Dodaj do ulubionych

dwulatek i nocnik

01.09.04, 20:07
moj szymek od jakiegos czasu usiluje kontrolowac swoje potrzeby fizjologiczne
i nawet mu sie to udaje.problem w tym ze o ile o kupe raczej sie upomni to
biegnie do nocnika sikac tylko wtedy gdy jest w domu bez majtusiow a jak
tylko poczuje majty na pupie to sika gdzie popadnie. co robic?
Obserwuj wątek
    • marta.ka Re: dwulatek i nocnik 01.09.04, 23:35
      Ja pozwalałam biegać z gołą pupą po mieszkaniu, a jeśli uważałam, że jest na to
      za chłodno, to co jakiś czas przypominałam córce, ze nie ma pieluszki i trzeba
      wołać na nocnik. Raczej nie pytałam czy zrobi siusiu, bo zawsze odpowiadała, ze
      nie. wink Tak już, niestety, mają dzieci w tym wieku. Wpadki oczywiście się
      zdarzały, ale wliczałam to w "koszty" wink nauki. Teraz już nie mamy z tym
      problemu. A pieluchy zakładamy tylko do spania. Moja córka 2 lata skończy za 10
      dni. smile))

Pozdrawiam!!
      Marta
      • karpinskam Re: dwulatek i nocnik 02.09.04, 08:45
        gratuluje sukcesow!
        • dorrit Re: dwulatek i nocnik 02.09.04, 12:21
          Ja tez zakladam do spania (mamy 2 lata i miesiac) i myslalam, ze to norma. Ale
          wlasnie kolezanka zacytowala swojego pediatre, ze jak sie rezygnuje z pieluchy,
          to nalezy zrezygnowac z niej calkowicie i ze to tylko wygodnictwo mamusiek...
          • izoska Re: dwulatek i nocnik 02.09.04, 12:57
            Moja Olka kończy dwa latka za 2msc i właściwie od początku tego lata uczę ją
            wołać siku.
            Ostatnio często się zapominała i nocnik jej się znudził.
            Kupiłam bardzo wygodną nakładkę na nasz sedes. I powiem wam zdaje egzamin. Olka
            uwielba na nie siedzieć.
    • paula101 Re: dwulatek i nocnik 02.09.04, 13:59
      mój Maciek skończył dwa lata tydzień temu.
      od ok. 1,5 roku woła siku. najpierw traktował to jako zabawę i biegał sikać co
      chwilę, dosłownie! kilkanaście razy na godzinę, robił po kropelce.
      z sikaniem jakoś nam poszło, chociaż ma lepsze i gorsze dni. jednak nigdy nie
      woła kupy. to jest dopiero męka! bo albo zrobi w majtki, albo w spodnie, albo
      na podłogę. koszmar.
      Wcale nie korzysta z nocnika. Siku robi na stojąco do sedesu. ma specjalny
      stopień z Ikei. Muszę mu jednak czasem przypominać, żeby zrobił siku, wpadki
      też się zdarzają. zwykle jednak sam pamięta.
      Zrób też tak. majtki możesz założyć. przypominaj mu tylko, pytaj się, czy chce
      mu się siusiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka