Dodaj do ulubionych

Nie mówi mama

30.05.13, 18:09
Dziewczyny co powiecie na to że dziecko 21 miesięczne które non stop nawija nie mówi słowa mama ? Ciągle tylko tata baba dziadzia hau hau miau nie ale mama za chiny nie powie. Mówię do niego - powiedz mama a synek się śmieje. Pytam się kto jest na obrazie odpowiada tata na pytanie a kto obok stoi ? śmieje się. Zaciął się i nie mówi mama od jakiś 4 miesiący. Nie wiem czy to normalne aby dziecko nie mówiło a jak już to mówiło że jestem baba. Martwi mnie to.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Nie mówi mama 30.05.13, 18:49
      Nie martw się. W końcu powie. Każde gadające i mające mamę dziecko w końcu zaczyna do niej mówić mama wink
      • ola33333 Re: Nie mówi mama 30.05.13, 19:26
        podejrzewam, ze siedzisz z nim caly czas wiec jestes dla niego po prostu oczywista oczywistoscia. To ktos inny musi dziecko nauczyc, ze to ty jestes mama.
        Jak cie nie bedzie w pomieszczeniu to ta osoba musi sie pytac dziecka gdzie mama i jak wejdziesz, to ta osoba musi pokazac na ciebie i powiedziec "o to mama". i tak do skutku az dziecko zajarzy. Sama go tego nie nauczysz, ze ty to mama.
        • baba-baba Re: Nie mówi mama 30.05.13, 20:37
          Mój syn z kolei jak miał 11 m-cy mówił "baba" (tak sobie,nie było babci w pobliżu) a teraz ma 2 lata i za chiny nie powie "baba".Ot przewrotny.
          Ja mam inny pomysł: jak będzie ktoś u ciebie w domu niech wezmie synka na kolana,ty wyjdz do innego pokoju,ta osoba niech woła:"mama"i wtedy wchodzisz.Zróbcie tak kilka razy,efekt murowany,przetestowanesmile
    • mia_siochi Re: Nie mówi mama 30.05.13, 20:34
      Mój też baaardzo długo nie mówił "mama". Koleżanki kwękały "a jakże to, mama nie mówi". A ja uwazam, ze to bardzo trudne słowo do wymówienia jest wink
      W koncu powie, dlaczego miałby nie powiedzieć smile
    • minerwamcg Re: Nie mówi mama 30.05.13, 20:36
      Ja dość długo do mamy mówiłam "miau" smile
    • gazeta_mi_placi Re: Nie mówi mama 30.05.13, 20:58
      Jeżeli zostałaś Mamą po 30-tce nic dziwnego, że mówi "baba", dzieci bywają spostrzegawcze.
      • joanmary Re: Nie mówi mama 30.05.13, 21:11
        Dla twojej wiadomości syna urodziłam mając 29 lat , w dodatku wszyscy mówią mi że nie wyglądam na 30stkę , tylko na 10 lat mniej. Ciekawe czy to był żart z twojej strony ( a poczucie humoru jest na właściwym miejscu ) czy prawdziwe stwierdzenie. Sorry ale twoje komentarze dotyczące moich wątków irytują mnie. Chyba dla zasady uwielbiasz przytyka walnąć uncertain
        • minerwamcg Re: Nie mówi mama 30.05.13, 22:30
          Ależ oczywiście, że tak. Gazeta w życiu niczego nie urodziła, chyba że felieton, a plącze się po rodzicielskich wątkach z uporem godnym lepszej sprawy i trolluje. Niestety, posiada niewyczerpane zapasy żywności (chociaż ostatnio stara się schudnąć) i nawet niekarmiona nie idzie sobie, jak to zwykle robią trolle, tylko dalej zawraca odwłok. Taki koloryt lokalny.
      • bluemka78 Re: Nie mówi mama 30.05.13, 21:38
        Aleś bystra wink
    • asta79 Re: Nie mówi mama 31.05.13, 00:07
      Nie martw się - powie.
      U nas (syn - 20 miesięcy) jest podobnie ze słowem "tata" - jeszcze parę tygodni temu wszystko było "tata", a potem nauczył się "baba" i "mama" i teraz "tata" za chiny nie chce powiedzieć. Też zapytany śmieje się i widać, że taka "złośliwość" sprawia mu frajdę.
      Masz uparciucha i już, ale skoro mówi w ogóle, to powie w końcu i "mama".
    • goha_b Re: Nie mówi mama 01.06.13, 10:27
      Ciesz sie ze nawija bo moja corka nie mowila NIC do 2,5 roku. Nawet mama!
      Teraz ma 4,5 i sie nie zamyka...
      Przyjdzie czas ze zacznie mowic mama tez, a zwlaszcza: mamo dlaczego? i mamo a po co? tyle bedziesz miala "mama" ze Ci uszy spuchna wink
    • uppss Re: Nie mówi mama 02.06.13, 21:03
      Nie martw się. Moja nie mówiła "mama" dopóki nie skończyła 2 lat. Wcześniej tylko było : "cio to?" "tata", "baba" i "nie".
      A jak zaczęła mówić "mama" to na męża zamiast tata zaczęła mówić "tatuś" smile
      • uppss Re: Nie mówi mama 02.06.13, 21:04
        a młodsza ma 15 miesięcy i mówi na mnie "nana"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka