karo.8 20.07.13, 18:18 Kupujecie te buty dziecku i ewentualnie wkładkę ortopedyczną bez konsultacji z ortopedą. dziecko ścina buty po zewnętrznej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia_siochi Re: Buty Memo 20.07.13, 18:26 Z ortopedów u których byłam,a kilku ich bylo, żaden nie napomknął nawet o tego typu butach. Z jednym ustaliliśmy, że wkladki supinujące i podnoszące jedną nogę mam kupić, ale to po wakacjach, zeby dziecka nie męczyć. I te wkładki mają być do normalnych butów, wygodnych i miękkich. Sama bym takich trepów w życiu nie kupiła, a jakby ortopeda kazał to skonsultowałabym to jeszcze z jakimś. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Buty Memo 20.07.13, 18:37 > Sama bym takich trepów w życiu nie kupiła, a jakby ortopeda kazał to skonsultow > ałabym to jeszcze z jakimś. szkoda ze piszesz o czyms ni majac o tym pojecia. Moze wygladaja masywnie ale takie nie sa. Moj syn nosi je bo NASz ortopeda, zreszta Ci do ktorych chodzilam wczesniej tez, na pierwszym miejscu wymieniaja ta firme. Z jednym ustaliliśmy, że wkladki supinujące i podnoszące jedną nog > ę mam kupić, ale to po wakacjach, zeby dziecka nie męczyć podnoszace? tzn ze Twoje dziecko ma krotsza nozke? Jesli tak, to nie dziwie sie ze nie mialas zalecenia na te buty bo te sa na inne wady. A wskazanie ze trezba kupic po wakacjach zeby sie dziecko nie meczylo dla mnei byloby znakiem zeby spierniczac od tego specjalisty. Albo dziecko ma wade, albo nie. Majac wade i nie noszac odpowiednich butow dajesz przyzwolenie na postepujace zmiany, i wydluzasz proces korygowania. Wez sie dziewczyno zastanow nastepnym razem co piszesz. A najlepiej zmien lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Buty Memo 20.07.13, 19:02 Faktycznie, trepy za kostkę są wprost wymarzone na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 oj sa masywne 21.07.13, 02:28 kupowalam je mojemu dziecku, m. in. z obnizonym napieciem miesnowym. Widzilam, ile wysilku kosztowalo dziecko uniesienie nogi w tak ciezkim bucie. Jakbym mu ciezarki do stop przymocowala. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Buty Memo 20.07.13, 23:37 Buty firmy Memo są miękkie i wygodne . Wysoka cholewka przeznaczona jest do konkretnych wad, mają modele niskie, które wyglądają jak 'normalne' obuwie. Wiem, bo je sprzedaję, żeby nie było, że nie mam do czynienia, a się wymądrzam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Buty Memo 20.07.13, 18:40 kupujemy ale po konsultacji. Wkladke nosi tez od jakiegos czasu, nie od poczatku. Scinanie po ktorejs stronie nie jest wskazaniem do takich butow ale do konsultacji. Lekarz oceni czy potrezbna a jesli tak to wskaze konkretna. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Buty Memo 20.07.13, 23:46 Buty kupiłabym tylko po konsultacji z dobrym fizjoterapeutą. Wiadomo, że opinii na temat obuwia ortopedycznego jest wiele - są lekarze, którzy zalecają wysoką cholewkę bez sensu, prowadząc tzw. 'starą szkołę'. W niektórych przypadkach jest to jednak słuszny wybór. Z jakiego rejonu polski jesteś? Naprawdę warto skonsultować wadę stóp/chodzenia z dobrym fizjoterapeutą. Spróbuj skontaktować się z zawitkowskim z forum 'Opieka i pielęgnacja a rozwój dziecka', może poleci Ci odpowiedniego lekarza. Co do butów - są modele z niską cholewką, sandały. Nie jestem lekarzem, więc nie wiem, czy wywarłyby negatywny wpływ na jakąś istniejącą już wadę. Na pewno wykażą, którą część podeszwy dziecko ściera najbardziej, wtedy należy dobrać szarą lub żółtą wkładkę, ale moim zdaniem tylko pod okiem dobrego specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Buty Memo 23.07.13, 14:08 Nie. Nie kupujemy. Tak jak nie leczymy z chorób, na które nie choruje. Ścieranie po zewnętrznej stronie jest prawidłowe. Po wewnętrznej świadczy o koślawym ustawieniu stóp i należy je korygować. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Buty Memo 23.07.13, 16:43 nie znasz sie to nie pisz. moj syn sciera wlasnie raczej zewnetrzna czesc a golym okiem widac wade Odpowiedz Link Zgłoś