Dodaj do ulubionych

Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie?

20.01.14, 11:32
Jak w temacie? W jakim wieku dziecko zawołane przyjdzie samo? Mój 15 miesieczniak sprawia wrazenie jakby nie reagowal na imię (albo mnie olewa). Nie przerwie czynności, nie spojrzy nawet na mnie.
Kiedy wolam go żeby przyszedł się ubrać, chodzi dookoła pokoju i mnie omija celowo, czasem ucieka. Czy to już bunt dwulataka? smile
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 20.01.14, 11:50
      Moje reagowały na imię już w 8. miesiącu.
    • koza_w_rajtuzach Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 20.01.14, 11:56
      7 miesięcy - tak mniej więcej. Dobrze nie pamiętam, ale na pewno sporo poniżej roku.
      • koza_w_rajtuzach Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 20.01.14, 11:59
        wypowiedź oczywiście dotyczy tego w jakim wieku moje dzieci zaczęły reagować na imię.
        A jest w ogóle coś takiego jak bunt dwulatka? Przez całe dzieciństwo zdarzają się dzieciom lepsze i gorsze chwile.. zresztą dotyczy to też dorosłych wink).
    • az-82 Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 20.01.14, 11:59
      Na pewno przed ukończeniem roku. Nie pamiętam dokładnie, kiedy moja zaczęła reagować, ale przed rokiem.
      Jak dziecko nie reaguje na imię od początku i nigdy, to raczej nie jest olewanie i ignorowanie. Reaguje, jak mówisz coś innego? Badałaś słuch? Może ma ubytki słuchu w częstotliwościach mowy ludzkiej, powinnaś sprawdzić jak najszybciej.
      A jeśli słuch ok, to powinnaś konsultować z psychologiem i zbadać rozwój dziecka, czy wszystko ok.
      • manala Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 20.01.14, 12:06
        Mój ma również 15 miesięcy. Jak go wołam to owszem reaguje. Daje dyla najszybciej jak może. No chyba, że głos dobiega z kuchni ; )
        Zawsze jednak jest jakaś reakcja z jego strony.
    • mama_kotula Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 20.01.14, 13:18
      W wieku ok. 9-10-miesięcy Maryśka w czasie nabożeństwa różańcowego reagowała na każde "zdrowaś, Mario" wink
      Rozpoznawanie swojego imienia to jedno, przychodzenie to drugie smile
    • camel_3d zrob badanie sluchu...albo test-- 20.01.14, 14:14
      o ile nie robilas i faktycznie cie to niepokoi. A jak reaguja na inne dzwieki?

mozesz tez dziecko zaskoczyc i klasnac za nim cich..zobaczysz czy zareaguje..
      • agnieszka336 gluchy nie jest 20.01.14, 14:37
        Nie no, gluchy to on nie jest. w szpitalu byl badany. Gada po swojemu i odpowiada czasem na proste pytania.
        Chodzi o to ze on ma w nosie mnie, jak go wolam. Udaje, ze jest gluchy, raczej.
        Moze jestem skrzywiona bo nawet moje koty przychodza na zawolanie, o psach nie wspominajac.

W sumie to najtrudniejsze jest przy ubieraniu, bo ja go wolam, on mnie olewa albo ucieka.
        Albo jak grzebie w jakiejs szafce a ja chce np mu umyc rece, jak wolam to jak groch o sciane, nie drgnie nawet. Ale jakbym powiedziala "nie wolno!" to reakcja by byla, tylko ze ja nie chce jakiejkolwiek reakcji, tylko zeby przyszedl do mnie.
        Wasze dzieci w tym wieku przychodzily zawolane?
        • gemmi18 Chodzi Ci o posłuszeństwo... 20.01.14, 15:17
          smile Mój syn zapada w taki stan koncentracji na tym, co akurat robi, że gdy go wołam, to faktycznie mnie nie słyszy wtedy. Np. na spacerze, gdy gmera patyczkiem w ziemi, gdy się bawi z dużym zaangażowaniem itp. Muszę wtedy podejść i 'wytrącić' go z takiego letargu.
          Są sytuacje, kiedy ma mnie w nosie i nie przychodzi, bo nie chce.
          Bywa też bardzo posłuszny i jak tylko go zawołam, to zareaguje.

Nie doszukuj się nigdy buntów dwulatka/czterolatka i innych skoków rozwojowych, bo każdą sytuację, kiedy dziecko Cię nie posłucha, będziesz temu przypisywać. A niepotrzebnie, bo czasami trzeba z dzieckiem popracować nad jego zachowaniem, a nie czekać, aż samo przejdzie, bo to bunt. Tak samo, jak trzeba dziecku dać być dzieckiem, nie ograniczać w poznawaniu świata i tam, gdzie się da i można - ustąpić zamiast dla zasady i bez namysłu krzyknąć, zabronić, czy w inny sposób popisać się władzą rodzica.

Powodzenia smile.
        • az-82 Re: gluchy nie jest 21.01.14, 06:51
          No to teraz napisałaś faktycznie o co ci chodzi. Bo z pierwszego postu można się było domyślić, że z dzieckiem są jakieś problemy. A nie ma. Wszystko jest ok.
          Moja zazwyczaj spojrzy na mnie, jak ją wołam, a przyjdzie wtedy, kiedy uzna, że to jej się bardziej opłaci niż to co aktualnie robi. Proste.
          Jak mówię "chodź, dostaniesz chlebka", to przyjdzie, jak powiem "chodź, umyjemy rączki", to olewa, a jak powiem "chodź, zmienimy pieluchę", to daje dyla na drugi koniec mieszkania.
          • una_mujer Re: gluchy nie jest 21.01.14, 09:49
            No dokładnie. Mojej dopiero teraz w wieku 2,5 roku zdarza się przyjść na zawołanie: chodź, ubieramy się... Ale na "chodź, śniadanie" reagowała duuuuużo wcześniej smile Oczywiście są dzieci, które na słowo "jedzenie" dają dyla; sama wiesz, co sprawia Twojemu dziecku największą przyjemność i sprawdź, czy przychodzi, jak wołasz go w tym celu...
            • yadrall Re: gluchy nie jest 21.01.14, 16:40
              Dziecko to nie pies,ze przyleci na kazde zawolanie. Coz, trafil Ci sie egzemplaz majacy wlasne zdanie i srednio posluszny. W sumie to bardzo dobre zachowanie (moze nie dla Ciebie-latwo nie bedzie,ale dla niego w zyciu). I nalezy sie cieszyc,ze mlody rozumie co od niego chcesz smile W koncu Ty tez nie masz ochoty leciec na kazde zawolanie innych ludzi (nawet wlasnej matki). Zdrowy objaw.
          • kluska77 Re: gluchy nie jest 23.01.14, 02:15
            Dokładnie tak samo jest u nas. Powiem "chodź, dostaniesz coś do jedzenia" albo "chcesz pić?" to z drugiego pokoju przyleci. Zawołam po imieniu o cokolwiek innego - głucha jak pień wink
    • gia2012 Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 21.01.14, 22:08
      Mój ma 17 miesięcy i prawie zawsze reaguje.
    • kluska77 Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 23.01.14, 02:10
      Moja ma półtora roku (prawie), nie reaguje. Wiem że słyszy, że się do niej mówi, ale nie łapie, że jak się kogoś woła po imieniu/ksywce to trzeba przyjść. Zakładam, że to przyjdzie z czasem (nie tresujemy jej, żeby robiła to czy tamto).
      • iza01210 Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 10.02.17, 01:54
        I jak malenstwo ? Juz reaguje ns imir ?
    • iza01210 Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 10.02.17, 01:55
      Czy Twoje dziecko reaguje juz na imie?
    • owcaznadmorza Re: Kiedy dziecko reaguje na imie, zawolanie? 13.02.17, 19:55
      Mój 17 miesięczniak reaguje od dawna na wszelkie odmiany imienia, jak i na zawołanie typu "hej" albo "stop" albo coś w tym stylu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka