Dodaj do ulubionych

"Plan posiłków" dla roczniaka

15.10.04, 12:39
Witajcie!
Wiem, że ten wątek i jemu podobne przewijały się już przez forum, wszystkie
je z uwagą przeczytałam, ale nadal mam wiele wątpliwości... Już wiem, że daję
mojej córci za dużo mleczka jak na jej wiek (11,5 m-ca)
Proszę eMamy, wpisujcie, jakie macie "plany posiłków" dla swoich pociech, co
im dajecie to może na ich podstawie ułożę coś sensownego dla mojego
bobasa smile - a przy okazji inne eMamy będą mogły z tego korzystać!!!
Dzięki za cierpliwość wink))

Pozdrowionka

Monika mama Wiki
Obserwuj wątek
    • ivette2 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 15.10.04, 12:43
      Witaj,
      Zobazc w temacie ILE RAZY MLEKO NA DOBE tam szczególowo opisałam pory i rodzaje
      podawanych posiłków mojej 14 m-cznej córci.

Pozdrawiam,
    • mamamarcela Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 15.10.04, 17:18
      Witaj
      jestem mama 13 miesiecznego Marcelka a oto przedstawię Ci nasz harmonogram
      żywieniowysmile
      aha ostatnio sie troszke zmienił bo dokładnie tydzień temu odstawilam go od cycusia
      7.00 lub 8.00 ( zależy o której książe wstanietongue_out) 180 ml mleka modyfikowanego
      Bebilon pepti z kaszką ( synek jest uczulony)
      11.00 II śniadanko: plasterek szynki z chlebkiem, paróweczka, jajko
      12.30 lub 13.00 150 ml gęstego soku przecierowego
      15.00 obiadek
      18.00 jakieś owoce lub kisielek
      jeśli chodzi o kalację to mamy problem bo mały nie chcejejjeść tylko pije ją
      okolo 23 w nocy, ale zawsze jest to 180 ml mleka z kaszka
      między posiłkami podajemy mu biszkopty, chrupki kukurydziane, piętkę od chleba w
      zaleznosci na co mały ma ochotę
      wydaje mi sie ze 2 razy dziennie po 180 ml mleka w zupełnosci wystarcz
      jeśli chodzi o obiadki to Marcel od 10 miesiaca jada to co my , oczywiście do
      potraw nie dodajemy ostrych przypraw vegety i śmietany
      Jak bedziesz miała jeszcze jakies pytania to pisz
      pozdrawiam
      Kasia
    • marzena751 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 15.10.04, 21:59
      Moja Natalka 6.11 kończy rok a jej menu wygląda mniej więcej tak:
      około 8-8.30 kaszka na gęsto(bobo vita lub gerber)
      ok.11-11.30 drugie śniadanie-np chlebek+obkład,jajkoPonieważ idzie spać
      ok.14 obiadek(je praktycznie wszystko to co my oczywiście w granicach rozsądku)
      ok.17 podwieczorek(różnie-owoce,deserki,jogurty itp)
      Natalka idzie spać między 19a20 a przed snem wypija 210 mleka nan2.Ponieważ
      idzie spać stosunkowo wcześnie ok. 4-5 budzi się na mleko(210 ml)
      w ciągu dnia:biszkopty,chrupki kukurydziane.To tak mniej więcej w zależności od
      potrzeb nasz jadłospis odpowiednio modyfikujemy .Pozdrawiam Marzena z Natalką
      • marzena751 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 15.10.04, 22:07
        nie wiem skąd się wzieło w wierszu o drugim śniadaniu"ponieważ idzie spać" coś
        musiałam sknocić
        • driadea Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 15.10.04, 22:20
          Gloria wczoraj skończyła roczek, jej dzienny jadłospis wygląda mniej więcej tak:
          8 pierś
          11 pierś
          12.30 deserek, bardzo niechętnie
          14 pierś
          17 obiadek, koniecznie z mięsem
          20.30 pierś
          Po tym posiłku śpi do aż do rana.

Wcześniej na kolację zjadała kaszkę ryżową na moim mleku, ale się zbuntowała i
          nie chce żadnych. Czasami zje jakieś chrupki czy jogurcik, ale to zamiast
          rzeczonego deserku. Nie cierpi soków i owoców, wyjątkiem są banan i arbuz. Ma
          tylko dwa dolne ząbki, zatem ciężko jej idzie zjedzenie np. kromki chleba,
          zresztą, niespecjalnie lubi, chyba, że razowy smile
          Pozdrawiam gorąco, Aga
    • celes Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 15.10.04, 22:40
      Witam, też mam z tym dylemat. Mój Staszek ma 11,5 miesiąca. Mlecznych posiłków
      mamy 4-5 z tym, że są one mniejsze objętościowo. U nas wygląda to tak:
      5-6 rano - 150 ml NanHa2- nie wszysto wypija
      8.30-9.00 - kaszka ryżowa na gęsto na 90 ml mleka mody. z 70 ml przecieru
      owocowego
      12 - obiadek: danie 180 ml, lub 140 ml plus morlinka
      15- deserek: przecier owocowy, lub przecier owocowy z twarożkiem lub Bakuś lub
      Bakuś i owoce - różnie w zależności od dnia
      17.30-18.00- kaszka pszenna na gęsto na 90 ml mleka mody. z 70 ml przecieru
      owocowego
      20.00- 150 ml NanHa2- nie wszysto wypija.

Tak jak pisałam wcześniej, z mlekiem jest różnie raz wypije całość raz około
      100 ml. Pomiędzy posiłkami dostaje: kawałek jabłuszka, herbatniki, dzisiaj
      razowy chleb, dostawał też kawałki warzyw, ale ostatnio wszystko jest bleee co
      ma kawałki. Pije herbatki Hippa lub rozcienczone domowe soki - ilość różna w
      zależności od dnia.
      Powoli przymierzam się do kanapek - bo mój maluch nie toleruje kawałków w buzi
      i na razie było z tym ciężko. Chcę też zrezygnować z jednej kaszki na rzecz
      czegoś innego i z porannej butli mleka, ale na razie jeszcze poczekam.
      • lwiatka Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 29.10.04, 11:20
        Witam,
        Piszesz, że robiąc kaszkę na gęsto dodajesz przecier owocowy. Czy to jest coś
        gotowego co można kupić, czy też sama przecierasz owoce?

Pozdrawiam
        Lwiatka
    • bea_bak1 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 16.10.04, 23:57
      Moja MAgda (18.10 kończy roczek) jada następująco:
      - w nocy i rano (ok 8.00) - cycuś
      - ok 9.30-10.00 - II śniadania: kanapka z szynką, czasem kaszka ryżowa na
      wodzie, czasem kluseczki lane najchętniej na rosole - to nasz ostatni hit
      kulinarny
      potem ma czas na krótką drzemkę
      - przed spacerem ok 11.30-12.00 - DAnonek lub Bakus i owocki np jabłko w
      całości (nauczyła się świetnie gryźć) lub tarte
      spacer

- ok 14.00-14.30 - zupka warzywno mięsna
      - ok 16-16.30 cycuś
      - ok 17.30-18.00 - przekąsza obiadek (to co my) ale niewiele

- ok 20.30 - kaszka na wodzie
      - na dobranoc cycus

Nigdy nie trzymałam się gramatur, Mała je tyle ile chce. W ciągu dnia podjada
      swoje przegryzki: chrupki, ciasteczka, a ostatnio uwielbia paluszki. Czasem
      częściej w ciągu dnia ma ochote na pierś. W nocy potrafi ssać co 1,5 h...

POzdrawiam cieplutko
    • czarna_ms Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 19.10.04, 11:08
      Witajcie!
      Dzięki ivette za link - cały czas śledzę jego "rozwój" smile)
      Mamomarcela moja córcia też jest uczulona na mleko krowie i też jesteśmy na
      Bebilonie Pepti smile więc Twój jadłospis też bardzo mi się przydał.
      Marzeno751 moja córcia jest z 07,11 chociaż była "zaplanowana" na 06.11 wink))
      więc prawie równiaczki z Twoją Natalią.

Bardzo Wam dziękuję za posty, może jeszcze ktoś się wpisze, zobaczymy, będę
      śledzić temat. Wszystkie bardzo mi pomogłyście. Postaram się wprowadzić mojej
      Wiki wędlinkę, paróweczki, może chlebek chociaż może być z tym problem bo ma
      dopiero dwa ząbki smile chociaż górne jedynki już się przebiły - więc poczekamy aż
      urosną.
      Mamy problem z Danonkami i Bakusiem - podałam jej ale zaraz wysypało ją (skaza
      białkowa) więc będziemy robić budyń (już raz jadła - z żółtkiem) i kisiele.
      Chyba dodam jeszcze więcej owoców lub soczków przecierowych. Będę "testować" -
      zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam serdecznie

Monika mama Wiki
    • barbapa1 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 19.10.04, 13:14
      Dziewczyny,
      dzieki za watek, tez szukalam od pewnego czasu planu zywieniowego dla mojej
      rocznej corci smile
      U nas wyglada to tak:
      ok. 5 rano piers
      ok 8 150-160 ml kaszki
      11-13 ok 100 ml mleka + owoce
      ok 15 jarzynka z miesem ok 200-220 ml
      ok 18 probuje w nia wcisnac nestle sinlac z duszonym jablkiem i dynia (z roznym
      skutkiem - ostatnio marnym)
      ok 21 piers - zasypia
      no i ew. ciagnie sobie jeszcze piers.
      Wniosek moj taki, ze chyba za duzo tego mleka.
      Zoltko probujemy od tygodnia (bo ma skaze) i chyba sie uda wprowadzic,
      probowalam ostatnio Danonka - obsypalo ja na buzi i plakal w nocy, w ten weeken
      sprobuje Bakusia (slyszalam, ze mniej uczulaja), moze uda sie zastapic
      karmienie mlecze o 11 smile

Trzymam w kciuki za Was
      Basia
      • xymoxa Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 26.10.04, 10:25
        Witam , Mikołaja menu:
        w nocy i rano pierś
        -budzi się około 6.00 jak wstajemy do pracy i oprócz piersi skubnie kawałek
        bułki z masłem, serek Kiri (uwielbia go), czasem jakiś kefir albo jogurt -
        jogurt je tylko naturalny i bez żadnych dodatków, najbardziej lubi naturalny
        Danone (do tego stopnia się przyzwyczaił, ze jak dodam do niego owoce to lądują
        z buzi na ziemię albo wyciaga z buzi i wkłada do mojej-pewnie myśli"sama sobie
        je zjedz").
        -około 9.00-10.00 sniadanko - różnie: 1)jajko czasem jajecznica i chlebek z
        masłem lub chlebek z serkiem (twarozek, Kiri lub inne ziołowe naturalne) popija
        herbatką (z dzikiej róży, albo Hipp)lub mlekiem modyfikowanym z dodatkiem kakao
        To wszystko czasem je sam, jak my go karmimy to nam pomaga 2)druga opcja to
        kaszka mleczno ryzowa owocowa lub bezowocowa
        -około 12.00 owoce: najbardziej lubi jabłka, gruszki, banan albo sliwki ale w
        całosci ze skórką, inaczej nie zje. Ostatnio spróbowałam nawet granat - bardzo
        mu sie podobały te ziarenka.-po tym idzie spać
        -ok.14.00-14.30 obiadek: sporadycznie ze słoiczka, najczęściej jednak zupka
        warzywno miesna, do tego ugotowana marchewka w raczke lub mięsko
        -o 15.30 wracam z pracy a wtedy pierś
        -o 16.30 zjada, a raczej skubie obiad z nami: ziemniaki, makaron kasza, ryż;
        kawałek mieska, jakas surówka albo ogórek zielony(przysmak, najlepiej w całosci
        do rączki, oczywiscie bez skórki)
        -o 18.00 kolacja: chleb w kosteczki z masłem i z serem (lubi żółty tarty na
        tarce) lub szynką z indyka do tego herbatka - o tej porze nie ma mowy o żadnej
        kaszce, tylko to albo pierś
        -o 19.00 kapiel, przed kąpiela bieganie na golasa albo bez pampersa
        - o 20.00 powoli szykuje się do snu, zazwyczaj jeszcze przed snem rozpiera go
        energia, słuchamy wtedy i spiewamy Kołysanki-Utulanki G.Turnaua. Miko tańczy i
        spiewa z nami aaa aaa, albo ogladamy zza okna ksieżyc i gwiazdy na niebie,
        czasem w oddali leci samolot i tak ciekawie miga światełkiem, a w oknach i na
        ulicy świecą się lampy.
        Zaczyna się noc a wraz z nia karmienie nocne (czasem tylko 2 razy innym razem
        co 1-2 godziny)
        Mam jedna wątpliwość, czy oprócz piersi mogę mu dawać mleko modyfikowane, czy
        nie za dużo tego mleka. W weekendy, kiedy jestem w domu Miko często ssie piers,
        ale wtedy je mniej, czasem nawet odpuszcza sobie obiadek.
        Pozdrawiam Was serdecznie
        -Kończy się dzień i zaczyna

• pia_ Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 19.10.04, 14:02
      Menu mojej 13,5 mies. córy:
      7,30 - miseczka kaszki pszenno-mlecznej na gęsto tj 200-250 ml + trochę chlebka
      z serkiem lub wędliną
      9,30-10 - serek bakuś ew. mus owocowy lub owocowo-mleczny z serii misiowy sad
      12,30-13 - obiadek ze słoiczka 210-250 ml
      15,30 - cały banan ew sałatka owocowa na jogurcie
      17,00 - biszkopty ale nie za dużo
      19,00 - miseczka kaszki pszenno mlecznej na gęsto czyli to samo co na śniadanie.
      Oczywiście w ciągu dnia jest popijanie soczków zmieszanych z wodą. Mleka nie
      pije bo nie lubi, a i z kaszkami ostatnio cięzko. Między posiłkami staramy się
      nie dokarmiać małej przekąskami, bo wtedy nie chce jeść już normalnych posiłków.
      Pto jest podstawowe menu, ale oczywiście wprowadzamy też i urozmaicenia, zwykle
      w weekendy.
    • le_lutki Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 19.10.04, 14:09
      Moj Grubcio jada jak nastepuje:

7 rano butla mleka 250 ml
      10 - czasem jakas przekaska w formie naturalnego jogurtu lub krakersa (jesli
      sie koniecznie domaga)
      12h-12h30 obiad: danie glowne (rybka/miesko/drob + ryz, makaron, puree z
      jarzyn) oraz deser (miksowane owoce)
      16h butla mleka 250 ml
      19h-19h30 kolacja : zupka z makaronem, albo zmiksowane jarzynki rowniez w
      formie zupki (geste), sporadycznie deser z owocow lub jogurt naturalny dla
      maluchow.
      Pozdrawiam
      • czarna_ms Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 19.10.04, 14:28
        Witaj!
        Wcale nie taki Grubcio wink)) moja jest bardziej pyzata

Pozdrawiam
        • le_lutki Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 20.10.04, 14:40
          smile)

tez pozdrawiam!
    • witka06 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 19.10.04, 15:01
      witam,
      moj maluch ma 13m. do tej pory na sniadanie dostawal 250ml kaszki na gesto i
      tyle samo mleka na kolacje z 2 lyzkami kaszki.pediatra stwierdzila,ze jest za
      gruby (11,5kg)i zabronila zageszczac mleko.teraz jemy tak:
      9-250 ml mleka Bebilon pepti2 (uczulenie na bialko krowie)
      12- banan
      15- obiadek 250g zupki
      17-deser owocowy
      20.30 250ml mleka
      dostawal parowke z morlinek, ale tam tez jest bialko,wiec odpadlo.co 2-3 dni je
      jajecznice.w miedzyczasie chlebek ryzowy, chrupki,woda do picia
      matko z tego co piszecie to z jedzonkiem jestesmy 100 lat za murzynami
      pozdrawiam serdecznie
      wiola
    • weronikarb Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 20.10.04, 14:05
      Mój Dominik je:
      5.00 - 250 ml kaszki zagęszczonej
      1 raz jogurt 125 ml
      Pozatym trudno cokolwiek mu dac do jedzenia takze caly dzien cos tam je,
      ale jaka ilość to trudno stwierdzic bo sa to mikroskopijne ilosci (m.in.
      winogrono, troszke zupki, chlebek, krakersy, parówke (lub żółtko najczęściej z
      2 jajek wyjje)
      w ciągu dnia je:
      20.00 - 250 ml kaszki zagęszczonej
      01.00 - 250 ml kaszki zagęszczonej
      Moj synek ma wg mojego pediatry niedowage 9100/76
      Ale jak ja mam go karmic inaczej?
      • maja312 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 20.10.04, 14:19
        Moja córka jadła mleko z cycusia.
        Oprócz tego :
        1.Danonka
        2.Jabłko , banana lub kiwi
        3.Zupkę domowej roboty ( nie znosiła słoiczków). Gdy skończyła 10 miesięcy
        zaczęla jeśc taką samą zupę jak reszta rodziny.
        4.Drugie danko( ziemniaczek, jakieś mięsko np.pulpecik, lub pierś z kurczaka)
        5.Deserek( tu ew.słoiczek mógł być)
        6. na kolację kaszke lu chlebek z jakąś dobrą wędlinką.
        W tzw. międzyczasie chrupki, biszkopty.
        Wszystkiego zjadała raczej małe ilosci. Nie miała tendencj do alergii, więc nie
        musieliśmy specjalnie zważać na to co jadła i na kalendarz wprowadzania pokarmów
        ( oczywiscie w granicach rozsądku). Mając rok ważyła 8800 i nasz lek. twierdził
        z eto super waga dla dziewczynki.
        Pozdrawiam.
        Maja
        Wszystkiego zjadała raczej niewielkie ilości.
        • weronikarb Maja 20.10.04, 14:38
          Witaj
          Super że nie jestem sama jesli chodzi o te mikroskopijne ilosci jedzenia, boje
          sie ze to za malo tym bardziej ze obje babcie tak rozpaczaja iz ich wnuk nic
          nie je smile
        • driadea Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 20.10.04, 22:04
          Moja cora mając rok także waży 8800g smile (za chuny nie potroiła wagi
          urodzeniowej, ale co tam)
      • maja312 Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 20.10.04, 17:22
        Rzeczywiście babcie mają tendencję do histeryzowania na temat jedzenia. Mój
        lekarz twierdzi , że problemem nie jest szczupłe dziecko, tylko to " papusne",
        bo z otyłych dzieci najczęsciej wyrastają otyli dorośli. Kiedyś powiedziałam
        lekarzowi , że mała nie je, a on mi na to , to niech przynajmniej duzo pije,
        zdrowe dziecko nie zagłodzi się na śmierć.
        Pozdrawiam.
        Maja
        • weronikarb Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 21.10.04, 08:24
          Tez tak tłumaczyłam że dziecko w tym wieku sie nie zagłodzi, ale one na to że
          może dostać anemii i na to już niemam argumentów.
          Choć i tak ja nie karmie na sile, na śpiku itp. Poprostu daje do raczki i on
          robi co chce, albo zje albo rozkruszy smile
    • elgosia Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 21.10.04, 10:08
      Pod wpływem Waszych postów postanowiłam zmienić menu Tomkowi. On z resztą od
      niedawna odmawia spożywania zupek-papek i chce nasze jedzenie. Wczoraj dałam mu
      kanapkę- wcinał, aż miło. Problem jednak w tym, że owoców nie chce. Przecierami
      pluje. Surowe jabłko pogryzie, ale szybko się zmęczy (3 ząbki). Jeszcze zje
      banana. Bo jak nie chce kaszki, czy chleba, to nie szkodzi, ale owoce? Boję
      się, że brakuje mu witamin. Zaczęłam podawać sanostol, ale dostał biegunki i
      chyba od niego.
      A a propos gubszych dzieci, to nie jest powiedziane, że w przyszłości też takie
      będą. Mój mąż jak miał rok ważył 13.5 kg, a teraz 78 kg przy wzroście 190 cm.
      Ale szczupłe dzieci są "wygodniejsze". Jestem teraz w drugiej ciąży i dźwiganie
      ponad 12 kg klocka to niemały dla mnie wysiłek. Dobrze, że już chodzi.
      • weronikarb Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 21.10.04, 12:58
        Witaj
        Jezeli Twojmaz był karmriony piersia to tak to nie bedzie grubaskiem, ale
        najczesciej otylosc pozostaje wlasnie po dzieciach grubych ale karmionych
        sztucznie, tak jak ja i moj brat smile
        Moj maz byl tez grubasem jak był maly (do 12 m-ca piers) a teraz wazy 58 przy
        180 wzrostu smile
    • osica Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 21.10.04, 13:07
      Wiatm.
      Moja córka do roku jadła cyca. Od tego czasu (dziś ma skończone 14miesięcy)
      posiłki wyglądają mniej więcej tak:
      - ok. 8.30 sniadanie: 1-2 skibki chleba z szynka, serkiem białym, topionym itp.
      czasami dodatkowo 2 male paróweczki, do popicia woda lub mleko krowie z
      kartonika
      - ok. 12ej - drugie sniadanie: owoc, serek homogenizowany lub chrupki
      kukurydziane
      - ok. 14-15 obiad - od czasu do czasu ze sloiczka, poza tym je to samo co my
      (oczywiście bez przesady, ale staram sie gotować tak, aby dla niej było OK)
      - ok.17.30 podwieczorek: to samo co na drugie śniadanie, ale zamiennie (jak
      rano był owoc, to teraz serek itp)
      - 20.00 kaszka pszenno-mleczna lub mleczno-ryzowa z połową owoców ze słoiczka
      Gerbera lub BoboVity (ok. 200ml), woda do popicia
      Soczki dostaje raczej rzadko, nauczyłam ja pić wode i ja lubi najbardziej. Poza
      tym staram sie przemycać jej przez słomkę mleko krowie z kartonika. Lubi zimne
      z lodówki wink)) Jak ja zreszta.
      To by było na tyle.
      anqa
    • mama-zuzi Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 23.10.04, 21:51
      Witam serdecznie.
      Moja Zuzia ma już co prawda 16 miesięcy, ale już od dawna karmię ją w podobny sposób.
      Śniadanko- zjada zawsze chwilkę po przebudzeniu, czyli około 8:00 (niekiedy trochę wcześniej lub później); zwykle robię jej jajeczniczkę z około 6 przepiórczych jajeczek (z żółtym serkiem, szczypiorkiem lub cebulką i np. pomidorkiem- to co tylko mogę tam wrzucić), gotuję parówkę albo ostatnimi czasy wprowadziłam kromeczki (który wcześniej nie chciało jej się gryźć i nie jadła) z żółtym serkiem, topionym, pasztecikiem czy pomidorkiem. Czasami zjada kromkę i do tego jeszcze jajecznicę czy parówkę, ale z tym to już różnie bywa. smile
      Około 10:30 jada drugie śniadanie- serek, jogurcik albo jakiś owoc, niekiedy kisiel. Po tym posiłku zwykle wędruje do łóżeczka i śpi.
      Obiad- różnie ze względu na długość snu, ale najczęściej około 13:00-14:00. Wtedy zjada zupkę i po mniej więcej 1/2 godziny lub godzince drugie danie. Na drugie- ziemniaczek z mielonym (robię specjalnie dla niej małe kulki i mrożę), wątróbką czy jakimś kotlecikiem- schabowy lub pierś z indyka. Do tego zwykle pomidorek lub kiszony ogórek, którego uwielbia. Gdy mu jemy placki ziemniaczane lub naleśniki, to Zuzia zjada razem z nami.
      Deser- o 17:00. Zwykle jest to owoc, kisiel lub budyń. Czasami jeśli rano nie zje jogurtu to daję jej jogurt. Niekiedy wypija dość dużo soku przecierowego + jakieś chrupki i też ma dosyć.
      Kolacja- zawsze o 19:00 i zawsze wtedy dostaje kaszkę z tym że o różnych smakach (po 12 miesiącu, mleczno-ryżowa lub mleczno-pszenna).
      Wszystkie te posiłki popija tylko wodą, kompocikiem lub herbatkami dla dzieci. Sporadycznie kupuję jej jakieś kubusie albo coś podobnego, ponieważ nie przepada za sokami przecierowymi. Odkąd odstawiła się od cycusia, to nie jada też typowo mlecznych posiłków poza kaszką na kolację i serkiem na śniadanko (po prostu nie lubi mleka modyfikowanego ani w kartoniku, nawet kakao nie wypije).
      Pewnie dziwić może fakt dawania takiemu "dużemu" dziecku jajek przepiórczych czy filetów z indyka a nie z kurczaka, ale odstawiliśmy prawie całkowicie jajka i mięso z kurczaków po wizycie u lekarki. Ta bowiem stwierdziła, że mamy uważać na hormony w kurczakach, bo mała zaczyna mieć duże piersi. Nie były może duże jak dla mnie, ale wieksze niż powinna mieć. Od tego czasu unikam jak tylko mogę piersi z kurczaka, wątróbki drobiowej czy jajek. Nie powiem, że w ogóle ich nie daję, bo tego ciężko uniknąć, ale staram się robić to jak najrzadziej.
      Pozdrawiam.

Oto moja Zuzia:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16918359
    • mama-zuzi Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 23.10.04, 22:08
      Zapomniałam dodać, że Zuzia może i nie jada zbyt wielu mlecznych posiłków, ale kaszka którą jej robię na kolację jest tak gęsta że łyżka staje i jest jej około 300ml czyli dość sporo jak na raz.
      Poza normalnymi posiłkami w ciągu dnia mała zjada jeszcze mnóstwo paluszków (ostatnio za nimi przepada), a wcześniej- kukurydzianych chrupek i jedyne czego o niej nie można powiedzieć, to to że jest gruba. Gdy kończyła rok ważyła 9 kg, a obecnie ma koło 10kg smile
      A jeśli chodzi o alergie to jak się nie mylę jajka z przepiórek nie powinny uczulać małej.
    • vvega Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 26.10.04, 09:48
      czescsmile Rzadko sie odzywam bo mam neta tylko w pracy, ale wydrukowałam sobie
      cały watek i przestudiowałam w domusmile tez mialam watpliwosci czy dobrze karmie
      swoja weronke (1.10.03) i co jeszcxze bym mogla jej podawaćsmileBardzo ciekawy
      wateksmile
      a oto nasz plansmile
      Mała ssie cycusia - szczegolnie w nocy, w dzien raz po pracy jej podsuwam go na
      przywitaniesmile
      Rano ok 9 - kaszka mleczno ryżowa (najbardziej lubie nestle, ale bobowita tez
      moze byc)lub chlebek z masełkiem i serkiem topionym, twarożkiem lub zółtym +
      pomidorek lub ogórek świezy (spróbujemy kiszonego! dobry pomysł!) lub papryka.
      Do tego czasem gotuje paróweczkę morlinkę (najlepsza jest z serkiem)lub
      kiełbaskę tejze firmy. Ostatnio pasztet tygrysek dałam ale niebardzo jej
      smakował, smakował jej pasztet francuski Drobimeksu, kiedys od siebie jej
      dalam, ale tam sa pieczarki i nie wiem czy moge jej dawac?
      ok 12 dostaje deserek z samych owocow, lub z jogurtem albo danonka, albo banana
      i idzie spajtulki na spacereksmile
      po spaniu wracamy na obiad - 90 ml zupki i 90 ml dania ze słiczka Bobovity w
      odstepie ok 0,5 godzinnym. Gotowalam jej jakis czas wlasne zupki - mi
      smakowaly jej nie bardzo, woli sloiczkismile + moj cycus - zalezy wweekend -
      cycków jest wiecej
      ok 17 dostaje owoc jakis albo którys z produktów który wymieniłam -ok 12 -
      wymiennie
      ok 19 -kolacja takie rzeczy jak na sniadanko - wymiennie - jak rano kaszka to
      wieczorem cos "stałego"
      Chlebek daje biały lu bułke grahamke - okrawam ze skórki i kroje na kosteczke -
      wcale nie małą!- po posmarowaniu "smarowidłami" - przepraszam, nie pamiętam
      które z dziewczyn pisały że ich dzieci majż tylko po dwa zęby dlatego nie dają
      im chglebka....- dziewczyny - moja weronka NIE MA ZĄBKÓW - a tą kosteczkę
      chlebka wcina aż się uszy trzęsą - polecam! Paróweczkę i kiełbaskę też jej
      kroję na plasterki i sobie je mamle w buzismile Ostatnio uwielbia -0 między
      posiłkami usiąść na krzesełku i zajadać sama np makaron lub bananka pokrojonego
      na plasterki lub jabłuszko w kosteczkę - swietna zabawa i naukasmile a i ja moge
      sobie cos zrobicsmile bo z pół godzinki jej zabiera zmamlanie miseczki (oczywiscie
      połowa jedzenia jest na niej - bardzo pomocny jest pastikowy sliniak z
      rynienikąsmile jak jej sie skonczy jedzonko w miseczce to wyjada z
      rynienkismile))))))))))) Na spacerku zajada chrupki kukurydziane, biszkopty
      uwielbia!!!!-kruszyc na siebiewink)))))))
      Moja mala waż ok 9500 i ma ok 76 cm, do roku jedzenie było jej wrogiem - ale
      nie zmuszalam jej - jak nie dojadla to cycka dostala, a teraz poszalm do pracy
      (od pierwszego) i koniec z dziennym cycusiemsmile no i polubiła inne smakołyki.

ale sie rozpisalamsmile korzystam z chwili wolnej i zaraz lece do robotysmile
      pozdrowienia dla wszytkichsmilei smacznegosmileAsia
    • vvega Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 26.10.04, 09:54
      aha, a do picia dostaje soczki, ale pije mało bo jeden dziennie (czasem nawet
      niesad), wody nie lubie, i herbatki tez jej nie smakujasad pa
      • silije.amj Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 26.10.04, 11:50
        Plan posiłków dla moich dzieci to czysty bezsens, jak kiedyś w jakimś piśmie
        znalazłam paln tygodniowy dla dwulatka to moja czteroletnia wtedy córka zjadała
        tyle przez dobry miesiąc, a nie przez tydzień. Ogólnie Starsza żywi się jakimiś
        resztkami, może w przedszkolu bezwiednie naśladując "normalne" dzieci zje coś
        więcej, a Młodsza zupełnie przegapiła, że w 6 miesiącu życia rozszerza się dietę
        i mimo blisko 9 miesięcy nadal żywi się moim mleczkiem i soczkami kropka. Obie
        żyją, a ich energia czerpana zapewne z powietrza, bo nie z jedzenia, jest
        porażająca.
        • weronikarb Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 27.10.04, 17:11
          To tak jak u mnie maly wypija przez noc 1 l mleka a w dzien sobie przerwe w
          jedzeniu robi zjada przez dzien jak pisalam wyzej na ban k bakusia lub jogurt
          inny a reszta to czysty przypadek smile
    • mamaszyma Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 26.10.04, 11:47
      szymek skończył rok meisiąc temu, ale od jakiegos czasu jedgo plan posiłków
      wygląda następujaco: (wszystkie godziny są wpisane tak mniej więcej)
      W nocy i nad ranem cyc,
      9- kaszka mleczno-ryzowa
      11- owoc, mleczna kanapka czasem jogurt
      13-14 - zupka (na wywarze z warzyw a nie z mięsa)
      16-17 - drugie danie (dwa razy w tygodniu rybka, dwa razy bez mięsa i trzy
      razy miesko)
      18- owoc
      20 kolacja :chlebek albo bułeczka z masełkiem, z serkeim Kiri, z szyneczką
      morlinki z indyka, dwa razy w tygodniu parówki morlinki
      W międzyczasie je kinderki, Miśkopty, chrupki .
      Do zasniecia Cyc.
      • vvega Re: "Plan posiłków" dla roczniaka 26.10.04, 11:52
        mamo Szymka, a co to jest mleczna kanapka???? Asia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka