Dodaj do ulubionych

Poltoraroczniak gryzie

14.06.16, 13:21
Poltoraroczniak gryzie - jak sobie poradzic? Poszukuje metody szybkiej, bo niestety ofiara pada starsza siostra (ma w tej chwili 2 ukaszenia). Wczesniej podgryzal ale nie tak mocno i zdecydowanie rzadziej. Teraz czasem to element walki, ale wczoraj podczas wyglupow ugryzl ojca (tym razem nie przegryzl skory ale jest siniak)
Obserwuj wątek
    • nightdream Re: Poltoraroczniak gryzie 14.06.16, 14:04
      Mój gryzł, potem przestał, teraz trochę gryzie znowu.
      Pomagało trochę:
      - odstawianie do drugiego pokoju/z dała od toczącej się zabawy dopóki nie przeprosi
      - tłumaczenie że to boli, że nie można itp - do znudzenia
      - jak mnie użarł mocno to reagowałam dość energicznie, z płaczem i wołaniem że boli - przejmował się wtedy że mnie jest smutno.
      - skupienie uwagi na ofierze przy jednoczesnym wyjaśnieniu dlaczego tak jest (mama przytuli tatę bo go boli bo go ugryzłeś).

U nas gryzienie pojawia się wraz z nasilonym "mamusiowaniem", czyli jakąś formą lęku separacyjnego.
      • k_linka Re: Poltoraroczniak gryzie 14.06.16, 21:11
        Z tym mamusiowaniem to tez mamy!
        Tlumacze oczywiscie ale efektow brak. Nanasze reakcje bolowe (udawac nie trzeba) mlody sie smieje, podobnie krzyczenie "nie wolno" powoduje dzika radosc....
    • carmelita81 Re: Poltoraroczniak gryzie 14.06.16, 14:06
      Już kiedyś o tym pisałam - u nas sprawdziło sie zero reakcji. Dziecie ugryzło mnie moźe ze 2 razy i nie doczekawszy się reakcji ( żadnego auła mówienia niewolno, to boli itp ) zaprzestało procederu.
      • k_linka Re: Poltoraroczniak gryzie 14.06.16, 21:08
        Corka ma 4 i pol roku i raczej nie wchodzi wgre zmuszenie jej aby nie zareagowala na ugryzienie (do krwi wiec na pewno bolesne)
        • rulsanka Re: Poltoraroczniak gryzie 14.06.16, 22:07
          Pozwoliłabym córce ugryźć/uderzyć młodego. Co innego, gdy dziecko gryzie rodziców, wtedy wykorzystujemy swoją naturalną przewagę - szybki refleks - i zazwyczaj udaje się ugryzienia uniknąć. Natomiast małe dziecko nie bardzo ma szansę zapobiec ugryzieniu, nie umie też sensownie zareagować. Jeśli odda, jest szansa, że maluch zrozumie na zasadzie bodziec reakcja, że gryzienie nieprzyjemnie się kończy.
          Mój starszak gryzł z emocji. Jak był zmęczony, rozbawiony i przebodźcowany zarazem. Potrafił podejść i znienacka dziabnąć. Gryzienie skończyło się z dnia na dzień, gdy ugryzła go koleżanka ze żłobka.
          • amiralka Re: Poltoraroczniak gryzie 15.06.16, 00:07
            Brazelton też sugeruje taki sposób nauczenia gryzącego - spotkania z innym gryzącym dzieckiem. Kontrowersyjne ale ponoć skuteczne.
            • zabka141 Re: Poltoraroczniak gryzie 15.06.16, 11:19
              Ale to nie w porzadku w stosunku do starszego dziecka. Konsekwentnie "stop, nue gryziemy" z grobowa mina i powaznym.mocnym glosem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka