fantomka44 29.12.13, 13:37 Macie jakieś sprawdzone sposoby? Jak wytłumaczyć połykanie i na czym najlepiej próbować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 29.12.13, 13:46 Kładziesz tabletkę dziecku na końcu języka, każesz popić i tyle. Jakoś specjalnie nie musiałam uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 29.12.13, 16:10 Kwestie koniecznosci podawania lekow w tabletkach dzieciom malym nalezy przedyskutowac z lekarzem ktory taka kuracje stosuje. Moje dzieci maja 11i 6.5 i tabletek zadnych nigdy nie polykali ani nie przyjmowali rozgniecionych itp. Mamy w apteczce paracetamol dla dzieci lat 6+ i on jest w tabletkach ale rozpuszczaja sie w ustach tak wiec do polykania nie sa przeznaczone. Polykanie tabletek przez dzieci jest dosc niebezpieczne - nieszczesliwy przyklad corki znanej polskiej aktorki Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 09:42 najma78 napisała: > Kwestie koniecznosci podawania lekow w tabletkach dzieciom malym nalezy przedys > kutowac z lekarzem ktory taka kuracje stosuje. Nie wiemy w jakim wieku jest dziecko autorki. Polykanie tabletek przez dzieci jest dosc niebezpieczne - nieszczesliwy > przyklad corki znanej polskiej aktorki Równie dobrze dziecko, jak i dorosły, może zachłysnąć się wodą, zakrztusić jabłkiem czy czymkolwiek innym. Czyjś nieszczęśliwy wypadek nie znaczy, że sama czynność jest niebezpieczna. Idąc chodnikiem możesz się potknąć, uderzyć w głowę i zginąć, co nie znaczy, że chodzenie chodnikiem jest niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 29.12.13, 17:25 A nie możesz pokruszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 29.12.13, 20:10 Zacznij od jakichś malutkich. Może witaminki jakieś małe-małe kapsułki ma chyba wit. A z tego co pamiętam, alibaby czosnkowe dla dzieci też są niewielkie, dać popić i już..w sumie niczym to się nie różni od łykania kawałków pokarmów stałych typu jabłko...moje z łykaniem nigdy nie miały problemów ale wiem, że zdarzają się i dorosłe osoby dla których to nie do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 29.12.13, 22:51 Corka nauczyła sie lykac tabletki mając cos koło 5 lat. Taka była potrzeba. Lekarka była w szoku, ale dzielnie przeliczala dawki na tabletki. Spróbuj zacząć od malutkich pastylek lykanych z kawałkiem chleba. Zamiast leków do cwiczen mozna wykorzystać malutkie cukiereczki (czasem mozna znalezc takie naprawde malenkie). Wiele leków mozna rozruszać i wtedy problem znika. Mysle, ze mozna sprobowac pokruszyc lód na malutkie kawaleczki albo jakos zamrozic malutkie krople i bedzie to stosunkowo bezpieczny sposób, bo nawet jesli cos pójdzie nie tak po chwili "tabletka" sie rozpusci. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 29.12.13, 22:51 Jedno moje dziecko łykało w wieku lat 3. drugie ma 8 i ciągle nie łyka. Kruszę , i tyle. Kiedyś się nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_w_kratke Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 00:11 Ja po prostu podawałam tabletkę, dawałam wodę do popicia i tyle. Kilka razy próbowały, w końcu każda z nich się nauczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 10:29 Moja natychmiast robi coś, co sama okresla jako "oddałam tabletkę razem z odrobiną plynu" Próbujemy co jakis czas. Pewnie w końcu będzie gotowa. Nie mam parcia. Odpowiedz Link Zgłoś
fantomka44 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 12:36 Synek ma prawie 7 lat i część leków jest już dostępna w tym wieku w formie tabletek. Wydaje mi się to wygodniejsza forma niż syropy - np taki paracetamol - nie ma syropów forte i ml jest dużo dla wieku 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 14:54 Dla dzieci w wieku 6+ paracetemaol jest w tabletkach rozpuszczalnych, rozpuszczaja sie w ustach. Antybiotyki jesli konieczne sa w syropach (u mnie np) innych lekow moje dzieci nie biora. Specjalistyczne leczenie to inna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 22:51 Moja syropów nie chce bo ma od razu odruch wymiotny, zawsze jak jest wybór to wybiera tabletki. Jak Twojemu nie przeszkadzają to w zasadzie nie ma co na siłę... Apap junior jest w saszetce w postaci rozpuszczalnego granulatu na język. Nurofen junior to z kolei miękkie kapsułki-chyba trudno się tym zakrztusić ale z kolei one nie są takie całkiem malutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 17:33 mój syn łyka od 4 roku zycia. pierwsza tabletkę dostał o zgrozo w szpitalu po wycięciu migdałka kiedy protestował przeciwko czopkom i kroplówkom. kiedy zaprotestowałam lekarz zapytał czy dziecko je cukierki. jak je to i tabletkę połknie. w sumie taki tic tac jest mniejszy niż tabletka paracetamolu. teraz ma juz prawie 9 lat i antybiotyk też w tabletkach, łatwiej i szybciej, Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 22:44 Mój czterolatek potrafi połknąć tabletkę grubo rozkruszoną (czyli nie na pył, a po prostu na kawałeczki - największe de facto były wielkości całych malutkich tabletek, więc pewnie taką malutką połknąłby i w całości), jeśli mu ją podać z łyżeczką czegoś mazistego: gęsty jogurt, budyń, serek homogenizowany. Popija po połknięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 30.12.13, 22:59 Mój syn miał fobię tabletkową, ale załapał w końcu o co chodzi na rutinoscorbinie. Teraz już problemu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak nauczyć połykania tabletek? 31.12.13, 19:34 mojej to i syrop przez gardlo nie przechodzi a z tabletkami nigdy nie probowalam i bym raczej kombinowala z rozkruszeniem czy podaniem innego leku. Odpowiedz Link Zgłoś