kaziamis
24.06.16, 12:18
Córka ma 16 miesięcy. Bardzo sie zmieniła ostatnio , wcześniej po skończeniu roku nie była aż tak nadpobudliwa i płacząca.
Obecnie bardzo często wpada w płacz. Jest bardzo wrażliwa i nie wiem jak jej pomóc.
Gdy bawi się z innymi dziećmi albo kimś dorosłym i potem ta osoba idzie to moja córka nie pozwala odejść, łapie się kurczowo, płacze histerycznie zaczyna nawet gryźć co mnie wyjątkowo niepokoi. Zwłaszcza gdy bawi się ze swoją kuzynką czy kuzynem, oni się potem żegnają a moja córka w płacz i chce tak zatrzymać ich i się przytula za szyję i wtedy często zdarza jej się ugryźć w ramię/rękę. Nie mam pojęcia jak reagować aby córka zrozumiała. Mówię jej że źle robi że tak nie wolno, zawsze jak widzę że próbuje się wtulić w kogoś z płaczem to odciągam aby nie ugryzła ale nie zawsze jestem obok .
Tak samo histerycznym płaczem reaguje gdy nie chce zmienić pieluchy, wyjść z kąpieli, zjeść coś , albo jak się zupka skończyła/jogurt/mleko a ona chce dalej jeść. normalnie jest wycie- kładzie się na podłogę i płacze. Przestaliśmy nawet jeździć autem, bo zdarzyło jej się z płaczu wymiotować.
Przez te liczne płacze w dzień córka źle śpi w nocy - bardzo często jęczy płacze, krzyczy przez sen, woła mnie, czy inne osoby z którymi się akurat bawiła w dzień. Wszystko to przez sen- ale czasem jak się wybudzi to tak płacze przez pół godziny zanim mi się uda ją uspokoić.
Nie wiem jak pomóc córce jak ją wyciszyć- mam wrażenie że wszystko co do niej mówię to ona nie rozumie i nie reaguje na moje słowa.
Też często mnie gryzie- a mojego męża czy babcie która się nią w dzień zajmuje nigdy - tylko mnie. Niby chce się przytulić jak zasypia i nagle ciach- potrafi bardzo mocno ugryźć w rękę. Dodam że nie karmiłam nigdy córki piersią i nie nie ma smoczka od dawna