Dodaj do ulubionych

Wzrost 1,5 roczniaka

14.02.16, 11:16
Wiem ze byly tu rozne kontrowersyjne watki o wzroscie wink, ale chce luzno zapytac, moze cos poradzicie:
Corka ma obecnie prawie 19m, waga 11,5 wzrost 78 cm... Mam wrazenie, ze ostatnio bardzo wolno rosnie - czekalam dlugo az minie 77cm, potem 'naciagalam' centymetr do 78, ktore w koncu ma, ale wydaje mi sie, ze jak na swoj wiek jest raczej niska i ten powolny przyrost mnie martwi.

Z mezem jestesmy raczej wysocy (175-180cm), corka urodzila sie 54cm, zapisy z ksiazeczki mowia ze rok temu miala niby 71cm (ale wiadomo, to mierzone na lezaco jeszcze), a w maju 73...

Nasza pediatra mowi 'obserwowac', no ale kurrde obserwuje i sie martwie ze jest ponizej 10 centyla, doradzcie co mozna zbadac na wlasna reke?
Czy te 6 cm na rok u 1,5 roczniaka to niepokojace?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 11:46
      Ja usłyszałam od babci taki tekst, że dzieci rosną latem. I to mi się poniekąd zgadzało u obojga. Zobacz jakie masz pomiary w książeczce dotychczas. A waga centylowo jak? Duży jest rozstrzał? Zresztą są osoby drobne i takie bardziej w kwadrat wink
      • haus.frau Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 19:01
        O, dobre, mam nadzieje ze sie sprawdzi big_grin
        Sprawdze jeszcze, ale chyba rzeczywiscie latem szybciej rosla. A z waga nieco powyzej 50c, ale bywala na ponizej 10-tego, skacze mi po siatkach smile
    • kamagama Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 11:46
      Ostatnio zakładałam podobny wątek tylko o wzroście 10 miesięcznika,tez spadła w centylach. Zrobiliśmy wszystkie zlecone badania,jedynie żelazo wyszlo lekko poniżej normy,i mieliśmy przyjść na kontrolę na roczek. Przez te 2 miesiące Mała wróciła do swojego kanału centylowego czyli miedzy 25 a 50 centyl. Zdecydowanie skoczyła wzrostowo bo nagle wyrosla mi z ubranek (74),a kolejny rozmiar(80) ubranek niektórych firm od razu okazał sie za mały. Nadal jest mniejsza niż siostra w jej wieku,ale juz się nie martwię. Rozwija sie super i tego się trzymam.

Badania jakie mieliśmy zlecone to:
      -morfologia z rozmazem ręcznym
      -żelazo
      -witamina d
      -parametry gospodarki fosforanowo -wapniowej
      -tsh
      • haus.frau Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 19:04
        Dziekuje, jak sie nic nie ruszy to zrobimy podobnie zestaw badan.
        Z tego co widze moja tez skacze po siatkach centylowych jak chce, moze dzieci tak maja? smile
    • carmelita81 Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 12:05
      Muszę zapytać - po co Ty ją mierzysz? Ktoś Ci powiedzał że jest coś nie tak? Jakoś wyraźnie odstaje od innych dzieci? Ja swojego chyba nigdy nie mierzyłam bo i po co. Dzieci są różne przecież. Jeśli pediatra nie widzi nic niepokojącego to o co chodzi tak właściwie??
      • haus.frau Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 19:12
        Nie mierze jej nalogowo smile, ale wczesniej mam wrazenie ze piorunem szla po rozmiarowce ubranek, a potem to jakos stanelo, co mnie zastanowilo, bo nagle zaczelam ciuchy odkladac nie dlatego ze za male ale bo sprane smile.
        No i mamy znajome dziecko w podobnym wieku, widac bylo spora roznice, na forum tez widzialam ze mamy wspominaly zwykle powyzej 80cm.

A nasza pediatre, czasem tak mysle, to zaniepokoiloby chyba dopiero jakby dziecku trzecie ucho wyroslo big_grin
        • rulsanka Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 19:32
          W tym wieku szczupłe dzieci wyrastają jedynie ze spodni. Przynajmniej moje tak miały. A mój siedmiolatek o wzroście 125 wcisnął się w body rozmiar 92.
          • haus.frau Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 20:04
            Padlam big_grin
    • joanaj7 Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 12:49
      Moja córka ma prawie 19 miesięcy, 78 cm i waży ok 10,5 kg. Zupełnie mnie to nie martwi bo chodzi do żłobka gdzie większość dzieci w jej wieku jest podobnych gabarytów. Też słyszałam że dzieci rosną na wiosnę/ lato. Niedługo wystawię ją na słońce i zobaczymy wink
    • rulsanka Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 13:17
      Ale mierzysz na stojąco czy na leżąco? Do 2 lat pomiar stojący jest mało miarodajny. Zmierz na leżąco wtedy ewentualnie będziesz miała porównanie z pomiarem leżącym z niemowlęctwa.
      • haus.frau Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 20:05
        Hmm, na to nie wpadlam, chyba na spiaco bede musiala, ale z ciekawosci sprobuje
    • betka1984 Re: Wzrost 1,5 roczniaka 14.02.16, 15:50
      Moja córka (nie pamiętam jak mierzona) na rok miała 79 cm, na 1,5 roku 80 cm, a na 2 lata 88cm. Nie mam pojęcia czy w pół roku tyle urosła czy pomiar był zły. Ten okres wzrostu przypadł na wiosnę, lato. Dzieci rosną skokowo, może u Was też taki skok będzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka