calineczkafu
16.12.13, 22:02
Mam problem z dwuletnim synem. Dotychczas nie bylo z nim problemow wychowawczych i rzadko musialam go karac. Ale nawet jesli jiz sie zdarzylo to zwykle bylo to na zasadzie ze nie pobawi sie ulubiona zabawka albo nie obejzy ulubionej bajki. Od jakiegos czasu przestalo to na niego dzialac. Wiec wprowadzilam kare-odstawianie go na 2 minuty do kąta. Drze sie zwykle przy tym. Po kazdym razie tlumacze mu co zrobol źle dlaczego byl za kare w kącie ale on w ogole nie slucha odwraca glowe i juz chce biegac i szalec. Przytuli sie, przeprosi i tyle. Ale te przeprosiny to raczej takie wymuszone. Najbardziej irytuje mnie to ze po wszystkim w ogole nie slucha jak mu tlumacze powod jego kary. A dzis i to juz nie pierwszy raz kiedy nabroil mowie do niego"Jesli sie nie przestaniesz (w tym wypadku to bylo skakanie po kanapie) pojdziesz za kare na dwie minuty do kata" a on do mnie "Chce kare, chce do kata". Wiec zaprowadzilam go wedle jego zyczenia. Plakal, uspokoil sie i tlumacze mu ze tym razem poszedl za kare do kąta bo sam tego chcial a to nie jest przyjemne a ten znow buja w oblokach. Wieczorem, przed chwila nie chcac isc spac mowi mi tak "Mama chce do pokoju za kare, bede plakal i chce kare" wiec wie jak to smakuje, ze jest smutek i placz a mimo to chce karę dostac. Powoedzialam mu ze nie ma powodu do kary bo jest grzeczny a on zaczyna mnie klepac i mowi "Bije mame, chce kare" ico ja mam z nim zrobic? Nie wiem skad mu sie to bierze. Czy to normalne zachowanie? Martwi mnie tez fakt, ze on jakby po przebytej karze nie chce slucha za co ona byla. Nie lapie kontaktu wzrokowego tylko od wraca głowę i juz spieszy sie do zabawy iczesto musze go na sile trzymac zeby mu cokolwiek wytlumaczyc. Tylko prosze nie podpinajcoe go z powodu braku kontaktu wzrokowego pod spektrum autyzmu bo tego raczej nie ma. Wszystkie objawy wymieniane przy tej chorobie nie pasuja do niego. I ogolnie kontakt wzrokowy lapie dobrze tyljo po karze jakby ze zlosci nie chce sluchac i ucieka wzrokiem. Nie wiem tylko co z tymi karami. Wycofac je czy jak?:-\