Dodaj do ulubionych

Brzuszkowe problemy

13.10.15, 16:17
Mamy, potrzebuję porady!

Ile kup dziennie powinien robić 15-miesięczniak? smile
Mój robi 3-5 kup. Rzadko zwarte, raczej takie papkowate, czasem trafi się rzadsza.
W sumie kiedyś robił 2, max 3, potem mieliśmy tydzień problemów brzuszkowych i po tym tak zostało mu. Tyłek mu się często odparza, szczególnie że panie w żłobku czasem przetrzymają z pieluchą dłużej niż ja…
Lekarz mówi, że to jest ok, zalecił nam tylko dicoflor, który w sumie mały bierze niemalże od urodzenia, z krótkimi przerwami - bo biegunka, bo pupa odparzona, itp.
Do tego ostatnio moja mama zauważyła, że mały ma bardzo wystający brzuszek (trochę jak niedożywione dzieci, ale co jak co, niedożywiony to on nie jest zdecydowanie! Waży 12 kg). Mnie się zawsze wydawało, że maluchy mają takie wystające brzuszki, ale może to coś niepokojącego jest jednak?
Lekarz zalecił badanie kału na stopień strawienia, wyszło ok.
Niby nic się nie dzieje, ale nawet panie w żłobku mówią, że tych kup to dużo młody robi… Za dużo?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Brzuszkowe problemy 13.10.15, 19:26
      Może biegunka pędraków ?
      • nightdream Re: Brzuszkowe problemy 13.10.15, 21:34
        Wygooglałam bo pierwszy raz spotkałam się z tym określeniem.
        Pasuje to że problemy z brzuszkiem zaczęły się na wyjeździe (byliśmy nad morzem).
        Nie pasuje to że Wojtek nie je dużo słodkiego - soków nie pije wcale, tylko woda lub herbatki, słodycze w baaardzo limitowanych ilościach (praktycznie od święta), owoce owszem, ale akurat nad morzem to więcej ryby i warzyw jadł niż owoców.
        • ela.dzi Re: Brzuszkowe problemy 14.10.15, 14:47
          www.rodziceradza.pl/Zdrowie-dziecka/Biegunka-pedrakow,art,68252.html
          Jeszcze pamiętam, że autorka nie mogąc znaleźć 'potencjalnego cukru' w diecie dziecka w pewnym momencie odstawiła całkiem mm na rzecz mleka koziego i w końcu było dużo lepiej.
          • nightdream Re: Brzuszkowe problemy 15.10.15, 00:33
            Kurcze, spróbujemy troche wyrównać dietę, mm czasem jeszcze młody pije, może to to.
            Ogólnie to Wojtek dużo pije, najpierw wydawało mi się że gdzie tam, litra nie wypija dziennie ale przeluczyłsm i razem z mlekiem, zupą itp to spokojnie litr może wyjść...
            Dzięki za tą podpowiedz, poszperam jeszcze o tej biegunce j podrzucę hasło pediatrze, zobaczymy co powie...
    • zabka141 Re: Brzuszkowe problemy 13.10.15, 20:15
      Wiesz co, nie wiem czy to nie za duzo. Ale u nas bylo podobnie. Raczej 3 niz 5, ale byly. Teraz (20 miesiac) konczy sie zwykle na 2 dziennie.

Podobna waga, podobny brzuszek.

Ograniczylismy troche mleko do jednej szklanki na sniadanie, i to chyba pomoglo.
    • rulsanka Re: Brzuszkowe problemy 13.10.15, 21:43
      Jeśli rosną nowe zęby to może być przyczyną.
      Jeśli chodzi o odparzenie to proponuję zmienić markę pieluch i mokrych chusteczek (a najlepiej w ogóle zamienić je na wodę z mydłem).
      Brzuszek ma prawo być wystający co najmniej do 3rż.
    • aaaniula Re: Brzuszkowe problemy 14.10.15, 13:21
      Coś w tych kupach jest niepokojącego? Śluz?
      Może alergia?? Możesz spróbować dawać coś przeciwalergicznego np, przez miesiąc czasu żeby sprawdzić czy sprawa się polepsza.
      Kał można zbadac też pod kątem pasożytów. No i zrób posiew kału w dobrym laboratorium. W dobrym, bo w pozostałych stwierdzą florę fizjologiczną.
      U nas po 6 miesiącach walki właśnie posiew wyszedł dodatni. A wszystko zaczęło się po kąpieli w jeziorze. Badanym. Nadającym się do kąpieli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka