Dodaj do ulubionych

Adidasy dla 2-latka??

13.08.04, 22:21
Co myślicie o kupowaniu dla 2-latka i noszeniu przez niego butów typu adidas??
Nie spotkałam się z symbolem zdowej stopy przy tego typu butach - czy oznacza
to że są one niezdrowe dla nogi dziecka??I ostatnie pytankosmile otóż czy
mojemu 2,2-latkowi powinnam nadal kupować buciki z zabudowaną kostką i
usztywnioną piętką-dodam że nie ma on żadnych "problemów ortopedycznych" i od
roku pewnie chodzi już i biega.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • steffa Re: Adidasy dla 2-latka?? 13.08.04, 22:31
      Adidasy markowe, moim zdaniem (a zdania na temat butów są jednak podzielone:
      musisz odnaleźć sobie stosowne wątki), są OK. W każdym razie jest grono
      lekarzy, którzy je polecają. Poza tym kult sztywnego zapiętka panuje w Polsce,
      a w innych krajach niekoniecznie. Poradź się ortopedy, któremu ufasz.
    • latala Re: Adidasy dla 2-latka?? 14.08.04, 06:48
      witam
      mój synek ma skończone 2 latka (11.08.) i ma buty adidasy, są one jakby na wzór trampek sznurowane przy kostce i doskonale utwardzone przy pięcie. Dzieciak biega w nich od czerwca a buty wcale się nie zniszczyły. Nie chodzi mo tu o ubieranie w takich sklepach malucha ale poprostu szukaliśmy z mężem dobrych butów dla synka, a dzieciak jest bardzo ruchliwy więc buty typu trzewiki (głównie królowały wiosną) uznaliśmy dla niego za ciężkie a ceny butów sportowych dla takiego malucha w zwykłych sklepach dla dzieciaków były droższe od tych adidasów.

Pozdrawiam Aneta i Hubert (11.08.2002)
    • latala Re: Adidasy dla 2-latka?? 14.08.04, 06:50
      aha a mojemu dziecku kupiłam z zabudowaną kostką dlatego że mieszkamy na wsi a to wiąże się z tym że mały ma się gdzie wspinać biegać wieć wolałam być pewniejsza aby przez przypadek nie skręcił nóżki (opukać w nie malowane). Ale sandałki które mu kupiłam na lato ma zapinane na rzepe i pod kostką.

papa A&H
    • osmag Re: Adidasy dla 2-latka?? 14.08.04, 08:50
      Jak najbardziej tak, ale muszą to być buty markowe a nie z bazaru i spełniać
      warunki usztywnionego zapiętk ielastycznej podeszwy. Buciki powinny być do
      kostki a nie powyżej aby noga mogła pracować. Takie wysokie buty możemy
      zakładać idąc na wycieczkę w góry. Po normalnym podłożu wystarczy do kostki.
      • kanna Re: Adidasy dla 2-latka?? 14.08.04, 21:01
        Zgadzam sie z osmag, rehabilitant na szkole rodzenia twierdził to samo dodając,
        że adidasy markowych(!) firm zginaja się dokładnie tam, gdzie stópka, więc
        zapewniajja jej pełna ruchliwość, a co za tym idzie, prawidłowy rozwój. Nie
        powinny usztywniać kostki, chyba, że idzie sie na nierówny teren. Rehabilitant
        polecał też butki trekkingowe, renomowanych firm, kończące się POD kostką
        (odsłaniające kostkę). Szcególnie do nauki chodzenia.

Synkowi kupilismy butki Addidasa, rodzaj trzewików - bardzo sobie je
        chwalilismy (w centrum wyprzedaży w Ursusie w Wawie).

pozd. Ania
    • antonina_74 Re: Adidasy dla 2-latka?? 14.08.04, 22:26
      Mój dwulatek biegał w adidasach. Niemieckich co prawda ale taniocha z
      wyprzedaży smile od skończenia 1,5 roku chodzi w adidasach, Hakerach itp. nogi ma
      zdrowe. Butki skórzane typu Bartki też oczywiście miał ale raczej na
      jesień/zimę.

Pozdrawiam,
      Antonina
      mama Kuby (4,10) i Zosi (10 m-cy)
    • hankam Re: Adidasy dla 2-latka?? 16.08.04, 12:04
      Nie chce sie powtarzac, ale podpisuje sie obiema rekami pod adidasami. Nie
      powinny byc powyzej kostki (kostka powinna pracowac - wtedy sie wzmacnia,
      wysokie buty to przezytek), podeszwa powinna byc miekka (t.zn. zginac sie) i
      miec odpowiedni profil ulatwiajacy przetaczanie stopy. Takie buty zalecila
      rehabilitantka mojej corce - wczesniakowi. Polecam ci tez watek "niezdrowe
      buty".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka