Dodaj do ulubionych

Wazne pytanie do mam chlopcow!!!!

24.07.04, 10:15
Czy sciagalyscie napletek waszych synkow w czasie kapieli? Kiedy ewentualnie
zaczelyscie a jesli nie to czy teraz wystepuja jakies problemy u waszych
synkow. To pytanie zadalam tez na forum niemowle ale chcialabym jeszcze znac
opinie "starszych" smile mam.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • miska77 Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 24.07.04, 11:14
      witam !
      my nie zciagamy napletka bo do drugiego roku zycia to jedna calosc z czlonkiem i
      do tego czasu sie odzieli - tak twierdzi lekarz. Jezeli pozniej nie bedzie
      schodzilo to dopiero mozna zaczac zciagac przy kapieli.

Pozdrawiam,
      Ewa i Grzes
      • nana30 Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 24.07.04, 11:58
        Mnie rownież pediatra zakazał robić cokolwiek z napletkiem, przynajmniej do 1
        roku zycia.
        Nana
    • kazia76 Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 24.07.04, 12:13
      mnie już w szpitalu kazali ściągać napletek po kazdej kąpieli i delikatnie
      obmywać siusiaczka z mastki.kiedy nabrałam wprawy,to robiłam to w trakcie
      kapieli.zarówno pediatra jak i urolog u którego leczyliśmy dziecko byli zdania
      że takie postępowanie jest własciwe.dziś mój syn ma 7 lat,problemów z sisiakiem
      żadnych,a jak się urodził,to ledwie miał widoczne ujście cewki moczowej.teraz o
      swojego ptaszka dba już sam.
      ogólnie jestem zwolennikiem ściągania skórki od zarania życia
    • osmag Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 24.07.04, 12:59
      Ja nie ściągałamnapletka bo uważam ,że jest to świetna ochrona u małego dziecka
      przed wszelkiego rodzaju brudem. Mój syn ma dziś 13 lat , żadnych problemów i
      oczywiście o chigiene dba już sam.
      • magdamroziuk Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 24.07.04, 19:36
        A nam lekarka kazała odciągać dość często, bo to wylęgarnia bakterii. Mały miał
        już 2 infekcje coli w moczu (bezobjawowe! wyszły przy innej okazji), więc tym
        bardziej kazano mi na to uważać. Mały ma 8,5 miesiąca i napletek już od 2
        miesięcy na pewno jest odklejony, wcześniej nie wiem, bo sama bałam się
        odciągnąć tak mocno. Opnie co do pielęgnacji siusiaka są podzielone także wśród
        lekarzy. Ale spytajcie mężów, czy nie myją pod napletkiem, bo myślę, że myją, a
        mastka to zwykły brud, a nie ochrona.
        • madeyowa Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 24.07.04, 22:03
          Zaczęłam ściągać synkowi napletek przy kąpieli jak skończył 3 lata(wcześniej
          nawet się nie dało, więc na siłę tego nie robiłam). Przez ten czas nie mieliśmy
          żadnych problemów z siusiaczkiem. Nasz pediatra był zdania, że wcześniej nie
          powinno się tego robić, przynajmniej do ukończenia przez chłopca 2 lat. Zdania
          są jednak różne.
    • steffa Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 24.07.04, 22:12
      Ja nie ściągam i ponoć nie trzeba na razie (opinia urologa). Na razie, czyli
      do 2 lat na pewno. Jeśli strumień moczu idzie dobrze, to nie ma się czym
      przejmować.
    • kmianka Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 25.07.04, 12:40
      Ja sciagam synkowi napletek w czasie kapieli (oczywiscie bardzo delikatnie) 2-3
      razy w tyg. Tak mi kazali w szpitalu i potwierddzila to pediatra. Jesli tego
      nie robie przez dluzszy okres czasu wtedy koncowka siusiaka jest
      zaczerwieniona...
      Przeciez pod napletkiem zbieraja sie bakterie i trzeba ja od czasu do czasu
      wyplukac...
      Ale jak widzisz, opinie sa skrajne... W kazdym badz razie, nie zauwazylam, by
      sciaganie napletka w jakikolwiek sposob szkodzilo synkowi.
    • lideczka_27 Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 26.07.04, 01:49
      mój synal ma 14 miesięcy i nic mu tam nie majdruję wink Lekarz powiedział, że nie
      trzeba. Czasem leciuteńko tylko zsunę, minimalnie, nie wiem czy to coś daje, bo
      chyba trzeba by więcej. No ale nie kazał, to nie będę nadgorliwa wink

pozdrawiam
      lida
      • atom32 Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 26.07.04, 09:31
        WitaJ! Jestem mamą dwóch chłopców, którzy od urodzenia mieli zwężony napletek.
        U starszego zaczęliśmy odciągać napletek jak miał ok. 1,5 roku- ale po wizycie
        u chirurga, który ściągnął synowi po raz pierwszy skórke i kazał smarować
        maścią hydrokortyzonem i dopiero potem delikatnie odciągać. Teraz nie ma
        problemów. U młodszego musieliśmy zacząć wcześniej ok. roku-bo miał nawracające
        infekcje dróg moczowych. Lekarz powiedział, że jak napletek jest bardzo wąski
        to najpierw trzeba smarować maścią, żeby w czasie ściągania nie dochodziło do
        pęknięć skóry. Zbyt wczesna interwencja może powodować maleńkie zrosty i
        doprowadzić do prawdziwej stulejki (zwężenie tak silne ,że nie da się
        odprowadzić napletka). Ponoć do roku nie powinno się na siłę odciągać.Najlepiej
        zapytaj dobrego lekarza i zdaj się na intuicję. Jak nie masz problemów z
        infekcjami to spokojnie
    • emilkaq Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 26.07.04, 11:30
      Ja nie ściągałam bo jak twierdziła ówczesna Pani doktor opiekujaca się moim
      synkiem, było to zbędne. Po przeprowadzce i zmianie lekarza-Synek miał wtedy
      1,5 roku, okazało się że trzeba interwencji chirurga, który to siłowo odciągnął
      skórkę. Było kilka dni cierpień i strachu przed sikaniem, dlatego teraz mam
      wyrzuty sumienia że coś zaniedbałam. Dodam że od interwencji chirurga ściągamy
      napletek codziennie w czsie kąpieli. Pozdrawiam Aga mama Mikołaja
    • aluc Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 26.07.04, 12:25
      nie ściągałam - pediatra obejrzała Maksiowi-noworodkowi siusiaka i orzekła, że
      nie ma zwężonego napletak i ściągać nie należy
      w zeszłym roku byliśmy na konsultacji u urologa (wodniak), napletek u prwie
      dwuletniego Maksia był odklejony i dalej dostaliśmy zalecenie, żeby nic z nim
      nie robić to i nie robimy
      infekcji żadnych Maksio nie miał, mastka właśnie przed tym chroni i nie należy
      jest zbyt skrupulatnie czyścić
    • le_lutki Re: Wazne pytanie do mam chlopcow!!!! 26.07.04, 12:43
      Nam pediatra tu we Francji powiedzial, ze mozemy przy kapieli leciutko sciagac -
      tyle, ile sie da, zwlaszcza zeby dokladnie umyc, bo tam sie odkladaja rozne
      nieciekawe rzeczy. Synek ma dziewiec miesiecy i choc nie robilam tego
      bynajmniej systematycznie (mowie o sciaganiu) to zauwazylam jakies 3 tygodnie
      temu, ze zrobilo sie to "samo" smile
      Sama jestem raczej zwolenniczka pozwalania na dzialanie naturze smile
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka