boo-boo 22.10.14, 09:58 www.profilaktykawmalopolsce.pl/index.php/szczepienia-przeciwko-pneumokokom Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agus7 Re: Pneumokoki- darmowe 22.10.14, 10:24 W Warszawie tez sa darmowe (finansowane z budżetu m.st. Warszawy) dla dzieci w wieku od 24 do 36 miesiąca życia, zamieszkałych na terenie m.st. Warszawy. Mimo to sie nie skusilam, ale podaje link dla tych co "lubia" szczepic: www.um.warszawa.pl/dla-mieszkancow/zdrowie/programy-zdrowotne/zdrowie-mama-i-ja-etap-ii-szczepienia-ochronne-przeciwko- Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Pneumokoki- darmowe 22.10.14, 20:35 A co to znaczy "lubią" szczepić ? Ja nie "lubię" , a moja dwójka zaszczepiona. Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: Pneumokoki- darmowe 23.10.14, 12:36 Mialam na mysli osoby, ktore szczepia dzieci ponad to co jest obowiazkowe zgodnie z obowiazujacym kalendarzem szczepien. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pneumokoki- darmowe 23.10.14, 12:50 znaczy, że jakby były w kalendarzu jako obowiązkowe to byś zaczepiła? przecież nie są tylko dlatego, że naszego nfz na to nie stać, w każdym innym cywilizowanym kraju to podstawowe szczepienie z kalendarza... Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: Pneumokoki- darmowe 23.10.14, 13:54 Tak, gdyby były obowiązkowe - zaszczepiłabym. Zakładam że w kalendarzu znajduje sie niezbędne minimum szczepień i ułożył go ktoś rozsądny i posiadający większą wiedzę niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pneumokoki- darmowe 23.10.14, 14:19 Oczywiście ale musisz brać też pod uwagę, że na refundację bardzo potrzebnych drogich szczepionek po prostu naszego nfz nie stać(podobnie jak fakt, że dostajemy strsze gorsze szczepionki wycofane już w innych krajach-tylko dlatego, że są tańsze) i tylko dlatego nie ma ich w kalendarzu-myślisz, ze we wszystkich innych cywilizowanych krajach je dają bez sensu i niepotrzebnie? bo ja rozumiem taką logikę gdy w większości innych krajów dane szczepienie jest tylko zalecanym lub dla grup ryzyka ale to przecież nie dotyczy pneumokoków i ich brak w kalendarzu nie ma nic wspólnego z większą wiedzą czy rozsądkiem- nie ma na to kasy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Pneumokoki- darmowe 23.10.14, 14:26 Chyba jesteś naiwna sądząc, że tych szczepień nie mam bo nie są ważne- po prostu NFZ-tu na nie nie stać. Tu gdzie mieszkam one są- tak jak i meningokoki. W tej jak i w wielu innych kwestiach rozsądek układających kalendarz szczepień już dawno przestał działać- kasa i jeszcze raz kasa się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś