in-of-s 09.05.15, 08:46 Za miesiąc syn kończy 2 latka, ma teraz 83,5-83 cm. Strasznie się tym martwie, że taki mały Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juuuu7 Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 09:01 Czy jest cos w rozwoju Twojego syna, co Cie nie martwi? Przepraszam,ale kojarze Twoje posty i zawsze w nich opisujesz swoje leki...moze kiedys dla odmiany zalozylabys watek o tym,jak fantastyczne dziecko masz? Co do wzrostu-a jakiego wzrostu jestes Ty i maz? Jakimi dziecmi byliscie? Co mowia lekarze o wzroscie Twojego syna? Odpowiedz Link Zgłoś
anci_2108 Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 10:50 Mój syn za 2 miesiące skończy 2 lata i ma 81 cm i waży 11 kg, tak, jest drobny i wygląda raczej na półtoraroczniaka. Jest na ostatnim centylu, a był nawet poniżej. Endo zaleciła badania m.in TSH, ft3, ft4, kortyzol, igf1 i wszystko jest ok. Taka uroda, ja jestem niska i drobna, mój nie mąż dwumetrowy.Najważniejsze, by rósł, wolno, ale rósł. W grupie żłobkowej syna jest około 5 dzieci podobnych gabarytów, ale to nie one a wyrośnięte dwulatki ( a jest dwoje takich dzieci) o wzroście 98/100 cm i wadze 15 kg zwracają powszechna uwagę i nie ukrywam ...konsternację. Idź do endo, zrób badania jeśli Cię to niepokoi, choć uważam, że nie masz powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 11:30 Byliśmy oczywiście u endo. Jedna ze się czepiam, druga dala skierowanie do szpitala ze testy nocne ale po tym jak urósł 3,5 cm w 4 miesiące przelozylismy testy nocne na listopad. Nie wiem jak odpuścić i go nie mierzyć codziennie, odżywiam go zdrowo, waży 11,8 kg. Fak, martwie sie wszystkim ale obawa o wzrost jest akurat obiektywna patrząc na siatki.. Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 13:00 Mierzysz dziecko codziennie???? Sorki ale to nie dziecko ma problem To mowi matka, ktorej dziecko miedzy 1,5 a 2,5 roku nie uroslo ani cm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 13:10 Bo raz mi wychodzi 82 innym 83.. I tak mierząc prawie codziennie chce to sprawdzić. No ale w sumie nie o tym wątek chociaż rozumiem, jak to jest postrzegane. Stanęło na 83,5 dzisiaj..I dlatego zalozylam wątek bo się martwie Odpowiedz Link Zgłoś
doreczka82 Re: 2 lata 84 cm 14.05.15, 22:38 Kobito wyluzuj !, Moja 3 latka mierzy 88 i waży 12,2 kg i po lekarzach jej nie ciągam . Odpowiedz Link Zgłoś
siisiiii Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 13:07 A dlaczego te wyrośnięte "zwracają powszechna uwagę i nie ukrywam ...konsternację"?? To jak dziecko niskie i drobne, a badania w porządku, to jest ok bo taka jego uroda, ale jak już wysokie i wyrośnięte, a badania również ok to źle? To pewnie utuczone, no nie? Nie ważne, że proporcjonalnie mierzy i waży, ale jest przecież taaakie wielkie, to pewnie matka je tuczy jak gęś. A moje takie malutkie, ale same zdrowe rzeczy je. Ale mnie wkurza ta nagonka na dzieci z wyższych centyli, że wielkie, spasione i "wzbudzające powszechną konsternację"... To jak dziecko normalnie je, zdrowe posiłki i jest na najwyższym centylu to co matka ma zrobić, żeby "nie wzbudzało uwagi innych" jak to określiłaś? Może głodzić? Albo może jakieś leki na zatrzymanie wzrostu co? Odpowiedz Link Zgłoś
anci_2108 Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 13:23 Nie rozumiem, skąd ten atak? Po pierwsze, te wyrośnięte dzieci nie wzbudzają MOJEJ uwagi, tylko przeciętnie OGÓLNĄ. Po drugie, właśnie, a może przede wszystkim dlatego, że są po prostu duże i wyglądają na starsze zarówno w grupie, na placu jak i...w wózku. I nikt nie mówi tu o tuczeniu, opamiętaj się kobieto. Widocznie taka uroda Twojego dziecka dużego, jak i mojego małego a to się jeszcze może zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
siisiiii Re: 2 lata 84 cm 10.05.15, 10:17 Skoro piszesz jak wyżej, to widocznie zwracają również TWOJĄ uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 17:31 Przecież to normalny wzrost dla tego wieku. Ubranka na 86 cm są według jednych firm na 18-24 miesiące, a według oznaczeń innych firm dla dzieci, które mają nie więcej niż 86 cm. Wnioskowałabym z tego, że przeważająca liczba dwulatków mieści się poniżej 86 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 19:15 Ależ bzdurzę. 18-24 to 92 cm oczywiście. Ale twój syn wciąż się mieści w siatce centylowej, 3 centyl. Jeżeli zawsze był poniżej 10 centyla, to idzie swoim trybem, jeżeli przyhamował, to rzeczywiście jest powód do konsultacji lekarskiej, choć niekoniecznie do zmartwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 19:16 Aż sprawdziłam z ciekawości. Moja starsza córka na bilansie dwulatka (dwa lata i miesiąc miała) miała 86 cm i to był 50 centyl. Teraz ma skończone 4 i 99 cm. Nie jest wysoka ale nie jest też jakoś tragicznie niska. Nie wyróżnia się wśród innych dziewczynek. Młodsza nie ma jeszcze skończonych 15 m-cy i ma tylko 75 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
grajfrutt Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 20:51 Nie dodam nic nowego, mój syn na bilansie 2 latka miał 80 cm, ubranka nosił w rozmiarze 80 do 2,5 lat. Długo był najmniejszy w grupie i wyglądał na młodszego. Teraz ma 4,5 roku, 102 cm. Juz nie jest najmniejszy, choć nadal raczej niższy od rówieśników. Córka tak samo, mała i drobna. I jakoś nigdy mnie to nie martwiło, pediatry tez, wiec nie szukałam problemu tam gdzie go nie ma. Raz przez pół roku (między 12 a 18 miesiącem) nic nie przytyl i miał wtedy zwykła mirfologie zrobiona, wyszło wszystko ok. Dzieci rosną różnie, jedne skokowo, inne równo ale wolno, wreszcie jedni osiągną 2 metry wzrostu a inni góra 160, i raczej wzrost niski/wysoki nie jest problem, raczej Twoje lęki i obawy, wykończysz dzieciaka swoim zmartwieniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
terencja07 Re: 2 lata 84 cm 09.05.15, 23:12 Również z ciekawości sprawdziłam ile moja Córka miała na bilansie dwulatka - 87cm i 11,5kg. Obecnie styczniowa 4latka na bilansie czterolatka miała 105cm i 17,5kg. Ja uważam, że Twój Synek jest niski ale bez przesady. Zobaczysz na jesień ile urośnie podczas lata. Jedne dzieci rosną systematycznie ale wolno inne mają nagły przyrost wzrostu czy wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 10.05.15, 09:29 Dziękuję za odpowiedzi. Martwi mnie najbardziej l to, że tak odstaje od innych dzieci. I dzieci młodsze są od niego wyższe. Plus komentarze innych, że taki mały i drobny . Czy ten 3 centyl nadal jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 10.05.15, 10:17 wg who jest między 3 a 15, prawie na 15 (bez linka bo dziś wyrzuca spam) 3 centyl to 81 cm, 15-ty to 84, 50-ty to 87cm skoro do 50 centyla brakuje mu 3-4cm to nie są to jakieś gigantyczne różnice. Tym bardziej, że jak piszesz rośnie intensywnie ostatnio i nadgania 3 centyl też jest dla ludzi, o ile są wykluczone przyczyny chorobowe Odpowiedz Link Zgłoś
tankky Re: 2 lata 84 cm 10.05.15, 14:28 Współczuję Ci strasznie. Uspokój się i nie rób krzywdy dziecku. Twój Syn ma normalny wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
betka1984 Re: 2 lata 84 cm 10.05.15, 19:35 Ja bym poobserwowała dziecko. Moja córa na roczek miała 80 cm. Potem w wieku półtora roku na mierzeniu miała 80,5cm. Czyli prawie nie urosła przez 6m-cy. Lekarz stwierdził, że tak może być. Trochę się marwiłam, ale za następne 6m-cy na bilansie okazało się, że ma 88cm. Normę roczną wyrobiła w pół roku. Najważniejsze, że rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 11.05.15, 18:05 Wg mnie jest b niskie, ale moze, rodzice, jestescie niewysocy? Syn jako 23 mies mierzył 91 cm, corka w tym samym wieku 87 cm. Oboje ida 75 centylem i w szkole/ przedszkolu sa ponizej sredniej wzrostowej w swoich grupach ( mimo 75 centyla) Odpowiedz Link Zgłoś
grajfrutt Re: 2 lata 84 cm 11.05.15, 21:56 To chyba same wysokie dzieci są w tych grupach. Nie stresuj autorki, mój jest na 10 centylu i wcale nie jest najmniejszy w grupie, są dzieci wyższe i niższe, czasem młodsze jest wyższe, ale nie wyróżnia się w grupie. Do ok 3 roku to wyglądał na młodszego ale to nie był problem, a komentarze ze mały i drobny? Mi nie przeszkadzały, to takie stwierdzenie faktu, jakby był gruby czy wysoki to tez by były komentarze ze pulchny czy duży. Czy to ze ktoś jest niski to jest jakaś tragedia? gorzej mu e życiu będzie czy jak? Skoro dziecko mieści się w siatkach to ja bym się nie martwiła. A poza tym wydaje mi się ze takiego malucha to się nie da zmierzyć z dokładnością do 0,5 cm... Przynajmniej u mnie w przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 06:07 Jezeli rodzice NIE sa niscy, to bym sie martwila. Potem chlopak bedzie mial 165 i tak - ogromne kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 08:42 Problem z kompleksami zaczyna się głównie na rodzicach nie akceptujących dziecka. Jeżeli rodzic się ciągle zamartwia, że dziecko jest za małe, za duże, za grube za chude, za głupie itp. to jest to najlepszy sposób na pojawienie się kompleksów. A ludzie są różni. Załóżmy, że chłopak będzie niski (co wcale nie jest pewne, u małych dzieci jest zazwyczaj korelacja z masą, te cięższe są wyższe, później to się wyrównuje), to najgorsze co można zrobić, to pokazać mu, że jego niższy wzrost jest powodem do smutku i niepokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 08:51 Reakcja rodzicow to jedna sprawa, ale znam kilkunastu niskich facetow (w tym kilku ekstremalnie) i to jest ich najwiekszy kompleks. A z mlodszych - syn znajomych, w porywach 165cm, rodzice kochajacy i wspierajacy, ale otoczenie (koledzy!) juz mniej. Wielokrotnie skarzyl sie, ze zawsze ten najmniejszy, dziewczyny od niego wyzsze itp. Ma 18 lat - madry, bardzo zdolny i przystojny chlopak, ogolnie lubiany a marzy tylko o tym, zeby byc wyzszym. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 09:14 Zarówno mój mąż (165 cm), jak i ja (moj ojciec 163 cm) pochodzimy z rodzin niskorosłych, żaden mężczyzna nie przekracza 170 cm. Wszyscy mają poukładane życie, wyuczone zawody, byli i są szczęśliwi. Ludzie nie mają w sobie za grosz pokory i nie doceniają tego co mają. Albo zupełnie niepotrzebnie przejmują się głupimi zaszufladkowanymi opiniami innych ludzi, którzy zazwyczaj sami mają mnóstwo kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 11:28 To najlepiej iść oddać do okna życia i wymienić na większe dziecko. Masz jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 12:27 przestań się rzucać - można olać albo iść do endokrynologa i sprawdzić, czy dziecko niskie, bo rodzice mali (autorka nadal nie napisała, jak jest), czy ma np. niedobór hormonu wzrostu, problemy z tarczycą itp., co tez się zdarza. Natomiast nie znoszę postów w stylu "nie przejmuj się", bo nikt odpowiadający nie wie, czy w tym wypadku to sprawa dziedziczna czy problem. ps: u syna znajomych okazało się, że to był niedobór hormonu. Niestety odkryto to, kiedy było za późno na leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 12:56 A gdy wyniki są ok, to pozostaje jedynie współczuć zakładając, że niski wzrost = bycie nieszczęśliwym/nieszczęśliwą? To ja też współczuję: niskiego (sic!) rozumowania myślowego. Z tym to juz kompletnie nic się nie da zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 13:13 nie wiem, nie jestem niskim facetem, wiec nie wiem, jak ja bym sie wtedy czula. Znani mi niscy mezczyzni nie czuja sie dobrze. Pewnie sa i tacy, co sa zadowoleni. Nie wiem, komu wspolczujesz "niskiego rozumowania", bo w zadnym miejscu nie ocenialam niskich facetow, tylko wskazywalam na ICH odbior wlasnego wzrostu. Sugerujesz, ze ci z kompleksami nie maja prawa do takiego odbioru wlasnego wygladu? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 13:38 Niestety, twoje wpisy odebrałam jednoznacznie: niski wzrost = brak szczęścia. I chyba nie tylko ja... Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 14:14 no coz, przykro mi, ze taki byl twoj odbior. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 13:06 autorka wątku była u endokrynologa, to nie pierwszy jej wątek. W ostatnich miesiącach dziecko rośnie ponad centymetr na miesiąc. Wzrostowo jest tuż poniżej 15 centyla. Dziecko jest lekkie, wzrost proporcjonalny do wagi. Od 50 centyla dzieli go 3-4 cm, więc nie jest to duża różnica i dopóki rośnie i nie spada w centylach, to naprawdę wystarczy zdrowa czujność, bez niepotrzebnej paniki. W okolicach 2 rż jest ogromny skok wzrostowy, mój starszak urósł 6 cm pomiędzy 20 a 24mcem. Młodszy podobnie. Dziecko autorki jest właśnie w trakcie takiego skoku. Gdyby wzrost był zatrzymany, lub rósł wolno to owszem, trzeba działać. Ale dziecko rośnie i to szybko, tylko wg. co poniektórych powinno być większe. Bo większe znaczy lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
nauboczu Re: 2 lata 84 cm 11.05.15, 21:45 Właśnie popatrzyłam na miarkę i moja córka też miała 84 cm jak miała 2 lata. Daj spokój ! Nie martw się,jedni są wysocy inni niscy. Gruby chudy. Mądry i nie za bardzo mądry. Takie życie. Moja córka jest drobna i nie za wysoka. Uważam, że wygląda super. Ja też zawsze byłam szczupła i mam 168 cm, dla mnie sporo dzieci jest teraz grubych, a przy tym są wysokie, nie jest to fajny widok. Może wyglądają "dobrze" i przy wyjściu z przedszkola od razu dostają kolejną bułę do zjedzenia, ale czy na pewno to fajne ? Czy myślisz, że na tym 90 centylu będzie lepiej w życiu ? Hm.... Nie martw się, ciesz się i baw się z dzieckiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 07:48 Dziecj nie rosna duze od "bul" gdyby to bylo takie proste to nikt by sie nie przejmowal. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 12:38 dla autorki: www.medonet.pl/dolegliwosci,dolegliwosci-profil,1696191,1,diagnostyka-zaburzen-wzrostu-u-dzieci,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 16:11 Mój miał tak samo, teraz ma 4,5 i porządne 104 cm Ale nadal niektórzy rok młodsi kumple go przewyższają. Po tatusiu zwalisty Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 19:06 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, czytam je bardzo uważnie... No właśnie tego najbardziej się boję, że syn będzie miał kompleksy, jeśli nie osiągnie tych magicznych 170 cm, albo będzie zdecydowanie niższy od rówieśników. To jedno, drugie z czym już muszę poradzić sobie sama - to ciągły strach, że teraz nagle przestanie rosnąć, chociaż wiem, że od stycznia urósł 4 cm. Ale może to był już ten skok i teraz znów będzie stał? Co do naszego wzrostu - ja 169, mąż jakoś 173 cm. Mój tata dość wysoki, tata męża niski - 164. A poprzez wątek chciałam też zapytać, czy ktoś miał takie dość niskie dziecko a potem nagle urosło. I się zastanawiam, może to zdrowe jedzenie + kp jednak sprawia, że dziecko jest drobne? Mały ma apetyt, ładnie wg mnie je to co lubi, ale widzę rówieśników z batonikami, paluszkami, wspomnianymi bułkami. Wysokich rówieśników... Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 19:21 I się zastanawiam, może to zdrowe jedzenie + kp jednak sprawia, że dziecko jest drobne? Mały ma apetyt, ładnie wg mnie je to co lubi, ale widzę rówieśników z batonikami, paluszkami, wspomnianymi bułkami. Wysokich rówieśników... No bo u małych dzieci waga przekłada się na wzrost. Ale nie jest tak, że każde cięższe dziecko jest źle żywione. Natomiast mam wrażenie, że jednak te najdrobniejsze to te karmione piersią i zdrowo jedzące. A poprzez wątek chciałam też zapytać, czy ktoś miał takie dość niskie dziecko a potem nagle urosło. Moje, tylko już o tym pisałam. Też kp i raczej zdrowe odżywianie. Pomiędzy 12 a 20 miesięcy mieli raczej powolny wzrost a później nagły skok do 50 centyla. od stycznia urósł 4 cm. Ale może to był już ten skok i teraz znów będzie stał? Mój starszak urósł kilka cm od 20 do 24m a potem w 3 rż jeszcze kolejne 10cm. Czyli raczej skok trwał. Tylko nie mierz częściej niż raz na miesiąc, dwa, bo takie przerwy mogą i muszą być. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 19:54 Wejdz na tacyjakja.pl potem w niedobor wzrostu i w zakladke zmierz swoje dziecko. Podaja b dokladne wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 20:37 Tak, dziękuję, znam te stronę. Wychodzi 4,75 centyl Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 12.05.15, 22:45 Dlaczego nie chcesz korzystać z siatek who? One są dla dzieci piersiowych... www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_boys_p_0_2.pdf?ua=1 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: 2 lata 84 cm 13.05.15, 08:42 Mam dwa takie drobne egzemplarze w domu, oboje na 2 lata 82 cm i 9,5kg ( waga urodzeniowa rozna byla bo starszy wczesniak). Starszy teraz prawie 4,5 roku i nadal bez szalu-100 cm i 12,5 kg, maly jest. Dla spokoju planuje zbadac hormony aczkolwiek widze ze rosnie ( teraz nawet dosc szybko), w rodzinach raczej wszyscy niewysocy ( ja 164, maz 174) wiec pewnie taka uroda. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: 2 lata 84 cm 13.05.15, 14:26 Nie wiem, czy karmienie piersią może wpływać na niski wzrost dziecka.Raczej bym polemizowała i obstawiała geny.Można się doczepić wagi, jeśli dziecko ciężkie, bo źle żywione.Ale wzrost? To od czekoladek i paluszków się rośnie? Jakaś nowa teoria dla mnie.Moja młodsza (karmiona butelką) córka na 2,5 roku miała 100 cm., teraz na 3,5 ok.110 cm.Z tym,że ja mam 1.75, mąż 184 a moi bracia i kuzyni ponad 190 cm.Serio myślicie,że to powodu kp dziecko powoli rośnie? Rodzice nie są bardzo wysocy, więc trudno oczekiwać,żeby dziecko było olbrzymie.Poza tym chłopcy nieraz rosną powoli a skok wzrostowy następuje ok.15-16 roku życia.Warto dziecko przebadać, jeśli mama się niepokoi, ale jeśli wszystko będzie ok, to dałabym mu spokój.Ja się raczej martwię w drugą stronę-córka ma 3,5 roku a wygląda na 5 lat.Większość rówieśników jest od niej sporo niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 13.05.15, 20:15 Moja młodsza (karmiona butelką) córka na 2,5 roku miała 100 cm., teraz na 3,5 ok.110 cm. No właśnie wydaje mi się, że od butelki się bardziej rośnie, bo to jest, bez urazy, pasza. To tak, jak z kurczakami. Na normalnym jedzeniu nie urośnie 1,5 kg w 6 tygodni, a na paszy owszem. Geny też mają znaczenie, bo wzrost to wypadkowa czynników wewnętrznych i zewnętrznych. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: 2 lata 84 cm 13.05.15, 21:28 Nie byłam dotąd złośliwa ale chyba czas zacząć, skoro prosicie.Idąc rulsanka twoim tokiem myślenia, autorka wątku powinna zacząć dawać dziecku mleko modyfikowane, drożdżówki i paluszki.Wtedy urośnie i skończą się jej zmartwienia.Myśląc w ten sposób, większość pokolenia lat 70-tych karmiona mlekiem w proszku, powinna być wysoka a kobiety karmiące piersią powinny mieć małe i drobne dzieci.Chyba musisz się zastanowić, co wymyślasz.Mam kuzynkę kp, którą matka karmiła do 2,5 r.Dziewczynka ma 12 lat i przerosła matkę (wysoką), druga 16 letnia (kp) 2 lata ma dziś 170 a jako małe dziecko była wręcz grubaskiem.Jak wytłumaczysz ten fenomen?Mój mąż w wieku wczesnoszkolnym był malutki i drobniutki a w wieku nastoletnim wyrósł do 184.W wieku 7 lat (wg danych z kart zdrowia ucznia) byłam od niego o 17 cm wyższa.A teraz on jest wyższy, bo ja przestałam rosnąć w wieku 14 lat a on dopiero zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: 2 lata 84 cm 13.05.15, 21:38 Moja cora kp rowne 3 lata, modyfikowanego nie widziala na oczy, idzie 75 centylem wzrostowo i 25 wagowo. Syn kp ponad rok, potem sztuczne, wzrost 75 centyl, waga 10-25 centyl. Oboje alergie na nabial i go nie jedza. Fast foodow, smieciowego i slodyczy kupnych tez nie jedza. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Reruslanka 13.05.15, 23:32 Coś mi się wydaje, że ty należysz do grona tzw.(bez urazy) ,,kurdupli"...Jedzenie nie ma tutaj akurat nic wspólnego, a tym bardziej ,,butelka" tylko genetyka. Mój dziadek, ojciec w czasach wojny pierwszej i drugiej światowej raczej na ,,butelki" liczyć nie mogli, pili marnej jakości mleko matki z piersi, niedożywieni w tamtych czasach. Ja bardzo wysoka, czasy głębokiej komuny, karmiona mlekiem matki nigdy butelka do 1,5 roku życia, przez matkę o wzroście 174 cm urodzonej tuż po wojnie Mój syn, wysoki, nigdy w życiu nie pił mleka modyfikowanego, karmiony piersią przeszło 1,5 roku... Geny, to geny a nie wypadkowa czynników wewe i zew Odpowiedz Link Zgłoś
betka1984 Re: Reruslanka 14.05.15, 07:46 Genetyka wiadomo, ale wg mnie coś jest na rzeczy z mm. Jak wytłumaczysz to, że trzy moje koleżanki póki karmiły piersią ich dzieci były i wagowo i wzrostowo ok 3 centyla. Po przejściu w okolicy 6 m-cy na mm dzieci nagle znalazły sie na 50-75. Matki i ojcowie różni. Dwie pary rodziców wysokie, jedna niska. Aha i nie jestem tzw kurduplem jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 14.05.15, 08:26 A jak wytłumaczysz fakt,że dzieci moich znajomych i koleżanek, dopóki karmiły piersią, były tak grube,że jedno z nich zaczęło siedzieć ok.10 miesiąca, bo masa mu na to nie pozwalała? To,że opisane przez Ciebie dzieci były na 3 centylu,znaczy,że słabo jadły.Mój bratanek na piersi przybierał po 1,5 kg na miesiąc i żadna z moich córek nigdy nie osiągnęła takiego wyniku.Potem przeszedł na mm i znacznie schudł.Uważasz,że jak kobieta o wzroście 170 (ojciec załóżmy 185) będzie karmiła piersią, to jej dziecko nie urośnie? Coś Ci się poprzestawiało.Gdybyś uważnie czytała, przeczytałabyś, co napisałam wcześniej:znam kilkoro dzieci kp, które w tym czasie były wielkie i grube, więc nie generalizuj.Poza tym 2-latek nie jest już chyba karmiony wyłącznie piersią, je również coś innego.Jak napisałam wcześniej, mój mąż był dużo mniejszy ode mnie w wieku dziecięcym a urósł jako nastolatek.Znam też przypadek małżeństwa (matka nie więcej niż 165 cm, ojciec podobnie).Synów mają bardzo niskich, młodszy wręcz wygląda na dużo młodszego niż jest.Myślisz,że to kp zawiniło?Każdy fanatyzm ma swoje granice Odpowiedz Link Zgłoś
betka1984 Re: Reruslanka 14.05.15, 08:55 Nie jestem fanatyczką. Sama mam dwójkę. Oboje kp, córka 25 centyl, syn grubo powyżej 97. I co z tego? O czym to świadzczy? O niczym, bo rodzice Ci sami i sposób karmienia też. Odpisałam na tekst, ze liczy sie tylko genetyka. Bo wg mnie nie tylko. Napisałam o swoich obserwacjach, że dzieci na butelce są na ogół większe w wielu niemowlęcym. U 2latka to już genetyka bierze górę, a nie czynniki zewnętrzne. I dziecko jak zaczyna się ruszać to naturalnie chudnie i może dlatego dziecko o którym piszesz schudło. Tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 14.05.15, 08:57 Bo w niemowlęctwie rzeczywiście niektóre dzieci kp są pulpetami, szczególnie w pierwszym półroczu. Ale ten piersiowy tłuszczyk szybko znika po ukończeniu roku i dalej. Pisałam o wypadkowej genów i żywienia, więc nie wiem o czym się sprzeczać. Siatki centylowe dla dzieci piersiowych wykazują niższe wagi niż dla butelkowych i to są dane oparte na dużej próbie a nie tak jak twoje jednostkowe, osobiste doświadczenia, które nie mają znaczenia statystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 14.05.15, 09:29 A dlaczego dwoje kp dzieci w wieku lat 2,5 i 4 było mocno potężne?To jak napisałam, idąc twoim tokiem myślenia, trzeba zacząć dziecku dawać mm, paluszki itp. a wzrost niewiarygodnie się poprawi.Większość obserwowanych przeze mnie dzieci (ok.90%)w wieku 3-4 lat o wzroście ok.104 cm waży ok.15 kg.Czy to nadwaga dla Ciebie?Moja córka urodziła się ze wzrostem 60 cm i wagą 4330 i tak już sobie w tym tempie rośnie.Ciesz się swoim zdrowiem i możliwościami kp a nie poniżaj innych którzy tej możliwości mogli nie mieć.Ja osobiście wybrałam:lepiej mieć zdrową matkę, która ma możliwości leczenia, niż fanatycznie dążyć do kp, które w moim wykonaniu mogło skończyć się kiepsko.Nie znasz wszystkich faktów a najeżdżasz na wszystkich, którzy wybrali inaczej niż Ty.Może te dzieci z 3 centyla to takie, których mamusie chwalą się na forum,że ich dziecko dziś zjadło pól kromki suchego chleba na śniadanie a skórkę na kolację.Takie kwiatki też czytałam.Moja córka jest duża (ma 110 cm wzrostu) ale i silna.Zasuwa na rowerze po kilka godzin dziennie, (oz grozo na rowerze z pedałami bez kółek bocznych, choć to dla forumowiczów męczące) i wbrew Twoim obawom, nie jest gruba.Ja też tak rosłam do 14 rż a potem przestałam,więc czytaj ze zrozumieniem.Różne są dzieci i różne mają tempo wzrostu.Ja karmiona mlekiem w proszku mam 175 a moja koleżanka, karmiona w ten sam sposób ma 162 cm.I jak to wytlumaczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
betka1984 Re: Reruslanka 14.05.15, 10:17 Nie bardzo rozumiem o co chodzi? Na forum jestem od niedawna, napisalam raptem kilka postów, a zarzucasz mi, że jestem fanatyczkà kp. Na jakiej podstawie? Nie jestem fanatyczką. Nie interesuje mnie kto jak karmi dziecko. Gdzie napisałam żeby tuczyć dziecko to urośnie? Pisałam o wadze tylko i wyłącznie. A to, że dzieciom słabo przybierającym lekarze zalecają mm to nie mój wymysł. Chyba z czegoś to wynika. Zerknij na siatki dla dzieci kp i normalne i zobaczysz różnicę. Jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam, nie było to moim zamiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 14.05.15, 10:32 Ok.ja też przepraszam,że poczułaś się urażona.Nie było to moim zamiarem.To nie było tak bardzo do Ciebie jak do rulsanki.Zalecają mm,żeby dziecko się najadło, bo z tego co wiem, niektóre dzieci niezbyt efektywnie ssą i słabo przybierają na wadze.Zapewniam Cię,że moje córki, które ja wyrodna, na skutek kłopotów zdrowotnych, karmiłam mm nie przybierały na wadze tak bardzo jak te na piersi.Po prostu nie mogę pojąć, jak ktoś (to też nie do Ciebie) może wypisywać takie głupoty,że po mm, paluszkach i drożdżówkach dziecko będzie wyższe.Moja koleżanka ma teraz córkę 4,5 mca, karmioną mm.Urodzona ponad 3 kg, jest teraz z wagą na 25 centylu.Chciałam po prostu pokazać,że dzieci są różne, mają różne zapotrzebowanie, apetyt, przemianę materii itp.kilkoro z dzieci kp, o których pisałam,że były pulpetami w dzieciństwie, do dziś ma problemy z wagą.Są to nastoletnie dziewczynki, które schudły dopiero, jak zaczęły się odchudzać i coraz mniej jeść.Są tzw.grubokościstej budowy i to widać, mimo,że schudły.Są szczupłe, ale,nie mogłabym powiedzieć,że drobne.Chicłam tylko pokazać,że nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 14.05.15, 11:22 Nie rzucaj się, wyraźnie masz jakieś kompleksy. Ja o siatkach centylowych, a ty o wyborach życiowych i o wyjątkach od reguły. Mnie nic do twojej sytuacji, twojego zdrowia, twoich wyborów i do twoich dzieci, nie mam ani nie miałam zamiaru tego osądzać i nie wiem gdzie to wyczytałaś między wierszami. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 14.05.15, 12:51 Ok.kończę dyskusję, bo nie ma sensu.Wątek był o wzroście dwulatka a nie niemowlęcia kilkumiesięcznego.Pisanie o mm "pasza" jest osądzaniem moich wyborów.Mam nadzieję,że Ty nigdy nie doświadczysz sytuacji, w których ktoś Ci sprzedaje takie teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 14.05.15, 13:54 Mam nadzieję,że Ty nigdy nie doświadczysz sytuacji, w których ktoś Ci sprzedaje takie teksty. Za stara baba ze mnie, żeby mnie czyjeś komentarze spędzały sen z powiek, więc mogą sobie gadać co chcą. Tobie życzę więcej spokoju i równowagi Pisanie o mm "pasza" jest osądzaniem moich wyborów. Pisząc pasza miałam na myśli wysoko przetworzony produkt przemysłowy, a nie twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 14.05.15, 14:16 Ale w tym kontekście brzmi raczej obraźliwie,nie sądzisz?No widzisz,moje dziecko na tej "paszy" ma się świetnie i to dla mnie najważniejsze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 14.05.15, 14:42 To tylko twój odbiór, zresztą sama napisałam "bez urazy" używając słowa "pasza", co oznacza, że nie miałam zamiaru obrażać, tylko użyłam pewnej przenośni. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Reruslanka 15.05.15, 00:07 Czyli problem mamy rozwiązany Jeśli chcemy, aby dziecko było wysokie podajemy mu najlepiej w wieku noworodkowym, a więc w pierwszych już od pierwszych 4 tygodni życia sztuczne mleko z butli, jeśli zaś chcemy mieć dziecko niskiego wzrostu karmimy piersią, tutaj również najlepiej jak naj dłużej Im dłużej tym niższe)) A tak poważnie, często zastanawiam się czy niektóre z Was poważnie mają tak ograniczoną wiedzę, czy tylko udają takie głupkowate? Te dylematy w stylu:,, dlaczego o dwóch różnych wzrostach rodziców dzieci są niskie"? Sprawa jest prosta, jeśli mama( jak często zdarza się w tego typu przypadkach) jest ,,kurduplem" i często nie ma nawet 160 cm, a tata niby wysoki bo dochodzi do 180 cm to dzieci nigdy nie będą wysokie, albo w skrajnych przypadkach można nazwać je w miarę wysokimi. Przyszły wzrost dziecka to średnia obojgu rodziców plus to, jakim centylem ,,idzie" dziecko po 1 roku życia!!!! Dziecko rodziców którzy mają po 176 cm obydwoje, będzie znacznie wyższe od pary gdzie ,,kurduplem" jest mama ok 160 cm a tata ma nawet ok 180 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 15.05.15, 08:59 A niektóre nie są w stanie zrozumieć znaczenia danych statystycznych, opartych na dużej grupie. Siatki centylowe są takimi właśnie danymi i wynika z nich, że dzieci piersiowe są statystycznie sporo lżejsze od butelkowych. I nieco niższe. Jeśli chodzi o bmi to są szczuplejsze. Taka jest statystyka. A to, że konkretny Jaś jest gruby lub chudy to tylko tzw. dowód anegdotyczny. Zarówno siatki dla piersiowych jak i niepiersiowych zawierają pewien zakres wartości pomiędzy 3 a 97 centylem i oznacza to, że te siatki na siebie nachodzą. Że konkretne dziecko może być duże lub małe zarówno w 1 jak i drugiej grupie. I wynika to z genów oraz czynników środowiskowych. Ale komu ja to tłumaczę, to już było a poza tym to wiedza z zakresu szkoły średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 15.05.15, 16:18 No dobrze, niech będzie jak uważasz.Tylko zdradź mi tajemnicę, czy te siatki obejmują dzieci w momencie karmienia piersią czy po zakończeniu karmienia też? Zaciekawił mnie fakt, jak bardzo ma to mieć związek ze wzrostem dziecka.Czy dziecko, które matka karmiła piersią pół roku będzie statystycznie mniejsze i lżejsze od butelkowego?Nawet takie, które przybierało w tym czasie po półtora kilograma na miesiąc (a dużo takich znam).Czy po zakończeniu karmienia dziecko nadal jest mniejsze? I tak już mu zostanie? Tak rozumiem Twoją wypowiedź odnośnie dwulatka, dla którego pokarm matki nie jest już chyba jedynym pożywieniem? Czy mleko kobiece nadal wtedy hamuje jego wzrost? Musisz mnie trochę oświecić, bo nie do końca jestem przekonana.Bez złośliwości piszę, po prostu chciałabym wiedzieć jak to się przekłada na późniejszy rozwój dziecka w wieku lat kilku czy kilkunastu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Reruslanka 15.05.15, 17:08 Moje dziecko bylo kp do 2.8 mcy do 18 mz jadlo prawie wylacznie mleko. Wzrostowo po za kazda siatka wagowo 75 centyl. A urodzil sie 3.200. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 15.05.15, 18:31 Więc Twoje dziecko rośnie tak jak moje, które w siatkach centylowych się nie mieści ze wzrostem.Przypadek Twojego dziecka jest więc wyjątkiem według informacji posiadanych przez rulsankę.Ja znam takich przypadków dużo, dlatego dopytuję, bo może moje informacje są nieaktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 16.05.15, 09:09 Ale twoje dziecko nie zaprzecza istnieniu pewnych tendencji statystycznych. To jednostkowy przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 16.05.15, 09:34 Czy po zakończeniu karmienia dziecko nadal jest mniejsze? I tak już mu zostanie? Tak rozumiem Twoją wypowiedź odnośnie dwulatka, dla którego pokarm matki nie jest już chyba jedynym pożywieniem? Moim zdaniem znaczenie ma to, że piersiowe dzieci nie dostają mm, a butelkowe bardzo często dostają mm do 3rż i dłużej. Mm ma taki skład, który powoduje szybkie przybieranie na wadze a zatem rośniecie. Czy piersiowe będzie zawsze mniejsze? Czytałam, że w wieku szkolnym to się wyrównuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: Reruslanka 16.05.15, 09:57 Ale widzisz, moje dziecko nie jest jednostkowym przykładem.Sama takim jestem (i osobiście znam wiele dzieci, które mają podobnie.A poza tym, nie wiem, czy ty czytałaś pozostałe posty kobiet kp, które zaprzeczają tym teoriom.Znam tylko jedno dziecko, które w czasie kp było szczupłe.Reszta przypominała ludzika "Michelin".A poza tym waga i wzrost to dwie różne sprawy.Są osoby niskie i ciężkie, wysokie i ciężkie i wręcz przeciwnie.Osobiście obserwuje coraz więcej młodzieży z widoczną już nadwagą.Ale ich dieta składa się z chipsów, pizzy itp.Też zasugerujesz,że te wszystkie dzieci były karmione butelką i dlatego teraz, po 12-14 latach są grubsze? Nie zawsze się to tak przekłada.Ja byłam karmiona mlekiem w proszku, jako maluch byłam pulpetem a potem przez całe dzieciństwo byłam najwyższa w klasie ale i okropnie chuda.Myślę po prostu,że nie ma co generalizować.Miałam kuzyna,starszego ode mnie o 2,5 roku a wzrostem byliśmy równi.Potem on mnie przerósł.Autorce wątku, jeśli jeszcze go czyta, proponuję się nie martwić tak mocno, chłopcy duży skok wzrostowy mają w wieku nastoletnim. Myślę po prostu,że nie ma co generalizować.A z ciekawości jeszcze zapytam, bo nie rozwiałaś do końca moich wątpliwości: jak dużego rzędu są różnice we wzroście (jeśli naprawdę istnieją, bo nie zauważyłam)>Nie wierzę po prostu,że chłopiec o którym mowa, jeśli nie byłby karmiony piersią tylko butelką, nagle, zamiast 84 cm wzrostu miałby 87 czy 88.Do autorki: proponuję sprawdzić jakie z mężem mieliście tempo wzrostu w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Reruslanka 16.05.15, 12:17 Rosniecie i przybieranie na wadze nie sa tozsame Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Reruslanka 16.05.15, 00:53 Idiotyzmy wypisujesz, pewno nawet nie wiesz o czym piszesz! Sama gubisz się w swych idiotyzmach! Najpierw wypisujesz bzdury typu:,, dzieci na butelka rosną wyższe, a teraz opierasz się na pseudo ,,statystykach" ze są jednak niższe" Zdecyduj się kobieto!!! I przestań pierdoły wypisywać! Powiadam Ci wzrost to 98% genetyczne uwarunkowanie!!! ... I tak na marginesie, mój syn przez 1,5 roku karmiony był tylko piersią, do roku wizualny pulpecik,po ok 2 roku życia szkapa jedna z najchudszych i tak zostało! Dodatkowo jeden z najwyższych, ma to po rodzicach Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Reruslanka 16.05.15, 01:02 Zreszta i ja byłam przeszło rok karmiona piersią, jestem bardzo wysoka nawet jjak na rok 2015 a dobijam do 37 lat. Do roku również byłam jak pulpecik potem chuda jak szkapa i tak zostało dobijam do prawie 36 lat, jem co chce nie ćwiczę i ważę 64 kg. maksymalnie w okresie swiątecznym w wakacje ok 62 kg. potrafię zjeść całą średnią pizze Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Reruslanka 16.05.15, 09:40 Najpierw wypisujesz bzdury typu:,, dzieci na butelka rosną wyższe, a teraz opierasz się na pseudo ,,statystykach" ze są jednak niższe" Nie umiesz czytać. Napisałam dokładnie tak: Siatki centylowe są takimi właśnie danymi i wynika z nich, że dzieci piersiowe są statystycznie sporo lżejsze od butelkowych. I nieco niższe. I tak na marginesie, mój syn przez 1,5 roku karmiony był tylko piersią, do roku wizualny pulpecik,po ok 2 roku życia szkapa jedna z najchudszych i tak zostało! Dodatkowo jeden z najwyższych, ma to po rodzicach I znowu te dowody anegdotyczne, zresztą potwierdzające to o czym piszę. O niższym bmi piersiowców. Gdy znika niemowlęcy tłuszczyk, dzieci karmione piersią są wyraźnie szczuplejsze od butelkowych (proporcja wysokości ciała do wagi). Nie zaprzeczam znaczeniu genów, to że w ogóle istnieją siatki centylowe wynika właśnie z tego, że ludzie mają różne geny. Ale ponieważ między siatkami dla piersiowych a butelkowych istnieją różnice, to te różnice odzwierciedlają sposób odżywiania. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.pawliczuk Re: Reruslanka 03.01.16, 17:29 siatki-centylowe.dietetykdladzieci.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
tankky Re: Reruslanka 16.05.15, 01:22 Co za bzdura. Mój mąż ma 180cm wzrostu, matka 155cm ojciec 170cm. Moi bracia: 180 cm wzrostu, moi rodzice 170cm. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Reruslanka 27.08.15, 19:19 Niższą wagę tak, ale wzrost też? Wzrost jest uwarunkowany genetycznie, a nieosiągnięcie swojego zaprogramowanego genetycznie to może być wynik problemów hormonalnych albo bardzo poważnego niedożywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Reruslanka 15.05.15, 23:36 A moje córki póki były na samej piersi t9 się w siatkach nie mieściły. Po rozszerzeniu diety znalazły się koło 50 centyla. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 2 lata 84 cm 15.05.15, 00:13 Dziecko do 5 tego roku życia ma takie ,,skoki" to nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 2 lata 84 cm 13.05.15, 22:29 Czysta genetyka, nie rozumiem obaw?? Nie należycie do wysokich osób, więc i dziecko wysokie nie będzie. Dlaczego ma mieć kompleksy?? Na pocieszenie powiem Ci, że ja w latach 80-tych maiałam takowe bo była jedną z najwyższych w klasie. Średnia w tamtych czasach u kobiet to było 164, a ja mam 176. Dzisiaj czasy mamy inne, nikt nie zwraca uwagi na wzrost. Taka jego uroda i nie ma w tym patologii i powodów do obaw! Odpowiedz Link Zgłoś
manuskrypt1 Re: 2 lata 84 cm 21.05.15, 14:18 Moja Mała ma 18 miesięcy i 80 cm. Tylko z nią jest problem, bo nogi ma bardzo długie. Jest bardzo szczupła i body nosi nawet na 68, Natomiast spodenki na 80 są już trochę za krótkie. Mój mąż jest bardzo szczupły i wysoki. Z urodą poszła w niego, no to może po nim to ma? Ja znów jestem niska. Ale kiedy zaczynałam podstawówkę zaczęłam dojrzewać. Okres dostałam w wieku 10 lat, byłam najwyższa w klasie i miałam największe piersi (chyba w całej szkole). W 7 klasie, kiedy inne dziewczęta zaczęły dojrzewać, ja stanęłam w miejscu i od tamtego czasu niewiele się zmieniło, oprócz wagi. I teraz mam małe piersi i mam 155 cm wzrostu. Dlatego kto wie, czy Młoda czy pójdzie w tatę, czy we mnie Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 2 lata 84 cm 04.06.15, 22:28 Raczej wątbie, żeby Twoja córka przekroczyła 166 cm. Pisano już, że liczy się średnia obojgu rodziców. Co z tego, że mąż jest wysoki ( za wysokiego mężczyznę uznaje się ogólnie takiego powyżej 186 cm) skoro ty jesteś bardzo niska. Ja Bóg da wyciągnie maksymalnie do tego 165cm. Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: 2 lata 84 cm 05.06.15, 23:41 Moja córka do 6 lat była poniżej 3 centyla.W tej chwili ma lat jedenaście i wzrostowo i wagowo nie odbiega od rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 08:59 Witam, Chciałam zaktualizować wątek. Syn 2 lata i 2,5 miesiąca - wzrost 86,5 - 87 cm Waga 12,2 Morfologia ok, ale ferrytyna i witamina d3 poniżej normy. Rosnąć rośnie, ale ostatnio np. tylko 0,5 miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 10:35 co sądzicie? może witamina d3 tak hamować wzrost? anemia? Drążyć temat i diagnostykę czy odpuścić? na zmierz dziecko to 7 centyl, wg WHO 15 centyl Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 11:52 Ale idzie od zawsze po tym samym centylu czy spada? Wzrostem. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 12:07 Jeśli dziecko idzie wg swojego centyla, to nie co szukać problemu. Moje dziecko ma rok i 9 miesięcy i waży coś koło 10 kg przy wzroście 80 cm. Nie sądzę, żeby przebił Twojego. Po 6 miesiącach zaczął bardzo mało przybierać na wadze i spadł do 3 centyla wg siatek polskich, 15 według WHO. Praktycznie ponad rok nie zmieniałam małemu garderoby. Mieliśmy suplementację żelaza do roku, a cały czas syn ma stale niski poziom ferrytyny, witamina d3 w normie rok temu. D3 może mieć wpływ na wzrost. U nas nikt nie widział problemu. Mały jest niską chudziną z motorkiem w pupie. Taka jego uroda. Zawsze możesz skonsultować wyniki z lekarzem, ale pewnie dowiesz się tego samego co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 12:22 No on raczej idzie po tym samym centylu, tzn. ostatnio zdarzyło się, że wyszło nam, że ma 88 cm jak się obudził i to był skok do wyższego kanały, ale potem wyszło mniej więc dalej ten sam kanał centylowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 12:50 Ja tam średnio wierzę w te pomiary wzrostu. Mojego motorka nie sposób zmierzyć, bo tak się wierci. Widzę po ubraniach, że rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 13:11 Ja zawsze biorę pod uwagę wyższy wynik, ponieważ moje dzieci potrafią mierzyć plus minus 5 centymetrów w zależności od pory dnia i nastroju. Najlepiej sprawdza się u mnie porównywanie dzieci z różnymi sprzętami domowymi, stołem, umywalką, blatem kuchennym. Widzę, że rosną, bo np. wcześniej był poniżej blatu a teraz jest powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 13:18 Gdyby miał 88 to byłby 10 - 25 centyl, ale raczej na oko tyle nie ma, bo jak stoi przy szafce 83,5 to aż tak dużo na bank nie wystaje, no ale nie stoi wyprostowany etc. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 13:29 Bo szafki nie służą do dokładnych pomiarów tylko jako obiekt porównawczy, czy dziecko rośnie. To, czy dziecko jest wyprostowane, czy nie, ma wielki wpływ na wynik. Wczoraj rano mierzyłam mojego młodszego (2,10) i miał 95, a dziś po południu, w butach, miał 2cm mniej. Widzę, że rośnie jak na drożdżach sądząc po rowerkach, nogawkach spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 25.08.15, 13:36 dziękuję rulsanko. wykończy mnie to martwienie się o wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
stysia1987 Re: 2 lata 84 cm 26.08.15, 12:55 Droga autorko, U nas na odwrot - 13.5 msca i 83 cm - dziewczynka, od urodzenia dluga i chuda. W miedzyczasie nasluchalam sie o zespole marfana i nadprzecietnym wzroscie. Waga piorkowa, wiec rozrzut wzrost/waga w centylach ogromna 97/10 . W zlobku wyzsza od chlopca starszego o kilka miesiecy. Poszperalam w rodzimie - prababcie byly wysokie. Nie bede szukac dodatkowych problemowpozdrawiam was cieplo , Odpowiedz Link Zgłoś
nikola20.02 Re: 2 lata 84 cm 26.08.15, 17:27 A MI SIE wydaje, że normalny siostry syn ma 5 lat i ma 110 cm. jeśli dziecko rozwija się nomalnie, to chyba nie ma się czym martwić? może niski jest za rodzicami, lub dziadkami.. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 27.08.15, 08:05 No ale 5 lat i 110 to 50 centyl, 86 cm na 2,2 lata to nieco ponad 3 centyl Boje się, że skok ma już za sobą i teraz przestanie rosnąć i nadganiać. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 lata 84 cm 27.08.15, 14:55 Po pierwsze 86 to na pewno nie 3 centyl, wg who jest ponad 15 centylem, wg. książeczek zdrowia moich dzieci jest to centyl 10. Tak czy inaczej wg. who i mojej książeczki do 50 centyla brakuje 3cm. To wartość mieszcząca się na oko w odchyleniu standardowym. Czyli inaczej mówiąc bez większego znaczenia. To tylko statystyka, a nie ocena rozwoju, który jest skokowy a pomiary obarczone dużym błędem. W przypadku pięciolatka 110 to rzeczywiście 50 centyl, a różnica pomiędzy 3 a 50 może już być istotna statystycznie (9cm). W 3 rż jest bardzo duży skok wzrostowy (10 centyl powinien urosnąć pomiędzy 2 a 3 lata 7cm), jeśli u was wzrost idzie stabilnie zgodnie z siatkami to na pewno dalej tak będzie, po prostu obserwuj, czy spodnie robią się coraz krótsze. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 28.08.15, 10:04 No kurcze Rulsanko.. 86 w jego wieku,2,2 i 10 dni do 2,3 to 5 centyl na tacyjakja,a na siatkach z książeczki na pewno nie sięga 10 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: 2 lata 84 cm 28.08.15, 10:32 Nieprawda : www.who.int/entity/childgrowth/standards/cht_lhfa_boys_p_0_5.pdf?ua=1 www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfh_boys_p_2_5.pdf?ua=1 Siatki z książeczki możesz sobie darować. Mój był dziś szczepiony i wyszło 85 cm, 2,5 tygodnia wcześniej chyba 81 cm. Wiesz co myślę o takich pomiarach ? Naprawdę wyluzuj, szukasz sobie na siłę problemów. Nie jest powiedziane, że kiedyś nie skoczy 20 cm w rok. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 28.08.15, 11:15 no widzisz, czyli Twój syn pół roku młodszy od mojego jest tylko 1 cm niższy.... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: 2 lata 84 cm 28.08.15, 11:29 Ale ja wcale nie wierzę, że on tyle ma, bo od poprzedniego mierzenia na pewno nie urósł. Odpowiedz Link Zgłoś
in-of-s Re: 2 lata 84 cm 28.08.15, 11:43 a może to mierzenie ostatnio było złe i faktycznie ma 85?" kurcze, nie radzę sobie z tym lękiem o jego wzrost... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: 2 lata 84 cm 28.08.15, 11:53 Wierz mi, na pewno nie Nie czytałam całego wątku, ale jeśli Wy nie jesteście wysocy, to nie oczekuj od synka, że będzie wielkoludem. Popytaj Waszych rodziców jak wysocy byliście jako dzieci. Mój mąż strzelił z niskiego chłopca w 8 klasie około 20 cm i wtedy przerósł rówieśników, a reszta jeszcze potem trochę urosła. Ja jestem niższa od swoich rodziców i od swojej siostry, w pewnym momencie wszystkie koleżanki mnie przerosły. Nie ma reguły. Zrób te badania o których mówiłaś, a jeśli wyniki będą w normie, to naprawdę wyluzuj i ciesz się, że masz tylko taki 'problem'. Dziecku udzielą się Twoje obawy i sam z siebie będzie czuł się gorszy, bo niższy. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: 2 lata 84 cm 28.08.15, 21:05 Moja corka na 2 latka tez miala taki wzrost. od poczatku byl z tym problem. urodzila sie 43 cm w 34 tygodniu. teraz ma prawie 8 lat i 113 cm, 7 wrzesnia mamy komisję ds, hormonu wzrostu. pewnie dostanie i bedziemy podawac. testy dzienne i nocne wykazaly brak wyrzutu hormonu z przysadki. Odpowiedz Link Zgłoś
leosiek1 Re: 2 lata 84 cm 31.01.16, 09:18 Daj sobie spokój. Pewnie rośnie we własnym tempie. Skoro mój syn ma 18 miesięcy i 100 cm to powinnam się martwić że będzie gigantem? Wzrost zależy od genów niscy rodzice i dziadkowie małe dzieci. Wysocy wysokie. Wez syna na spacer zamiast się zamartwiać i wpędzać go w kompleksy ciągłym kontrolowaniem wzrostu. Jeśli ma dobre wyniki i rośnie choć powolutku to po co szukać dziury w całym? Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: 2 lata 84 cm 31.01.16, 10:57 18mcy i 100cm to imponujacy wynik. Ile Wy macie wzrostu, ze synek taki duzy? Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: 2 lata 84 cm 31.01.16, 18:09 leosiek, opowiadasz bzdury, nie znasz zalozycielki watku to nie opowiadaj, ze skoro twoj syn ma 100 to caly swiat ma sie nie martwic i isc na spacer. Wzrost trzeba kontrolowac, by w pore wylapac nieprawidlowosci. moja corka bez hormonu wzrostu juz raczej by wiele nie urosla, a nikt nie chcial byc karzelkiem 115 cm, prawda ? trzeba zrobic badania, skonsultowac je, a dopiero potem spokojnie isc na spacer Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 2 lata 84 cm 01.02.16, 14:43 No fakt, jest malutki. Mój synek miał 86 na rok, na dwa lata miał 94 cm, na trzy 104, a na cztery 114 ale przecież dzieci są różne bo skąd braliby się niscy dorośli Odpowiedz Link Zgłoś
zagozdzonka Re: 2 lata 84 cm 01.02.16, 15:01 Mój syn w wieku dwóch lat miał 83 cm i ważył 10 kg. Dostalismy wtedy skierowanie do endokrynologa. Pod opieką poradni był przez 7 lat, miał zrobione badania, min wiek kostny- opóźniony ok 2 lata. Około 6 roku zycia zaczął rosnąć. Obecnie jest między 10- 25 centylem wzrostowo i na 3 wagowo. Prognoza wzrostu wyliczona przez endokrynologa w wieku 10 lat przewiduje, że osiągnie ok. 179cm. Wiadomo, że to wróżenie z fusów, ale na dzień dzisiejszy jest ok i nie ma potrzeby kontroli w poradni. Istotne jest by kontrolować wzrost, czy nie odchyla się od swojego centyla, nie spada z siatki. wydaje mi się jednak, że bez paniki. Jest duzo czasu żeby zareagować, warto wziąć skierowanie do poradni endo. Odpowiedz Link Zgłoś