Dodaj do ulubionych

drobne dzieci

17.06.16, 13:58
Mamy drobnych dzieci napiszcie jak rosną Wasze dzieci. Czy w pewnym wieku zaczeły lepiej rosnąc? Syn od urodzenia idzie 3 centylem. Obecnie ma 2 i pół roku i waży 11600, wzrost 89/90. Strasznie wolno wyrasta z ubrań. Niby wszystko ok bo idzie swoim centylem ale przyznam że miałam nadzieje że w pewnym momencie ruszy z wagą i wzrostem. Przy innych dzieciach jest drobniutki, już nawet półtoraroczniaki powoli go przerastają. Do tej pory byłam spokojna bo syn miał apetyt ale ostatnio coś mu się zmieniło...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: drobne dzieci 17.06.16, 14:37
      coś mu się zmieniło, bo pewnie zęby mu idą. Nie przesadzaj, trzeba było poślubić jakiegoś wielkoluda. Jesteś zapewnie niska, masz niewysokiego męża, dziecko również drobne. Póki nie spada wzrostem, nie masz się co martwić.
      • truscaveczka Re: drobne dzieci 22.06.16, 22:38
        Jestem wysoka, mocno zbudowana, mąż też nie karzełek. Mamy jedno dziecko w 75 centylu i jedno w 3. Różnie bywa.
    • koralik37 Re: drobne dzieci 17.06.16, 15:13
      Ej no coś Ty! Mam córkę równo 2 letnią. Wzrost i waga bardzo podobnie jak u Was - 11.900 (miała bunt jedzeniowy i schudła), wzrost 90 i wg siatek to ona jest sredniak - 50 i 75 centyl, ale w codziennym życiu wszyscy zwracają uwagę, że jestwysoka (nie ma po kim wink 178 i 170 cm), wśród rówieśników raczej góruje - więc skąd Ty większe poltoraroczniaki wzielas?wink rozumiem, że Twój synek to chłopiec i pół roku starszy, ale bez przesady. A skok może nastąpić w każdym momencie - włącznie z końcem gimnazjumwink
      • juuuu7 Re: drobne dzieci 17.06.16, 16:49
        Jest dziewczynka i ma 2latka to zupelnie inaczej na siatkach wypadawink.
        • koralik37 Re: drobne dzieci 17.06.16, 21:04
          Ale ja wrzucilam jej synka jako chlopca - i jest 5 centyl wagowy i między 10 a 25 wzrostowy. A w grupie rowiesniczej 90 cm to sporo nawet porównujac z chlopcami - może mamy wokół same małe skrzaty?wink
    • koralik37 Re: drobne dzieci 17.06.16, 15:18
      Wrzuciłam dane Twojego dziecka w siatki centulowe - waga pomiędzy 3 a 10 cemtylem czyli jakiś 5, a wzrost między 10 a 25 centylem - więc o co chodzi?
    • juuuu7 Re: drobne dzieci 17.06.16, 16:48
      Moj synek wazy ok. 11,5kg tylko,ze jest wyzszy,ma ok. 95cm. Ma 2latka i 7miesiecy. Zawsze byl drobny, czesto ponizej 3centyla wagowo. Jest zdrowy, po prostu taka jego uroda. Mysle,ze to geny-maz tez byl bardzo szczuply. Ja jako niemowlak nie, ale pozniej rowniez.
    • juuuu7 Re: drobne dzieci 17.06.16, 16:50
      A ile Wy macie wzrostu? My 175 i 180 cm, wiec mam nadzieje, ze synek nas przerosniesmile.
    • ela.dzi Re: drobne dzieci 18.06.16, 22:01
      Mój syn jest w tym samym wieku i ma takie same parametry, ale ja nie patrzę na polskie siatki tylko na WHO i wtedy wagowo to jest 10 centyl, a wzrostowo jakiś 30 centyl. Nie mam już z tego tytułu żadnych problemów, a pewnie powinnam, bo on w pewnym momencie zaczął spadać w siatkach i tak się trzyma nisko. Nie ma po kim być aż tak drobny, ale widać taka jego uroda jak jest ruchliwy i mało je. Cały czas jest jednak w normie, żyje i ma się dobrze. Fizycznie jest bardzo sprawny w stosunku do rówieśników i starszych od siebie dzieci. Mój mąż sporo urósł w okresie dojrzewania i kto wie czy syn nie zrobi tak samo.
    • camel_3d Re: drobne dzieci 23.06.16, 08:46
      rozwijaja sie dobrze, o ile sa normalnie wychowywane, karmione itd..
    • rulsanka Re: drobne dzieci 23.06.16, 14:53
      Mój starszy syn ważył w wieku 20m równo 9kg, przy wzroście 82. W wieku 2 lat miał 88 wzrostu, waga 11. Czyli przez 4 miesiące przytył 2 kg i urósł 6cm. Obecnie ma 8 lat i przy wadze 22 kg (10 centyl) ma 130 wzrostu (50 centyl).
      Młodszy syn ważył 10,5 w wieku 2 lat, wzrost 86. Obecnie ma 3,5 roku, ma metr wzrostu, waga 14, czyli centylowo podobnie jak starszak.
      Wyrastanie z ubrań obserwuje się głównie w przypadku spodni, z bluzkami jest mniej wyraźnie. Mój starszak zakładał body półtorarocznego brata (i też drobnego, jak widać z powyższych danych). Jeśli chodzi o wzrost, wagę zresztą też, to przyrosty są skokowe.
    • justynak83 Re: drobne dzieci 02.07.16, 09:41
      Jeśli chodzi o nas to nie jesteśmy wielkoludami ale bardzo mali też nie. Ja 168, mąż 178. Ojciec męża jako dziecko był bardzo maly możliwe że syn odziedziczył geny po nim. Jak pisałam byłam spokojna jednak nasza pediatra twierdzi że 3 centyl to nie norma. Syn miał jakiś czas temu robione podstawowe badania krwi i wyszły dobre. Teraz w sezonie letnim kiedy spotyka się dużo dzieci widze że jest najdrobniejszy wśród rówieśników. Byłam ciekawa w jakim wieku u Waszych dzieci nastąpił większy skok wzrostowy.
      • rulsanka Re: drobne dzieci 02.07.16, 10:00
        Niepokojące jest gdy dziecko jest na 3. centylu wzrostowym lub poniżej. Natomiast twój syn ma wzrost pomiędzy 10. a 25. Waga na 3. centylu nie jest niepokojąca. W tym wieku różnice wzrostu miedzy dziećmi są bardzo duże i zazwyczaj jest tak, że wysokie są dzieci, które po prostu są dużo cięższe.
      • tijgertje Re: drobne dzieci 02.07.16, 10:05
        Durna lekarkę masz i tyle. Jak myślisz, skad sie te centyle biorą? 3 centyl to norma dla 3 % dzieci, wcale nie znaczy, ze dziecko musi być na 50 centyle, a jak nie jest, to cos z nim jest nie tak. Dopóki idzie okolicami jednego centyla, to nie ma sie czym martwić. Syn naszych sąsiadów, równolatków z moim młodym od urodzenia byl malutki. Ma 12 lat i nadal jest malutki. Takie krasnoludek wręcz, 3 lata młodsza siostra zaczyna go przerastać. Ale nikt z tym nic nie robi, bo chłopak tak po prostu ma. Ojciec ma ciut powyżej 160cm wzrostu, wiec wielkoludem nie jest a dziecko ma po nim sylwetkę, rośnie cały czas idąc jednym centylem zarówno pod względem wzrostu jak i wagi i lekarze co najwyżej wzruszają ramionami. Moj syn. Za to to zupełnie inna historia, bo zawsze był tuż poniżej 50 centyla, ale 3 lata temu zaczął spadać, ostatnio prawie wcale nie rośnie 2 cm przez rok!) i jest pod kontrola lekarza. Niby wiek taki, ze moze wyhamować, ale jak do października nie podgoni to czeka go seria badań, których młody już teraz sie boi ( na widok igły dostaje szału).
        Nic sie nie przejmuj, dzieci są rożne, dorośli tez nie maja przeciez tego samego wzrostu, taka norma i już. I pomysł nad zmiana lekarza, szkoda nerwów na kogoś, kto rodzicom idiotyzmy wciska i jeszcze usiłuje ich za to obwiniać ( bo sie dziecko karmi nie tak jak powinno). Dla pocieszenia podam jeszcze jeden przykład. Mam kuzyna, rodzice niewysocy ( mama góra 155cm), ale w poprzednich pokoleniach było pare większych ludzi. Chłopak zawsze głowę mniejszy od reszty klasy. Jak miał 17 lat, nagle wyskoczył w gore. Skończył na prawie 190 wink choć nigdy nic nie wiadomo, polscy mężczyźni wcale wysocy nie są. Moj holenderski maz ma 178cm wzrostu i uchodzi za dość niskiego, ale wsród Holendrów taki wzrost to wiele kobiet ma. Ja jestem kurdupelkiem 162cm, w Polsce mam wzrost prawie średni smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka