Dodaj do ulubionych

Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola?

21.03.14, 12:01
Witajcie!

Mam problem.
Mój młodszy syn jest z rocznika 2011, w październiku skończy 3 lata.
Chcieliśmy go zapisać do przedszkola. Ale jak wiadomo, teraz zasady rekrutacji są ściśle określone, tj. pierszeństwo mają dzieci chociażby od matek samotnych lub z rodzin wielodzietnych, lub dwoje rodziców pracujących.
Termin składania podań jest do 28 marca.
I stąd moje pytanie. Mam termin porodu na czerwiec, już wtedy syn będzie z rodziny wielodzietnej (3 dzieci), ale na razie nie jest. Co mogłabym wpisać w kwestionariusz zgłoszenia, aby było uwzględnione to, że jednak kwalifikujemy się (we wrześniu) do jednego z kryteriów przyjęcia? Ja nie jestem osobą pracującą, ale będę matką 3 dzieci.
Mam nadzieję, że jakoś to można teraz zgłosić?
Z góry dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • tabakierka2 Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 12:11
      chyba jest miejsce w kwestionariuszu, gdzie zakreśla się status "wielodzietna rodzina" - może tam zaznacz?
    • argentea Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 12:18
      Oczywiście, że zaznacz to w formularzu. Przecież będziecie rodziną wielodzietną w dniu rozpoczęcia roku szkolnego.
    • sunlife44 Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 12:48
      Ja bym to zaznaczyła na Twoim miejscu że rodzina wielodzietna. Ja mam tez synka z lutego 2011 i termin porodu z następnym dzieckiem na kwiecień. Obecnie jestem na zwolnieniu potem będę na macierzyńskim jakiś czas. Do pracy chce wrócić w styczniu 2015 więc w chwili składania wniosku i pójścia dziecka do przedszkola jestem w domu. Składając wniosek powiedziałam o tym dyrektorce to ona stwierdziła że przecież na każdy podpunkt dołącza się oświadczenie w którym jest zapis: Jestem świadoma/y odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia. I żeby zaznaczać jaki jest stan obecny no i w takich przypadkach stan jaki będzie w chwili pójścia dziecka do przedszkola.
      W drugim zaś przedszkolu inna dyrektorka powiedziała że mam zaznaczyć że pracuje ale obecnie przebywam na zwolnieniu i że w chwili przyjęcie dziecka do przedszkola będę w domu.
      A na pytanie co mam zrobić z dzieckiem w chwili powrotu do pracy w styczniu 2015 wzruszyła ramionami.
      więc to przedszkole to inne zasady choć powinny być te same.
      • bominka Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 12:55
        Mam 3 dzieci i w tym grudniową córeczkę z 2011. W formularzu rekrutacyjnym zaznaczyłam wielodzietność, dołączyłam oświadczenie potwierdzające ten fakt. Ale dodatkowo musiałam dostarczyć akty urodzenia dzieci bądź książeczki zdrowia.
        W Twojej sytuacji poszłabym czym prędzej do przedszkola do p. dyrektorki poradzić się. Nawet, gdyby miała odmówić pomocy to może zapamięta nazwisko Twojego dziecka. Bo umówmy się, ze to nie system rekrutuje. Tak czy inaczej jest argument przemawiający w Twoim przypadku o wielodzietności, ponieważ chodzi o przyjęcie do przedszkola od września, a nie w obecnym czasie.
        • stella_auditore Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 14:23
          Dziękismile
          No to ja jeszcze pójdę porozmawiać z dyrektorką, ale faktycznie oświadczenie mogłabym wydrukować takie, że w dniu rozpoczęcia roku szkolnego syn będzie z rodziny wielodzietnej. To mi dużo pomoże, chociaż faktycznie nie wiedziałam jak to wypełnić do dnia przyjmowania wniosków, skoro dopiero jestem w ciąży z trzecim dzieckiem.
          • bbuziaczekk Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 17:42
            Podanie składasz teraz a teraz nie jesteś jeszcze rodzina wielodzietna. Liczy stan na dzień składania wniosku a nie to co będzie we wrześniu.
            To tak jakbys nie pracowala ale zaznaczylabys ze pracujesz bo np. we wrześniu znajdziesz prace suspicious

Liczy się to co jest na dzień składania wniosku. A na dzień składania wniosku posiadasz 2 dzieci a nie 3 bo nie masz statusu rodziny wielodzietnej i nikt ci takiego wniosku nie wystawi bo dziecko w brzuchu się nie jeszcze, dopiero na nadaniu aktu urodzenia i wpisania w rejestr.

Możesz sprobowac, może przejdzie.
            Możesz tez pogadać z dyrektorka jak ona to widzi.
            Probowac można. Zawsze możesz powiedzieć ze nie wiedzialas
            • betty842 Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 24.03.14, 11:48
              bbuziaczekk napisała:

> Podanie składasz teraz a teraz nie jesteś jeszcze rodzina wielodzietna. Liczy s
              > tan na dzień składania wniosku a nie to co będzie we wrześniu.
              > To tak jakbys nie pracowala ale zaznaczylabys ze pracujesz bo np. we wrześniu z
              > najdziesz prace suspicious

Dokładnie tak samo myślę. Jakby umowa o pracę konczyła ci się w lipcu to co zaznaczyłabyś na wniosku? To, że jesteś osobą pracującą czy niepracującą-bo przecież od sierpnia (powiedzmy) bedziesz bezrobotna.
        • toya666 Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 22:19
          > W formularzu rekrutacyjnym zaz
          > naczyłam wielodzietność, dołączyłam oświadczenie potwierdzające ten fakt. Ale d
          > odatkowo musiałam dostarczyć akty urodzenia dzieci bądź książeczki zdrowia.

Autorka wątku może dostarczyć zaświadczenie od prowadzącego ginekologa o planowanym terminie porodu. To też dokument.
      • matka_karmiaca Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 25.03.14, 13:05
        sunlife44 napisała:
        > Obecnie jeste
        > m na zwolnieniu potem będę na macierzyńskim jakiś czas. Do pracy chce wrócić w
        > styczniu 2015 więc w chwili składania wniosku i pójścia dziecka do przedszkola
        > jestem w domu.
        > W drugim zaś przedszkolu inna dyrektorka powiedziała że mam zaznaczyć że pracuj
        > e ale obecnie przebywam na zwolnieniu i że w chwili przyjęcie dziecka do przeds
        > zkola będę w domu.

Nie wiem, czy to się różni między miastami, ale u mnie w Wawie pytanie jest "czy jest zatrudniona", a przebywając na macierzyńskim czy zwolnieniu nadal jesteś zatrudniona przecież, więc zaznaczasz "zatrudniona" i się nie pitolisz. Ja jestem zatrudniona i pracowałam z domu w dowolnych godzinach, też mam się tłumaczyć, że "jestem w domu"?

W żadne tam pytanie dyrektorek nie wierzcie, ich odpowiedzi są równie wiążące jak nasze na forum. Chyba że dostaniecie na piśmie.

A z tą wielodzietnością od wrześnie można przecież w systemie zaznaczyć "tak", a na oświadczeniu dopisać szczegóły - że jest się w ciąży i kiedy termin porodu.
    • monikaa13 Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 18:45
      Zaznacz "rodzina wielodzietna" - nie przejmuj się.
    • klubgogo Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 18:57
      Oświadczenie składasz zgodnie ze stanem faktycznym na dzień podpisania, a więc dzisiaj nie stanowicie rodziny wielodzietnej i nie możesz powoływać się na to kryterium. Ustawa nie przewiduje, że sytuacja może zmienić się na dzień 1 września, że wówczas rodzina może stać się wielodzietna (brak zapisu o trzeciej i następnej ciąży), ustawa nie przewiduje również, że jedno z rodziców umrze do 1 września i powołania się wówczas przedwcześnie na kryterium samotności.
      Jedyne co możesz zrobić to zaznaczyć kryteria zgodne ze stanem faktycznym i zalączyć do wniosku dodatkowe podanie o uwzględnienie sytuacji, w jakiej się znajdujecie.
      • mynia_pynia Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 21:00
        Niech dziewczyna pisze co chce, a podanie niech mąż zanosi.
    • alinalen Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 21.03.14, 21:44
      ja bym zaznaczyła w końcu przedszkole rozpoczyna we wrześniu
      • bbuziaczekk Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 23.03.14, 18:38
        Była u mnie dzisiaj znajoma która ma znajoma w identycznej sytuacji jak twoja! Rodzi w sierpniu 3 dziecko i tez miała dylemat co ma napisac w podaniu do przedszkola.
        I tak:
        Rozmawiala z dyrektorka
        Dyrektorka nie wiedziała ale zadzwonila do kuratorium.
        I powiedzieli jej ze ma napisac ze jest rodzina wielodzietna ponieważ we wrześniu będzie już miała 3 dzieci.
        I ma dostarczyć zaświadczenie od ginekologa ze jest w 3 ciąży i na kiedy ma termin porodu i na tej podstawie uznaja ja jako rodzina wielodzietna.
    • mum2004 Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 23.03.14, 19:07
      Mam taką samą sytuacją - termin na czerwiec. Zapisywałam dziecko do zerówki (oddział przedszkolny). Dyrektorka szkoły powiedziała, żeby zaznaczyć to kryterium.
    • nikulam Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 25.03.14, 15:04
      Na dniach otwartych w jednym z warszawskich przedszkoli dziewczyna w bardzo zaawansowanej ciąży pytała o to samo i dyrektorka powiedziała jej,ze absolutnie nie może tego kryterium wielodzietności zaznaczyć. Na tą chwile dziecko jeszcze się nie urodziło i nie jest zupełnie brane pod uwagę, liczy się stan na teraz a nie na 1 września.
      • betty842 Re: Co zrobić - zgłoszenie do przedszkola? 25.03.14, 18:28
        nikulam napisała:

> Na dniach otwartych w jednym z warszawskich przedszkoli dziewczyna w bardzo zaa
        > wansowanej ciąży pytała o to samo i dyrektorka powiedziała jej,ze absolutnie ni
        > e może tego kryterium wielodzietności zaznaczyć. Na tą chwile dziecko jeszcze s
        > ię nie urodziło i nie jest zupełnie brane pod uwagę, liczy się stan na teraz a
        > nie na 1 września.

No ja bym też tak to rozumiała. Dziecko jeszcze się nie urodziło wiec nie jeszcze nie jest się rodziną wielodzietną. Nie wiem jak jest u was ale u nas w regulaminie pisze,żeby do wniosku załączać dodatkowe oświadczenie dotyczące m.in. zarobku,niepełnosprawności,wielodzietności.Tak wiec chyba nie wystarczy napisać,że est się rodziną wielodzietną,trzeba mieć na to jakieś zaświadczenie bo tak to sobie każdy może wpisać. U nas nie ma punktu o wielodzietności tylko pytanie czy dziecko posiada rodzeństwo,jeśli tak to ile.Wiec w tym zawarte jest pytanie o wielodzietność. Jeśli byłabym w ciąży z 3.dzieckiem to musiałabym tam wpisać i tak 1 bo taki jest stan na teraz.
        • betty842 zatrudnieniu a nie zarobku:) 25.03.14, 18:29
          betty842 napisała:
          Nie wiem jak jest u was ale u nas w regul
          > aminie pisze,żeby do wniosku załączać dodatkowe oświadczenie dotyczące m.in. za
          > robku

Tfu! Zatrudnieniu a nie zarobkuwink
          • bbuziaczekk Re: zatrudnieniu a nie zarobku:) 26.03.14, 07:58
            Jak pisałam wyżej znajomej znajoma rodzi w sierpniu i teraz sklada podanie o przedszkole. Posiada 2 dzieci a 3 w drodze.
            Pytala dyrektorki co ma zaznaczyć. Dyrektorka dzwonnika do oświaty i jej powiedziano ze ma zaznaczyć ze jest rodzina wielodzietna a jako zaświadczenie przedstawić zaświadczenie od ginekologa ze jest w ciąży i ze rodzi w sierpniu
            Wiec jednak się da.
    • stella_auditore Zakończenie 09.05.14, 19:37
      Przepraszam, że nie pisałam długo, zupełnie zapomniałam o tym wątku, sklerozę ciążową mam.

Udało nam się dostać do przedszkola, prawdopodobnie dostaliśmy punkty za tę rodzinę "wielodzietną" - dołączyłam do wniosku zaświadczenie od ginekologa.

A ja już na końcówce, za 2 tygodnie albo za 3 już mogę rodzić.

A synek cieszy się, że pójdzie do przedszkola i będzie się bawił z innymi dziećmi.

Dziękuję za posty i za rady smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka