Dodaj do ulubionych

Dziecko odpieluchowane

24.08.13, 13:53
Moja corcia (2 lata i 1 miesiac) sama sie pare dni temu odpieluchowala.
Nic nie robilam. Jak mawiaja niektore forumki, dziecka w pewnym wieku nieodpieluchowane to rowna sie mama - len. Otoz bylam na szczescie leniem, nic nie robilam, pozwolilam mojemu dziecku dzialac instynktownie, spokojnie zgodnie z wlasnym biologiczno-psychicznym harmonogramem.
Ciesze sie, ze nie popadlam w manie szybkiego pdpieluchowywania oraz nie czerpalam z doswiadczen naszych mam i babc tylko kierowalam sie wiedza o mozliwosciach dziecka, wlasna intuicja i pozwolilam dziecku na samodzielne dzialanie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 3fanta Re: Dziecko odpieluchowane 24.08.13, 17:23
      A w jaki sposób się to odbyło?Moja się odpieluchować narazie nie da
      • mia_siochi Re: Dziecko odpieluchowane 24.08.13, 19:16
        U nas było tak samo-dziecko stwierdziło, ze chce majtki, nie pieluchę. Wpadki były od kilku miesięcy może ze 3. W nocy też odpieluchowany. Zero namawiania, nacisków, sugestii nawet nie było- głównie dlatego, że mi się zwyczajnie nie chciało tych cyrków urządzać.
        • milamala Re: Dziecko odpieluchowane 25.08.13, 02:41
          mia_siochi napisała:

> U nas było tak samo-dziecko stwierdziło, ze chce majtki, nie pieluchę. Wpadki
          > były od kilku miesięcy może ze 3. W nocy też odpieluchowany. Zero namawiania, n
          > acisków, sugestii nawet nie było- głównie dlatego, że mi się zwyczajnie nie chc
          > iało tych cyrków urządzać.

Dokladnie, czyli to zaden ewenement, ze dziecko samo sie odpieluchowywuje, kiedy przyjdzie jego czas biologiczno/psychiczno/fizjologiczny.
          Nasze mamy robily inaczej, zbyt wczesnie i przez to nie bylo szans na udowodnienie, ze dziecko samo sie odpieluchowywuje w stosownym czasie.
      • milamala Re: Dziecko odpieluchowane 25.08.13, 02:39
        " A w jaki sposób się to odbyło?Moja się odpieluchować narazie nie da"
        Moja corcia pare miesiecy temu zaczela informowac, ze "kupa"co oznaczalo wszystko: siku, kupa a nawet wiatry. Jak przyszlo gorace lato, to z obawy przed czestymi u niej odparzeniami zaczelam jej sciagac pieluche w domu. Odrazu sama z siebie wiedziala, ze najlepiej sikac w ogrodzie. Znalazla sobie nawet dogodne miejsce w ogrodzie. Ale nocnika nie chciala.
        Nocnik sobie stal. Mala sikala w ogrodzie. Prawie zapomnielismy o istnieniu nocnika, az tu nagle pare dni temu mala powiedziala "kupa" i siadla na nocniku i tak jej jak do tej pory zostalo. Wlasciwie dzis zauwayzlam ,ze juz nawet nie mowi nic, tylko po prostu siada na nocniku i robi swoje.

Nie zrobilismy kompletnie nic poza zciaganiem jej pampersa i zakupieniem nocnika.
        I bardzo mnie cieszy nasz spokoj w tej kwestii. Dalismy jej tyle czasu ile potrzebuje. Stwierdzilismy, ze w koncu kiedys dorosnie do odpieluchowania, skoro jest zwyklym prawidlowo rozwijajacym sie dzieckiem. I stalo sie to duzo wczesniej niz zakladalismy. Prawde mowiac bylismy bardzo zaskoczeni.
        Najwazniejsze jest aby dziecko samo zaczelo komunikowac potrzebe. Jesli tego nie ma to nie ma co probowac. Dziecko nie jest gotowe.

Teraz jako "mama doswiadczona" nabralam pewnosci ,ze odpieluchowanie nie jest praca rodzicow, nie potrzeba zadnych wolnych brac z pracy, nie potrzeba umieszczac noworodka nieomalze w nocniku aby sie przyzwyczailo itp.
        Jest to najzwykleszy etap w rozwoju dziecka, ktore predzej czy pozniej nadejdzie, byle bez stresu. tak jak kazda inna czynnosc (np. chodzenie) w ktorej rodzic ma jedynie za zadanie: nie przeszkadzac, ewentualnie troche pomoc organizujac przestrzen.
        Reszte i tak musi zrobic dziecko.
        Moze wymusic na dziecku odpieluchowanie wtedy kiedy nie jest gotowe (tak jak mozna wymusic chodzenie, kiedy nie jet gotowe), ale zawsze odbedzie sie to ze szkoda dla dziecka.
    • aniaturek0409 Re: Dziecko odpieluchowane 24.08.13, 19:44
      Moja córka sama z siebie odpieluchowała się mając 2l. 3m. Nocnik i nakładka kupione były dużo wcześniej. Powiedziałam tylko do czego służą. Młoda sama z siebie prosiła żeby ją sadzać na nocniku lub ubikacji ale rzadko coś zrobiła. Traktowała to jako zabawę. Potem jak zrobiła się wiosna to zaczęła rozbierać się do naga. Nawet pampersa zrzucała. Raz się zesikała na podłogę a następnym razem zawołała siku. Od tamtej pory wołała regularne siku i kupę. Ale na początku tylko jak była nago. Po ubraniu majtek sikała tam gdzie stała. Ale po kliku dniach pojęła że majtki to nie pampers i też się woła. Po miesiącu zrezygnowaliśmy też z pieluchy nocnej. Minął już rok a zaliczyliśmy tylko kilka wpadek na początku.
      Postanowiłam nie namawiać usilnie córki do tego kroku bo pamiętam co było ze starszym. Pampersa zrzucił mając ponad trzy lata. A ile oboje nerwów straciliśmy przy odpieluchowywaniu. Właśnie dzięki ciociom dobra rada dręczyłam niegotowe dziecko i sama nerwy traciłam bo żadne "złote" sposoby na niego nie działały. Dopiero jak straciłam całą nadzieję i dałam sobie spokój syn zdecydował się zdjąć pampersa.
      • milamala Re: Dziecko odpieluchowane 25.08.13, 02:43
        aniaturek0409 napisała:
        > Moja córka sama z siebie odpieluchowała się mając 2l. 3m. Nocnik i nakładka kup
        > ione były dużo wcześniej. Powiedziałam tylko do czego służą. Młoda sama z siebi
        > e prosiła żeby ją sadzać na nocniku lub ubikacji ale rzadko coś zrobiła. Trakto
        > wała to jako zabawę. Potem jak zrobiła się wiosna to zaczęła rozbierać się do n
        > aga. Nawet pampersa zrzucała. Raz się zesikała na podłogę a następnym razem zaw
        > ołała siku. Od tamtej pory wołała regularne siku i kupę. Ale na początku tylko
        > jak była nago. Po ubraniu majtek sikała tam gdzie stała. Ale po kliku dniach po
        > jęła że majtki to nie pampers i też się woła. Po miesiącu zrezygnowaliśmy też z
        > pieluchy nocnej. Minął już rok a zaliczyliśmy tylko kilka wpadek na początku.
        > Postanowiłam nie namawiać usilnie córki do tego kroku bo pamiętam co było ze st
        > arszym.

I kolejne potwierdzenie, ze dziecko jednak samo sie odpieluchowywuje.

"Pampersa zrzucił mając ponad trzy lata. A ile oboje nerwów straciliśmy
        > przy odpieluchowywaniu. Właśnie dzięki ciociom dobra rada dręczyłam niegotowe d
        > ziecko i sama nerwy traciłam bo żadne "złote" sposoby na niego nie działały. Do
        > piero jak straciłam całą nadzieję i dałam sobie spokój syn zdecydował się zdjąć
        > pampersa."
        Czyli zrzucil w jak najbardziej stosownym czasie dla dziecka. Z obserwacji znajomych wynika, ze dzieci same sie odpieluchowywuja tak od 2 lat do 3.5.
        Jak dzieciak nie gotowy, to zadne zlote sposoby nie pomoga, zestresuja tylko dziecko i jego rodzicow.
    • maeve_binchy Re: Dziecko odpieluchowane 25.08.13, 08:52
      Moja tez wlasciwie sama 2 miesiace temu (ma teraz 2 lata i miesiac). Na wakacjach zdjelismy jej pieluche, wytlumaczylismy raz i od tego moemntu zaczela wolac. Wpadek miala doslownie kilka, jak np. za bardzo zajela sie zabawa. Po nocy w 99% pielucha sucha, chyba zaryzykuje i zdejme i w nocy. nadal jestem w szoku, bo synek z trudem zostal odpieluchowany po 3 urodzinach - trwalo to ze 2 miesiace minimum - stal i lal po nogach. Na sile go odpieluchowalismy, bo przedszkole uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka