Dodaj do ulubionych

powrót do pracy

18.06.15, 10:52
Drogie mamy, za 3 mies. wracam do pracy, syn bedzie miał wtedy 15 miesięcy. Karmię go piersią, w dzień coraz mniej, raczej przy zasypianiu na drzemkę. I w związku z tym mam pewne wątpliwosci. Po pierwsze, czy usypiać go nadal przy piersi czy już zacząc usypiać go w inny sposób tak aby był lepiej przygotowany na to co czeka go po wakacjach? Czasami akceptuje smoczka i zasypia z nim, ale jednak ławiej mu się zasypia przy piersi. I mi też jest łatwiejsmile A po drugie, jedzenie. Staram się obecnie dawać mu 5 posiłków stałych, ale syn raczej mało je. Ale jeśli zje mało na śniadanie, to wiem, że doje przy usypianiu i głodny spać nie będziesmile może macie doświadczenia w tym temacie, czy w sytuacji gdy piersi nie ma, dziecko zrozumie, że trzeba jeść więcej? czy może wprowadzić więcej posiłków?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: powrót do pracy 19.06.15, 05:45
      usypiaj nadal. w zlobku bedzie inaczej niz w domu i Maly sobie poradzi z zasypianiem bez. opiekunki rowniez ogarna smile

co do posilkow - karm dalej jak karmisz i jak Ci wygodnie. 15 miesiecy to juz duzy chlopak bedzie i sobie poradzi z taka zmiana. w zlobku bedzie jadl co dostanie, mamy nie bedzie pod reka, wiec piersi sie nie bedzie domagac. natomiast moze sobie po zlobku odbijac i wieczory bedziecie spedzac na karmieniu piersia
      • majka102 Re: powrót do pracy 22.06.15, 11:15
        mały będzie w domu, z babciami - nie napisałam

dzięku murwa za odpowiedź.
        może jakaś mama mogłaby się podzielić tym jak to u was było?
        • grajfrutt Re: powrót do pracy 24.06.15, 21:31
          Karm jak karmisz, usypiaj tak jak lubisz. Mam dwójkę dzieci, za pierwszym razem wracałam do pracy jak syn miał 7 miesięcy, jadł wtedy poza piersią tylko zupkę i kaszkę, problemu nie było, z niania pięknie jadł co mu podała, mleko nadrabial po pracy. Przy córce wracałam jak miała 14 miesięcy, jadła wtedy prawie wszystko, i z niania je pięknie, w ogóle ładnie je jak mnie nie ma w pobliżu, ja=mleko i co tam z jakąś zupą wyjeżdżam wink (jak wracam a córa je, to się chowam i czekam aż skończy, inaczej po jedzeniu) w każdym razie głodna nie jest. Co do spania to ja potrafię uśpić ja tylko przy piersi, ew. w wózku na spacerze. Babcia jej śpiewa i kolysze, tata nosi i przytula, niania buja na siedząco, każdy sposób dobry, a mała wie czego od kogo "wymagać" smile tak ze się nie przejmuj, 15 miesięczniak to cwana bestia juzsmile
    • giba116 Re: powrót do pracy 24.06.15, 22:17
      Moja corka miala 14 miesiecy kiedy wrocilam na pelny etat i to w systemie 12-godzinnym, rowniez na noce. Nic nie zmienialam. Ja usypialam przy piersi. Podczas mojej nieobecnosci tata corki lub babcia usypiali po swojemu, tzn na lozku. To samo w przypadku nocnych pobudek. Corka szybko zalapala, ze nie ma mamy to nie ma piersi i trza sobie radzic inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka