Dodaj do ulubionych

Czy pozwalacie i co to daje???

23.04.13, 22:50
Dzisiaj moje dziecko malowalo farbami i flamastrami. Ale zdecydowanie wolało malowac po reku i paznokciach niz po kartce. Mowie : nie maluj raczek, maluj po kartce. Ale potem zastanowilam sie. Kurcze . A dlaczego ma nie pomalowac sobie rąk. Ma 3 lata wiec jeszcze jako takich "obrazów" nie maluje , tylko po kartce tez maluje bargrołki a nie jakies konkretne rzeczy - no czasami słoneczko, albo drzewko z moja pomoca. Czy dajecie dzieciom malowac sobie po rekach ? - nie mowie o ubrudzeniu rak , bo to inna sprawa.
PS nie sa to farby do malowania łapkami
Obserwuj wątek
    • mazia14 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 23.04.13, 23:20
      Tak,farbami pozwalam smile Rozkładamy się na podłodze,poczatkowo grzecznie malujemy na kartce,a później szalejemy big_grin Robimy sobie tatuaże na rękach i nogach itd.Fakt później jest sporo szorowania,ale warto dla radości córki smileFlamastrami zabraniam,trudno zmyć,ale i tak od czasu do czasu pomaluje sobie nimi paznokcie big_grin
    • oregano1 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 23.04.13, 23:43
      Tak,mój wnuczek(2,8 m-cy)uwielbia malowanie łapek,rączek,(i robienie odcisków na kartoniku)z okazji robienia laurek dla Mamy i Taty,gorzej bez okazji,wielki plus ! dostał w postaci braw od baci i dziadka w momencie przeprowadzenia linii w labiryncie(to doslownie wczoraj),jeszcze nie maluje obrazków,chociaż podoba mu się coraz bardziej malowanie.(na razie ,mówi -nie umie i nie zawsze pozwala sobie pokierowac rączką)
    • mw144 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 08:31
      Pozwalam. Zaznaczam tylko, że jutro pójdzie taka usyfiona do przedszkola, bo niektórych mazideł nie da się zmyć od razu. Ze dwa razy spróbowała i głupota przeszła.
    • semi-dolce Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 08:37
      Nie wpadłam na to, że można nie pozwolić smile Maluje siebie regularnie, staram się więc kupować łatwo zmywalne flamastry. Zdarza się jednak, że kilka dni chodzi w śladach po takim malowaniu. I nie chodzi o ręce, mój syn potrafi pomalować się dokładnie cały i ma z tego wielką uciechę smile
      • rooms Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 08:48
        pozwalam, kupuję zmywalne flamastry. A nawet jak pochodzi parę dni w malunkach to też świat się nie zawali...
    • kaskahh Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 08:53
      pozwalam, gdy jestem obok smile
      na stoliku leza w sasadzie tylko kredki, gdyby cos przyszlo do glowki, lub tez inne dzieci podczas odwiedzin by na cos wpadly

mamy tez zmywalne pisaki, ale te grozniejsze leza na szafie ( choc to tez pewnie nie problem... tam siegnac)
      • kaskahh Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 08:54
        a, i jeszcze stemplujemy na rekach
        • karro80 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 11:23
          O totosmile Mam zdjęcia młodej w samym pieluchu i ustemplowanej koszulce, rękach, nogach. Ale miała radochę<stemple uwielbia - w przedszkolu stemplują na dziecku też bytność za zajęciach dodatkowych>
    • esr-esr Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 10:37
      pozwalam, ostatnio maluje młodszego brata
    • budzik11 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 10:45
      Oczywiście, że pozwalam. Co to daje? Pewnie frajdę.
    • aniaturek0409 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 11:02
      Pozwalam i nawet jak chodzi z kreską na buzi którą niełatwo zmyć to co z tego, to przecież tylko małe dziecko. A daje to jej wielką frajdę, dużo większą niż mazanie po kartce.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 11:32
      a czemu nie? niech sobie maluje. lepiej po rękach niż po ścianie czy fotelu...
      • green-koala111 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 11:44
        Ufff.. To znaczy ze nie na za wiele pozwalam mojej córce. No wlasnie mojemu dziecku tez to daje wielka frajde. Stempelki, flamasrty farby. Moze wlasnie to tez sie wzielo od stempelków za aktywnosc.
        dzieki. utwierdilyscie mnie w przekonaniu ze jest wszystko ok
    • silje78 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 13:05
      no właśnie. dlaczego nie? jeśli porblemem jest to, że nie są to farby do malowania palcami to zamień je na na takie i ten problem zniknie. moja córka ma też farbi do buzi, czasami siada przed lustrem w łazience się nimi smaruje. kiedyś chciała cała się wymalowac to rozebrala się do majtek i wysmarowała. dużo radosci i równie dużo czyszczenia.
      mała rada. jeśli nie potrafisz znaleźć odpowiedzi na pytanie dlaczego czegos zabraniasz to nie zabraniaj.
      • eliza_b Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 13:15
        Pewnie, ze pozwalam. Corka teraz ma 5lat i juz jej ostatecznie przeszlo. Lubila pomalowac sobie paznokcie czy namalowac cos na rekach nawet czasem na moichwink
        Zabawa jej sie podobala,nie stanowila zagrozeniia,wciaz miala mowione,ze flamastry sluza do rysowania na kartce. Nasycila swoja ciekawosc i dala spokojwink
      • green-koala111 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 14:43
        silje78 napisała:

> no właśnie. dlaczego nie? jeśli porblemem jest to, że nie są to farby do malow
        > ania palcami to zamień je na na takie i ten problem zniknie. moja córka ma też
        > farbi do buzi, czasami siada przed lustrem w łazience się nimi smaruje. kiedyś
        > chciała cała się wymalowac to rozebrala się do majtek i wysmarowała. dużo rados
        > ci i równie dużo czyszczenia.
        > mała rada. jeśli nie potrafisz znaleźć odpowiedzi na pytanie dlaczego czegos za
        > braniasz to nie zabraniaj.
        No wlasnie to bylo tak, zabronilam,ale za chwile zastanowilam sie co powiedzialam. no dlaczego ma nie malowac? skaleczy sie ? nie , poobija ? nie . O tym ze sie pobrudzi to nawet nie pomyslalam , chyba to bylo takie spontaniczne,tylko nie wiem dlaczego tak mi sie wyrwalo
    • kinga_owca Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 13:50
      Pozwalam, malować, stemplować, rysować flamastrami. Już nie raz chodził przez 2-3 dni z odbitymi firmowymi pieczątkami bo zmyć nie mogliśmy wink Teraz już mu przeszło, czasem jeszcze maluje sobie flamastrami barwy wojenne i koloruje paznokcie.
      • senait Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 14:04
        Zawsze powtarzałam, że malujemy, rysujemy tylko po kartkach papieru. Nie po ścianach, nie po meblach. Sama jestem zdziwiona, że tego przestrzega i o malowaniu siebie nawet nie pomyślał, choć jest dzieckiem niesfornym i pomysłowym.
        Przypomniałam sobie, kiedyś próbował pomalować sobie twarz niebieską kredką, ale powiedziałam, że to zły pomysł.
        • silje78 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 25.04.13, 08:16
          moja córka we wrześniu skończy 6 lat. na ścianie mam jedną małą kreskę, kredka spadła i przerysowała. nie musiałam jakoś specjalnie jej przypominać za każdym razem, a jest dzieckiem, które godzi się z moimi argumentami, ale ma swoje ale (zawsze). nie widzę nic złego w malowaniu po sobie. ja nie raz miałam kropki, serduszka itp mazgaje na rękach.
        • kj-78 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 27.04.13, 22:43
          O, to zupelnie jak moje. Zawsze powtarzam, ze rysujemy tylko po papierze i moje dzieci jakos nie wpadly na to, ze moglyby rysowac po czyms innym. Nie musze chowac flamastrow, jeszcze zadna sciana ani ksiazeczka nie zostaly poszkodowane smile Wiec nie tyle nie pozwalam, co dzieci na szczescie nie chca! Co za ulga big_grin
    • gemmi18 Tak, pod prysznicem 24.04.13, 14:08
      Mamy duży, wykafelkowany prysznic i wszelkie malowanie farbami odbywa się właśnie tam. Najczęściej tuz przed wieczornym myciem, dzieci na golasa malują ściany, a po chwili siebie. Ostatnio wymalowały się dosłownie całe, a ile przy tym było radości wink. Po zabawie zabieram farby, a cała twórczość zmywa się podczas kąpieli. Polecam taki sposób na farby.
    • bbkk Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 15:05
      Oczywiście. Nie przyszłoby mi do głowy zabraniać. Na szczęście istnieje Crayola smile
    • macca4 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 17:26
      Ale to zależny jakie farby - jeśli do malowania twarzy to ok ale większość pozostałych farb/mazaków jest jednak toksyczna (barwniki) i nie jest dobre pozostawianie malunków na skórze - zwłaszcza na dużych powierzchniach.
      Dla mnie to jedyny ale ważny argument przeciw.
    • klubgogo Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 20:33
      Pozwalam. Pozwalam malować po kartkach i własnym ciele, po wszystkim, co jest zmywalne. Fakt, że ze skóry zmywa się po dokładnym szorowaniu i czasami idzie ze śladami do przedszkola, ale co z tego.
      • eps Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 24.04.13, 20:41
        pozwalam.
        kiedys mi sie spać chciało i pozwoliłam żeby córka mi tatuaże malowała no i musiałam na 2 dzień do pracy z malunkami na dłoniach iśc bo nie zlazło cholerstwo wink
        od tego momentu maluje raczej tylko siebie.
    • saguaro70 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 25.04.13, 10:25
      Moja córka ma 6 lat i do tej pory lubi malować mi po rękach. A co to za Problem umyć łapki?
      Bez przerwy mam na rękach jakieś tatuaże.
    • magdalenas9 Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 25.04.13, 21:32
      mamy zmywalne pisaki i ok, bez przesady, ale jak troche pomaluje nic sie nie stanie.
    • guderianka Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 28.04.13, 07:34
      Moje do dzisiaj pytają czy mogą malować dłońmi. 7 i 13 lat-ewidentnie sprawia im to dziką radość, udają że się nawzajem pomarzą, straszą, machają przed oczyma, rechotu jest co niemiara. Jak były male też malowały paluszkami-pozwalałam. Poznawały fakturę kartki, dotyk farby, wody, odczuwały. Potem zaczęło się podobać wink
      • mama_mili Re: Czy pozwalacie i co to daje??? 29.04.13, 15:55
        moja córka uwielbia malować farbami, każde malowanie kończy się pomalowaniem rączek. Ostatnio malujemy zwykłymi farbami temperowymi, ale bardzo dobrze się zmywają i nie uczulają, więc pozwalam jej na szaleństwa.
        Nigdy niczego nie pobrudziła, jak jej się znudzi, idzie do umywalki z rękami w górze (jak chirurg do operacji) i tylko prosi, żeby jej przystawić krzesełko, bo ona nie chce pobrudzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka