zna pojedyncze słowa. teraz juz
      zacznie szybko mówić.
      a skoro pytasz, to mój Maciuś (26 sierpnia skończy dwa lata !) mówi ślicznie,
      dużo i dość wyraźnie. uczy się różnych dorosłych powiedzonek i używa ich
      prawidłowo. np. powiedziałam mu, ze bajka będzie dopiero za 10 minut, a on: "w
      takim razie poczytaj mi Pinokia".
      pozdrawiam prawie rówieśnika!
    • ikondr Re: Ile mówi dwulatek! 16.07.04, 12:43
      Jestem mamą Mikołaja ur.29.10.2002 r. Moje dziecko zaraz po skończeniu roczku
      zaczęło mówić poszczególne słowa, póżniej coraz więcej i więcej aż doszło do
      tego,że obecnie potrafii powiedzieć wszystko. Umie dokończyć każdy wiersz w
      książeczce nawet do tego stopnia, że nie miał czytanej i nie oglądał książeczki
      dwa miesiące a nadal mówi słowa wierszyka czy bajeczki. Być może na taki szybki
      rozwój mowy miało wpływ to,że czytałam jemu od urodzenia wiersze i bajki oraz
      to,że cały czas z nim rozmawiałam i rozmawiam. Teraz jest właśnie na etapie
      tworzenia zdań.
      Osobiście uważam, że nie ma powodu do zmartwień, po prostu trochę póżniej
      zaczął mówić Twój synek i jest już na dobrej drodze do posługiwania sie
      większym zasobem słów. Powodzenia! Pozdrawiam!
    • vase Re: Ile mówi dwulatek! 18.07.04, 15:11
      A ode mnie jak zwykle link smile))
      Od kiedy dzieci zaczynaja mowic
    • wejkra Re: Ile mówi dwulatek! 19.07.04, 17:43
      Hej!Wiem, że problemy z mówieniem można stwierdzić dopiero gdy dziecko ma ponad
      3 latka i nie mówi. Wtedy trzeba udać się do logopedy i to się jakoś leczy.
      Moja znajoma właśnie tak zrobiła, z tym że milczenie jej synka ma podłoże
      psychiczne (problemy w domu)i potrzebny będzie jeszcze psycholog dziecięcy. Ale
      Twój dwulatek ma jeszcze mnóstwo czasu na rozmowy, a zapewniam że kiedy ten
      czas przyjdzie, nieraz jeszcze zatęsknisz za ciszą. Mój Michaś ma 20 miesięcy i
      mówi bardzo dużo i pełnymi zdaniami-ludzie nie wierzą ze ma niecałe dwa latka.A
      ja czasami mam dosyć tej jego paplaniny, bo buzia nie zamyka mu sie ani na
      moment(nawet przez sen mówi!). A kiedy ignoruję jego gadanie i milczę, to on
      pyta: Mama co mówisz? I pyta dotąd, aż coś powiem i nasza "rozmowa" tzn. jego
      monolog zaczyna się od początku.Niko2002, i na Twojego synia przyjdzie czas, a
      na razie ciesz sie ciszą w eterze. Serio. Pozdrawiam cieplutko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka