Dodaj do ulubionych

jak śpią w nocy wasze roczne dzieci?

16.08.13, 10:09
Mamusie, napiszcie mi prosze jak śpią wasze dzieci i czy sen mojego dziecka to normalna rzecz w tyym wieku?
Synek wczoraj skończył 13 miesięcy. Do końca 6 miesiaca karmiłam go piersią, także kilka razy w nocy. Od 7 miesiąca przeszmiśmy na mleko sztuczne i postanowiłam zaprzestać karmienia w nocy. Dosłownie wystarczyły 4 dni i synek oduczył się jeść w nocy. Jednak i tak budzi się, czasem nawet z 10 razy lub więcej. W ciągu dnia ma przeważnie 2 drzemi po ok godzinie, najpóżniej koło 16-17. Na kolacje zjada kaszkę na 150 ml wody, dość gęstą, neidojada do końca więc powinien być najedozny wystarczająco na całą noc. Idzie spać o 21, raczej nie mamy problemów z zasypianiem. Pół nocy prześpi po czym zaczyna sie - kwiczy, kręci sie i w końcu zaczyna popłakiwać. Wtedy podaję mu smoczek lub przewracam na drugi boczek i śpi dalej - i tak kilka razy w nocy.
Ja byliśmy na wakacjach to żeby sie wyspać, to przy pierwszym zapłakaniu braliśy go do siebie do łóżka i przespaliśmy bez kwiknięcia do rana. W domu postanowiliśmy też tak robić ale zdarza się, że w nawet w naszym łóżku się wierci, kwęka, płącze...
Ja wiem, że są skoki, emocje całego dnia. Ktoś kiedys pisał żeby spróbować wyeliminować gluten na jakis czas - ale jaki to ma związek ze snem?
My już tak sie przywyczailiśmy do tych nocy, że jak wstajemy rano to zapomniamy o tym, nikomu o tym nie mówimi a jak ktoś sie pyta jak tam maly to nawet nam to do głowy nie przychodzi bo oprócz tego synek jest zdrowy i fantastyczny smile
Czy mozna coś zrobić żeby ten jego sen się poprawił czy może czekać... pocieszcie mnie chociaż, że to sie kiedyś skończy.
Obserwuj wątek
    • gizm0 Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 16.08.13, 10:57
      U nas było podobnie, powodem u nas był smoczek. Młoda wybudzała się z mocnego snu i w płytkim wyczuwała brak smoczka. PO załadowaniu smoka, zasypiała znowu, po jakimś czasie powtórka. Ja nieprzytomna do pracy chodziłam, bo kilka razy wstawanie, aby dać smoka. W końcu w wieku 13 m-cy sąsiadka-lekarka poradziła odstawić smoczek. Przemęczyliśmy się 3 dni...przy zasypianiu, bo smok był tylko do zasypiania u nas. W 3 dniu dziecko przespało całą noc. Z drugim dzieckiem było podobnie, ale już wiedziałam co to i szybciutko smoka się pozbyłam.
      • ola.otiska Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 16.08.13, 11:09
        musiałabym spróbować bez smoczka, ale myślę, że będzie ciężko... on włąśnie jak się przebudzi w nocy to po omacku szuka smoczka, nawet usta otwiera jak już czuje, że jestem obok... może to będzie to.
        może jak będę miała jakieś dni wolne to spróbuje bo inaczej nie wstanę do pracy...
    • monocle Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 16.08.13, 11:08
      Trafił Ci się taki, a nie inny egzemplarz, a z kolei brak nocnych karmień wcale nie oznacza, że dziecko będzie spało jak suseł wink
      Tym bardziej rezygnacja z karmienia piersią i przejście na mm nie daje żadnej gwarancji, że nocki się poprawią. Dziecko do przesypiania nocy dorasta, jedno wcześniej, inne później.
      Budzenie się Twojego dziecka jak widzisz nie ma związku z głodem, prawdopodobnie jest to inna potrzeba, np. bliskości wink
      Np. ja się mogę pochwalić, że na dzień dzisiejszy od kilku miesięcy mój piersiowy syn przesypia całą noc bez karmienia.
      Kiedy miał rok, też tych karmień nocnych nie było dużo, ale pamiętam nasze maratony cyckowe, po których nie miałam sił, by rano wstać wink
      • libretinka Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 16.08.13, 11:30
        U nas identycznie. Mały ma 13,5mca.
        Być może to smoczek, chociaz nie wiem... miedzy 10-12 miesiącem spał dużo dużo lepiej, zdarzały się noce, że spał bez przebudzenia od 20 d0 4-5 rano. Teraz od okolo 2- 5 są cyrki, jeki, stękanie, potem mały przysypia twardszym snem nad ranem ( już u nas w łóżku) i doslownie po tym jak my wyjedziemy z łóżka, mija kilka minut i mały nie śpi.
        Może spróbuję z tym smoczkiem. I tak zamierzałam go już odzwyczajać, ale mamy tylko jedynki górne i dolne i nie wiem czy przez odstawienie smoczka właśnie teraz, gdy wchodzimy w bolesne ząbkowanie, nie ukręcimy sami na siebie bicza...
    • lluizaaa Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 16.08.13, 22:03
      Moj synek ma skonczone 12mcy, od 10mca zacząl przesypiać noce smilemimo że jest kp. Czekalam cierpliwie kiedy to nastapi, bo bywaly rozne nocki. Wiec jak ktos napisal wczesniej, metoda karmienia kp czy mm nie gwarantuje przespanej nocki. Spi od 19-20 do 5-7 (budzi sie na mleko) i zazwyczaj dosypiamy do 8-9. Od kilku dni po zasnieciu wybudza sie, tata idzie go zazwyczaj przytulac i zasypia.Bardzo sie wierci i steka w nocy, czasem polakuje wiec i tak sie przebudzam, zauwazylam ze jak zmienia pozycje do snu to czasami nie umie sie ulozyc wtedy siada i zaczyna plakac. Najlepiej zasypia lezac na mnie a raczka miedzy piersismile Te nocne steki obwiniam wychadzace kolejne zabki 3 i 4 dolne ma bardzo napuchniete dziasla, i az biale przebija, wiec czekamy az sie wykluja.
      W dzien spi juz zazwyczaj raz po 1-1,5 czasami do 2h ale rzadko, niekiedy zdarzy mu sie druga drzemka.
    • parsifal-s Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 18.08.13, 20:48
      nasz czasami śpi całą noc ale zazwyczaj budzi się i wędruje do nas i dosypia z nami
    • truskawka-00 Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 19.08.13, 14:00
      A jak zaprzestaliście karmienia w nocy?
      • mb75 Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 19.08.13, 14:24
        Mój 13,5 m-ca przesypia noce mniej więcej od 7 miesiąca. Idzie spać koło 19:45-20:00 i śpi do 6-7, czasem trochę dłużej. W ciągu dnia śpi dwa razy, w sumie ok 3 godzin - chociaż ostatnio zdarzają mu się dni z jedną drzemką.
        Jak miał 6 miesięcy przenieśliśmy go ze spaniem do swojego pokoju. Po dwóch tygodniach przestał jeść w nocy.
        Myślę, że w Twoim przypadku problemem może być smoczek. Dziecko zasypia w określonej sytuacji (czyli np ze smokiem) i jak się w nocy obudzi to nie umie zasnąć jeżeli sytuacja jest inna (czyli brak smoczka). My mielismy taki problem, że Mały zasypiał na rękach i odłożony do łóżeczka budził się po pół godzinie - godzinie z płaczem. Odkąd zaczął zasypiać w łóżeczku to nawet jak się obudzi - pogada, pośmieje się i zasypia (pobudki z płaczem w ciągu ponad pół roku można policzyć na palcach jednej ręki). Nie wiem czy u wszystkich dzieci tak to działa - ale u mojego tak to wygląda.
      • ola.otiska Re: truskawka-00 22.08.13, 02:55
        truskawka-00 napisała:

> A jak zaprzestaliście karmienia w nocy?

Bardzo szybko nam się udało. Pierwszej nocy jak mały się obudził, zrobiłam mu trochę mleka w butelce (nie podałam już piersi). Drugiej nocy chyba też daliśmy trochę mleka z butelki - modyfikowanego oczywiście. Trzeciej nocy oszukałam go i wypił trochę wody, czwartej nocy podałam mu wodę ale już nie chciał a piątej nocy jak się obudził to dałam mu smoczek i od razu usnął. no i tak jest do dziś więc na dzień dzisiejszy jestem w 100% pewna, ze powodem tych pobudek nocnych jest smoczek uncertain Tak jak ostatniej nocy - obudził się z 6 razy i za każdym razem podałam mu smoczek i on usnął... Już czekam na 3 dni urlopu we wrześniu i zaczynamy odstawianie smoczka....
    • blue_romka Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 19.08.13, 21:47
      Na brzuchu.
    • bluemka78 Re: jak śpią w nocy wasze roczne dzieci? 19.08.13, 22:37
      Nasze bliźniaczki spaly fajnie do 8m, do 4m jedna jadła w nocy, druga gdzieś do 6/7m. Od 8 zaczęły iść zeby i dobre spanie sie skończyło u jednej. Cała noc czasami sie kręciła więc kupiliśmy materac i dolozylismy do własnego. Mając dziecko pod ręka, lątwiej było w nocy ja przytulić czy podać smoczek lub picie. Druga spała lepiej, ale wstawala o 5 rano przez kilka miesiecy smile
      Ta co zle spała zaczęła dobrze spac jak wyszły wszystkie zeby do 5 włącznie. Teraz czasami przyjdzie do nas nad ranem jak sie przebudzi, za to ta co miała dobry w maire sen i zabkowanie gładko przeszła od 2rz ma rozne snyi kilka razy czasem sie przebudzi z płaczem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka