Dodaj do ulubionych

Moczenie nocne 6latka

30.01.14, 21:45
Doradźcie coś bo mnie już szlag trafia... Syn 6latek moczy się cały czas w łóżko. Badania moczu-idealne,usg jamy brzusznej(pęcherza) idealne... Doktor nie widzi problemu(nie dawac pić po 18 i wysadzać w nocy). nie pozwalam pić, wysadzam o północy a rano znów zasikana pościel... Nie robię nic tylko piorę codziennie... Syn ogólnie zdrowy,radosny przemądrzalec.
Obserwuj wątek
    • great-1981 Re: Moczenie nocne 6latka 30.01.14, 22:59

niestety będę pisać jak każdy... czekać...
      moja córka ma 7lat ale mając 5.5 roku sikała w nocy w łóżko...
      ma problemy nefrologiczne ale na tym się nie skupiałam.
      wyrosła smile
      tak po prostu...
      pojechala na zielone przedszkole majac 5.5 roku z pieluchomajtkami...
      nie były potrzebne.
      w domu już jakos poszlo.
      po prostu etap się zamknął smile
    • 0wiolcia0 Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 11:43
      a moczy się tak cały czas (od małego do teraz) czy zaczął się moczyć? ma zaparcia?
      • bweiher Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 12:11
        Cały czas od urodzenia. Czasami uda mu sie nie sikac przez tydzień a potem znów. Zaparć nie ma,śpi dobrze,rano wstaje wyspany.
    • saszanasza Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 12:15
      Mój syn przestał się moczyć dopiero po interwencji chirurgicznej (miał wadę układu moczowego). Też mi mówili że wyrośnie....nie wyrósł.
      Mało tego, tej wady nie da się stwierdzić w żadnym badaniu, tylko podczas tego właśnie zabiegu. Można jedynie przypuszczać że istnieje. Na twoim miejscu znalazłabym dobrego nefrologa. Jak jesteś z Warszawy mogę ci polecić Dr. Paruszkiewicza. Przyjmuje w klinice Urodyn. Najpierw trafiliśmy do innej lekarki z tej kliniki, ale to była porażkasad
      • aagnes Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 22:12
        Sasza - czy do tego lekarza idzie sie tak z ulicy? czy trzeba miec jakies skierowania od pediatry? Majka ma 5,5 i sika w nocy, spi jak zabita, lekarze zbywaja nas, ze jeszcze ma czas, ale ja juz zaczynam sie niepokoic...
    • roksanka_3 Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 12:30
      moze byc cos z ukladem moczowym, ale slyszalam tez o hormonie zageszczajacym mocz w nocy. u niektorych dzieci uaktywnia sie w normalnym wieku a u niektorych pozniej dlatego nie dotrzymuja siku do rana. tylko nie wiem co to za hormon poszukaj, popytaj lekarzy moze cos znajdziesz
      • bweiher Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 12:56
        Rodzinny mówił mi o tym zagęszczaniu moczu temu miałam nie dawać pić i wysadzać w nocy. Do tego dochodzi twardy sen Młodego. Tyle że to wysadzanie nic nie daje,czy wysadzam czy nie i tak rano jest zesikany.
        Nie mieszkam w Wawie jestem z Trójmiasta.
      • saszanasza Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 15:44
        Odpowiadasz na:
        roksanka_3 napisała:

> moze byc cos z ukladem moczowym, ale slyszalam tez o hormonie zageszczajacym mo
        > cz w nocy.

ale to akurat da się zbadać i przed podaniem należy wykonać stosowne badanie. ten hormon jest cholernie drogi, swoją drogąsad
    • 0wiolcia0 Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 14:23
      ja też bym poszukała dobrego nefrologa, oczywiście nie mam zamiaru Cię straszyć, ale ja też kiedyś o tym nie wiedziałam to, że w usg wszystko wygląda dobrze nie znaczy że tak jest. Poszukaj nefrologa lepiej się nie potrzebnie przejść niż coś przegapić.
      Jak robisz badanie ogólne moczu to ciężar mieści się w normach?
    • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 15:54
      Czy go wybudzasz o północy, czy wysadzasz na pół-śpiąco?
      • bweiher Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 19:12
        Badanie moczu w normie,posiew ujemny. Wybudzam, żeby wiedział co się dzieje, robię to jeszcze w pokoju a on sam drepcze do łazienki, zapala światło, zrobi swoje i wraca do łóżka. Rano wie że był w łazience,to nie tak że robi to przez sen jeśli o to chodzi.
        • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 19:20
          Ok,musi być całkiem przytomny.

Dalej: czy czuje, ze to dla niego problem? czy sikanie mu przeszkadza?
          Czy narażasz go na konsekwencje (ma zmienić pościel, zanieść do pralki itp?)
          • 0wiolcia0 Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 20:52
            raczej nie jest to dobry pomysł, żeby tak dużego chłopca narażać na konsekwencje i wpędzać w kompleksy bo może być jeszcze gorzej
            • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 21:22
              Konsekwencje nie mają na celu wpędzania w kompleksy, przeciwnie - oddają dziecku kontrolę nad zachowaniem i pozwalają na lepsze sobie z nią radzenie.

Kiedy się ubłoci podłogę - trzeba ja zmyć mopem,kiedy się rozrzuci klocki -zbiera się je, kiedy się zasika łóżko - trzeba wynieść pościel do pralki i włączyć pranie. Proste. Dziecko nie musi się tłumaczyć, nie jest zawstydzone.

Kompleksy budzą komentarze, oceny, kary. Tego należy unikać.
              Pod prześcieradło najlepiej sprawdzają się podkłady jednorazowe z apteki -mają taki wkład chłonny.

Jak dzieciak zasygnalizuje, że sikanie mu przeszkadza,warto go zabrać do psychologa.
              • 0wiolcia0 Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 23:03
                Nie zgadzam się z Tobą, 6latek to już duże i kumate dziecko. Nie sądzę żeby myślał, że sikanie w łóżko jest ok. W takiej sytuacji ponoszenie konsekwencji za zabłocenie podłogi, a konsekwencje za zasikanie łóżka mają się nijak do siebie, ponieważ na zabłocenie podłogi ma wpływ, a na sikanie w łóżko już nie koniecznie i trzeba mieć na uwadze to, że może nie mieć na to wpływu.
                • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 17:00
                  Nie ma obowiązku się ze mną zgadzać smile

Terapia moczenia nocnego zakłada oddanie dziecku kontroli nad objawem. Sprzątanie po sobie jest naturalną rzeczą, też sprzątanie, jak się zmoczy łóżko. Analogicznie spuszcza się wodę w łazience.

Pytanie podstawowe - czy dziecko widzi, że ma problem, czy nie? Żeby terapia była udana moczenie powinno dziecku przeszkadzać.
              • najma78 Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 17:20
                kanna napisała:

> Konsekwencje nie mają na celu wpędzania w kompleksy, przeciwnie - oddają dzieck
                > u kontrolę nad zachowaniem i pozwalają na lepsze sobie z nią radzenie.
                > Kiedy się ubłoci podłogę - trzeba ja zmyć mopem,kiedy się rozrzuci klocki -zbie
                > ra się je, kiedy się zasika łóżko - trzeba wynieść pościel do pralki i włączyć
                > pranie. Proste. Dziecko nie musi się tłumaczyć, nie jest zawstydzone.

Bredzisz. Porownujesz ublocenie podlogi no przez nieuwage do fizjologii, do procesow ktore zachodza badz nie i nie ma sie na to zadnego wplywu? Kiedy wg ciebie ma 6-latek zmieniac ta posciel i wlaczac pralke - w srodku nocy? Dziecko nie panuje nad fizjologia, bo to jest niezalezne of niego i w tym wieku moze nie jest czeste moczenie nocne ale wciaz nie jest to poza norma a ty doradzasz karanie dziecka, bo tym jest to co radzisz. Dzieci maja prawo do nieprzerwanego snu wiec w tej sytuacji nalezy zapewnic dziecku pieluchomajtki i nie robic wokol tego szumu aby nie wywolywac w dziecku poczucia winy, wstydu, zazenowania bo nientedy droga i aby nie zaburzac mu snu bo moga sie narodzic problemy emocnonalne. Dac czas skoro badania nie wykazuja nieprawidlowosci.

> Jak dzieciak zasygnalizuje, że sikanie mu przeszkadza,warto go zabrać do psycho
                > loga.

warto abys moze sama poszla i zweryfikowala swoja pseudowiedze na ten temat.
                • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 18:42
                  Ogarnij się,kobieto.

Gdzie piszę o "budzeniu poczucia wstydu"?
                  Mówię o tym, że dziecko ma przejąć kontrolę nad objawem. Nic nie pisze o karaniu.

Nie wkłada pościeli do pralki w nocy, tylko rano. Pościel powinna być z kory i polaru - pierze się w całości, nie potrzeba prasowania.
                  Dziecko jest dumne, ze rodzi sobie samo, nie musi codziennie mówić matce "pomoczyłem łóżko" i patrzeć na wściekłość i bezradność na jej twarzy.

Poczytaj cokolwiek na temat terapii moczenia a potem się wypowiadaj.

Choć z drugiej strony -skoro sika codziennie, to nie rozumiem, czemu nie nosi majtek chłonnych.
                  • najma78 Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 19:20
                    kanna napisała:

> Ogarnij się,kobieto.
                    >
                    > Gdzie piszę o "budzeniu poczucia wstydu"?
                    > Mówię o tym, że dziecko ma przejąć kontrolę nad objawem. Nic nie pisze o
                    > karaniu.

To zastanow sie jak przevieranie poscieli i jej pranie moze wplynac na emocje dziecka ktore ma to robic tzn wg twojej pseudoterapii przejac kontrole. Pytanie tylko nad czym? Nad fizjologia na ktora nie ma wplywu, bo oproznianie pecherza w nocy podczas snu odbywa sie bez jego wiedzy, ono tego nie czuje, w przeciwnym wypadku nie sikaloby do lozka tylko poszlo obudzilo sie poszlo do toalety. Widze ze tego nie ograniasz.

> Nie wkłada pościeli do pralki w nocy, tylko rano. Pościel powinna być z kory i
                    > polaru - pierze się w całości, nie potrzeba prasowania.

big_grinbig_grinbig_grin jasne z kory albo moze z folii. Posciel mozna wlozyc rano ale dziecko wg ciebie ma spac w mokrej poscieli? Super.

> Dziecko jest dumne, ze rodzi sobie samo, nie musi codziennie mówić matce "pomoc
                    > zyłem łóżko" i patrzeć na wściekłość i bezradność na jej twarzy.

Bzdura kompletna. Nie wiem tez dlaczego rodzic ma byc wsciekly? Rodzic powinien byc cierpliwy, to powienien wytlumaczyc mu lekarz, wystarczy zalozyc pieluchomantki i poczekac skoro nie ma przyczyn fizycznych czyli np nieprawidlowosci ukladu moczowego. U 6-latka to nadal jest w normie i nie ma sensu sie spinac ani stresowac dzecka.

> Poczytaj cokolwiek na temat terapii moczenia a potem się wypowiadaj.

Nie, to ty poczytaj ale opartych na udowodnionych dowodach medycznych a nie bzdurach.

> Choć z drugiej strony -skoro sika codziennie, to nie rozumiem, czemu nie nosi m
                    > ajtek chłonnych.
                    >
                    Nie nosi z braku wiedzy rodzicow, bo przeciez dzieci znajomych, rodziny juz w tym wieku nie moczyly lozka w nocy itd tylko zapomina sie ze ludzie sa rozni i brak jest oparcia lub jest za slabe w autorytetach medycznych. Niektorzy maja sklonnosci do schematow i presja w niektorych spoleczenstwach robi swoje np skoro ma 8-10 m-cy i nie siedzi to rehabilitacja, nie przechodzi roczku to samo, poltora roku zdejmuje sie dziecku majtki i tresuje zmuszajac do siedzenia na nocniku lub sikania w majtki zupelnie bez zrozumienia fizjologii.
                    • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 20:15
                      Nie wiem tez dlaczego rodzic ma byc wsciekly?
                      Autorka pisze:
                      Doradźcie coś bo mnie już szlag trafia..

Pierwotne moczenie u sześciolatka NIE JEST rozwojowe. Jest chorobą, lub niedojrzałością,lub zaburzeniem, powinno niepokoić.

Udawanie, ze nie ma problemu niczego nie zmieni. Bo problem jest.
                      Kary, przekonywanie,zawstydzanie itp nie pomogą. Pomoże leczenie i terapia, ale dziecko musi rozumieć, że ma trudność. Bo ma. Jak zrozumie - złapie motywację, żeby z ta trudnością walczyć.

Jeśli problem ma podłoże medyczne - trzeba nauczyć dziecka jak się ma zabezpieczać i jak ma sobie radzić z następstwami, dopóki nie zostanie wyleczone.

Jeśli ma podłoże psychiczne - potrzebna jest terapia.

Tyle. I powtórzę: moczenie u sześciolatka NIE JEST rozwojowe.
                      I jest problem - bo ogranicza mu relacje społeczne (nocowanie u kolegów, rodziny, wyjazdy itp nie wchodzą w grę). Upośledza mu inne sfery jego życia.
                      • 0wiolcia0 Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 20:54
                        Mam nadzieję, że autorka wątku nie posłucha Twoich rad i nie będzie dziecka niepotrzebnie stresować tylko najpierw wybierze się do specjalisty.
                        Wydaje mi się że masz teorię, ale nie przerabiałaś tego w praktyce, a jeśli już to ile lat miało dziecko?
                        • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 03.02.14, 12:02
                          Ok, rozumiem, ze moje rady mogą dziwić.

Ale spójrzcie na to z drugiej strony: jako trening, uczenie dziecka dbania o siebie.

Analogicznie uczy się dziewczynkę zabezpieczać siebie i otoczenie kiedy ma miesiączkę.
                          Analogicznie uczy się trzy, czterolatka wycierania pupy, spuszczania po sobie w wodzy w sedesie, czyszczenia sedesu.

To też fizjologia - ale dziecko powinno ją ogarnąć, zapanować, bo dzięki temu staje się bardziej samodzielne, pewniejsze siebie, czuje swoją sprawczość, wpływ na rzeczywistość..

Analogicznie - dzieci zanieczyszczające uczy się kontroli bielizny, a sikające -noszenia wkładek, zmiany ich i kontroli bielizny.

Zabiegi te nie mają na celu zawstydzania dziecka, tylko usamodzielnianie go.

Załóżmy - teoretycznie, oczywiście- że dziecko ma poważna wadę układu moczowego. Nigdy nie nauczy się kontrolować pęcherza w nocy. Kiedy, wg was, jest ten czas, że będzie mogło samo zmienić pościel?
                          • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 14:34
                            Analogicznie

Dziecko które się zatruło i zwymiotowało na podłogę powinno po sobie sprzątnąć.
                            Dziecko, które ma padaczkę i przewracając się w czasie ataku coś rozbiło i jeszcze zsiusiało się na podłogę też powinno potem posprzątać.
                            Dziecko, które upadnie i rozwali głowę musi posprzątać krwawą plamę.

Nieźle.
                            Chyba że coś nie zrozumiałam.
                            A jak będziesz ledwo chodzącą staruszką i zanieczyścisz prześcieradło to kto wtedy? Bo dla mnie to analogiczne.
                            • kanna Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 17:44
                              Przeginasz.

Jak długo wycierałaś dziecku pupę? do 10, 12 roku życia?
                              Nie mówimy o ekstremalnych sytuacjach, ale o codzienności.
                          • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 19:58
                            Kiedy, wg was, jest ten cza
                            > s, że będzie mogło samo zmienić pościel?

13 lat
        • saszanasza Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 21:48
          bweiher napisała:

> Badanie moczu w normie,posiew ujemny

takie badania, to żadne badania. podstawą jest badanie urodynamiczne, cystografia lub cystoskopia, usg pęcherza moczowego po wypróżnieniu.
          Te badania które wykonałaś można sobie wsadzić w kieszeń.
          • bweiher Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 22:51
            Takie jak mi pediatra kazał takie wykonałam. USG pęcherza przed wypróżnieniem i po miał. Podejrzewam że to co Ty opisujesz u zwykłego pediatry nie zrobię.
            • 0wiolcia0 Re: Moczenie nocne 6latka 31.01.14, 23:10
              do takich badań konieczny jest nefrolog, jeżeli zdecydujesz się iść to warto zrobić coś takiego moczenieudzieci.pl/public/files/Minirin_bloczek_B5_diagnostyka_kartki_nowy1.pdf taka obserwacja sporo lekarzowi powie i zaoszczędzisz jedną wizytę mniej
              • saszanasza Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 08:15
                Dokładnie. Załóż dziecku dzienniczek mikcji i uzupełniaj co najmniej przez okres 2 tyg.(najlepiej miesiąc). Z tym do nefrologa.
    • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 08:37
      A jakie miał usg i co ono miało pokazać ?
      Bo zwykłe usg pęcherza nic nie pokaże . Usg powinno odbyć się przy pełnym pęcherzu-powinna być zmierzona objętość a potem po mikcji -i sprawdzenie czy nie ma zalegania. Może ma za duzy pęcherz ? Może coś ze zwieraczami/wypieraczami-to już pokazują badania urodynamiczne
      Z lekiem na zagęszczenie nie tak latwo-bo to hormony-to po pierwsze, po drugie jako część kuracji, po trzecie-koszt miesięczny ponad 200zł.
      Na Twoim miejscu poszłabym z problemem do nefrologa, zrobiła badania urodynamiczne sprawdzające czy nie ma żadnej wady . I nie wysadzała w nocy. Może spróbujcie na jakiś czas pieluchę ? Komfort snu się poprawi i samopoczucie Wasze też bo nie będzie się kręciło wokół zaszczanej co rano pościeli
    • najma78 Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 15:33
      Kup dziecku towww.mothercare.com/Huggies-Drynites-Boys-Pyjamas-Pants-4-7years--10-Pack/325862,default,pd.html a przestaniesz prac i stresowac dziecko nocnym wysadzaniem. U 6-latkow to nie az takie czeste ale jednak zdarza sie i jest wciaz w normie.
      • bweiher Re: Moczenie nocne 6latka 01.02.14, 17:55
        Dziękuję za rady,skorzystam z dzienniczka i potem udam się jeszcze raz do pediatry niech da mi skierowanie do nefrologa.
    • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 02.02.14, 17:26
      mam ten sam problem z synem, tylko moj ma juz 7 lat. zgadzam sie z tym, co pisze najma. to wciaz sie miesci w granicach normy. niektore dzieci sporadycznie mocza sie w nocy nawet do 8-10 lat i to tez nie musi byc spowodowane zadna choroba czy wada. za to moze byc dziedziczne. pytalas rodzicow, w jakim wieku ty sama przestalas moczyc sie w nocy? a ojciec dziecka? ja wiem, ze moj syn najprawdopodobniej odziedziczyl to po mnie. moczylam sie w nocy dosc dlugo i sama juz pamietam, ze mama zabezpieczala na noc lozko, w jaki sposob itd. musialam byc wiec juz na tyle duza, ze utkwilo mi to w pamieci. wyroslam z tego na dobre wlasnie w wieku cos ok. 7-8 lat.

calkiem niedawno czytalam rozmowe z lekarzem, ktory specjalizuje sie wlasnie w nietrzymaniu moczu u dzieci. byla mowa wlasnie o moczeniu sie w nocy. lekarz jest autorytetem w szwajcarii w tej dziedzinie, wiec mysle, ze raczej wie, co mowi. jego zdaniem najlepsza recepta to wlasnie cierpliwie czekac. jesli trzeba, to nawet do tych 10 lat. dziecku zapewnic komfort spania w suchej poscieli i czekac. nie widze problemu, bo mozna kupic pieluchomajtki czy podklady, co kto woli. ja wole podklady.

oczywiscie nie nalezy problemu tez ignorowac i jesli cos cie niepokoi, to jak najbardziej wyjasnic u lekarza, czy nawet kilku lekarzy, ale nie szukac na sile choroby. no i najwazniejsze NIE STRESOWAC DZIECKA, bo stres moze spowodowac nasilenie sie problemu.
      • saszanasza Re: Moczenie nocne 6latka 02.02.14, 21:25
        zdiagnozowanie wady mojego syna trwało ok. 2 lat. w tym czasie zapisałam kilkadziesiąt kartek dzienniczków mikcji, mój syn przyjął od cholery różnych prochów. nie wyobrażam sobie czekać do 10 roku życia, bo może samo przejdzie, a potem przez kolejne 2 lata waczyć o właściwą diagnozę. 12 latek z moczeniem nocnym to dramat, głownie psychiczny dla dziecka i nie istotne czy ma komfort snu czy nie. Nie może pojechać na zieloną szkołę, wyjechać na kolonie, zawsze istnieje ryzyko że ktoś się dowie. Takie rzeczy mogą odbić się na psychice. To jest dopiero stres.
        • najma78 Re: Moczenie nocne 6latka 02.02.14, 21:40
          Nie kazde moczenie nocne jest wynikiem wad - wiekszosc nie jest. Nikt nie mowi ze ze zdiagnozowaniem problemow nalezy czekac do 10-go czy 12-go roku zycia bo mozna to zrobic wczesniej. Jesli sie jednak wykluczy nieprawidlowosci to trzeba poczekac, bo innego wyjascia nie ma. Wiekszosc dzieci zaczyna przesypiac noce bez oddawania moczu ok 3-5 roku zycia ale sa i tacy ktorzy duzo pozniej. Tak jak wiekszosc dzieci zaczyna mowic ok 2-go roku zycia ale sa i tacy ktorzy dooiero ok 3.5-4 lat, wiekszosc zaczyna chodzic miedzy 12-15 m-cem zycia ale sa i takie dzieci ktore sa wstanie miedzy 18-24 miesiacem i choc to mniejszosc to wciaz sa w normie.
        • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 02.02.14, 22:14
          saszanasza napisała:

> zdiagnozowanie wady mojego syna trwało ok. 2 lat. w tym czasie zapisałam kilkad
          > ziesiąt kartek dzienniczków mikcji, mój syn przyjął od cholery różnych prochów.
          > nie wyobrażam sobie czekać do 10 roku życia, bo może samo przejdzie, a potem p
          > rzez kolejne 2 lata waczyć o właściwą diagnozę. 12 latek z moczeniem nocnym to
          > dramat, głownie psychiczny dla dziecka i nie istotne czy ma komfort snu czy nie
          > . Nie może pojechać na zieloną szkołę, wyjechać na kolonie, zawsze istnieje ryz
          > yko że ktoś się dowie. Takie rzeczy mogą odbić się na psychice. To jest dopiero
          > stres.

ok, ale przeczytalas calosc mojej wypowiedzi? bo jakos mam wrazenie, ze nie bardzo i po prostu sie czepiasz. to jest opinia lekarza, ktory jest autorytetem w tej dziedzinie w kraju, w ktorym mieszkam, wiec mysle, ze jednak wie, co mowi. oczywiscie, ze przypadki takie, jak twojego dziecka tez sie zdarzaja, ale jest to niewielki odsetek i w 90% przypadkow, albo i wiecej, dziecko z tego po prostu "wyrosnie". nie oznacza to jednak, ze z diagnozowaniem nalezy czekac az dziecko bedzie mialo 12 lat. chodzilo mi raczej o to, zeby uswiadomic autorce watku, ze niepotrzebnie "szlag ja trafia", bo moczenie sie 6-latka to nie jest wcale jakis ekstremalny przypadek.

natomiast jesli juz przeczytasz cala moja wypowiedz, a w szczegolnosci ostatni akapit, to moze zauwazysz tez, ze napisalam aby nie ignorowac problemu i w razie potrzeby wyjasniac do skutku.

pisze tez z wlasnego doswiadczenia, bo sama bylam dzieckiem, ktore dlugo moczylo sie w nocy, a teraz moj syn tez jest takim dzieckiem. pierwszy raz na samodzielne kolonie wyjechalam, kiedy mialam 8 lat. w wakacje miedzy 1 i 2 klasa podstawowki. moj syn swoja pierwsza noc poza domem spedzil w wieku niespelna 3 miesiecy. w razie potrzeby zaklada pod pizame pieluchomajtki. nie zwykle pieluchy, tylko takie wlasnie dla starszych dzieci, na noc. wygladaja jak majtki, a pod pizama ich w ogole nie widac.
          • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 09:46
            bo moczenie sie 6-latka to nie jest wcale
            > jakis ekstremalny przypadek.

a znasz dane statystyczne-ile dzieci w tym wieku się moczy?

ile waży Twój syn i co to za pieluchomajtki?
            • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 14:26
              Według DSM-IV rozpowszechnienie moczenia nocnego wynosi 7% u chłopców i 3% u dziewczynek w wieku 5 lat. To z wikipedii i to oznacza, że co 10 dziecko w wieku 5 lat moczy się w nocy.
              Jeżeli ktoś wpisze moczenie nocne to pana Google to problem jest powszechnie znany.

moczenieudzieci.pl/home
              • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 18:11
                Pragnę zauważyć, że wątek nie odnosi się do dziecka 5 letniego
                Chyba , że uważasz, że dziecko 5 letnie czy 6 letnie to żadna różnica?
                • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 11:07
                  Jak wynika z danych statystycznych 10% sześciolatków moczy się w nocy [Brett Doris: Opowiadania dla Twojego (nieco starszego) dziecka. Część 2. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne. Gdańsk 2000].
                  Ponad 400 tys. dzieci w Polsce czasem moczy się w nocy. Czyli co trzecie dziecko w wieku 4 lat i co piąte dziecko w wieku 4-7 lat czasem robi siusiu do łóżka. U zdecydowanej większości dzieci, to normalny etap rozwoju. [ebobas.pl/artykuly/czytaj/795/rozwoj-dziecka/moczenie-nocne]
                  Moczenie łóżka w nocy zdarza się w Polsce ponad czterystu tysiącom dzieci powyżej 4. roku życia. Moczenie nocne to zjawisko dotyczące średnio co trzeciego dziecka w wieku 4 lat i co piątego dziecka w wieku 4-7 lat.
                  [www.suchenoce.pl/strona/4-co-to-jest]
                  • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 17:49
                    Aglu-dzięki za info
                    Mowa w nich o 'czasem"
                    Opisywana przez autorkę sytuacja raczej do tego nie pasuje, nie można tu mówić o moczeniu nocnym (jako zjawisku sporadycznym)
            • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 15:11
              nie, danych statystycznych ci nie przytocze, choc w tym artykule, ktory czytalam chyba nawet byly. to jednak dane szwajcarskie, wiec do polski maja sie nijak. nie jest to ekstremalny przypadek dlatego, ze zdaniem lekarzy miesci sie w normie, a skoro miesci sie w normie, to chyba jest w miare normalne, a nie ekstremalne? u naslekarze mowia, ze normalne jest sporadyczne moczenie sie w nocy dzieci nawet do 10 lat, wiec 6-latek to przy tym naprawde pikus.

moj syn jest chudzielcem, ale wazy 23 kg. pieluchomajtki to huggies drynites. sa nawet takie, ktore wygladaja jak szorty: www.google.pl/search?q=huggies+drynites&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=efTwUsTaFaKV7AaXvIDoDA&ved=0CEcQsAQ&biw=1280&bih=625#facrc=_&imgdii=_&imgrc=s7lxwoRvQPIH5M%253A%3BKlst3JvrjhgTdM%3Bhttp%253A%252F%252Fs4.madeformums.com%252Fuploads%252Fimages%252Fproductimage%252F6206.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.madeformums.com%252Freviews%252Fnappies-wipes-and-changing%252Ftrainer-pants---disposables%252Fhuggies-drynites-sleep-shorts---discontinued%252F648.html%3B435%3B290
              • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 18:13
                Ale sporadyczne to co innego niż CIĄGŁE (a z tego co rozumiem autorka ma problem co noc )

A widzisz "fajnie" macie w tym sensie żeście chudzielce. Moje corki w tym wieku ważyły ponad 30kg (7lat)
      • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 09:43
        eliszka - jest różnica między nietrzymaniem moczu a moczeniem nocnym

nie widze problemu, bo mozna kupic pieluchomajtki czy podklady, co
        > kto woli. ja wole podklady

serio, nie widzisz problemu by 6 latek spał w pieluchomajtkach ? widziałaś te pieluchomajtki dla dzieci ? nie-bo ich nie ma. Są dla dorosłych "1" -ogromne wielkie i smierdzące. Podkład tez nie sprawi, ze dziecko będzie suche
        • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 14:22
          Są pieluchomajtki dla dzieci, które moczą się w nocy.
          Dużo dzieci ma ten problem a nie zawsze możesz zmienić pościel.
          Podkłady czasem się zsuwają, a nie możesz karać chorego dziecka za to, że jest chore i na przykład nie wyjechać z nim na wczasy.
          Te na przykład są dostępne w Tesco dla dziewczynek i chłopców

ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003009109628
        • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 15:18
          guderianka napisała:

> eliszka - jest różnica między nietrzymaniem moczu a moczeniem nocnym

moczenie nocne, to nietrzymanie moczu w nocy
          >
          > nie widze problemu, bo mozna kupic pieluchomajtki czy podklady, co
          > > kto woli. ja wole podklady

> serio, nie widzisz problemu by 6 latek spał w pieluchomajtkach ? widziałaś te p
          > ieluchomajtki dla dzieci ? nie-bo ich nie ma. Są dla dorosłych "1" -ogromne wie
          > lkie i smierdzące. Podkład tez nie sprawi, ze dziecko będzie suche
          >

zdaniem lekarzy 6-latek, ktoremu zdarzaja sie nocne "wpadki" miesci sie w normie, wiec skoro jest w normie, to nie, nie widze problemu. pieluchomajtki widzialam, jak najbardziej sa. nawet dla dzieci do 15 lat chyba, o ile sie nie myle. moj syn wazy 23 kg i na wyjazdach uzywal do tej pory pieluchomajtek dla dzieci w przedziale 4-7 lat. sa nawet szorty, zalinkowalam pod twoja poprzednia wypowiedzia.

podklad, ktory tez mozesz znalezc w tym linku, wchlania wilgoc tak samo, jak pielucha, wiec lozko jest suche. co nawyzej przescieradlo wilgotne. oczywiscie jesli dziecko sika co noc, to lepiej pieluche, ale przy sporadycznych wpadkach, jak u nas, zdecydowanie lepiej sprawdzaja sie wlasnie podklady.
          • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 18:17
            eliszko- jasne -ja się z tym zgadzam, nie chcę podważać zasadności tych stwierdzeń co jedynie "technicznych" aspektów. Wpadka to nie to samo co ciągle mokre noce. Coś jest nie tak (wg mnie) i wykracza poza "moczenie nocne"

Jak masz jakiś namiar na pieluchomajtki pow. 30 kg-to daj znać. Niestety ja nie znalazłam takowych w Polsce, w Danii są całkiem niezłe ale koszmarnie drogie.
            • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 18:49
              masz racje, wpadki i codziennie zasikane lozko, to nie to samo. dlatego w swojej pierwszej wypowiedzi pisalam tez o koniecznosci wyjasnienia, szukania przyczyny, jesli jest to niepokojace. gdyby moj 7-latek zsikiwal sie co noc, to faktycznie byloby to niepokojace i raczej nie w normie. tu sie nie zrozumialysmy, albo raczej ja ciebie zle zrozumialam.

nie mieszkam w polsce i nie mam namiarow na duze pieluchomajtki w polsce. u nas to jest do przezycia, bo paczka takich pieluch kosztuje cos ok. 10 frankow, czyli na miesiac wychodzi srednio 30 frankow za pieluchy, jesli dziecko potrzebuje pieluche co noc. zwykle pieluchy niemowlece kosztuja miedzy 20-30 frankow za paczke, wiec tragedii nie ma.

moze zobacz tu DryNites.com

moze w niemczech tez sa i mozna kupic np. na niemieckim ebayu? u nas sa dostepne majtki nawet dla dzieci w wieku 12-15 lat, wiec z pewnoscia przewidziana waga jest wyzsza niz 30 kg, ale nie patrzylam w sumie. poza tym na nich nie ma konkretnie wagi, przedzialy "wielkosciowe" oznaczone sa wiekowo.
              • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 19:56
                u nas pieluchomajtki dla dorosłych 50+-porażka uncertain
                a w przeliczeniu na chleb-ile dobrych chlebów można kupić za paczkę pieluch/na miesiąc ?
                u nas 30 szt kosztuje prawie 17 chlebów (licząc po 3 zl za chleb)
                • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 20:53
                  guderianko, ale weszlas na te strone DryNites.com? wg nich w polsce tez sa te pieluchy i sa w dwoch rozmiarach, mniejszy 4-7 lat czyli 17-30 kg i wiekszy 8-15 lat czyli 27-57 kg.

szwajcarska "odmiana" tej strony jest wprawdzie o niebo lepsza, bo mozna kupic pieluchy od razu na stronie. poza tym u nas sa po prostu w marketach. moze z niemieckiej moznaby bylo sprowadzic do polski? chociaz to chyba w przeliczeniu na zlotowki drogo dosc wychodzi, bo chyba cos ok. 100 zl za pieluchy na miesiac. u nas to jest relatywnie taniej. chleb w naszej piekarni kosztuje 4 franki, wiec zapas pieluch na miesiac, to rownowartosc 7,5 chleba. w niemczech maja te pieluchy np. w rossmanie, moze w polsce tez mozna tam dostac?
                  • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 10:12
                    Nie ma w Rossmanie
                    W Polsce też nie ma
                    Na zamówienie-straszna kasa, przeliczałam
                    • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 11:06
                      no widzisz, na stronie niby twierdza, ze sa, ale najwyrazniej teoretycznie sa, a jaka jest praktyka, to sama wiesz. szkoda i przykro mi, ze jednak nie moglam pomoc. w bezposrednim przeliczeniu na zlotowki, to faktycznie drogo wychodzi uncertain
                      • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 17:44
                        eliszka, akurat byłam dzisiaj w aptece (doz to taka siec internetowych aptek gdzie są tańsze leki , zamawiasz w necie , odbierasz w ich punkcie),.Mieli właśnie te pieluchomajtki- 3 paczki na wyprzedaży , 4-7 (te co pokazałaś)- przecenione z 55zł bodajże na 25 zł za 10szt. Na moje pytanie o te większe farmaceutki zrobiły wielkie oczy i odpowiedziały że chyba nie ma a te 3 zalegają od dawna na magazynie i muszą się ich pozbyć uncertain
    • joxanna Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 08:56
      Idź do urologa. To może być prosta sprawa, tylko, że trzeba ją zdiagnozować i wyleczyć.
    • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 14:15
      Moczenie nocne u dzieci może mieć 2 podłoża.
      Najczęściej jest to izolowane moczenie nocne.
      U nas w rodzinie występowało w każdym pokoleniu jednostkowo.
      Hormon zagęszczający mocz to wazopresyna, kiedyś podawany donosowo w postaci kropli teraz z tego co wiem jest również w formie listków podjęzykowych. Pozwala aby mocz zagęszczał się w nocy. U niektórych dzieci niedojrzałość układu hormonalnego powoduje, że jest go zbyt mało co skutkuje moczeniem nocnym.

Mniej picia na noc i ewentualnie wysadzanie dziecka jest naturalnie dyktowane zdrowym rozsądkiem ale wybudzanie dziecka na siłę i kazanie sprzątać już nie - może spowodować traumę. DZIECKO NIE SIUSIA W MAJTKI ŚWIADOMIE. Też tego nie chce.
      Znam to również z autopsji.

Dobry urolog, który wykluczy czynnościową chorobę i spróbuje ewentualnie wprowadzić leczenie wazopresyną to podstawa.
      Nie ma co czekać.
      Pamiętajcie, że im dłużej dziecko ma problem z sikaniem tym większą szkodę wyrządza to w jego psychice.
      One przejmuje się tym tak samo a nawet bardziej niż wy. Ale nie można go karać za to, że choruje. Po prostu trzeba mu pomóc i z nim być. Badania urodynamiczne miłe nie są.
      Pozdrawiam wszystkie wspierające swoje dzieci mamy. Więcej informacji tutaj:

www.mp.pl/artykuly/14309
      • najma78 Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 18:08
        aglu napisała:

> Dobry urolog, który wykluczy czynnościową chorobę i spróbuje ewentualnie wprowa
        > dzić leczenie wazopresyną to podstawa.

Stosowanie bormonow to powazna sprawa i na swiecie nie stosuje sie tego bez koniecznosci. Jesli faktycznie wystaepuje tzw niedojrzalosc to nalezy na nia zaczekac wlasnie dla dobra dziecka.

> Nie ma co czekać.

jesli nie ma problemow z nerkami badz wad ukladu moczowego to wszem czeka sie.

> Pamiętajcie, że im dłużej dziecko ma problem z sikaniem tym większą szkodę wyrz
        > ądza to w jego psychice.
        > One przejmuje się tym tak samo a nawet bardziej niż wy. Ale nie można go karać
        > za to, że choruje. Po prostu trzeba mu pomóc i z nim być. Badania urodynamiczne
        > miłe nie są.

Dziecko nie musi miec problemu jesli rodzice mu go nie stworza. Im wiecej robi sie wokol moczenia zametu tym gorzej to wplywa a psychike dziecka. Niestety lekarze czesto tez nie sa pomocni a autorytety maja mala sile przebicia gdy brak jest standardow postepowania medycz ego a mity i wzajemne nakreca ie sie rodzicow biora gore.
        • najma78 Re: guderianko 04.02.14, 18:09
          www.drynites.co.uk/
          owszem takie pieluchomajtki istniena a u mnie dostepne w supermarketach.
          • guderianka Re: guderianko 04.02.14, 18:20
            Najmo -Słowo klucz-u Ciebie sad
            U nas jest ustalone to wagowo -z górną granicą 30kg
        • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 18:21
          Zgadzam się z najmą
          Dodałabym jeszcze presję społeczną na tę czesc rozwoju dziecka-co widać w wątkach o odpieluchowaniu
          • eliszka25 Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 18:52
            dokladnie guderianko. ja widze bardzo te roznice. u nas jest luz, bez spiecia i lekarz mowi, ze jest jeszcze czas, to jest w normie itd. natomiast w polsce jest robienie wielkich oczu, bo "moje w wieku 2 lat w majtki nie sikaly". a moje sikaly i tez zyja.
            • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 04.02.14, 19:57
              to jeszcze nic-chyba na tym forum możesz poczytać o ekomamach , które wysadzają niemowlaki twierdząc że potrafią one opanować zwieracze..
        • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 10:51
          Mam pięcioletnie dziecko moczące się w nocy i nie robię z tego problemu. Nigdy w życiu swojemu dziecku nie zwróciłam uwagi za to że nasikało ale widzę jak się cieszy z pojedynczych suchych nocy.
          Sama moczyłam się do 13-go roku życia, moja siostra miała podaną wazopresynę gdy miała 11 lat, a odstawiła rok później. Przysadka najczęściej podejmuje funkcje w okresie dojrzewania. Osobiście uważam, że to zbyt późno na rozpoczęcie leczenia. Jeszcze czekam ze swoim dzieckiem - sama będę wiedziała mam nadzieję kiedy jemu zacznie to przeszkadzać. Wiem ile wypłakałam nie mogąc jechać na kolonie, nocować u koleżanki, odpadają również dwudniowe wycieczki.
          Szanuje zdanie wszystkich bo każdy ma prawo sam podejmować decyzje odnośnie leczenia siebie i swojego dziecka ale ja uważam, że podawanie hormonów nie jest takie straszne.
          Czy mając niedoczynność tarczycy nie brałabyś hormonu, a jak ktoś ma cukrzycę to nie bierze insuliny? Hormony w ludzkim organizmie są składnikiem naturalnym i mają swoje wahania poziomów. Czasami bardziej szkodliwe są antybiotyki.
          • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 11:08
            Polecam też wszystkim prawdy i mity na temat moczenia nocnego ze strony www.suchenoce.pl/strona/7-prawdy-i-mity
            • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 17:52
              aglu-fajna z Ciebie mama
              z tego co piszesz- u Was może to być dziedziczne
              By podać hormony konieczne jest wyczerpanie wszystkich innych metod leczenia, wykonanie badań i dokładnego wywiadu. Uważam, że samo moczenie nie jest wystarczającym powodem by podać wazopresynę -za to moczenie nocne po wykonaniuszeregu badań i zbadaniu diagnoz-już tak
              • guderianka Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 17:52
                możesz napisac jak dawana była wazopresyna ?
                nasz nefrolog proponował kurację 3 m-c a potem odstawienie leku w celu sprawdzenia
            • 0wiolcia0 prawdy i mity o moczeniu 05.02.14, 20:15
              również polecam, kto ma problem z moczeniem nocnym powinien przeczytać informacje w linku podanym przez koleżankę
          • najma78 Re: Moczenie nocne 6latka 05.02.14, 19:30
            aglu napisała:

> Szanuje zdanie wszystkich bo każdy ma prawo sam podejmować decyzje odnośnie lec
            > zenia siebie i swojego dziecka ale ja uważam, że podawanie hormonów nie jest ta
            > kie straszne.

Zasadnosc podawania hormonow powinna byc rozwazana z lekarzem specjalista i to on kierujac sie swoja wiedza medyczna (aktualizowana) powinien byc pomocny w podejmowaniu decyzji.
            Kiedys dzieci wysmiewaly sie z dzieci noszacych okulary, dzis juz tak nie jest. Akurat na nkcne moczenie jest rada czyli pieluchomajtki i nikt nie musi wiedziec. Postawa rodzicow/otoczenia tez ma duze znaczenie i mam wraze ie ze fizjologia u ludzi to wciaz tabu i stad ta presja na wiele spraw ktore wymagaja nie auczenia sie a dojrzenia.

> Czy mając niedoczynność tarczycy nie brałabyś hormonu, a jak ktoś ma cukrzycę t
            > o nie bierze insuliny? Hormony w ludzkim organizmie są składnikiem naturalnym i
            > mają swoje wahania poziomów. Czasami bardziej szkodliwe są antybiotyki.

Zupelnie nietrafiona argumentacja. Insulina jest konieczna dla osob u ktorych trzustka nie pracuje jak nalezy bo ratuje ich zycie. Jest to wynikiem tego ze cos sie zepsulo a nie ze jeszcze nie dojrzalo. Porownywanie terapii hormonalnej ratujacej zycie do terapii poprawiajacej samopoczucie chyba bardziej rodzica niz dziecka jest przesada.

Dla przykladu moja corka nie moczyla pieluch w nocy od ok 18 m-ca zycia natomiast w dzien przestala ich uzywac gdy miala 24m -ce. Syn mial 2l i 9m-cy kiedy pozbyl sie ich w dzie a dwa lata pozniej w nocy. Proby byly ale krotkie i bez stresu, w koncu sam oznajmil ze juz czas. Jakies 4 m-ce przed osiagnieciem dojrzalosci do przesypiania bez pieluchy mial probe ale nieudana i sam powiedzial ze chce pieluche bo jeszcze nie czas. Nie czul sie dobrze sikajac w nocy do lozka bez wiedzy o tym ale nie czul sie zle zakladajac pieluche i czekajac. Dowodzi to tego ze jesli rodzice podchodza do tego naturalnie to i dzieci tez i nie wplywa to na nich negatywnie.
            • aglu Re: Moczenie nocne 6latka 06.02.14, 09:02
              Hormonalne leczenie zawsze jest pod kontrolą lekarza i to on a nie ja decyduje kiedy i w jakim przypadku należy je rozpocząć.
              Jeżeli dziecko przestaje moczyć się w nocy do 7 roku życia - bo według statystyk tak jest najczęściej - to wtedy nie ma problemu.
              Problem jest wtedy gdy dziewczynka zaczyna dojrzewać i musi wkładać na noc pieluchomajtki dla dorosłych, a jak ma miesiączkę dodatkowo podpaskę i wtedy nikt mi nie powie że to nie jest problem DLA NIEJ.
              Aby włączyć hormonalne leczenie należy najpierw upewnić się czy moczenie nocne wynika właśnie z niedoboru wazopresyny. Jeżeli nie stać cię na prywatną diagnostykę to wykonanie badań urodynamicznych, USG, trzykrotnych posiewów i innych takich może zająć długi czas.
              Chodzi mi o to , że nie ma co zwlekać z wyjaśnieniem przyczyny moczenia nocnego bo czasem może być błaha. Uważam, że jeżeli dziecko siusia po 5 r.ż. należy to zdiagnozować bo może się okazać, że ma wadę układu moczowego wymagającą leczenia, a jeżeli moczy się po 7 r.ż. to należy to wtedy traktować jak chorobę i leczyć. I nie znaczy to, że dziecko wtedy ma odczuwać, że jest gorsze. Po prostu ma przypadłość którą należy leczyć. Niektórzy mają krzywe zęby a niektórzy inne choroby - nie zagrażają życiu, ale utrudniają je.
              Twoje dzieci nie moczą łóżka w nocy. Jeżeli zobaczyłabyś jaka to trauma dla 10-ciolatka kolejny raz wstać z mokrą pieluchą jak już było lepiej 2 noce to też zrobiłabyś wszystko żeby mu pomóc. Uwierz mi to nie dlatego jest trauma, że rodzice mają z tym problem. Duże dzieci same się tego zaczynają wstydzić. I nie jest tak, że można o tym w tym wieku powiedzieć kolegom, a przynajmniej nie wszystkim. No i są sytuacje kiedy nie da się ukryć z pieluchomajtkami przed innymi, a poza tym masz ich już dość i nie chcesz ich nosić bo robisz to już od kilkunastu lat.
    • monique_alt Re: Moczenie nocne 6latka 06.02.14, 11:19
      Mój synek też długo moczył się w nocy. Przestał między 5 a szóstym rokiem życia. Nam lekarka kazała zekać z badaniami do 7 roku życia. Tyle że u nas było widać progres tj zdarzały się okresy suche potem nawrót mokrych nocy. Według naszej pediatry w takie sytacji trzeba czekać bo układ moczowy jest jeszcze niedojrzały. Ja prowadziłam sobie kalendarz żeby faktycznie wiedzieć kiedy się zmoczy kiedy nie. No i mały nosił pieluchy żeby nie stresowac go w nocy przebieraniem w suche ubrania. Jak mlody miał około 5,5 roku przestał siusiać w nocy.

Jeżeli dziecko ma wszystkie noce mokre to z 6-latkiem udałabym się już do urologa. Jeżeli czasem są suche czasem mokre poobserwowałabym jeszcze i poczekała do 7 roku życia. Potem koniecznie badania.
    • idealnyscenariusz Re: Moczenie nocne 6latka 29.02.24, 18:00
      Jesli wykluczone są medyczne przyczyny i wady np. układu moczowego, można skutecznie pracować z moczeniem nocnym poprzez techniki pracy z emocjami oraz uwalnianie traum. Szerzej o tym napisałam we wpisie na blogu. W przypadku pytań, zapraszam do kontaktu. Sesje w tym tamcie mogą skutecznie odbywać się online.
      idealnyscenariusz.pl/moczenie-nocne-u-dzieci/
    • anonimanonim Re: Moczenie nocne 6latka 30.09.24, 00:00
      Są też urządzenia które pomagają oduczyć sikania
      www.olx.pl/d/oferta/alarm-moczenia-nocnego-CID3647-ID12askg.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka