kamalala30 Michalina 03.11.04, 14:38 Michalina-Michasia-Misia-Miśka-Michaszka-Michalka-Misianka-Haszka-.............. Odpowiedz Link Zgłoś
sugar_mami Re: Amelia cd 03.11.04, 15:44 sorki, cos sie wcinselo i nie skonczylam Starszy braciszek Danielek wola na Amelke - Ami Sugar Odpowiedz Link Zgłoś
g.a.b.i Re:Adrianna 03.11.04, 15:50 Adrianka, Ada , Adusia, Adulina, Adunia, Adelajda, Dusia, Duśka, Adzinka, Adzia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re:Adrianna 06.11.04, 17:08 u nas najcześćciej mówimy Adulka, adeńka, amoj mąż adzik Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re:Adrianna 13.11.04, 15:23 My mowimy Ada, bo najprosciej, ale czasem tez Duśka, Dusia,Dulka,Dunia, Adusia, Adrianka, Adulka, Adunia Pozdrawiam Kama Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: URSZULA 04.11.04, 09:24 Ulenia, Ulanka, Ulinka, Ulisia... Tak nazywam swoją Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka33 Aleksandra, Julia i Jakub 03.11.04, 20:14 Moja Ola jest po prostu Olaską, OLinkiem, olanką Jej siostra Julka jest Julanką, dżulią, Julikiem, Kuba jest Kubikiem, Kubziakiem, Kubalą i Kubełkiem Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: Julia i Emilia 03.11.04, 22:02 Julia to Juleńka, Luleńka, Luleczka, Julątko, Julisiątko, Julinek, Juliś, Juliśka Emilia to Emiś, Emisia, Emilunia, Milunia, Misia, Misiunia, Emilątko, Emiluś, Emilka. Odpowiedz Link Zgłoś
matemi Emilia 06.11.04, 23:48 A moja Emilka to:Milusia,Milula,Emilutka,Milka,Mila,Mili,Emil,a dla zartu Emyla Swego czasu moj maz nazywal ja Milagros-to z wenezuelskiego serialu )))) Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Emilia 28.11.04, 12:08 Moja Emilia - 2 miesiące - to Milka, Miłka, Miłek, Miłorząb, Mili-wanili, lub najczęście smok Miluś. Pozdrawiam, aha - czasem jest struś Emu. Odpowiedz Link Zgłoś
kingamamaemilki Re: Julia i Emilia i dalej sa jeszcze: 07.11.04, 03:59 Emilia - Emi, Em, Emma, Mila Julia - Jula, Lia Odpowiedz Link Zgłoś
mmc2 Magdalena, Monika, Julia 03.11.04, 21:16 Magdalena: Magda, Maggie, Magdulec Monika: Monisia, Monis, Moni, Mo Julia: Julinek, Julsinek, Ulsinek, Julsien(rzadziej Julka-Kulka) Odpowiedz Link Zgłoś
kaska772 Re: @ Niebanalne zdrobnienia imion dla DZIEWCZĄT 03.11.04, 21:19 na swoja córke Nine wołamy Nilka , przez dziadków nazywana jest ninka słoninka (ale to akurat nie zdrobnienie). czasem tez nazywamy ja ninka minka muminka. pozdrawiam k Odpowiedz Link Zgłoś
bea_bak1 Re: Też MAGDALENA 04.11.04, 01:58 Na pooczątku była MADZIA, Myszka , ŻAbka, Rybka i dość długo Perełka. Teraz mąz- tata woła Mysia a ja Magdula lub MAgdulenka Odpowiedz Link Zgłoś
rriittaa Re: Też MAGDALENA 04.11.04, 09:10 a ja znam jeszcze Madzik i Magdziorek. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 MAGDALENA 04.11.04, 22:12 Magdusia, Dusia, Dunia. Madzior. Braciszek wymyślił Dabda, w wersji rozwiniętej Bdabda. Kaczunia, Kluseczka. wszystko pasuje jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
aniczek1 Patrycja 04.11.04, 09:29 Patik, Patyk, Patusia, Patulek, Paciorek, Patyczak Pozdrawiam Ania i Pati (22.03.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuzinki Julia i Zuzia 04.11.04, 09:33 na Julkę - Julek, Julisia,Julian)) jak była malutka wołała na siebie Uta i Ucia na Zuzię - Zuzeł, Zuzełek, Zuzinek) jeszce malutka mówi tylko grrrrrrr i gruuuuu ale trudno wyczuć czy na siebie))) Odpowiedz Link Zgłoś
natik1 Re: Emilia i Lilianna 04.11.04, 10:04 Emilia - Emilka, Emilik, Emik, Emi Lilianna - Lilly, Lila, Lilijka, Lilianka, Lilula Odpowiedz Link Zgłoś
jolenkam Lena 04.11.04, 10:50 Lenusia,Lenka,Lenonek,Lencia,ale zazwyczaj nazywamy ja Szprocia (bo taka malutka) lub Frucia ( bo owoc milosci). Pozdrwaiam wszystkie mamy i ich Skarbki Jola Odpowiedz Link Zgłoś
annous Małgorzata 04.11.04, 11:57 Gosia, Gonia (to z przedszkola), Margaretka - ale to raczej nie jest skrót Perła - w związku z pochodzeniem imienia Odpowiedz Link Zgłoś
furmar WIKTORIA 04.11.04, 12:16 Pieszczotliwie i co za tym idzie najczęściej jest:Niulina, Niula,Niulka, Wiktulina, Wiktula, dla babci: Wiktorynka. Jak jest nie dobra i ma być poważnie to :Wiktoria. A w żłobku była Wicią. Odpowiedz Link Zgłoś
ice_ice Re: WIKTORIA - precz z Wicią :) 05.11.04, 10:17 Najczęściej - Wiktorka, Wika, Wikusiek. Czasami Titka - za młodego nie umiała powiedzieć Wiktorka i mówiła Titorka. NIGDY, PRZENIGDY WICIA! Dla mnie to zdrobnienie ma wybitnie negatywne konotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ryskago Maria 04.11.04, 12:38 W zależności od nastroju są to: Mania, Marysisko, Mari (z akcentem na "i"), Maryjka, Myszunia (oraz choć jedno drugie wyklucza: Kicia), Marysieńka, Maniusia, oraz mnóstwo innych zupełnie nie związanych z imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
axy23 Nadia 04.11.04, 12:42 Nadzia, Nadunia, Nadusia, Podunia, Podusia, a jak mnie złości: Naducha, Poducha, zwracając się do niej: Nadu, Nadziu ale najbardziej podoba mi się "pełna" wersja Nadia Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Nadia 05.11.04, 09:03 też jestem mama małej Nadii. Nie znoszę zdrobnienia Nadzia, za to często uzywam 'Nadeńka', 'Nadunia', czasem 'Naaaaatka' :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagrotek Re: Pola 07.11.04, 00:02 ja dodam jeszcze Poleńka , Poldek, Polutek, Polówka - kasiagrotek Odpowiedz Link Zgłoś
kingaiola Ola 04.11.04, 14:16 Olcia, Olka, Olusia, Olucha, Oleńka. A jak mamy czas i fantazję to sobie rymujemy: Olka - fasolka, Olcia - demolcia, Olucha - klucha. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Ola 06.11.04, 17:10 czasem występuje u nas oprócz wersji podanych wyżej jeszcze Olik-dziadek tak mówi , wnuk mu sie marzy czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
jona74 Re: Ola 06.11.04, 22:29 My dodatkowo mówimy: Fasola a także Olutek i Olaczek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
romiszcze Re: Ola 08.11.04, 16:52 A myślałam, że jesteśmy z mężem oryginalni bo też mówimy na naszą Olusię: Olka-Fasolka, Olka-Demolka poza tym Olusia, Olunia, Ola A tak w ogóle to ma na imię Olga pozdrowionka Magda i Olusia Odpowiedz Link Zgłoś
monika340 Re: @ Niebanalne zdrobnienia imion dla DZIEWCZĄT 04.11.04, 16:37 Paulinka - Paula Pauli Pysia Paulisia Paulinus Paulinek Odpowiedz Link Zgłoś
maya77 Re: Natalia 04.11.04, 17:12 Natalia: Natalka, Natka, Nati, Natilka, Natusia, Nataleczka-Biedroneczka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci22 JULIA 04.11.04, 17:29 Julinka,Julie(bo jest w połowie czeszką),Julcia,Ulia(to wymyslone przez kuzyna) Julek,Julian,Inka,Julińcia,Ińcia,Jula,Julka... pozdrawiam Emila mama Julci Odpowiedz Link Zgłoś
berbelica Re: @ Niebanalne zdrobnienia imion dla DZIEWCZĄT 05.11.04, 05:21 Gabriela-Gabrysia,Gabunia,Gabi,Gabrielka,Gabrys,Gabrycha,Gabcia,Gabula Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli OLIWIA 05.11.04, 07:58 Nasza Oliwia to - Ola, Oliweczka, Oliweńka, Oliwusia, Olusia, Olisia, Olisek- Urwisek, Lusia, Lunia Wg właścielki imienia - Lola lub Tola Odpowiedz Link Zgłoś
moniola MARTYNA 05.11.04, 14:03 Martini, Martynina, Martinioni, Martynuś, no i mamusiowa Martadelka ) Odpowiedz Link Zgłoś
polula Re: MARTYNA 08.11.04, 13:52 My na naszą wołamy Tynka, Tysia, Tynia. Są też dłuższe wersje typu Martyś, Martynia, czasami Martynka - tą ostatnią wersję stosuja za to wszyscy znajomi i rodzina Pozdrawiamy wszytskie Martynki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
majutkowamama Maja 05.11.04, 17:29 Witam, my na szą Maję mówimy często - Majutka, Mania, Majonezik. magda Odpowiedz Link Zgłoś
mama_mai1 Re: Maja 06.11.04, 22:49 A nasza MAJA to przede wszystkim Masia (od Marysi), Pszczółeczka, Majek, Majcia, Majeczka, a także Majka i Majusia (ale tak mi się nie podoba) Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Hanna 05.11.04, 20:11 Jest mnóstwo zdrobnień dla tego imienia i chociaż Mała ma niecałe cztery tygodnie to już wymyśliłam dużo form tego imienia: oprócz powszechnych Hanusia, Haneczka mówię: Hanusinek, Hanuka, Hana, Nusia. Odpowiedz Link Zgłoś
monami9 Re: @ Niebanalne zdrobnienia imion dla DZIEWCZĄT 05.11.04, 21:41 A ja na moją Basię mówię Basia, Basika, Baniulka, Basienia, jak się wkurzę na nią to Baśka a;bo Basiulinda, mówimy też na nią Barburka i Barbarusek, a z takich nie związanych z imieniem to Batita, Pysiorandos (wymysł tatusia), Kuleczka, Pynia i Całusek.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teq3 NADIA 05.11.04, 21:57 Nadusia Dudusia Duda Dudelek Dudu Nadka Nadenka Nadulek Dudulek ) Odpowiedz Link Zgłoś
aga_mama_klaudii Re: @ Niebanalne zdrobnienia imion dla DZIEWCZĄT 06.11.04, 04:22 Dziewczyny czy tu nie ma ani jednej Klaudii?Ja na swoją małą mówię klaudusia, klodii lub niezgodnie z imieniem a zdarza mi się to najczęściej niunia, niusia lub kiedy opoluje mnie kaszką niuśka. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
agaoswiecim Re: @ Niebanalne zdrobnienia imion dla DZIEWCZĄT 06.11.04, 12:41 Julia- Julka, Julusia, Juleczka, lalunia. a sama na siebie wymyśliła Niuniu! Aga i Julka (13.07.2003) Odpowiedz Link Zgłoś