Dodaj do ulubionych

zdalna kontrola niani

23.08.13, 13:54
W końcu zdecydowaliśmy się na nianię, aczkolwiek minęło już trochę czasu. Nie mamy niestety możliwości ciągłej kontroli więc chyba najlepiej sprawdzi się jakiś dyktafon/ukryta kamera, chociaż na początku. Co myślicie na temat takiego sprzętu, czy to dobre rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • el_elefante Re: zdalna kontrola niani 23.08.13, 14:53
      Po pierwsze, chcąc być uczciwym, trzeba by zapytać nianię czy wyraża zgodę na ewentualną rejestrację. Po drugie, kiedy zamierzasz odsłuchiwać te godziny nagrań?
      • wulkowska.justyna [...] 23.08.13, 19:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • el_elefante Re: zdalna kontrola niani 26.08.13, 09:27
          A co złego jest w uprzedzeniu kogoś, że się go będzie nagrywać? To jest chyba bardziej uczciwe, niż nagrywanie go ukradkiem.
          A z tym odsłuchiwaniem, to całkiem serio pytam: ile godzin dziennie zamierzasz poświęcić na sprawdzanie taśm z poprzedniego dnia?
          Mieliśmy opiekunkę, drugi telefon w odpowiedzi na internetowe ogłoszenie. Nigdy mi do głowy nie przyszło, żeby ją nagrywać. Może miejmy do siebie choć śladowe resztki zaufania, inaczej ten świat stanie się nie do zniesienia.
    • merria Re: zdalna kontrola niani 23.08.13, 16:56
      Teraz nianię z agencji są już lepiej prześwietlone niż politycy. Z tego co słyszałem mają zrobiony komplet badań testy itp. więc sadzę, że obawy są bezpodstawne.
      • mamatin Re: zdalna kontrola niani 23.08.13, 20:35
        . Z tego co słys
        > załem mają zrobiony komplet badań testy itp. więc sadzę, że obawy są bezpodsta
        > wne.
        a jaki to komplet badań i testów rozprasza obawy rodziców?
    • stokrotka_beauty Re: zdalna kontrola niani 23.08.13, 22:15
      Tak, myślę że to dobre rozwiązanie.
    • mojemieszkanie24 Re: zdalna kontrola niani 24.08.13, 12:30
      Popieram. Uważam, że przy dziecku które nie mówi nie ma innej możliwości jak tylko monitoring w domu. Niestety czasy są takie. Ja, gdy dziecko skończy rok także będę chciała zatrudnić nianię ( nie wiem czy babcia da radę się zająć dzieckiem ponieważ prawdopodobnie będzie musiała iść na operacje). Mam konkretne wymagania co do spacerów i zabawy z dzieckiem, nie chciałabym żeby cały dzień spędziło na oglądaniu TV podczas gdy niania będzie leżała na kanapie i co chwile podrzucała jej klocek.... Krzywda teoretycznie jej się nie stanie ale płacąc niemałe pieniądze ( zaproponuję stawkę wyższą niż jest w moim mieście, by mieć wybór i mieć prawo oczekiwać od niani wiecej) chcę, by praca była wykonana na poziomie i dobrze.

• mojemieszkanie24 Re: zdalna kontrola niani 24.08.13, 12:31
        Sama też pracowałam jako niania i jestem pewna, że byłam nagrywana. Kilka razy zostałam o tym poinformowana. Nie widzę w tym nic dziwnego. Chciałabym, by ,,moja" przyszla niania pracowala tak jak ja.
    • wulkowska.justyna [...] 24.08.13, 22:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • grajfrutt Re: zdalna kontrola niani 25.08.13, 02:04
      Ja nie miałam żadnego monitoringu, mimo że nianię znalazłam ze zwykłego ogłoszenia. Przez pierwszy miesiąc z nianią w domu była moja mama, która nie chodziła za nianią krok w krok, tylko robiła swoje, niania swoje, ale w każdej chwili mama mogła sprawdzić jak się opiekuje dzieckiem. Poza tym niania okazała się wspaniałą osobą, dziecko pokochała jak swojego wnuka, mimo że już od roku nie pracuje u nas, to przynajmniej raz w miesiącu się spotykamy, dla nas stała się członkiem rodziny. Tylko że ja nie wymagałam od niej wypełnienia jakiegoś planu, spacerów w konkretne miejsca itp. tylko żeby dobrze zajęła się moim dzieckiem i żeby ono było zadowolone.
    • camel_3d i tak przez cale zycie? 25.08.13, 09:08
      raczej polecam zaufanie i intuicje...
      bo teraz edziesz kontrolowala nianie, potek chciala kamer w przedszkolu, szkole itd....
      polecam zaufaie i instynkt..zobczysz po pewnym czase jak dziecko reaguje na nane po kilku dniach...
    • wulkowska.justyna Re: zdalna kontrola niani 25.08.13, 18:52
      Kupowaliśmy już coś podobnego w serwisie aukcyjnym. Ale sprzęt nie sprawdził się wcale, zamiast dźwięku szum nie mówiąc już o kiepskim obrazie. Jeżeli chcesz już tak kupować to przynajmniej rozejrzyj się za czymś porządnym.
    • miss_sunday Re: zdalna kontrola niani 25.08.13, 19:14
      Ja zapytałam swoją nianię czy miałaby coś przeciwko temu, żebyśmy od czasu do czasu ją nagrywali- powiedziała że nie ma nic przeciwko.
      Uważam, ze to uczciwe postawienie sprawy.
      Nie wiedziała kiedy, więc zawsze musiała być ok.
      Jeśli ktoś nie ma zamiaru porządnie zajmować się dzieckiem to na nagrywanie się nie zgodzi.
      • nikki30 Re: zdalna kontrola niani 24.09.13, 18:14
        Poinformowanie niani o monitoringu jest nie tylko nasza dobra wolą ale obowiązkiem nagrywajacego! Niania równie dobrze może nas oskarżyć o naruszenie prywatnośći. I takie sprawy juz sie w sadach zdarzają. Jedna z nian stara sie o wysokie odszkodowanie!
        >Jeśli ktoś nie ma zamiaru porządnie zajmować się dzieckiem to na nagrywanie się nie zgodzi

Wybacz ale to bzdura. Czy jak nie wyrazisz zgody pracodawcy na monitoring to znaczy ze chcesz go oszukiwać? Niania ma prawo do prywatności, ma prawo np. przebrać sie w obecności dziecka zeby go nie zostawiać samego...
    • puwen Re: zdalna kontrola niani 26.08.13, 11:35
      My mamy nianię, ale jest to bardzo zaufana osoba. Prawie rodzina, bo siostra partnera mojej mamy. Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby ją nagrywać, podsłuchiwać. Za najlepszy dowód na to, że wszystko jest w porządku uważam fakt, że moja córka na jej widok cieszy się i klaszcze, wyciąga do niej rączki, a ja niania wychodzi to nie chce jej wypuścić.

ALE gdybym musiała się zdecydować na "obcą" nianię z ogłoszenia, to też pewnie miałabym sporo obaw. Jednak potajemne nagrywanie uważam za przesadę. W końcu to ma być osoba, która również uczy moje dziecko różnych postaw - to co będę ją nagrywać, pokazywać jak bardzo jej nie ufam, ale ty córeczko masz brać z niej przykład? Dziwne. Natomiast uważam, że uczciwe uprzedzenie "mam nadzieję, że nie ma pani nic przeciwko, ale będziemy monitorować co się dzieje w domu pod naszą nieobecność" jest w porządku. Gramy w otwarte karty, jesteśmy szczerzy. Bo niby dlaczego jej nie uprzedzić?
    • camel_3d aa..cos prawnego.. 25.09.13, 10:37
      nielegalne nagrywanie i robienie komus zdjec jest zakazane.

zanim to zrobisz..poinformuj nianie, ze nagrywacie.

gdyby rodzice informowali o tym, to te straszne neinie na pewno by sie 10 razy za reke zlapaly zanim by uderzyly dzeicko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka