14.10.13, 13:01
Na dłoni po zewnętrznej stronie utworzyło się u mojej czterolatki małe, wielkości groszka, twarde zgrubienie, na USG wyszło, że to ganglion. Wizytę mamy u chirurga dopiero w przyszłym tygodniu, czy będzie trzeba to usunąć? Czy mam się czego obawiać? Naprwdę bardzo się denerwuję?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Ganglion 14.10.13, 13:22
      TU CZYTAJ
    • fasol-inka Re: Ganglion 14.10.13, 13:41
      ganglionu, o ile nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu, nie trzeba usuwać/przebijać, często się samoistnie wchłania
      ja mam na palcu, wyczuwalny w sumie tylko dla mnie, ale całkiem spory; niemniej jednak chirurg powiedział, że dopóki mi nie będzie np. stawu blokował to usuwanie jest tylko w sumie do celów estetycznych
      tak więc żyjemy sobie razem, ja i mój ganglion wink

nie martw się, to kompletnie nic groźnego
      • mamaadinki Re: Ganglion 14.10.13, 14:03
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        • zawsze_zielonatrawka Re: Ganglion 14.10.13, 14:20
          ja swego czasu (w latach nastoletnich) mialam gosc duzego gangliona na wewn stronie nadgarstka. chirurg kazal mi metoda domowa go "rozgniesc", czyli przylozyc mala monete na nim i zawinac bandazem. z tego co pamietam po ok 2 tyg nie bylo po nim sladu.
          • valtho Re: Ganglion 16.10.13, 08:36
            Miałam jakiś czas temu z wierzchu dłoni "w nadgarstku", po jakimś czasie sam zniknął - lekarz nie kazał nic z tym robić.
            • jotka_k Re: Ganglion 16.10.13, 09:04
              moja czterolatka też ma na wewnętrznej stronie nadgarstka, zarówno pediatra jak i dwóch chirurgów mówią "nie ruszać", bez sensu jest dawać dziecku narkozę a takową musiałoby dostać, żeby tak małego gangliona wyciąć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka