Dodaj do ulubionych

Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same?

19.05.15, 12:45
czy w ogole ciężko jest się nauczyć na tym jezdzic? Bo syn ma dostać, a boi się jakos nawet założyć bo z góry zakłada ze się będzie przewracał.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 19.05.15, 13:41
      Dlatego ktoremu podejda latwo i szybko dla kogos komu nie podejda nieemozliwe praktycznie. Dlaczego nie kupicie dziecku czwgos co on chce?
    • camel_3d 4-5-6 19.05.15, 15:22
      dzeici mojej siostry nauczyly sie w miare dobrze jezdzic kolo 4 roku, moj sprobowal przed tak kolo 5. Nie przewracal sie, ale jakos frajdy nie bylo.

Teraz ma 6.5 i tydzien temu znow sprobowal, na poczatku bylo tak sobie, wiadomo, trzeba pociwiczyc itd, ale pd wieczor juz calkiem swietnie sobie radzil.
      • bbuziaczekk Re: 4-5-6 19.05.15, 15:55
        Mój 6 latek od poprzedniego sezonu probuje się nauczyć ale kompletnie mu to nie wychodzi. Szybko się nudzi i wkurza. Czasem 5 min pojeździ a czasem 2 minuty. Ostatnio zaliczyl glebe od razu po wlozeniu i sciagnal bo już się zniechecil. Kompletnie nie potrafi zalapac jak nogami się odpychać.
        Corka 4,5 roku teraz niedawno dostala rolki. Idzie jej dużo lepiej niż bratu, mniej więcej wie o co w tym chodzi i jak nogami się odpychać. Troche dluzej pojeździ niż brat ale tez nie za długo. Szalu rolki nie robia u nas. Nudzi ich to i wkurzaja się ze się przewracają i to ich zniecheca. Ale po trochu cwicza.
        Jeśli syn nie chce rolek to po co mu na sile chcecie kupic ?
    • ann.k Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 19.05.15, 15:56
      To po co ma je dostać? Nie wszyscy muszą umieć jeździć na rolkach. Zapytaj syna na czym by chciał jeździć i to mu kup.
      Moje dziecko ma 4,5 roku i nie umie jeździć na rolkach, nie zamierza się uczyć bo się boi, że się przewróci. Boli mnie to bardzo, bo ja rolki uwielbiam, ale cóż. Zakochał się w hulajnodze, więc kupiłam jedną i dla siebie, żebyśmy mogli razem jeździć.
    • rulsanka Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 19.05.15, 16:14
      Mój syn wysportowany, sprawny: na rowerze od 3 urodzin, pływa bez pomocy od 4. Rolki wyraźnie nie są jego pasją. Przemieszcza się - jakoś - w wieku prawie 7. Wcześniej próbował od 4 rż, co jakiś czas. Efekty raczej marne. Może dlatego, że jest drobny i ma słabe stawy, a może dlatego, że nie każdy musi lubić każdy sport.
    • mynia_pynia Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 19.05.15, 17:30
      Pamietam jak sie uczylam jezdzic na wrotkach, czyli mialam z 6 lat. Swojemu 3,5 latkowi kupilam hulajnoge na razie, distanie na dzien dziecka. Mozna popatrzec na rozmiar rolek, nie widzialam nr 26 a taka noge ma syn. Jest rpzmiar 27-30 czyli dla dzieci powyzej 4 lat mniej wiecej.
      • bbuziaczekk Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 20.05.15, 11:21
        mynia_pynia napisała:

> Pamietam jak sie uczylam jezdzic na wrotkach, czyli mialam z 6 lat. Swojemu 3,5
        > latkowi kupilam hulajnoge na razie, distanie na dzien dziecka. Mozna popatrzec
        > na rozmiar rolek, nie widzialam nr 26 a taka noge ma syn. Jest rpzmiar 27-30 c
        > zyli dla dzieci powyzej 4 lat mniej wiecej.

Rolek na rozm 26 jest dużo wink bo sa regulowane.
        Np. pierwsze z brzegu Decathlon www.decathlon.pl/rolki-play-3-jr-niebieskie-id_8177671.html rozm 26 do 28
        Ja niedawno kupiłam takie rozowe corce 4,5 roku ale rozm 28 do 30 buty nosi niektóre 27 a niektóre 28 już
    • karo.8 Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 19.05.15, 21:42
      syn miał 4 lata, opanował jazdę na rolkach i łyżwach.
    • aleksandra1357 Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 19.05.15, 22:37
      Synowie jako 3-latki przemieszczali się na rolkach i łyżwach dość nieporadnie, raczej chodząc, ale bez trzymania za rękę. W wieku lat 4 obaj jeździli już dość sprawnie na rolkach i łyżwach. Mam teraz pod opieką grupę małych dzieci, z których część uczy się jeździć na rolkach - przeciętne 5-latki opanowują tę sztukę w kilka dni (żeby się dość sprawnie przemieszczać bez przewracania się).
    • camel_3d aa.nasz droga.. 20.05.15, 12:53
      Najpierw mlody zalozy rolki i pochodzil w nich po dywanie, zeby nauczyc sie "czucia" tego ciezaru na nogach. Jakies 20 minut pozniej wyszlismy na dwor i poszlismy na boisko tartanowe. Wiadmo, ze na takiej gumei nie jezdzis ei tak szybko. wiec mogla mlody tam tez pocwiczyc chodzenie. Dodatkow robilem z nim troche cwiczen, ktore pameitam z moejgo dzeicinstwa i nauki jazdy na lyzwach.

1. przysiady na rolkach.
      trzymalem mlodego za rece i robilismy przysiady.
      potem robil juz sam.

2. stanie na 1 nodze.
      Najpierw tzrzymalem go za rece i probowal utrzymac rownowage na lewej i na prawej nodze.

3. "chodzenie" na rolkach. Z patrzeniem przed siebie..w jakis daleki punkt - cel. A nie jak to wiele dzieci robi pod nogi.

4. Proby odpychania sie tylko jedna noga. najpierw lewa, potem prawa.

tak po godzinie..mlody zalapal.. wieczorem juz radzil sobie calkiem dobrze z jezdzeniem.

Tak wiec, wszytsko mozna, co nie mozna, byle z wolna i ostroznasmile
    • piegoosek Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 20.05.15, 15:53
      moj ma 8 i nadal nie lubi smile boi sie i juz.. ale probuje, pocwicze z nim z tymi cwiczeniami od Camel`a, moze bedzie latwiej smile a na lyzwach o dziwo smiga..
    • bluea.nne Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 21.05.15, 10:35
      4 lata;na początku miały kijki do podpierania się, załapały szybko; do dziś kochają rolki;
    • dzoaann Re: Rolki-kiedy Wasze dzieci umiały jezdzic same? 21.05.15, 21:39
      Moja corka miala 5 lat jak zaczela i super szybko zalapala. Uwielbia i uzywa codziennie. Jeden z synow zaczal w tym samym wieku i tez zalapal szybko, a drugi byl starszy. Mial 7 lat i duzo ciezej mu szlo i dluzej die uczyl. Do dzis nie przepada.
      Corka ma kolezanke, ktora jezdzila na wrotkach juz eirku 3 lat😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka