Dodaj do ulubionych

Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie?

10.08.04, 13:09
31.07 mija Julia byla ochczona,miala poltora miesiaca. Wszyscy sie zdziwili
ze tak wczesnie.Mi sie nie wydaje.A jak wam?
Chyba nigdy na to nie jest za wczesnie.
Obserwuj wątek
    • sakada Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:17
      Ja chyba w ogóle zrezygnuje z tej przyjemności. (Aha, Oskar ma dwa miesiące)
      • aniaop Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 14:57
        3 miesiace. Generalnie ja chcialam ochrzcic juz chodzace dziecko, ale babcie
        nie dawaly mi spokoju.
        • oyate Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 12.08.04, 11:48
          Moje dziewczynki miały 2,5 miesiąca. Wcześniej nie chcięliśmy z 2 powodów.
          1. dziewczynki były za małe (podczas chrzcin 4kg)
          2. Wybraliśmy dzień i miesiąc tak aby nie było za gorąco
    • gagunia Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:19
      Kacpra chrzcilismy na Boze Narodzenie, kilka dni przed ukonczeniem 6 miesiecy.
      tak zdaje mi sie w sam raz bylo - dziecko juz nie wymagalo tak czestego
      karmienia, zeby sie stresowac i duzy byl na tyle, ze nie martwilam sie
      specjalnie przeziebieniem, a jak sie nudzil to mu pokazywalam szopke, choinki i
      bez problemu sie odbylo.
      • wioolinka Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:26
        Dominika miała 1,5 miesiąca.Nie uważam że było za wcześnie,całe swoje chrzciny przespała,nawet lana woda święcona na główke jej nie przeszkadzała!
    • mama_olgi Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:30
      Olga miała 13m , było b.sympatycznie, chodziła sobie po kościele z zabawkamismile))
      wszystkim je pokazywała, interesowała się księdzem i innymi dziećmi, bardzo jej
      się ta "imprezka" podobałasmile)
      ------------------------------------------------------
      Jeśli chcesz mieć przyjaciela , oswój mnie!
    • isma Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:39
      11 miesiecy. Bo czekalismy na tych wlasnie rodzicow chrzestnych, ktorych jej
      wybralismy.
    • ania.silenter_exunruzanka Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:46
      Zamierzamy ochrzcic Olcie na poczatku przyszlego roku. Bedzie miala wtedy ok.
      14 miesiecy.
      pozdrawiam
    • sakada Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:53
      Aha - piszesz "ochczona, chciliście". Mówi się ochrzczona, chrzciliście, chrzciny. No chyba, że to literówka, jeśli tak to nie ma tematu.
    • edytaiola Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 13:54
      Ola urodziłą się w lutym a chrzciny miała 24 grudniaczyli 10,5 m-ca
      • ewa2233 chrzciny były, gdy dzieci miały: 10.08.04, 14:38
        Karol - 6 tygodni
        Jacek - 2 miesiące
    • domali Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 14:40
      Wiktor miał prawie 9 miesięcy.
      • zuziarozia Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 15:06
        Pierwsza córka miała 3,5 miesiąca, a druga bedzie chrzczona po skonczeniu 3
        miesiecy, a i tak co niektórzy mi zarzucają, że czekam tak długo.
    • mamand Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 15:06
      Andrzejek miał 1 miesiąc
    • larenata Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 15:07
      Prawie dwa dni )))
    • koleandra Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 15:38
      Ada miała 8 miesięcy. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno na chrzest.
    • milarka Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 16:00
      mój mały był chrzczony kiedy miał 2 miesiące. To był początek listopada. Mnie
      się marzyło poczekać z chrztem do wiosny, żeby pogoda była ładna i w ogóle żeby
      było ciepło i słonecznie, ale teściowa nas strasznie męczyła. Nie żebym była
      taka spolegliwa wobec teściowej, ale jakoś tak wyszło. Moja teściowa i tak
      ciężko przeżyła, że chrzest był dopiero po 2 miesiącach, zresztą zdajsie jako
      jeden z argumentów podawała (mojemu mężowi), że gdyby mały umarł to co wtedy.
      Wychodzi na to, że bardziej by się martwiła, że dziecko umarło bez chrztu, niż
      że w ogóle umarło - brrrr, szkoda gadać. A, no i miała też teorię, że dziecko
      po chrzcie lepiej śpi.
      A moim skromnym zdaniem dziecko 2-miesięczne, 8-miesięczne, czy nawet 2-3
      letnie wynosi tyle samo z chrztu - czyli w zasadzie nic, dopiero tak naprawdę
      liczy się wychowanie i przykład rodziców. No ale taka jest tradycja.
      • milarka Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 16:04
        jeszcze tylko dodam, że słyszałam o przypadkach, że rodzice nie wychodzą na
        spacer ze swoimi pociechamy dopóki są one nieochrzczone. Dla mnie to już
        kompletny zabobon. No i zdarzają się przypadki, że dziecko po 2 miesiącach
        trzymania w wychuchanym domu wychodzi na spacer i od razu jest chore.
    • aronka1 Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 16:53
      No to my mamy rekordzistkę. wink)
      Natalia była chrzczona w zeszłym roku. Do trzech lat brakowało jej ok.3
      miesięcy. Ale drugie dziecko będziemy chcieli ochrzcić wcześniej.

A poza tym zgadzam się z Koleandrą - nigdy nie jest za wcześnie albo za późno.
      • wieczna-gosia Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 17:38
        z Ania to nam sie udalo ze miala rowno rok- stad pamietam date jej chrzcin wink a
        byla to Niedziela Wielkanocna wink
        I idac za ciosem chrzcimy dzieci kolo rok na wiosne- a wiec Ola i Ula mialy
        trszke ponad rok smile a zuzia troche mniej niz rok wink Przemo jest z maja wiec
        bedzie mial rok pewnie wink
    • mamania Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 17:52
      zbysik miał 14 miesięcy sam sobie dreptusiał po kosciele, w momencie chrztu
      bardzo zaciekawiony obserwował co też sie wyprawia
      a do tego był bardzo elegancko i po mesku ubrany w elegancka koszule jak
      prawdziwy facet smile
      na przyjeciu tez sie ekstra wybawil ze wszystkimi goscmi
      chociaz gdyby nie to ze czekalismy na chrzestnego pewnie tez chrzcilibysmy go
      wczesniej
      ale to tez byl dobry wiek, zasadniczo kazdy jet dobry
      tylko tak sie umordowalam przy organizacji, ze jak sobie wyobraze ze spadlo by
      na mnie to wszystko pare tygodni po porodzie, to mysle ze chyba nie dalabym rady
      • l.e.a Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 18:12
        Bartek miał 6 miesiecy, ochrzcilibyśmy wczesniej ale czekaliśmy na powrót
        naszego przyjaciela księdza, który był w Rzymie i to on własnie chrzcił synka.
    • kasia_kp Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 18:13
      Jaś bedzie miał 10 miesięcy a chrzciny dopiero będą i to za półtora
      tygodnia :o))))))))))))))))))))))))
    • onika27 Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 18:26
      A ja jestem bardzo ciekawa dlaczego właściwie czekaliście z chrztem waszych
      dzieci tak długo. Skoro chrzcicie dzieci to jesteście ludżmi wierzącymi i
      praktykujacymi a jezeli tak to przecież chodzi o to że dziecko rodzi się z
      grzechem pierworodnym i przynajmniej mi się tak wydaje potrzeba jak najszybciej
      ten grzech zmyć. Tak mi sie przynajmniej wydaje że trzeba szybko wprowadzić
      dzidziusia w stan łaski uświęcajacej. My chrzcilismy naszego dzidziusia w lutym
      jak miał 1,5 miesiaca i było to dla mnie wielkie przezycie że mogę przynieść
      moje maleństwo tak szybko do Boga. Nawprawdę czytajac wasze wypowiedzi
      zastanawiam sie po co własciwie wy chrzcicie wasze dzieci. to tak samo jak ze
      spowiedzia przecież różnie w życiu bywa i człowiek wierzący powinien być na
      wszystko gotowy a skoro mamy zamiar wychować nasze dzieci na ludzi wierzących
      to nie rozumiem jaki sens ma odkładanie tej uroczystości aż dziecko bedzie
      miałonp roczek
      • sakada Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 20:21
        Ja jestem agnostyczką i uważam, że mój Malec powinien mieć wybór. Jeżeli w przyszłości zapragnie być katolikiem - ochrzci się. Ja nie mam zamiaru za niego decydować.
      • driadea Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 21:41
        Ja córki nie ochrzcilam (ma 10 miesięcy) i nie wiem, czy to zrobię. Wierzę w
        Boga, ale nie takiego, jakiego można "znaleźć" w kociołach i tego typu
        instytucjach. Z tego względu nie mam też ślubu. Chyba też pozwolę córci samej
        dokonać wyboru. Zobaczymy...
        Pozdrawiam, Aga
        • sakada Driadea... 10.08.04, 22:39
          Myślę, że córka Ci kiedyś podziękuje. Dałąś jej wybór - to ważne.
          • mamjulke Re: Driadea... 16.08.04, 20:08
            moją córke chrzciliśmy gdy miała 2 tygodnie. chciałam miec to z głowy, ale gdy
            bede miała drugie dziecko to na pewno tak szybko tego nie zrobię
      • milarka do oniki27 11.08.04, 10:06
        pytasz, dlaczego niektórzy czekają z chrztem swoich dzieci. Ja osobiście
        chrzest odbieram jako symbol przyłączenia dziecka do Kościoła Katolickiego, a
        nie jako dosłowne zmycie grzechu pierworodnego. Ja wierzę w Boga, i nie wydaje
        mi się, żeby dzieci, które umarły bez chrztu miały być inaczej traktowane niż
        dzieci, które umarły po chrzcie. Dlatego, że to nie ich wina ani zasługa, co
        mają powiedzieć dzieci w urodzone w rodzinach ludzi niewierzących? Przecież Bóg
        nie będzie karał ich za rodziców. Wierzę w Boga sprawiedliwego, który ocenia
        ludzi wg dobroci ich serca, a nie wg ilości sakramentów, a wierzę, że wszystkie
        biedne maluszki idą prosto do nieba, bez względu na rodzinę, kraj i religię.
        A chrzest jest dla mnie taką uroczystością powitalną na cześć nowego członka
        kościoła i dlatego wg mnie można poczekać z tą uroczystością nawet do roku, czy
        dłużej.
      • onika27 Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 11.08.04, 18:42
        A ja się zgadzam z mamąstasia. Nie jestem jakoś przesadnie wierząca ale z
        chrztem nie chciałam czekać dla mnie to było jakby pochwalenie się tym moim
        małym wymazonym cudem. Oczywiście każdy robi jak chce ale co do wyboru to
        przecież w jakiś sposób trzeba to dzieciatko wychowywać a do jakiego wieku
        bedziecie czekać z tym wyborem wydaje mi sie zeby cos swiadomie"wybrać"trzeba
        wszystko poznać wiec może lekcje najpierw u księdza potem u popa i jeszcze u
        kogos innego zeby dziecko miało z czego"wybrać" poza tym wydaje mi sie że skoro
        chrzczę moje dziecko to nie mam wątpliwości jak chcę wychować moje dziecko a co
        do tego "wyboru' to jakieś to takie naciągane w Boga albo sie wierzy albo nie
        Skoro ja wierzę moje dziecko tak wychowam zeby też wierzyło a nie miało jakiś
        rozterek z "wyborem"
        • driadea Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 11.08.04, 19:11
          Może i racja, ale nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego obrządek chrztu z wiarą
          w Boga.
        • saba76 onika- popieram 12.08.04, 12:10
          t eż nierozumiem zwlekania np.: z powodów takich jak nienazucanie wiary
          dziecku,chrzest czy w kosciele ,cerkwi i nnych innstytucjach kościola
          Chrystusowego sa wazne wszędzie ,wiec dziecko majać sakrament w kościele
          katolickim smialo moze wyznawać wiare kościola prawoslawnego-przyklad.
          Dla każdej osoby prawdziwie wieżacej chrzest dziecka jest sprawa wazna i
          zmyciem grzechu pirworodneg ,oraz na 2 miejscu przestawienie kościolowi
          nowegoczlonka wiary.
      • agata_to_ja Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 12.08.04, 13:38
        No cóż, to samo pytanie można skierować do Ciebie. Dlaczego czekałaś AŻ 1,5
        miesiąca? Jaka to różnica czy dziecko pozostanie w stanie grzechu pierworodnego
        1,5 miesiąca czy 12 miesięcy? Gdyby kierować się Twoim rozumowaniem, należałoby
        ochrzić dziecko tuż po jego przyjściu na świat.
        Pozdrawiam
        • oltynka1 Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 14.08.04, 00:58
          Hmm, chyba troszeczke przesadzasz i wieje tu ironią. Nie chodzi tu , aby biec
          do kościoła zaraz po wyjściu ze szpitala, za przeproszeniem jeszcze ze szwami w
          pupie. Tylko jak niektóre z nas słusznie, moim zdaniem zauważają nie należy
          przesadnie zwlekać z tym sakramentem za długo. Kiedyś bywało, że ze względu na
          dużą śmiertelność chrzczono wcześniaki już w szpitalu "z wody", sama jestem
          tego przykładem.

>Jaka to różnica czy dziecko pozostanie w stanie grzechu pierworodnego
          > 1,5 miesiąca czy 12 miesięcy?

Otóż różnica jest i to moim zdaniem duża. Wszystko zależy od naszego
          nastawienia jak już tu pisałam. I czy Ci się to podoba czy nie chrzest jest
          sakramentem, który powinny dzieci przyjmować jak najwcześniej (jeśli i dziecko
          i mama są już fizycznie w stanie)z powodów, których nie chce mi się już tu
          powtarzać.
          Natomiast, nie potępiam wcale nie chrzeczenia dzieci jeśli rodzice nie są do
          tego przekonani. Szanuję ich decyzję, chociaż nie muszę się z nią zgadzać.
          Szanuję to, że nie przyjmując do końca nauki kościoła katolickiego nie robią
          nic na siłę, z powodów typu "bo jak to będzie wyglądało". Ale to już temat na
          inną dyskusję.

Pozdrawiam smile))

Ola
      • wertig Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 24.08.04, 22:25
        Czemu chrzciłam dziecko pózno? Z prostego, praktycznego powodu - czekaliśmy, aż
        przyjedzie do Polski wybrana przez nas matka chrzestna. Zależało nam na tym,
        żeby akurat ona była chrzestną Wiktorka, stąd taka a nie inna decyzja.
    • aluniaaa Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 19:34
      Dominik mial prawie 4 miesiące,wydaje mi się ze im wczesniej tym lepiej.Potem
      dziecko w spokoju juz nie usiedzi.Dlatego dopieor jak mial skonczone 4
      meisiace,bo urodzil sie w grudniu i wolalam poczekac na cieplejsza
      pogode.Chrzcilismy w Wielkanoc,za jednym zamachem przygotowywanie do swiat i
      chrzcin.
    • mamastasia Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 20:09
      Mój Staś miał 2 miesiące i 3 dni i to było później niż chciałam ze względu na
      pogodę (chrzczony był w lutym). Zostałam wychowana tak - dzieci chrzci się
      szybko, by zmyć z nich grzech pierworodny, by były Dziećmi Bożymi w pełym tego
      słowa znaczeniu i gdyby - czego nikomu nie życzę - coś złego się stało było
      ochrzczone i mogło być w Niebie. Może ktoś uzna to za śmieszne, ale nie chodzi
      mi o to, że nie martwię się śmiercią dziecka. Po prostu życie toczy się różnie i
      ja chcę by moje dziecko miało zapewnione życie wieczne, nie znamy przecież dnia
      ani godziny...
      A w ogóle to najwazniejsze by było ochrzczone.
      Pozdrawiam
      Ania
    • agacz2905 Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 21:22
      Szymek miał dwa miesiące, Agatka pół roku.
      Agnieszka
    • inez76 Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 21:47
      Mój Mały miał 4 miesiące. Mieliśmy umówiony termin w kościele jak miał trzy miesiące - ale wtedy leżeliśmy w szpitalu - mały miał zapalenie płuc.
    • ja_goda Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 10.08.04, 22:27
      Syn mial 4 miesiace, corka teraz bedzie miala 5,5 miesiaca.
    • minkapinka Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 11.08.04, 08:42
      Zosia miała 7 godzin smile
      Dopełnie chrztu zrobilismy gdy miała rok i 4 miesiące.
      Kasia
    • ali_bey Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 11.08.04, 08:55
      Pierwszy chrzest 21 dni, drugi 4 miesiace.Po tym drugim chrzcie pewna wścibska
      baba przyszła do pracy mojej teściowej i stwierdziła: " No, w końcu
      ochrzciliście to dziecko".Szok.
      • matizka do oniki 11.08.04, 13:36
        bulwersujesz sie tym, ze wierzay nie crzcza dziecka szybko. To Twoje rozumienie
        wiary, w tym wiary katolickiej. Ale mnie sie wydaje, ze chocby fakt, ze nie od
        poczatku chrzescijanstwa chrzczono dzieci pokazuje, ze ten zwyczaj wynika ze
        strachu.

A dla mnie, jak i dla paru jeszcze osob z tego watku Bog jawi sie jako Ktos
        kogo nie trzeba sie bac, Nie chce, by bala sie go moja corka. Dlatego
        chcialabym, by cos z tej uroczystosci zrozumiala. Choc nie wiem jak sie oprzemy
        presji rodziny.

Ale jakis czas temu widzialam crzest szesciolatki, mnie sie podobal.

M.
    • ligia76 Re: Ile mialo wasze dziecko jak go chciliscie? 11.08.04, 19:10
      Konradek miał 11 miesięcy, Maciuś 8 miesięcy.

Pozdrowienia
      Ligia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka