Dodaj do ulubionych

drenaz ucha- pytania

06.02.15, 23:34
Syn musi miec zalozony dren do ucha- mieszkamy w okolicach Wroclawia i nasz laryngolog mowi, zeby wlasnie tam robic- myslelismy o Borowskiej. Niestety terminy dopiero za dwa lata...
Czy ktoras z Was moze cos doradzic? Gdzie zakladac dren? Polecacie np Jelenia Gore? Jak przyspieszyc termin zabiegu? Czy np prywatna wizyta u ordynatora moze pomoc?
Syn ma 5,5roku, jest po usunieciu migdalkow, ale tympanometria wciaz plaska...
Czy ktoras z Was ma doswiadczenia w tym temacie?
Poradzcie cos, prosze.
Obserwuj wątek
    • cykorka1 Re: drenaz ucha- pytania 08.02.15, 19:05
      Córka miała zakładany drenaż w obu uszach. Mieliśmy skierowanie do Kajetan ale czekaliśmy pare miesięcy ale to było z 5 lat temu.dwa lata to trochę przesada.
      • zielonakoniczyna Re: drenaz ucha- pytania 09.02.15, 11:07
        No ale niestety tak to teraz wyglada...
        Nikt nie slucha, gdy mowie, ze to przesada wink
        A jak corcia po drenazu? Jest lepiej?
    • camel_3d ale jazda.. 09.02.15, 12:26
      dwa lata,....

to chyba tylko w PL.

A moze dopytaj czy jakis doktor robi to pyrwatnie. Pewnie sie okaze za nagle ma termin za 2 tygdnie...
    • krysiawa Re: drenaz ucha- pytania 09.02.15, 17:41
      Mój syn miał robiony drenaż uszu kilka lat temu.Robiliśmy prywatnie ponieważ państwowo trzeba było dłuuugo czekać .Po drenażu słuch bardzo dobry,skończyły się ciągłe zapalenia uszu.Dodatkowo wycięto 3 migdał.Pozdrawiam
    • mamka9 Re: drenaz ucha- pytania 09.02.15, 21:18
      Ja trafiłam do laryngologa tylko dlatego że syn mając ponad trzy latka bardzo mało mówił.jak się okazało przerośnięty trzeci migdał (do usunięcia), niedrożność trąbek słuchowych, uszy wysiekowe.dla mnie to był szok.do prawie trzech lat jedna angina i jedyny antybiotyk, dwa razy przeziębienie, nigdy problemów z uszami, nawet nie wiem jak on kaszle bo jeszcze nigdy nie miał kaszlu.a teraz do rzeczy.po diagnozie za dwa miesiące usuwamy migdał, uszy do podleczenia.jednak jest niedosłuch bardzo mały ale utrzymuje się że względu na uszy wysiekowe.dreny będzie miał w kwietniu.na termin czekałam 3 miesiące.jestem że śląska.operacje miał w Bytomiu w szpitalu na Batorego.
    • baskokvet Re: drenaz ucha- pytania 10.02.15, 08:07
      w Lubinie mozna zrobic prywatnie, w szpitalu miedziowym, czeka się ok 2 miesięcy-koszt ok.2 000 zł
    • terencja07 Re: drenaz ucha- pytania 10.02.15, 23:34
      Moja 4 letnia córka w ubiegłym roku - początek listopada miała stwierdzony wysięk w obu uszach. Dostała Nasonex. Badanie tympanometrem kiepskie. Po miesiącu kontrola - jeszcze wyniki gorsze i skierowanie na drenaż i usunięcie 3 migdałka. Dalej Nasonex. Terminy na sierpień w Lecznicy w Chorzowie. Zapisaliśmy dziecko prywatnie na połowę lutego - 2,5tys zł. Początek stycznia pojechaliśmy do Katowic do Centrum Słuchu i Mowy - wysięku brak tylko zaróżowiona błona - badanie kamerką. 3 migdał powiększony. Badanie słuchu dobre choć mogłoby być lepsze. Miała robione inhalacje AMSA z nebbudem i mucosolvanem. 3 tyg temu u naszej laryngolog co kierowała na operację - wszystko ok, można odwołać termin. Dalej dostaje Nasonex. Migdałka nie usuwamy bo nie stwarza żadnych efektów ubocznych. Rezerwowo zapisujemy się na jesień gdyby problem powrócił.
      Jak długo walczycie z tym wysiękiem? Próbowaliście tych inhalacji AMSA? Bardzo chwalone i pomagają przy wysiękach! Warto spróbować! A jeśli już konieczność to ja bym próbowała prywatnie bo na nfz to można się nie doczekać - a zdrowie najważniejsze.
      • zielonakoniczyna Re: drenaz ucha- pytania 11.02.15, 13:17
        AMSA nie robilismy, nikt nie proponowal i nawet nie wiem dokladnie o co chodzi.

U nas jest problem z tym, ze od baaardzo dawna tympanometria w jednym uchu to plaski wykres. Wysiek jest, ale syn nie ma zadnych objawow. 3migdal wyciety 1,5roku temu, nic to nie dalo. Mysle, ze u nas juz tylko ten dren pozosteje...

Kontakt: akso@interia.eu
        • zielonakoniczyna Jelenia Gora/Zgorzelec? 11.02.15, 13:17
          Czy ktos ma doswiadczenie jesli chodzi o te dwie placowki?
        • terencja07 Re: drenaz ucha- pytania 13.02.15, 00:34
          Nie każdy lekarz proponuje inhalacje AMSA. Ja sama też zaproponowałam to lekarce - ale ona z tych co wolą kierować na drenaż. Pojechaliśmy do innej prywatnie i jej zdanie było odmienne. Wiele dzieci unika drenażu dzięki tym inhalacjom. Poza tym przy wysięku nie ma żadnych objawów - dopiero jak dochodzi niedosłuch to można samemu to dostrzec. Mnie tylko zastanawia dlaczego tak długo dziecko ma płyn w uszach i płaski wykres. Mieliście jakieś bardziej dokładne badania, jakieś leczenie? Dmuchało dziecko w balonik lub przy ściśniętym palcami nosku dmuchało noskiem itp? Wtedy błona bębenkowa się otwiera i powoduje to wyrównywanie ciśnienia w uszach. Bo jeśli faktycznie wszelkie metody wyczerpane to nie ma co zwlekać - ja w takim wypadku drenaż robiłabym z miejsca - prywatnie. Takie zmiany mogą być nieodwracalne jeśli tak długo to trwa - oby nie.
          • fasol-inka Re: drenaz ucha- pytania 13.02.15, 08:26
            błona się otwiera przy dmuchaniu balonika?
            • terencja07 Re: drenaz ucha- pytania 13.02.15, 21:49
              źle napisałam wink żadna błona bębenkowa się nie otwiera hihi baloniki służą do przedmuchiwania trąbek słuchowych i do wyrównywania ciśnienia w uszach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka