Dodaj do ulubionych

dwulatek rasista! :)))))

02.11.04, 19:25
Ku przestrodze....smile))
Mój dwuletni Adaś, którego jedną z ulubionych bajeczek jest "Murzynek Bambo"
nauczył się dzielnie imienia tytułowego bohatera. Bardzo się z meżem
cieszyliśmy...do czasu... Dzisiaj bedąc z babcią na spacerze, zobaczywszy
czarnoskórą pania zaczął pokazywać ja palcami krzycząc "bambuuu" (brzmi to
jak "bambus"sad), ciesząc się niepomiernie. Na nic tłumaczenia babci, że to
tylko imie murzynka. Każdy może sobie wyobrazić co poczuła owa pani i jak
niezręczna to sytuacja...smile Mam nadzieję, że pani nie była bardzo urażona...
Troszku smieszno troszku straszno smile
Pozdrawiam gorąco wszystkie małe i duże murzynki smile
Nie gniewajcie się!!! smile
Mamaania
Obserwuj wątek
    • elgosia Re: dwulatek rasista! :))))) 02.11.04, 22:18
      Moja kuzynka wzięła dwuletnia córkę do siebie do dyżurki, gdzie przebywał w tym
      czasie czarnoskóry lekarz. Julka ze zdziwieniem popatrzyła na niego pytając z
      rozbrajającą dziecięcą ciekawościa: "Co to?". Kiedy lekarz sie uśmiechnął
      dodała: "To ma zęby!"
      Zaś 6 letnia siostra kolegi na widok synka koleżanki, której ojciec jest
      Mongołem, spytała głośno:"Dlaczego to dziecko ma takie dziwne oczy?"
      Takie są dzieci, A "Murzynek Bambo", to troche rasistowska bajka, zwłaszcza
      tekst z kąpielą. Chyba trzeba dziecku pokazywać przynajmniej obrazki z ludźmi
      innych ras, żeby sie oswoiło.
      A swoja drogą, ciekawa jestem, co by powiedziały o nas dzieci w Afryce lub
      Chinach.
      • carissimoni Re: dwulatek rasista! :))))) 05.11.04, 21:49
        "> A swoja drogą, ciekawa jestem, co by powiedziały o nas dzieci w Afryce lub
        > Chinach."
        Elgosia, moge Ci powiedziec co powiedzialy na moj widok smile gdy ciekawosc w
        koncu pokonala strach (a dlugo to trwalo):
        "dlaczego masz taka biala skore?" - tu moja odpowiedz (nie bede przytaczac bo
        nie potrafilam krotko odpowiedziec)
        "a czemu masz takie dziwne wlosy??" - m.odp.
        "a DLACZEGO MASZ TAKI DLUGI NOS???" - I TU POCZULAM SIE JAK WILK W CZERWONYM
        KAPTURKU. SERIO. (mialam ochote mu odpowiedziec: "nie wiem, za to wiem dlaczego
        mam takie wielkie zeby >smile!!!" )
        Moj rozmowca byl bardzo milym, bystrym, malym Afrykanczykiem ktory nigdy
        wczesniej nie widzial bialego czlowiekasmile
        Pozdrawiam!

• asiaasia1 Re: dwulatek rasista! :))))) 06.11.04, 00:02
          Mam pytanie , gdzie byłaś konkretnie w Afryce , gdzie białego pierwszy raz na
          oczy widzieli ?
          pozdrawiam serdecznie ...
          • carissimoni Re: dwulatek rasista! :))))) 06.11.04, 08:45
            w Tanzanii, a rzecz sie dziala w Dar-es-salaam (stolicy) -czteromilionowym
            miescie, gdzie bialych ludzi jest wielu smile Ten chlopiec po prostu nigdy nie
            wychodzil ze swojej dzielnicy, a tam z kolei zaden bialy (oprocz mnie) nie mial
            interesu sie zapuszczac. Slyszalam, ze w Polsce tez sa dzieci ktore np nigdy
            nie opuscily warszawskiej dzielnicy Praga (widzialam taki program w tv,sama
            nigdy tam nie bylam wink ).Rodzice po prostu nie byli zainteresowani poszerzaniem
            horyzontow dziecka. Za to ten chlopiec byl zywo zainteresowany.
            Pozdrawiam goraco
            Aniasmile
            ps.przypomnialo mi sie, odwazyl sie nawiazac rozmowe aby spytac czy jestem
            prawdziwym bialym czlowiekiem,bo zalozyl sie z kolega o to czy jestem "Chinczyk
            czy bialy" smile Azjatow tez nigdy nie widzial, choc w jego miescie rowniez jest
            ich sporo.
    • kajtus6 Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 12:16
      Zupelnie sie zgadzam!!
      U nas, troszke inna sytuacja bo mieszkamy za granica i w naszym miescie jest
      bardzo miedzy narodowo. Nasza mala (10 mies) wesolo macha raczka do wszystkich
      ktorzy sie do niej usmiechaja. I bardzo sie ciesze ze od tak mlodego wieku ma
      doczynienia z roznorodnoscia.
      Serdecznnie pozdrawiam,
      Kasia z mala Klara
    • iza.05 Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 12:35
      Moje trzyletnie dziecko tez bardzo glosno komentuje pojawienie sie osob
      ciemnoskorych. " O mamo patrz murzyn idzie, ooo murzyn, murzyn". Osobiście mnie
      to troche irytuje. Odpowiadam tak widze, nie trzeba krzyczeć. Nie mam innego
      pomyslu, jak reagować. Tłumacze w domu, ze jak dziecko widzi murzyna to nie
      trzeba tak glosno krzyczec, zeby wszyscy slyszeli. Ale przy nastepnej okazji
      jest dokladnie to samo. Osobiscie sadze, ze nie powinnysmy sie przejmowac
      faktem, ze rosnie maly rasista. W naszym kraju osoby ciemnoskore stanowia
      znikomy procent, a wszystko co wyjatkowe, inne, po prostu dzieci dziwi.
      Podobnie jest z osobami kalekimi, czy otylymi. "o, mamo, ale gruba pani",
      albo "patrz, ten pan nie ma nogi". Mam nadzieje, ze osoby dorosle ciemnoskore,
      otyle itp. zrozumieja, ze to tylko dziecko i ze jeszcze wszystkiego nie
      rozumie. Zaczelabym sie martwic, gdyby podobne rzeczy wykrzykiwal
      dziesieciolatek.
    • dosiamamafilipa Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 13:51
      Tak u nas podobnie glupio wyszlo, nasz niespelna dwuletni syn ma bardzo maly
      zasob slow i ktoregos razu stalismy w sklepie za mezczyzna ciemnoskorym a nasz
      malec na caly regulator pan beee i pan beee na nic zdaly sie tlumaczenia ze
      ludzie maja rozne kolory skory,a le to malo zaraz za kasa nasz synalek podszedl
      do pana wycignalwszy sobie wczesniej chusteczke z wozka i zaczal panu wreczac
      chosteczke z tekstem pan myj myj
      bylo nam okropnie glupio, przeprosilismy ale naszczscie okazalo sie ze pan nie
      mowi po polsku ale juz na jego prosbe przetlumaczenia co nasz synek do niego
      mowi oczywiscie troche nazmyslalam bo co milama powiedziec.
      pzdr.
      dorota
      • verdana Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 14:16
        A nasza córka w wieku dwóch lat zapytała na cały głos - dlaczego tem pan ma
        taką brudną mordę? I to do faceta, który niewatpliwie mówił po polsku, bo był
        Polakiem, tyle ze czarnoskórym. Horror.
        • anet22 Re: dwulatek rasista! :))))) 05.11.04, 10:51
          Oj! nie mogę! cudowne dziecko!
          Ale sytuacji nie zazdroszczę...

smile))))
          Pozdrówki
          Anet
    • milenium5 Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 14:26
      Mój prawie czteroletni synek ma w przedskzolu ciemnoskórą panią, która mu jakoś
      zaszła za skórę. W tym roku doszedł ciemnoskóry pan, bardzo sympatyczny
      zresztą, ale mały od początku się do niego uprzedził. Kiedyś idziemy sobie
      ulicą, obok roboty drogowe, koparka. Mój mały patrzy z podziwem jak pracuje i
      mówi: - Jak ja chciałbym mieć taką koparkę... A co byś z nią robił? - pytam.
      Pojechał do przedszkola i napierw rozjechał "ciemną" panią, potem "Ciemnego"
      pana, a potem bym tak sobie jeździł po świecie i przejeżdżał wszystkich
      ciemnych ludzi.
    • le_lutki Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 14:35
      Dlatego ja sie tak ciesze, ze moj Grubcio chcac nie chcac bedzie chodzil do
      szkoly z calym wachlarzem ras i kultur smile To dla mnie czesc edukacji w dodatku
      zupelnie naturalna, bo o ile w Polsce nadal sa regiony, gdzie Czarnego nie
      uswiadczysz, o tyle we Francji ciezko uswiadczyc region, w ktorym by ich nie
      bylo smile
      Mysle, ze i mnie to dobrze zrobi smile
      Pozdrawiam
    • asiaasia1 Różni , najróżniejsi ... polecam 03.11.04, 15:37
      Nie czytajcie dzieciom " Murzynka ..." toż to przestarzała kulturowo
      bajeczka , pierwszy raz wydana w 1938 roku .
      Polecam książkę Emmy Damon pt. " Różni , najróżniejsi ":
      www.muchomor.pl/ksiazka/?idk=8
      Kupcie dzieciom albumy ze zdjęciami z ludźmi o różnym kolorze skóry , pojedźcie
      na wakacje do Anglii , Francji , Stanów , Kanady ( w miarę możliwości smile)) .
      Please , darujcie sobie " Murzynka .. " lub połączcie czytanie tej bajeczki z
      innymi działaniami mającymi na celu oswojenie " innego ".
      Czy można spytać w jakich miastach w Pl mieszkacie ?
      W Wawie też ?
    • anaj75 Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 16:33
      Ha, gdy Maciek miał 10 miesiecy zagadała do niego ciemnoskóra przedszkolaczka,
      na co on sie rozpłakał. Po tym incydencie postanowiłam kupić mu lalkę -
      Murzynka, coby sie oswoił wink W końcu na naszym osiedlu (w Warszawie) mieszka
      przynajmniej kilkoro dzieci o odmiennym kolorze skóry. Na wszelki wypadek
      nadałam lalce imię - Albert, żeby w krytycznej sytuacji nie krzyknął "Murzynek"
      a ewentualnie Albercik winkCóż, na razie jeszcze za bardzo nie mówi - ma 13,5 m. -
      ale ostatnio widząc naszego ciemnoskórego sąsiada w autobusie, śmiał się
      głośno, mam nadzieję, że do niego wink
      Pozdrawiam wszystkich niezależnie od koloru skóry smile
      Jana
      • asiaasia1 Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 16:53
        Anaj75 , super , tak trzymaj smile)))
    • umargos Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 18:37
      A może nie przesadzać??? Owszem bajka o Murzynku Bambo, gdyby analizowac, ma
      wydźwięk rasistowski, ba, moje dziecko imieniem Bambo ochrzciło czarnego psa na
      spacerze. Ale z drugiej strony, kiedy zauważa i zwraca uwagę na osobę o innym
      kolorze skóry, to tłumaczę jej (choć jeszcze wiele nie rozumie) dlaczego tak
      jest, i że tak po prostu jest. Mnie też wychowano w ten sposób i nie mam i nie
      miałam nigdy żadnych uprzedzeń, pomimo znajomości wierszyka o murzynku Bambo w
      elementarzu. I wierzę, że Weronika też takich mieć nie będzie. W zauważeniu i
      stwierdzeniu faktu przez dziecko, że ktoś wygląda inaczej, nie ma podtekstów.
      Pozdrawiam
      Ula
      • asiaasia1 Re: dwulatek rasista! :))))) 03.11.04, 18:49
        Nie ma problemu w zauwazeniu przez dziecko wszelkiej odmienności .
        To naturalne .
        W koncu to dziecko krzyknęło ; " Król jest nagi " smile
        Chodzi o to , zeby dzieciom pokazac , jak jest naprawde a nie jak to opisał
        Tuwim w 1938 roku mając dobre , nierasistowskie intencje .
        Zwróciłas uwage na ilustracje ?
        Pokazuja one , że osoby czarnoskóre mieszkaja w lepiankach , chodza z
        przepaskami na biodrach , uczą sie z murzynskiej czytanki a nie po prostu z
        czytanki , podrecznika .
        Szkoda , ze Bambo wesoły nie chodzi z nami do szkoły jest coraz mniej aktualne .
        Na moim rodzinnym podwóku mieszkaja 3 pary mieszane , róznorodne etnicznie
        plus rodzina dośc znanego czarnoskorego pilkarza Polonii plus native speakerzy -
        biali Brytyjczycy . W okolicy sporo obcokrajowcow . Wierszyk coraz mniej
        aktualny .
        • jofin Re: dwulatek rasista! :))))) 04.11.04, 14:44
          Ja mam w takim razie pytanie do wszystkich mam. Jezeli juestescie zawstydzone
          zachowaniem swoich dzieci, dlaczego nie porozmawiacie o tym z dziecmi w domu.
          Dlaczego musicie dziecku czytac ten przestarzaly wierszyk. Dlaczego nie
          siegniecie po ksiazki, ktore przedstawiaja ludzi z innych kultur, ludzi
          odmiennie wygladajacych, czy to z powodu innego koloru skory, czy to z powodu
          innego wygladu oczu, czy to z powodu choroby i spokojnie wytlumaczycie
          dzieciom , dlaczego swiat jest tak roznorodny i dlaczego ludzie sa inni. Polska
          juz jest w UE. Ludzi innych w POlsce jest coraz wiecej. Takie zachowania
          Waszych dzieci naoprawde sa obrazliwe dla tych, ktorzy sa obiektem ich
          nazewnictwa. Chyba jedna z wartosci jakie mamy przekazac dziecko jest to , by
          mialy szacunek dla innych ludzi. Czy sie myle?
          • le_lutki Re: dwulatek rasista! :))))) 04.11.04, 14:57
            Nie, nie mylisz sie.
            Mysle, ze mamy tu piszace nie mialy nic zlego na mysli, ale fakt
            faktem "niewlasciwe" zachowanie dzieci w Polsce wywoluje raczej usmieszek
            poblazania + ewentualna reakcje, a malo kto zdaje sobie sprawe, ze dana osoba
            moze sie poczuc bardzo niemilo, bo w wiekszosci krajow chocby Unii cos takiego
            by jej nie spotkalo.
            Ciesze sie, ze coraz wiecej w Polsce innych ras i kultur - wole myslec, ze to
            wzbogaca, zwlaszcza kulturowo a nasze dzieci przestana robic oczy jak spodki i
            rozdziawiac buzie oraz zawstydzac nas i innych, kiedy spotkaja "odmiencow" na
            swojej drodze.
            Nareszcie mozna bedzie wychowywac w "tolerancji" (Boze jak ja tego slowa nie
            lubie) W PRAKTYCE, nie tylko w pieknej teorii smile
            A wierszyka o murzynku Bambo nie lubie wlasnie za podteksty i Grubciowi nie
            czytam z zasady wink
            Pozdrawiam
            • jofin Re: dwulatek rasista! :))))) 05.11.04, 11:53
              Bardzo dziekuje ci le lutki za zrozumienie. I za ´to, ze nie czytasz
              przestarzalego juz wierszyka swoim dzieciom. Bo rzeczywiscie mieszkanie w Unii
              i wychowywnie dzieci na tym wierszyku ma sie nijak do rzeczywistosci. Ale chyba
              na to trzeba perspektywy bycia na zewnatrz Polski. Szkoda.
    • edytkus Re: dwulatek rasista! :))))) 06.11.04, 05:09
      Hmm, nigdy nie przyszlo mi do glowy ze wierszyk o Bambo jest rasistowski surprised?! A mam wielu
      znajomych AfroAmerykanow (jakos na co dzien nawet nie zauwazam ze maja inna skore wink, nawet
      swego czasu mialam dobrego kumpla z Kenii zafascynowanego Polska (poinstruowalam go co znaczy
      po polsku "czarnuch" i "Murzyn" z tym ze to ostatnie wg mnie nie jest obrazliwe - czyzbym sie mylila?)
      • edytkus Re: do Asi 06.11.04, 05:59
        Asiaasia, chcialam dopisac odpowiedz do tego watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=21149&w=17293815&a=17374183 ale z wiadomego powodu nie moge wiec czy moglabys ja wkleic
        od siebie i zaznaczyc ze jest ode mnie? lub dac link do tego postu?

Nigdy, przenigdy nie uwazalam ze Murzyenk Bambo to wierszyk rasistowski. NIe wierze ze moja corka,
        ktroej czytam historyjke czasami, bedzie sie tak zwracac do innych osob. Mysle ze problem z Bambo
        mzoe wynikac tylko wylacznie z tego ze jest to jedyna popularna historyjka o danej tematyce. Uwazam
        ze bledem byloby wycofac tekst "z rynku," wg mnie tego typu historyjek (tzn. o dzieciach innych ras i
        kultur) powinno byc wiecej. Potweirdzam co napisala bodajze Xurek, moj kolega Kenijczyk opowiadal
        mi o lepiankach, o tym ile godzin zajelo mu dostanie sie z jego wioski do Nairobi, jakim wydarzeniem
        (a nawet swietem) byl jego wyjazd itp., ale tazke mowil z duma o wspanialych wiezowcach stolicy etc.
        Moim zdaniem historyjka o Bambo nie klamie. Dla mnie Bambo z wierszyka utozsamia np. dziecko z
        plemienia Masajow, ale nigdy nie skojarzylabym go sobie np. z AfroAmerykaninem (hehe, chcialabym
        zobaczyc jak Whoopi Godlberg wskakuje na drzewo smile) - a propos Goldberg i Bambo to aktorka sama
        kiedys pozowala do zdjec w wannie pelnej mleka!). A skoro o AfroAmerykaninach mowa to o ile Ty Asia
        mozesz tak powiedziec o mezu to niestety nie kazdy AfroAmerykanin pochodzi z Ameryki. Ktos
        sugeruje aby mowic Karaibijczyk, Kenijczyk etc. zamiast Murzyn. Nazwa kraju sugeruje li i jedynie
        pochodzenie a nie rase, np. Charlize Theron pochodzi z Afryki a Murzynka nie jest. Moim zdaniem
        okreslenie Murzyn to zwyczajnie nazwa rasy, czy ja sie obrazam ze w USA musze okreslac siebie jako
        "caucasian"? Wg mnie nie powinno byc w ogole takich podzialow, czlowiek jest czlowiekiem bez
        wzgledu na kolor skory, wlosow, oczu etc. MIalam dwoch swietnych ciemnoskorych profesorow i jedna
        prf. ktora byla kompletna kretynka. Tak samo moge skalsyfikowac swoich bialych nauczycieli wink)

PS. W USA zdarzylo mi sie spotkac z przejawami rasizmu ze strony AfroAmerykanow! Nawet z sytuacja
        podobna do tej jaka zdarzyla sie Asi w zatloczonym autobusie! Widac nikt nie jest swiety. Swoja droga
        jak to jest ze ta sama osoba ktora krzyczy za kims "bambus" nuci pod nosem Whitney Houston?
        • carissimoni murzynek Bambo...cd 06.11.04, 10:37
          Czesc Edyktus, generalnie kiedys mialam takie zdanie jak Twoje, niestety do
          czasu. Mojzesz(moj synek) bawi sie obok i rozprasza mnie ale sprobuje
          odpowiedziec z sensemsmile
          Ja rowniem uwazalam ze "Murzynek Bambo" nie jest absolutnie wierszykiem
          rasistowskim,i jestem pewna ze Tuwim napisal go w jak najlepszych intencjach.
          Ci ludzie, ktorzy nie maja rasistowskich przekonan, odczytuja go zgodnie z
          intencja autora, niestety mnostwo ludzi znajduje w nim material do
          przesmiewania i szydzenia. Mnie to spotkalo niestety glownie ze strony osob
          starszych, ale tez zdarza sie, ze dzieci (te ktorych rodzice nie nauczyli
          tolerancji, a takich rodzicow jest wiele) przezywaja inne dzieci o odmiennym
          kolorze skory (a nawet doroslych) - a przeciez zadne przezwisko
          wypowiedziane "odpowiednim" tonem nie jest mile.. Nawet niewinny Bambo.
          Powiedzcie, dlaczego ludzie na widok mojego synka zaczynaja nagle cytowac
          odpowiednia zwrotke: "Mama powiada: Chodz do kapieli, a on sie boi, ze sie
          wybieli; Mama powiada: Napij sie mleka, a on na drzewo mamie ucieka"
          Nie mogliby zacytowac ze np.uczy sie pilnie przez cale ranki (chocby
          z "murzynskiej"czytanki, chociaz to glupie)albo ze mama kocha swojego synka???
          jeszcze nigdy mnie to nie spotkalo, za to z kapiela mnostwo razy. Wiem ze to
          starsi ludzie i dlatego nic nie mowie, a nawet czasem sie usmiecham, ale
          naprawde to nie jest mile.
          Tak swoja droga, Mojzesz ma te ksiazeczke...smirk (dostalismy w prezencie wraz z
          innymiwink ) i nie mam serca mu zabierac, bo to jedna z jego ulubionych smirk! on
          jeszcze nie umie czytac, ale lubi ogladac obrazki przedstawiajace tego
          chlopczyka i w naszej wersji Bambo ma pieska, ktorego Mojzeszek uwielbia smirk
          Ale doszlam do wniosku, ze to nawet dobrze, gorzej byloby gdyby slyszal na
          ulicy i moze kiedys w przedszkolu, takie przezwiska a nie wiedzialby o co
          chodzi, chyba czulby sie gorzej. A tak, wytlumacze mu ze oni po prostu bardzo
          lubia te bajke smirk i ciesza sie ze spotkali kogos podobnego, albo cos takiego smirk
          jeszcze mam troche czasu, cos wymysle.
          I wiecie co, czasem nawet martwie sie ze Tuwimowi byloby smutno gdyby widzial
          jak ludzie odczytuja jego wierszyk... Mysle tak jak Asia i Edyktus, ze powinno
          sie czytac dzieciom tez inne ksiazeczki, ktorych naprawde w Polsce nie ma wiele
          (ja sie nie spotkalam, kupie Mojzeszkowi te zarekomendowana przez Asie). Czasy
          rzeczywiscie sie zmienily i wcale nie jest nierealne ze czarne dziecko bedzie
          chodzic z naszym do szkoly. Nie chcialabym zeby tym dzieciom bylo ciezko w
          Polsce.

A teraz o doroslych smile Jest faktem ze wiekszosci robi sie jednak przykro gdy
          slysza "Murzyn". Tak samo jak jest prawda, ze wiekszosc z nas nie ma wcale
          zlych intencji, po prostu TAK ZOSTALISMY NAUCZENI, uzywa sie tego
          automatycznie, nie analizujemy przeciez pochodzenia kazdego slowa. Zreszta jak
          pisze Edyktus, w Polsce nie ma tak za bardzo odpowiednika... takiego, na dzwiek
          ktorego czarnoskorym nie robiloby sie przykro. A tak jest niestety, byc moze
          dlatego, ze wiekszosc z nich w czasie swojego pobytu w Polsce spotkala sie z
          wyciagnietymi palcami i tekstem: "o, murzyn, patrzcie murzyn!" czy to ze strony
          dzieci, czy niezbyt rozgarnietych wyrostkow, czy tez ludzi starszych. Trudno,
          zeby im sie to pozniej kojarzylo dobrze, skoro wywoluje takie niezdrowe
          podniecenie. Nie slyszalam za to tekstu "Patrzcie, czarnoskory!" i moze dlatego
          kojarzy sie im to nieco lepiejsmile
          (wlasnie mi sie przyponialo,wysiadalam kiedys z Mojzeszkiem z tramwaju, i jakis
          pan ktory nas mijal rzucil nagle: "murzyn!" ... i tylko to. Jakims takim
          groznym tonem. Mojzeszek mial cos kolo roku, sliczny bezowy kolor i napewno
          niebezpieczny nie byl. Po jakie licho ten pan to powiedzial???)
          Druga sprawa to fakt, ze slowo "murzyn" ma tez inne, zdecydowanie pejoratywne
          znaczenie, o ktorym (az dziwne) wiedza chyba wszyscy czarni studenci w Polsce,
          mianowicie oznacza cos w stylu "niewolnik" tylko z obrazliwym wydzwiekiem.
          Slyszalyscie napewno okreslenie "ktos robi za murzyna", "jest moim murzynem"
          czy cos w tym stylu.Czy chcialybyscie zeby np."Polak" oznaczal w jakims kraju
          przypusmy "zlodziej" (a slyszalam ze bywaja takie stereotypy w Niemczech
          dlatego taki przyklad przyszedl mi na mysl, ale moze byc cokolwiek innego np
          Polak=brzydal itp. A tak wlasnie jest z "murzynem", to slowo ma 2znaczenia).
          Ale zgadzam sie z Edyktus, ze trudno abysmy uzywaly za kazdym
          razem "Tanzanczyk", "Kenijczyk" bo czasem po prostu nie wiemy skad dana osoba
          pochodzi(a w dodatku kto wie jak nazwac obywatela Burkina Faso???). To ja juz
          wole "Afrykanin" tylko, ze moze sie nagle okazac ze to amerykanski
          koszykarz...smile uff, chyba pozostaje "czarnoskory", bo "Murzyna" postanowilam
          jednak nie uzywac.
          Ania
          • asiaasia1 Re: murzynek Bambo...cd 06.11.04, 15:04
            Carissimoni , podpisuję się pod Twoim postem rękami i nogami smile
            Sama nie ujęłabym tego lepiej .
            Czy mieszkasz w Pl , w jakim mieście ?
            Ja jestem z Wawy .
            Moje córcie chętnie pobawiłyby się z Twoim synkiem smile
            Może się spotkamy ?
            Pozdrawiam !
            Asia
            • carissimoni Re: murzynek Bambo...cd 06.11.04, 20:01
              Asiu,mieszkamy we Wroclawiu,w dodatku jak tylko bedziemy mogli wyprowadzamy sie
              do Tanzanii, to jeszcze dalejsmile szkoda ze nie jestes z Wroclawiasmile ja udzielam
              sie jeszcze na Maluchach, znasz to forum? wlasciwie to tu nie bardzo sie
              udzielam, dzisiaj mnie cos tak wzielosmile tam jestem zalogowana jako Ania Mama
              Mojzeszka, chcialabym miec jeszcze kiedys okazje pogadacsmile
              a w ferworze dyskusji umknal mi pierwszy post, i zrobilo sie strasznie
              powaznie, wiec napisze jeszcze tylko na zakonczenie, ze napewno na dwulatka
              nikt sie nie obrazismile i sama bym sie smiala gdyby nas spotkala taka sytuacja!
              Pozdrawiam Was wszystkie
              Ania
              • asiaasia1 Re: murzynek Bambo...cd 07.11.04, 17:16
                Czesc Aniu ,
                My tez sie przeprowadzamy , jak tylko ja skoncze studia .
                Poznalismy sie w USA , ktorego moj niemaz jest obywatelem .
                Przyjechalam do PL dokonczyc studia .W miedzyczasie urodzila sie nasza druga
                corka .
                Moj niemaz nie chce wracac do USA .
                Myslelismy o Karaibach , Kanadzie lub UK .
                Bardzo chcialabym pojechac do Afryki .
                Moj iemaz najchetniej zamieszkalby w Etiopii w jakiejs komunie
                rastamanskiej smile))
                Pozdrawiam i caluski dla Mojzeszka ...
                Asia
                • carissimoni Re: murzynek Bambo...cd 07.11.04, 20:50
                  Asiu, to masz tak jak ja smile)))) Ale fajnie, szkoda tylko ze mieszkasz w
                  Warszawiewink My poznalismy sie co prawda w Polsce (moj maz tu studiowal) a gdy
                  skonczyl studia pojechalam do niego do Tanzanii i ... zostalam na 1,5rokusmile a
                  ze nie zdazylam skonczyc studiow, to moj maz postaral sie o doktorat w Polsce i
                  teraz oboje sie uczymy, a kiedy wreszcie skonczymy, to wracamy!
                  Ja GORACO polecam Tanzanie jako kraj do zamieszkania, pod kazdym wzgledem! To
                  kwintesensja Afryki, jest tam wszystko: ocean, Kilimanjaro, sawanny, puszcze
                  rownikowe, Wielkie Jeziora, Zanzibar, po prostu wszystkosmile!ogromna roznorodnosc
                  ras i kultur, a takze religii,w dodatku to najbardziej stabilny kraj w
                  regionie,nigdy nie bylo tam wojny i sadzac po temperamencie Tanzanczykow raczej
                  nie bedzie wink tylko korupcja kwitnie smirk moze napisz do mnie na gg? moj nr to
                  7599637 a teraz lepiej sie powstrzymam,bo znow napisze dlugasny post nie na
                  tematsmile
                  Pozdrowienia dla calej rodzinki!
                  Ania
                  • asiaasia1 Re: murzynek Bambo...cd 08.11.04, 09:52
                    Aniu ,
                    Dzięki za nr GG . Ja co prawda nie mam GG ale może zainstaluję w najbliższej
                    przyszłości . Wysłałam Ci na priva ( na gazetę.pl)mój adres mailowy . Na
                    Maluchach jestem jako asiaasia . Czytałam Twoje posty i widziałam zdjęcie .
                    Ślicznie wyglądacie ! Mojżeszek - cudo chłopczyk smile Twoje opowieści o Tanzanii
                    są fascynujące , pewnie teraz trochę tęsknisz smileNajbardziej mi sie podobało o
                    leżeniu przez 7 tygodni po porodzie smile))Bardzo się cieszę , że spotkałam (
                    wirtualnie ) taką ososbę jak Ty . Może jednak kiedys spotkamy się gdzieś w
                    realu smile))Chciałabym zapytac Cię o kilka spraw związanych m.in. z Afryką i
                    Tanzanią . Wyślę pytania na GG lub priva , ok ?
                    Pozdrawiam ,
                    Asia
        • asiaasia1 Re: do Asi 06.11.04, 15:07
          Edytkus ,
          Dziękuję za posta .
          Skopiowałam i jest już na tamtym forum .
          Pozdrawiam !!!
          Asia
        • funieczka Re: do Edytkozki 09.11.04, 04:41
          Naprawde chcialabym przeczytac co bedzies miala do powiedzenia jak ci twoja
          corka przyprowadzi narzeczonego rasy czarnej do domu. Do tego okaze sie ze
          coreczka jest juz w 5tym miesiacu ciazy i trzeba sie z jego rodzina (zyjaca w
          slumsie od kilku pokolen) co do wesela. tzn ty bedziesz palcila ale zaprosic to
          ich trzeba. Jak corka cie bedzie prosila zebys nie prowokowala awantury ubiorem
          typowym dla bialych i zebys wlozyla szpilki ze skory bialego aligatora zeby sie
          rodzince meza przypodobac. Na oslode powiedza ci ze oni pochodza z arystokracji
          afrykanskiej, ot takie skrzywienie narodowe jak u ukraincow gdzie co drugi to
          ataman. Tak, to bedzie boskie jak ci bedzie przyprowadzala czekoladoego
          wnuczka. A jezeli do tego nie dojdzie? Jak jej powiesz? Coreczko bozia nie
          chiala mieszac gruszek i jablek??? Samo to co wypisujesz swiadczy ze jestes
          rasistka i usilujesz sie windykowac na forum ze jest inaczej!
          • edytkus Re: do Edytkozki 09.11.04, 05:35
            funieczka napisała:

> Naprawde chcialabym przeczytac co bedzies miala do powiedzenia jak ci twoja
            > corka przyprowadzi narzeczonego rasy czarnej do domu.

He he, w krokodylej skorze czy bez powiem im to samo co kochajacy rodzic powinien czyli "szczesc
            Boze."

Na oslode powiedza ci ze oni pochodza z arystokracji
            >
            > afrykanskiej, ot takie skrzywienie narodowe jak u ukraincow gdzie co drugi to
            > ataman. Tak, to bedzie boskie jak ci bedzie przyprowadzala czekoladoego
            > wnuczka. A jezeli do tego nie dojdzie? Jak jej powiesz? Coreczko bozia nie
            > chiala mieszac gruszek i jablek???

Przypuszczam ze tym postem obrazisz nie ta osobe ktora zamierzalas. Zainteresowane informuje zeby
            pisaly protesty na forum Edziecko od kuchni w watku Funieczka. Moze Eldad w koncu zareaguje.

Samo to co wypisujesz swiadczy ze jestes
            > rasistka i usilujesz sie windykowac na forum ze jest inaczej!

To stwierdzenie celowo czy tylko z przypadku jest z kategorii "przyganial kociol garnkowi"?
            • asiaasia1 Re: do Edytkozki 09.11.04, 10:47
              Fuńkę z Polonii tutaj przywiało ?
              Facet nie ma co robić ...
              Funieczko , czy zdradzisz nam sekret , gdzie konkretnie mieszkasz w USA ?
              Jeśli na Greenpoincie , polecam plażę na Coney Island ( Requiem for a Dream ),
              na której to plaży możesz spokojnie i w samotności wypalić jointa na molo .
              Jeśli w Jackowie - polecam udać się ( samolotem , autobusem , pociągiem ,
              autostopem )na plażę na Coney Island i wypalenie jointa w spokoju , w
              samotności i ciszy .
              Wspaniały sposób na redukcję stresu powstałego z niemożności realizacji
              American Dream .
      • le_lutki Re: dwulatek rasista! :))))) 09.11.04, 12:01
        Z tego, co mi wiadomo wlasnie wiekrzosc Czarnych uwarza polski termin "murzyn"
        za wysoce rasistowski a co za tym obrazliwy, woleliby zdecydowanie wycofac go z
        uzytku (abstrakcja - wiem).
        To, ze my jako Polacy nie uwazamy go za rasistowski wydaje mi sie bez
        znaczenia, skoro osoby, ktorych on dotyczy sa innego zdania.
        Pozdrawiam
    • ela-c Re: dwulatek rasista! :))))) 13.11.04, 00:55
      Przeczytałam większość postów. Mam córeczkę 13,5miesiąca i zdałam sobie sprawę,
      że nie widziała jeszcze "czarnego" człowieka. Jest taki sympatyczny czarnoskóry
      pan u nas w aptece, muszę ją tam zabrać żeby ją oswajać z różnymi rasami
      (akurat u mnie na osiedlu wszyscy "słowiańscy"). Biorąc pod uwagę, ze mała ma
      tak zwaną 'czarną listę" smile)np. naszego dobrego kolegę i pana na basenie na
      widok których zawsze płacze, może byc u niej różnie i nie wiem czy już nie jest
      za późno (może jednak płakać).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka