Dodaj do ulubionych

Nogi dwulatka

25.03.15, 08:23
Czy dwulatki mają jeszcze krótkie nóżki? Mój syn należy do tych niskich - 82 cm a ma 21 miesięcy i dla mnie to ogromny powód do zamartwiania się. Zauważyłam, że nosi spodnie na 80 cm, a górę na 86. Czy tak jeszcze jest, że ze spodni w zasadzie nie wyrasta od jakiegoś czasu?
Obserwuj wątek
    • kopiko-lol Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 08:59
      U nas tak nie jest i nigdy nie bylo. Każde spodnie córka ma na "chwile". Tyle ze córka jest wysoka.
      • in-of-s Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 09:15
        Kurcze.. sad
        • in-of-s Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 10:07
          Syn ma nogi 30 cm, w sumie pytałam lekarzy i powiedzieli, ze jest proporcjonalny.

Tylko dlaczego nie wyrasta szybko ze spodni..
    • eemcia82 Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 10:42
      oj... moj ma też 21 miesięcy - fakt jest wyższy od twojego bo ma ok. 87cm. ale jesli chodzi o rozmiary to
      1. moje dziecko też nosi mniejszy rozmiar spodni a większy gory... i tak jest od urodzenia!
      np. dzis nosi spodenki 86 a bluzke 92... wiec naprawde to nie powinno Cię martwić ... smile
      2. rozmiar rozmiarowi nie jest rowny smile
      • in-of-s Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 10:51
        Dziękuję..

Wykończę się z tymi moimi obawami. Syn jest niski, ale widzę że ostatnio rośnie 1 cm na miesiąc, tylko te spodnie ciągle dobre ale kupowane zawsze na wyrost. Więc może to znów moje lęki ... crying
        • eemcia82 Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 10:57
          niski ? na którym centylu jest ze wzrostem i waga ? wg moich obliczeń - jesli nasze dzieci sa mniej wiecej w tym samym wieku to ok. 10 centyla jesli chodzi o wzrost... wiec nie jest aż tak niski ! jakby byl pod 3 centylem to moglabys sie martwic ...
          • in-of-s Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 11:13
            waga 25 c, wzrost między 3 a 10, jeśli wezmę pod uwagę wzrost mierzony rano to ma 82 cm.
            Wszystkie dzieci są od niego wyższe a fakt, że nie zmieniam szafy mu od dawna tylko pogłębia strach.
            • eemcia82 Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 11:20
              masz po prostu drobne i małę dziecko smile)

"nie zmieniam szafy mu od dawna tylko pogłębia strach."
              phi u nas jak sie uprzeć to wcisne synka w spodnie sprzed roku smile wiec bez paniki
              • patrycjachowa Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 11:25
                Bez przesady ja jak corka miała 2 lata tez juz tak często nie zmieniałam szafy jak przy niemowlaku,moja wchodzi jeszcze w spodnie sprzed zimy,są juz krótsze niż na jesień,ale jeszcze może w nich latać. Tak przy okazji to nawet.nie wiem jaki ma rozmiar bo metka meycw nierowna,ja tam kupuje na oko.
              • in-of-s Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 11:34
                ale urośnie, nie?
                • eemcia82 Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 11:54
                  urośnie smile)
                • kopiko-lol Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 12:25
                  Pewnie ze urosnie😊 bez obaw. W pewnym momencie wystrzeli 😊
        • bbuziaczekk Re: Nogi dwulatka 26.03.15, 11:54
          Dodam ze moja corka majaca 4 lata i noszaca rozmiar góry 110 i 116 bez problemu wejdzie i ma dobre spodnie np. rozmiar 104
          Spodnie 116 na niej wisza i ma mega długie. Spodnie 110 tez niektóre sa przyduzawe.
    • mamka9 Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 12:46
      Nie ma się czym martwić, może będzie drobnym chłopcem, czy to ważne duży czy mały ważne że zdrowy.ja też się martwiłam młodszym synem, jest drobnej budowy, chyba nie będzie za wysoki...ale co tam.teraz ma niecałe 3 latka spodnie nosi 92,98 a starszy syn w jego wieku nosił 104.ale on jest duży.nie ma się co martwić.ja też się zastanawiałam czy mu te nóżki rosną....wszytko ok
    • camel_3d e tam..nie przejmuj sie.. 25.03.15, 13:37
      ja mam taki egzemplarz.
      Zawsze spodnie mniejsze musze kupowacsmile Teraz ma 122 a kupuje na 116 i sa jeszcze za dlugiesmile Te na 110 sa juz za krotkie smile))

Wzrostowo wyglada towj maluch normalnie, wiec jezeli nie stwoerdzono karlowatosc lub czegos takieho to... no coz nie bedzie mial nog jak zyrafasmile)))
    • mag1982 Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 14:34
      Moje dzieci gdy nosiły pieluchy tez miały spodnie rozmiar mniejsze niż górę. Poza tym dzieci wolniej rosną po skończeniu roku.
    • mynia_pynia Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 17:45
      Dziecku w okolicach 4-5 lat wyrównują się proporcje ciała i odpowiednio wzmacniają mięśnie.
    • grajfrutt Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 20:13
      U mnie było tak samo, syn drobny, niski. Jak miał 2 lata nosił rozmiar 80, w przedszkolu był najmniejszy. Ze spodni zawsze wzrastał na końcu. Teraz ma 4,5 i wyrósł, nie jest wysoki, ale przeskoczył z 3 centyla na 25, nie wyróżnia się wśród rówieśników. I rozmiar spodni już taki sam jak góry - mniej więcej bo wiadomo jak to z rozmiarami bywa. Ja tam nie martwilam się nigdy, ja też była dluuugo najmniejsza w szkole, mąż raczej niewysoki to i dzieci niskie. Córka jeszcze mniejsza, za to nogi dłuższe smile najpierw wyrasta ze spodni, potem z reszty.
    • tankky Re: Nogi dwulatka 25.03.15, 20:23
      20 miesięcy - góra 86/92 dół 80.
      • bbuziaczekk Re: Nogi dwulatka 26.03.15, 11:52
        Moje dzieci od zawsze nosily gore wieksza od dolu. Spodnie zawsze były i sa rozmiar mniejsze niż gora.
        Dzieci sa wysokie. Maja 6 i 4 lata. I nie maja krótkich nog.
    • rulsanka Re: Nogi dwulatka 26.03.15, 13:42
      A ile ma w kroku? Bo po rozmiarze spodni to niewiele można wnioskować, rozmiarówki są różne. Długonogi w stosunku do wzrostu starszak miał w tym wieku 32 w kroku (mierząc bez butów i do pustej pieluszki). Krótkonogi młodszy miał 29 cm. Z tym, że teraz młodszy ma prawie 2,5 i nóżki bardzo się wydłużyły, pasują na niego spodnie starszaka, które ten nosił w wieku 3 lat. I jeździ na rowerku biegowym, które ma siodełko na wysokości 38.
      Mój starszak miał w wieku 20 miesięcy 82 wzrostu. W wieku 24 miesiące już 88cm!
      Młodszy też zaliczył ostatnio duży skok wzrostowy, który jest właśnie przed wami. Teraz jest wiosna, potem lato, i nie zdziw się że młody utrzyma to tempo wzrostu centymetr na miesiąc przez kilka następnych miesięcy.
    • katriel Re: Nogi dwulatka 26.03.15, 17:35
      Mój starszy syn nosił spodnie rozmiar krótsze od góry do piątego roku życia. Zresztą jeszcze zależy od marki, różne firmy mają różne rozmiarówki, ale średnio tak wychodziło. A w szóstym roku mu się wyrównało.
    • skrytapiromanka Re: Nogi dwulatka 26.03.15, 20:50
      20m, 85 cm, góra niektóre 92 sa już ciasne, dół 86 w sam raz. W zasadzie od kiedy zaczął prostowac nóżki, góra zawsze rozmiar większa. Nie przyszlo mi do główna, żeby się tym martwić smile
    • kasik-wroc Re: Nogi dwulatka 26.03.15, 22:05
      A chodzi jeszcze w pieluszce? Mój synek z pieluchą to spokojnie w 80 a nawet 74 chodzi. Jak jest bez pieluchy to musi mieć 86. Wszystkie spodnie ma z tej samej firmy więc jest to miarodajne. W rzeczywistości mierzy 86 cm. Bluzki ma różne bo i różnych firm - od 80 do 98, ale większość tak 86, 92.
      Natomiast jeżeli faktycznie wygląda nieproporcjonalnie albo zauważasz jakieś dodatkowe problemy (np. wzrost spadnie poniżej 3c) to wskazany antropolog i ewentualnie genetyk.
      • kasik-wroc Re: Nogi dwulatka 26.03.15, 22:07
        Aha, no i w bluzkach np. my notorycznie mamy za długie rękawy. Synka widział antropolog - wszystko jest ok.
        • in-of-s Re: Nogi dwulatka 27.03.15, 13:46
          Kasik - wroc a z jakiego powodu byliście u antropologa? Wzrostu?

Syn nadal w pieluszce chodzi. W sumie nie sadzę, by był nieproporcjonalny. Tylko ten niski wzrost mnie martwi
          • rulsanka Re: Nogi dwulatka 27.03.15, 13:58
            Wg siatek who ma wzrost na 15 centylu. www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_boys_p_0_2.pdf?ua=1
            • in-of-s Re: Nogi dwulatka 27.03.15, 14:08
              Wiem, Ruslanko. Tylko, że w Polsce nadal patrzy się na siatki z książeczki zdrowia i jak powiedziałam endo, że nadal karmie to tez radziła odstawić.
              • rulsanka Re: Nogi dwulatka 27.03.15, 14:26
                patrzy się

No ale pytanie co jest dla ciebie istotne, to czy dziecko rozwija się zdrowo, zgodnie z jakimiś ogólnymi standardami, czy to, że znajduje się w środku krzywej statystycznej dla dzieci warszawskich. Które również statystycznie rzecz biorąc są raczej grubsze niż chudsze. A część jest wręcz za gruba. I ta waga w wieku do kilku lat przekłada się na wzrost. Grubsze równa się wyższe. Ty masz drobne dziecko, takie już jest. Jeżeli ma dobre wyniki, to widocznie taka jego uroda.

jak powiedziałam endo, że nadal karmie to tez radziła odstawić.

Bo w Polsce medycyna nie jest kompleksowa. Każdy patrzy tylko na swoją specjalizację i tylko na niej się zna (albo i nie). Ale jak może zwalić winę na coś spoza specjalizacji to i owszem. Przecież to nie ona poniesie konsekwencje tylko ty i twoje dziecko.
                Jeżeli chodzisz do endokrynologa to kwestie tarczycy i hormonu wzrostu pewnie macie przebadane. Jeżeli jest ok, to po prostu obserwuj i poczekaj. Dzieci rosną skokowo i wygląda na to że teraz wchodzicie właśnie w skok, piszesz o rośnięciu centymetr na miesiąc.
            • tankky Re: Nogi dwulatka 27.03.15, 17:30
              niski wzrost?! Jak w ogóle Ci przyszło do głowy, że to jest powód do zmartwień? Mój Syn ma 20miesięcy i 84cm wzrostu wśród rówieśników jest zupełnie średni.
          • kasik-wroc Re: Nogi dwulatka 28.03.15, 23:28
            Tak, niskiego wzrostu. Tylko mój jest rzeczywiście niski - na 3 lata ma 86 cm. Na 2 latka miał 79cm. Na stojąco.

Co do karmienia piersią to pisałam ci już chyba o tym. Ja karmiłam do 31 miesięcy. Odstawiłam tylko ze względu na ból piersi w ciąży. W rośnięciu to nic nie zmieniło. Nie ma żadnych badań żeby karmienie piersią miało spowalniać rośnięcie - jeśli już to jest odwrotnie. Także olej endo. Mówi tak bo nie ma lepszego pomysłu. No chyba że syn cycoholik i nie je prawie nic prócz mleka.

Jeśli masz wątpliwości to idź do tego antropolga. zapłacisz 100 zł i będziesz spokojniejsza. Ja bym jednak szybciej zainwestowała w porządne badania - na celiakję głównie.
    • 18lipcowa3 Re: Nogi dwulatka 28.03.15, 23:54
      in-of-s napisała:

> Czy dwulatki mają jeszcze krótkie nóżki?

MOja zaczyna łapać proporcje ale jeszcze nadal dzidziusowa figura jest , ma 2 lata i 3 mieace

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka