Dodaj do ulubionych

odsmoczkowanie. problem kciuka...

10.04.14, 13:33
syn ma 2 lata wiec najwyzszy czas go odsmoczkowac. problem tylko w tym, ze zaczelam od redukowania smoczka i zauwazylam, ze syn smoczka zastepuje kciukiem lub innymi paluszkami. jak pozbyc sie tego problemu? wywale mu smoczka i bedzie mi z kciukiem w buzi chodzil pewnie. poradzcie jakas zlota metode. a moze kciuk lepszy od smoka?
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 10.04.14, 13:56
      Niektórzy twierdzą że kciuk, inni że smok. Co poradnik to inna odpowiedź smile
      Moja sama zrezygnowała ze smoczka na rzecz kciuka jak miała pół roku.
      Nie jestem w stanie zwalczyć problemu, ale obstawiam, że zaniknie sam jak młoda skończy ssać pierś. Uważam tak dlatego, że ma kciuka w buzi tylko w przypadku gdy chce piersi lub gdy jest bardzo zmęczona. W najgorszym przypadku będę zwalczać później.

Ja sama osobiście ssałam kciuka jeszcze na początku podstawówki. Trochę sobie wyciągnęłam tym zęby do przodu, ponosiłam aparat i mam proste. Żadnych strasznych szkód mi ten kciuk nie wyrządził.
      • e-milia1 Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 10.04.14, 16:08
        corka ma prawie 8 lat i tez dalej pcha paluchy do buzi. po odsmoczkowaniu ciagle palce do buzi wkladala. syn tak wklada palce do buzi i slini sie az tak, ze ma cala koszule z przodu mokra. syn juz dawno nie jest na piersi....
    • shinee5 Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 12.04.14, 02:02
      Z kciukiem jest gorzej - gdy dziecko będzie "gotowe" smoczka razem wyrzucicie, kciuka nie...
      • e-milia1 Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 12.04.14, 21:08
        Tak,ale jak on nie bedzie przez nastepne lata na to gotowy? Ostatnio widzialam 7-miolatke ciumkajaca smoczka po kryjomu.
        • bafami Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 22.04.14, 10:25
          a ja mialam córkę z kciukiem syna ze smokiem. Lepszy smoczek. Pożegnaliśmy się z nim jakos w wieku 2.5lat. zastosowalam metode ucinania po troszku. Stał się niewygodny, źle sie go trzymalo w buzi i w koncu dal sobie spokój. Z dnia na dzien.

a z kciukiem pożegnalismy się w wieku 8 lat!. posmarowalam gorzkim pazurkiem i po sprawie (wczesniejsze proby smarowania nie daly rezultatu). A teraz widać córka byla gotowa na pożegnanie z paluchem.
      • melancho_lia Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 22.04.14, 10:29
        jak będzie gotowe to z kciuka samo zrezygnuje.
    • blogbydozza Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 22.04.14, 22:42
      Mój synek jak miał 2,5 roku gdy wyjechaliśmy na wakacje i został odsmoczkowany, poszło to bez problemowo, smok zostawiony na wakacjach i już. Może też spróbuj podobnie, nic na siłę, bo ssanie kciuka niestety jest gorsze od smoka...
    • luni8 Re: odsmoczkowanie. problem kciuka... 23.04.14, 20:41
      Smoka łatwiej się później pozbyć.
      Nasza jeszcze ssie butlę przed snem - po odsmoczkowaniu (powiedzieliśmy że wilk zabrał) przez jakiś czas prosiła o butle jeszcze do łóżka ale i z tego zrezygnowała po jakimś czasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka