Dodaj do ulubionych

Jeździk, rowerek biegowy

26.03.15, 20:22
Hej hej. Potrzebuje podpowiedzi. Mój mały dostaje zawalu prawie (na wdechu przedziale i głośno krzyczy "yyyyyy!" - pół ulicy na zawsze ubaw) na widok wszystkiego co ma kolka. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się wszelkiego rodzaju pojazdy dla dzieci. Jest dość mocno do przodu pod względem rockowym, wiec o ile na hulajnoge za wcześnie, o tyle z rowerkiem biegowym by sobie poradził myślę. Problem w tym, że jest najzwyczajniej w świecie za mały. Wzrost jakieś 83cm, noga od kroku do pięty ok 27. I teraz pytania, może po kolei :
1. Znacie tak małe rowerki biegowe?
2. Warto na jeden sezon kupować pukylino?
3. Dam rade z niewielką strata takie pukylino potem sprzedać?
4. A może znacie jakąś alternatywę tańsza dla pukylino?

Kurcze, trochę żal mi kupować jeździk, skoro widzę, że poradziłby sobie z biegówką. Z drogiej strony nie wiem ile mu zajmie dorosnięcie do rowerka - chciałabym żeby coś miał już teraz skoro tak się garnie. Czekać czy coś kupić i później sprzedać? Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 20:23
      'przeciągle' nie 'przedziale'. Przepraszam za błędy.
      • ret-yk Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 20:37
        Ja bym kupiła normalny biegowy, nie jeździk. Taki żeby miał regulowane siodełko, i na najniższym poziomie ustawić (Puky LR M ma od 30 cm chyba). Na początku dziecko i tak chodzi z rowerkiem między nogamismile, mój syn zaczął jeździć jak miał 2 lata. No ale ja nie jestem fanką jeździkówsmile
        • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 20:40
          No tez tak myslalam. I tez za jezdzikami nie przepadam. Ale kurde no brakuje mu tych 3 cm z kazdej strony. Chyba nawet jak na palcach stanie to kicha bedzie. A nie usmiecha mi sie najblizszego miesiaca spedzic w pochyleniu prowadzac go za kierownice tongue_out Jak dlugo on tak chodzic bedzie zamiast jezdzic? I ile mu zajmie urosniecie te 2-3 cm? big_grin
          • grajfrutt Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 20:56
            Moj syn jeździł na biegowce puky tej najmniejszej jak miał ok 20 miesięcy i ok 78 cm wzrostu (spodnie nosił 74-80). Śmigal jak szalony smile tak że myślę ze puky będzie ok. Najlepiej przymierz małego do rowerka w sklepie, w tych butach w których będzie jeździł.
    • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 21:02
      Znalazlam jeszcze taki rowerek STRIDER. Siodełko teoretycznie ma na 28cm, więc jest ciut mniejszy. Cena podobna do puky. Słyszałyście o nim?
    • myaka Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 21:04
      Zamiast pukylino polecam puky wutsch.
      Nie jest tanszy, nawet chyba o 10€ drozszy, ale wiekszy - pukylino, o ile sie nie myle jest dla dzieci od 70 cm, wutsch od 80 cm.
      Nasz 16 miesieczniak swojego wutsch'a pokochal od pierwszego wejrzenia wink
      • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 21:12
        ale to tez jezdzik... jest sens jezdzik kupowac? Mam watpliwosci...
        • grajfrutt Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 21:22
          Ja bym jeździka nie kupowała. Jak szukałam dla syna biegówki to najmniejsza to puky i strider. A nogę mierzylas w butach? Z pielucha czy bez?
          • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 21:26
            bez buta i z pieluchą. Pieluchy nie zdejme wink a but mi pewnie z 1cm doda. Na ten strider sie chyba zdecyduje smile
            • grajfrutt Re: Jeździk, rowerek biegowy 26.03.15, 22:52
              Strider będzie dobry, ale i puky wcale za duży nie będzie. Ja na początek (jak miał 1,5 roku) kupiłam synkowi taki jeździk typu pukylino tyle że plastikowy za 30 zł, ale przynajmniej wiedziałam czy rower będzie atrakcją. Pojezdzil 2 miesiące na tym plastiku i dostał biegowke. Puky mój syn uwielbia, teraz ma już ten większy, miał 3 różne rowery ale najchętniej jeździl na puky, chyba głównie za tą podstawkę na ramie, stawia tam nogi i śmiga
              • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 07:01
                No ta podstawka mnie korci. Ale wolałabym, zeby sie nie okazalo, ze przed znajblizsze 3 miesiace nie bedzie w stanie nogami do ziemi dosiegnac, bo maly na pewno rowerka nie odda i sie skonczy na tym, ze ja go wozic bede...
                • spr666spr Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 11:30
                  Zdecydowanie Strider. Ma najniżej siodełko, a starczy na dłużej bo ma większe koła i ten z serii Sport jest z dwoma siodełkami (drugie z dłuższą sztycą) więc regulować można od 28 do 47 cm. Nogi też można oprzeć po bokach, a jak już młody zacznie robić akrobacje, to można dokupić dokręcaną podstawkę na nogi. Z perspektywy czasu polecam, bo nie wyobrażam sobie teraz mojej 3 latki na malutkim Puky, a na Striderze pojeździ pewnie jeszcze z rok o ile nie przesiądzie się wcześniej na dwa kółka wink
                  • grajfrutt Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 20:30
                    No tu się zgadzam, syn mimo że niski jest to jednak na puky w wieku 2,5 lat wyglądał hmm śmiesznie, trochę jak miś na cyrkowym rowerku smile mimo że siodełka można podnieść i jest ok, to jednak te malutkie kółka dają taki efekt wizualny. Teraz ma większy puky, ale my kupowalismy używane, więc jakoś nas po kieszeni nie pociągnęło.
                  • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 20:51
                    A czym sie rozni Sport od Classic? Bo kurde ten Sport jest o polowe drozszy. Chyba juz mnie jednak stac nie bedzie. A Classic jeszcze kupie. Classic tez lepszy od Puky wg Ciebie?
                    • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 20:54
                      Juz wiem. Roznica jest w ksztalcie kierownicy i w tym dodatkowym siodelku, ktore do Classic mozna dokupic w razie czego. Czyli bez sensu przeplacac smile
    • tinysiskin Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 11:11
      Ja też się zastanawiam, moja córa (19 miesięcy) zaiwania w domu na jeżdziku, ale na dwór chę jej kupic cos innego, Puky kuszący - nie widziałam na żywo, ale na fotkach wygląda na solidny. Tylko, ze drogi....za myslę, może używany kupić, a jesli moda nie zniszczy go to najwyżej sprzedam.

Tu znalazłam taki uzywany; sprzedajemy.pl/puky-wutsch-rowerek-jezdzik-biegowy-laufrad-na-gwarancji,14544947

Patrzałam też jak te rowerki wyglądaja na ogłoszeniach - całkiem nieźle się sprzedają, więc jest szansa odsprzedać potem,.

Tylko kurcze, wolałąbym przymierzyć małą do tego rowerka zanim zamówię - znacie na Śląsku jakiś sklep, gdzie można pomacaćsmile taki sprzętsmile

• myaka Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 11:54
        Tu gdzie mieszkam wszelkie pojazdy marki punky maja bardzo dobra opinie i bardzo latwo je sprzedac.
        Wiec dlatego kupilismy tego wutscha, by dziecko juz teraz radoche mialo. By moglo juz teraz swobodnie, bez niczyjej pomocy smigac wink Bo kupienie nawet troche za duzego laufrada moim zdaniem mija sie z celem. Kupic dziecku cos, z czego jeszcze korzystac nie bedzie moglo\nie bedzie potrafilo? No bez sensu troche...
        I wutsch nie jest typowym jezdzikiem, ktory niczego nie uczy. Na dobra sprawe to dosc wywrotny jezdzik, posiadajacy kierownice jak zwyczajny rower biegowy. Z mojej obserwacji, uczy, przygotowuje swietnie dziecko do pozniejszej jazdy na laufradzie.
        • myaka Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 11:55
          Oczywiscie marki Puky mialo byc napisane wink
      • rulsanka Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 11:59
        Kupowanie wutcha dla 19m jest kompletnie bez sensu. Mój syn na nim jeździł od 13m, fajnie, ale to nie jest terenówka na dwór.
        Kup stridera albo najmniejszego puky, ale normalną biegówkę. Jeśli w tej chwili będzie jeszcze duży dla dziecka to za 2 miesiące powinno być ok.
        • in-of-s Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 12:05
          My kupiliśmy Stridera. ale nie classic tylko sport - ma dwa siodełka i starczy na dużej. na razie szału niestety nie ma, ale czekam aż Mały pokocha rowerek.
          • rulsanka Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 14:07
            Aha, czyli pasuje w kroku, czyli ma co najmniej 28cm. To apropos twojego wątku o nogach, twój syn ma całkowicie normalne smile
            I jeśli chodzi o nogi to jak pisałam w twoim wątku, mój syn miał w kroku 28 w wieku 18-20m a teraz ma prawie 2,5 roku i jeździ na hudorze, która ma siodełko na wysokości 38. Nadal w pieluszce.
            21 miesięcy to dość wcześnie na biegówkę, ale pewnie się wkrótce rozkręci. Mój starszak zaczął jeździć na 22 miesiące i od razu biegał (po tym jak zobaczył ludzi na rowerach i go to zmotywowało). Ale unosił nogi dobre parę miesięcy później. Młodszy był niechętny dłużej, bo przekonał się jak miał 2 lata. Za to od razu zaczął unosić nogi po rozpędzeniu się.
    • fasol-inka Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 12:25
      mój młody w dokładnie tym wieku dostał LRM, był wyższy trochę (miał 87cm); na początku jeździł po domu (bo to zima była), ale prawie się z nim nie rozstawał wink

ja bym poszła w lrm-a wink
    • n-ell Re: Jeździk, rowerek biegowy 27.03.15, 15:53
      A dlaczego hulajnoga odpada? Moja córa dostała zestaw Mini Micro właśnie w wieku Twojego synka i śmiga do dziś (już oczywiście z dużą kierownicą). Jest o wiele łatwiejsza do ogarnięcia dla dzieciaka w tym wieku, bo może jechać z szybkością biegowki, a nic mu się nie wywraca i nie majta między nogami. A jak wyrośnie z siodełka to robisz mu z tego hulajnogę i już. Starcza do 5 roku na luzie i patrząc na moją to jestem bardzo zadowolona. Zresztą już pół osiedla kupiło takie same, moja córa robi niezłą reklamę i chyba powinna dostawać prowizjęwink)
    • mika8001 Re: Jeździk, rowerek biegowy 28.03.15, 11:55
      Jak moja corka była mniej - więcej w tym wieku (1 rok i 5 miesiecy) zakupilismy puky Lrm. Nie pamietam, ile miała wzrostu, ale ona jest dość drobna. Załapała w tydzień.
      Pukylino kupilismy jej jeszcze przed pierwszymi urodzinami. Jeździ na nim (do teraz!) po domu. Zabawnie to wyglada, bo jest o wiele za mały, no ale jak nie pozwoli sie go pozbyć to juz jej decyzja i jej niewygoda wink
    • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 28.03.15, 12:02
      Zdecydowaliśmy się na Stridera. We wtorek powinien być smile zobaczymy jak pójdzie smile
      • fasol-inka Re: Jeździk, rowerek biegowy 29.03.15, 14:56
        Daj znać big_grin
        • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 02.04.15, 08:54
          Raportuję, ze mały zakochal się w rowerku z miejsca. Jeszcze nie mamy kasku (dziś powinien byc), więc póki co tylko w domu z asekuracją, ale juz pomyka. Chodzi oczywiscie poki co, ale nawet trochę na siodełku przysiada, więc jest fajnie smile
          • ewelina.90 Re: Jeździk, rowerek biegowy 02.04.15, 19:09
            Kjut pozwolusz, że podebne się pod Twój wątek. Móje dziecię małe bo dopiero 19 roczek stuknie, więc biegowki odpadająsad.
            Zastanawiam się nad pukylino albo nad mini micro, ale chciałbym cos czym po domu i na zewnątrz pojezdzi ( np NS trawie). Chyba mam za duże wymagania co do jeździka smile
            Pod powiecie coś?
          • ret-yk Re: Jeździk, rowerek biegowy 02.04.15, 19:35
            I supersmile jeśli mogę coś doradzić, to kupcie kask z regulacją, u nas taka śrubka z tyłu jest, można "dokręcic" kask już u dziecka na głowie. Dobrej zabawy!
            • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 02.04.15, 19:39
              Za pózno niestety. Nie zwrociłam na to uwagi. A trzeba bylo sad
      • stara-a-naiwna Re: Jeździk, rowerek biegowy 02.04.15, 08:43
        wiem, że już masz ale...
        jak by dziecko nie dało rady na 2 kołach polecam scuttle bug'a (3koła)

mam dziecko 17m, jest drobny (ubrania 80-86) i spokojnie daje radę z dosięganiem do ziemi (dostał na urodziny i juź wtedy było o.k)
    • kjut Re: Jeździk, rowerek biegowy 08.04.15, 09:05
      No dobra. To teraz taka sprawa jest. Most rowerek lubi - po mieszkaniu. Na dwór pokazuje że chce iść, każde sobie zakładać kask, wyjeżdża rowerkiem z klatki i.. Po 3 minutach na dość. Mam wrażenie, że po prostu woli chodzić i biegać niż jeździć, bo póki co lepiej mi to wychodzi i jest efektywniejsze. Generalnie chodzi z rowerkiem między nogami, nie opanował, że może usiąść na siodełku i się odpychac. Chociaż siada z nogami w górze gdy go trzymam (żeby go popchnąć). No i teraz pytanie - mogę mu jakoś pomoc? Podpowiedziec? No nie wiem, cokolwiek? Wygląda na to, że on go naprawdę lubi tylko... Nie ogarnia. A w takim trybie to nie bardzo poćwiczy nawet. Czy po prostu muszę czekać i w końcu złapie?
      • rulsanka Re: Jeździk, rowerek biegowy 08.04.15, 09:32
        Poczekaj. Czasem sprawdza się schowanie rowerka na przykład na miesiąc. Wtedy podejdzie do niego jak do nowej atrakcji i będzie bardziej zmotywowany.
        I tak bardzo wcześnie zaczął, na 2 latka będzie już śmigał z nogami w górze smile
      • ret-yk Re: Jeździk, rowerek biegowy 08.04.15, 11:12
        Ja bym nie chowała, niech jeździ ile chce i już. Mój też najpierw chodził, mówiliśmy żeby usiadł i w końcu usiadł, ale chwilę to potrwało. Za to jak już usiadł to po dwóch dniach jeździłsmile i też go wpierw pchaliśmy i wtedy nogi podnosiłsmile
      • diablica.diablica Re: Jeździk, rowerek biegowy 08.04.15, 11:16
        Mój syn dostał biegowy Pucky ok 18 mca. Na początku tylko po domu, bo na dworze było dokładnie to samo. Po chwili rowerek szedł w odstawkę, chociaż rowerki innych dzieci go interesowały. Nie pamiętam już po jakim czasie, ale szybko miłość do rowerka powróciła na podwórku i śmigał jak szalony. Tydzień przed 3 urodzinami przesiadł się na normalny dwukołowy z pedałami smile
        Co do kasku to faktycznie polecam ten z regulacją.
      • kasik-wroc Re: Jeździk, rowerek biegowy 20.04.15, 14:30
        Po pierwsze uważam, że kupiłaś super rowerek. Mamy taki sam. Synek teraz 2 sezon jeździ i śmiga jak nakręcony. Żeby go dogonić potrzebna hulajnoga albo dorosły rower. Koła są świetne - jeżdżą po wszystkim i u nas już nie ma atrakcji z jeżdżenia po ścieżkach - jeździ się na przełaj, a najlepiej jak są górki i dolinki. Niewątpliwą zaletą tego rowerka jest też jego waga. Nawet mój brzdąc 9,5 kg był pod tym względem samoobsługowy.

Co do nauki - spróbuj tak wycyrklować z siodełkiem żeby musiał usiąść. Dosłownie żeby mu się w tyłeczek wbijało i moim zdaniem nie ucz że ty możesz popychać. Niech sobie radzi sam na tyle ile może. Próbował wcześniej na jkimkolwiej jeździku? Myśmy mieli właśnie Wutsch wcześniej więc tylko młodemu zasygnalizowałam, że tu się trzeba odpychać tak samo.
    • katarynka123456 Re: Jeździk, rowerek biegowy 11.04.15, 19:58
      Rowerek biegowy - to super sprawa smile Mój syn akurat nie miał i do tej pory jeżdzi na 4 kółkach, ale syn przyjaciółki po treningu na rowerze biegowym w wieku 4,5 roku wsiadł na rower 2 kołowy i pojechał smile Szczeka mi opadła smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka