Dodaj do ulubionych

Herbatki owocowe

02.03.14, 14:13
Witamsmile Czy podajecie swoim dzieciaczkom herbatki owocowe? Takie specjalne z hippa dla dzieci czy normalne ze sklepu owocowe (chodzi mi o takie do zaparzenia oczywiście). Moja Maja ma 14 miesięcy, do tej pory piła tylko wodę z sokiem malinowym ale że zapasy się kończą szukam czegoś nowego, bez nadmiaru cukru...
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 15:26
      Daję bardzo, bardzo rzadko - jak nie mam akurat soczku. A tak to tylko soczki bobofrut i z kartonu.
    • lianis Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 15:34
      Nigdy nie dawalam dziecku herbat rozpuszczalnych, rumianek, miete, koper mozna normalnie zaparzyc, tak samo owocowe. Sok tez niczym zdrowym szczegolnie nie jest, a tym bardziej taki z kartonu... Dziecko nie moze pic wody?
      • najma78 Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 15:55
        Nie podawalam dzieciom herbat ani wody z sokiem a maja 11 i 6 lat, glownym napojem jest woda, zwykla woda. Oprocz tego mleko, soki stanowia najmniejszy procent plynow i sa to glownie smoothie lub zwykly wycisniety sok z pomaranczy.
    • eenyoo Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 15:55
      Moja córka poza wodą z napojów pije herbatę owocową Malinową Herbapolu (wersja z 60% owoców w składzie). Letnią i niesłodzoną.
    • tijgertje Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 18:11
      Mój syn zawsze pił sporo herbat, bo bardzo je lubi. Mleka nie może, a zamienników nie lubi, soki sporadycznie i to tylko wyciskanie, nie z kartonu, do picia albo woda, albo, zwłaszcza zimą niesłodzona herbata ziołowa albo z suszu owocowego, często tez rooibos, rownież bardzo zdrowa i nadaje sie dla niemowląt. Herbaty z suszu zawsze porządnie parze, wtedy maja dość intensywny, słodko-kwaskowaty smak, prawie jak sok. Wyjątek stanowi tymianek, który jest gorzkawy, wiec dosladzam miodem, ale ten w zasadzie pijemy tylko przy przeziebieniach ( zamiast słodkiego syropu).
      • truscaveczka Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 18:27
        Tijgertje, istnieje taki zamiennik mleka, o który moi wybredni i nielubiący ersatzów domownicy się biją niemalże. Nazywa się to napój ryżowy, w formie proszku, jest w takiej żółtej torbie. Matko, jakie to dobre <3 Mój bezmleczniak nie lubi samego mleka sojowego itp. a to jedno - pije ile wlezie (no, ile dam tongue_out)
        • panizalewska Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 19:14
          Truskawko, ja bym jednak nie dawała tego ryżowego w proszku. Czytałaś skład? Ile tam jest przeciwzbrylaczy i witamin E? wink No i wiadomo, że dobre, jak to E wink
          Polecam jednak dobrej jakości mleka ryżowe w kartonach, bez dodatków, albo zakup maszynki do robienia takich napojów z ziaren (na Alledrogo są np), jeżeli się tego zużywa dużo. Ja chyba w końcu kupię, bo pijemy z córą razem jakieś straszne ilości - ja do kawy, ona jako mleko, bo też krowiego nie możemy
        • tijgertje Re: Herbatki owocowe 02.03.14, 19:28
          Mleko ryzowe w proszku? Wole nie wiedziec, co w nim jest wink Mlody ma nietolerancje laktozy, u nas w tej chwili jest przynajmniej 4 marki robiace mleka bez laktozy (ktore maja smak i zapach mleka) i te kupuje do platkow 2 razy w tygodniu, nalesnikow , od czasu do czasu do goracego kakao po dluzszym ganianiu po lesie, ale samego mleka mlody sie nie zlapie. A nie widze sensu pojenia go nim na sile, albo uzdatniania czyms, co sprawi, ze stanie sie wypijalne. Do picia woda i herbaty w zupelnosci mu wystarczaja, jak wypije kakao, to niestety kosztem jedzenia, wiec raczej je jako czesc posilku, nie picia licze. Mlody nadrabia serami wink za innym nabialem nie przepada, ale dietetyczka i lekarz nie widza w tym zadnego problemu.
    • zona_mi Re: Herbatki owocowe 03.03.14, 01:05
      Woda, herbaty owocowe i ziołowe.
      Żadnych hippów czy jakichś ulepków.
      • czarna_kita Re: Herbatki owocowe 03.03.14, 15:01
        Nie dawałam herbatek granulowanych. U nas głównie woda i mleko ew zwykła herbata czarna,niesłodzona,słomka.
        • camel_3d Re: Herbatki owocowe 04.03.14, 09:24
          ale ciebie sie nikt nie pytal co dawalassmile hehehehe
    • camel_3d bez nadmiaru cukru... 03.03.14, 19:14
      to wode polecam...

albo zwykle herbatki owocowe...po zaparzeniu nie dodawaj cukru i tyle...
      • asiuniaskc6 Re: bez nadmiaru cukru... 03.03.14, 20:50
        Woda hm moje dziecko niestety jak wyczuje że to sama woda to wypluwa i dziękujesad
        • aleksandra1977 Re: bez nadmiaru cukru... 03.03.14, 21:32
          przyzwyczailas, ze picie musi byc slodkie, wiec nie oczekuj, ze nagle z optymizmem podejdzie do samej wody. Skoro nie chce jej pic, to wg mnie nie jest spragniona, a domaga sie slodkiego picia, ktore nie dosc, ze nie gasi jej pragnienia, to jeszcze dostarcza dosc kalorii, by nie chciec zjesc normalnego posilku. Gdyby rzeczywiscie chciala pic, to woda nie bylaby blee!
          U nas soki sa sporadycznie, glownie z winogron lub ananasa, bo te najbardziej pasuja dzieciom i nie powoduja zadnych problemow skornych. Nie ma szans, ze wzgledu na alergie, na cytrusy. Marchewkowe omijaja szerokim lukiem.
          Codziennie, zarowno syn, jak i corka dostaja ok. szklanke napoju ryzowego lub owsianego lub quinoa (glownie na sniadanie, np. jako dodatek do quinoa, czy platkow kukurydzianych). Napoje te sa u nas zamiennikiem zamiennikiem mleka, bo dzieci maja nietolerancje laktozy (kupuje Natumi albo Rice Dream albo EcoMil). W ciagu dnia pija wode i tylko wode.
        • czarna_kita Re: bez nadmiaru cukru... 03.03.14, 22:02
          No to oczywiste że wody nie chce jak przyzwyczajone do soczku praktycznie od początku. Rozcieńczaj dzieciowi coraz bardziej sok aż dojdziesz do samej wody.
        • camel_3d po prostu nie dawaj nic innego... 04.03.14, 08:51
          To, ze dziecku dziekuje znaczy, ze nauczylo sie pic slodkie.

Po prostu zabieraj na spacer wylacznie wode. Jak sie zmeczy i bedzie chcialo pic to sie napije, zeby nie wiem co... O ile nie bedzie mialo alternatywy.

W domu do posilkow podawaj tez wode... lub owocowa herbatke, ale bez cukru.
          • asiuniaskc6 Re: po prostu nie dawaj nic innego... 04.03.14, 09:41
            Pytałam o herbatki owocowe a nie jak nauczyć dziecko picia wodywink
            • agus7 Re: po prostu nie dawaj nic innego... 06.03.14, 12:47
              Daje smile polecam Wisnia albo Malina z zurawina Biofix, Czarna porzeczka albo Malina Kawon (ta ma sklad 100% czarnej porzeczki! dostepne w aptece). Sama lubie tez Malina i Acerola Big Active, ale ta ma juz gorszy sklad.
    • gato.domestico Re: Herbatki owocowe 06.03.14, 13:08
      te hipp czy inne granulaty daruj sobie...kup np dobra herbapolu a jak nie oslodzonej nie chce to dodaj glukozy. zawsze to zdrowsza opcja niz bialy cukier.
      kupowalam tez soczki dla dzieci ale bardzo je rozcienczalam woda bo w stanie oryginalnym byly strasznie slodkie.
      • lavinka Re: Herbatki owocowe 12.03.14, 01:13
        Hippa bywają i niegranulowane, zwykłe napoje nie zawierają specjalnie dużo cukrów, tzn. nie więcej niż zwykłe soki/napoje. Generalnie trzeba czytać etykiety ze zrozumieniem .
    • lavinka Re: Herbatki owocowe 12.03.14, 01:11
      Jeśli Ci zależy na czymś naturalnym, polecam domowy gotowany kompot. Taki zwyczajny, z tanich jabłek czy gruszek. Bez cukru, same owoce. Można do tego dodawać ziół, ale z umiarem, szałwia czy rumianek mają mocny smak. Robi się go w godzinkę mniej więcej. Starcza na jeden/dwa dni (oczywiście trzeba go trzymać w lodówce).

Ze sklepowych hippy od biedy daja radę, unikałabym tylko "soków dla dzieci" z supermarketów. Jeśli chodzi o dosładzanie, to np. cukru nie ma w karotce (tylko węglowodany z owoców, jakie zawiera), czasem dajemy małej rozcieńczoną karotkę z wodą.

A i odradzam granulaty jako coś stałego. Dużo niepotrzebnej chemii.
      • aleksandra1977 Re: Herbatki owocowe 15.03.14, 22:14
        godzine trwa zrobienie kompotu? To jakie wartosci ma tak dlugo gotowany kompot?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka