Dodaj do ulubionych

Do mam trójki dzieci.

03.11.04, 19:33
Dziewczyny,
napiszcie jak to jest mieć trójkę maluchów w domu. Opiszcie swoje
doświadczenia. Bardzo chętnie poczytam o Waszych wspólnych radosych
chwilach. smile

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agnieszka33 Mam Olę, Kubusia i Julankę 03.11.04, 20:04
      dlugo by pisac. Mam trójeczke od 3 miesiecy, bo wczesniej byłam szcześliwą mamą
      zaplanowanej dwójki. Ciąża z Juleczką spadła na nas jak grom z jasnego nieba,
      przeraziła i rozczuliła. Jej nieuchronność przypomniała nam co jest ważne w
      życiu. Teraz już jest z nami nasza mała kruszynka i wszyscy przezywamy to
      bardzo mocno. Dzieci czekały na nią najmocniej, najbardziej nalegały na lekarkę
      żeby zdradziła płeć, chodziły z nami na wizyty z zza zasłonki słuchały tętna,
      oglądały każde usg i czekały. W końcu czekanie dobiegło końca a ja myślałam, że
      teraz rzeczywistość odbierze im te radość, zbyt dobrze pamietałam jak Ola
      czekała na dzidziusia i jak potem z dnia na dzień coraz bardzie była zgaszona i
      zazdrosna o swoją wyłączność. Teraz nic takiego się nie stało, kochają małą,
      wytrzymali jej kolki dzielnie dodając mi otuchy i czasami lulaj ąc w wózeczku,
      podając pieluszki, pomagając dosłownie we wszystkim. Ich życie nie zmieniło się
      na gorsze. Mają po prostu jedną zabawkę więcej i też ją sobie wyrywają. Teraz
      Julcia już kontaktuje więc radości coniemiara, najpiekniejsze usmiechy są dla
      Kubusia bo to jej ulubieniec, piszczy i się śmieje gdy Kuba do niej gada, do
      mnie najwyżej lekko się uśmiecha, za to Ola potrafi super uspokoic gdy płacze.
      Myślałam że będzie ciężko i jest ciężko bo mały metraż, bo wydatki większe, bo
      więcej pacy w domu, ale jest też łatwiej pod wieloma względami i milej. Kochamy
      się wszyscy, my z mężem czujemy się młodsi, chcemy nasze życie przeżywać
      pełniej, nie popełniamy już starych błędów przy wychowaniu i czasami sobie
      myślimy że dobrze by byłe żeby Juleczka też miała braciszka lub siostre w
      zbliżonym do siebie wieku- tylko czy to nie dziwne mieć tyle dzieci? Czasami
      czuję się jak dziwadło gdy opowiadam o swoich dzieciach. Jest tyle ważnych
      spraw, każde wymaga wspomnienia, wiec gadam i gadam. Teraz już skończe
      przynudzac. Fajnie miec dwoje ale jeszcze fajniej troje dzieci. Aga.
      • michatka Re: Mam Olę, Kubusia i Julankę 03.11.04, 20:11
        Agnieszko,
        pięknie napisałaś o swojej rodzinie, wzruszyłam się...
        jestem mamą dwójki i planujemy trzecie wink
        mam nadzieję, że za kilka lat będę mogła powiedzieć tak jak Ty "fajnie jest
        mieć dwoje ale jeszcze fajniej troje"
        pozdrawiam Was wszystkich gorąco wink))
        Ania
        • milorzab Re: Mam Olę, Kubusia i Julankę 03.11.04, 23:17
          Mam dwoje. Planujemy następne. Cieszę się, że nie ja jedyna smile Pozdrawiam.
          • marzennak Zuzia, Michasia i Gabriel 04.11.04, 08:28
            Jestem mamą planowanej trójki: 9 lat, 5 i miesiąc.Dziewczyny chciały
            siostrzyczkę, ale teraz bardzo cieszą się z brata. Szczególnie Michasia jest
            zachwycona, ciągle małego przytula, całuje i mówi jak go kocha. Jestem naprawdę
            szczęśliwa,choć jest mi ciężko, bo mąż pracuje 400 km od domu i jest z nami
            tylko w weekendy. Jestem dumna,że mam trójkę, chociaż ludzie czasami dziwnie
            patrzą. A kiedy byłam w ciąży i szłam z dziećmi, to się nawet za mną oglądali.
            Ostatnią ciążę zniosłam świetnie, bez żadnych dolegliwości, a poród był
            ekspresowy-1,5 godziny.
            Polecam trójkę, nie wiem jak mogłam mieć tylko dwoje? Teraz dopiero czuję, że
            jesteśmy w komplecie.
            • verdana Re: Troje 04.11.04, 11:59
              Ja też mam trójkę, choc nigdy nie miałam trzech maluchów i nieraz łapię się na
              tym, ze patrzę na matki z trójką na ulicy myśląc"Boze, jak ona sobie z trojgiem
              daje radę". Najmlodszy urodził się, gdy starsi mieli 11 i 8 lat. W ten sposób
              raczej mogli pomóc, niz być dodatkowym obciążeniem. Ale taki układ jest
              niewygodny, gdy np. mysli sie o wspólnych wakacjach, rozrywakach itd. Biedny
              najmłodszy, w wieku 5 lat był ciągany na Giewont...
              • grzalka Re: Troje 04.11.04, 13:42
                Ja tez mam trójke, zupełnie nieoczekwianie, bo zaplanowana dla mojej trzylatki
                siostrzyczka okazała sie byc dwoma chłopakami. Jak to jest byc mamą trójki
                dzieci napisze za jakies parę miesięcy, bo na razie moje trzytygodniowe
                doświadczenie nie pozwala na świadome wypowiadanie się w tej kwestii wink)
    • anna20045 Re: Do mam trójki dzieci. 04.11.04, 18:02
      Dziewczyny,
      cieszę się, że napisałyście. Naprawdę tylko pozazdrościć tak fajnych rodzinek smile
      • agnieszka33 Re: Do mam trójki dzieci. 09.11.04, 23:48
        Oj coraz więcej nas wszystkie was pozdrawiam, może się rozkręcimy. Naprawdę nie
        jest to obecnie popularne miec więcej niż dwójkę dzieci, chociaż jak się tak
        głębiej zastanowić to właśnie takie rodzinki jak nasze są dopiero modelowe,
        nie? Ja się już cieszę na szósteczkę wnuków a może 9? Aga
    • margotka69 Re: Do mam trójki dzieci. 11.11.04, 23:28
      My też mamy trójkę, a raczej trzech - sami chłopcy (9,7 i 2 lata). Bardzo bałam
      się, jak starsi, podchowani już i samodzielni zareagują na taką
      domową "rewolucję", jaką na pewno było pojawienie się młodszego brata. Wierzcie
      lub nie, ale oboje z mężem nie możemy się nadziwić, jak starsze chłopaki
      uwielbiają młodszego - cieszą się każdym jego sukcesem: usmiechem, minką,
      słówkiem, są wobec niego czuli, delikatni i wyrozumiali (choć sami często się
      tłuką); nie proszeni chętnie pomagają nam w opiece nad maluchem - założą
      kurteczkę, zawiążą buciki, zabawią, gdy nam już brakuje cierpliwości... Każdą
      smakowitą "zdobycz" dzielą na trzy. Wszystko to jest dla nich zupełnie
      naturalne. A my spodziewaliśmy sie raczej scen zazdrości. Mój mąż twierdzi, że
      dopiero teraz czuje się spełnionym człowiekiem smile
      Zadziwieni jedynacy - rodzice trójeczki smile
    • nata76 Re: 2 odchowane+1 bobo 12.11.04, 15:03
      Witajcie,ja na razienku diwe dziewczyneczki tylko mam ,ale w planach trzecie
      jest!!!!Dziewczyny,dziękuje,że napisałyście wiele pozytywów o układzie jak w
      tytule. My właśnie tak myślimy,jak juz odchowamy trochę dziewczyny i
      dopieścimysmile)), to chcielibyśmy trzecie (mąż ma nadzieję trzeciego) dziecko.
      No i ja, bardzo się bałam takich planów. Ze np.dziewczynki nie będą chciały,że
      małe będzie samotne..,.Jednak widze,że jest tzupełnie inaczej!!!Pozdrawiam i
      życzę szczęścia,nata
    • sarabi1 Re: Do mam trójki dzieci. 13.11.04, 21:31
      Planowana byla dwojka,trzecia ciaza byla niespodzianka,ktora nas troche
      przerazila bo roznica wieku miedzy najmlodszymi wynosi niecale 2 lata.Ale los
      za nas fantastycznie zdecydowal.przekonuje sie codziennie o tym patrzac na
      rozesmiana gromadke.Starsze dzieci staraja sie pomagac jak moga,nawet dwuletnia
      coreczka przychodzi pobawic sie z braciszkiem,buja go,przynisi misie itp.
      Chociaz nie ukrywam,ze jak wszyscy troje mnie potrzebuja w jednej chwili to mam
      ochote krzyczec i uciekac,czesciej mi puszczaja nerwy,wymagam wiekszej
      dyscypliny-musze w koncu jakos nad nimi zapanowac,no i wiekszej
      samodzielnosci.wieczorna kapiel i usypianie trwa w nieskonczonosc trzeba wiec
      zrezygnowac z ulubionego filmu,mniej czasu na kontakty towarzyskie.
      czasami jest trudno jak masz malo pomocy.ja nie mam pod reka ani mamy ani
      tesciowej a maz pracuje czasem do pozna.
      Aha i przygotuj sie na znaczace pukanie sie w czolo bezdzietnych znajomych.na
      ogol moga zrozumiec,ze ktos ma 1 ale troje...
      A w ogole pomimo to jest super i dopiero teraz mam wrazenie,ze rodzina jest w
      komplecie
      • agnieszka33 Re: Do mam trójki dzieci. 14.11.04, 21:03
        Kochane mamy trójeczek i mamy planujące, piszę z Julanką na kolanach w tle
        idzie mamy cie, starszaki już się wykąpały, zaraz czytanie bajeczki na
        dobranoc, tylko mała powinna już dawno spać. Zatem plany się trochę
        poślizgnęły. Będzie czytanie bajeczki przy dźwiękach marudzenia. I też dobrze.
        Julcia coraz fajniejsza. Ola z Kubą rywalizują o jej względy, a ona patrzy na
        nich i oczy się jej robią większe i większe. To tak jakby miała tysiąc coraz
        to nowych zabawek, żadna grzechotka nie umywa się do niezliczonych minek i
        okrzyków prezentowanych przez rodzeństwo. Czemu ja miałam tylko siostrę, która
        mnie lała mimo że to ja byłam starsza? Trzymajcie sie dziewczyny i przestańmy
        czuć się winne bo to my mamy normalne rodziny a inni powinni czuć sie głupio,
        że nie mają!Aga
        • kamila_trojaczki Mam trojaczki 2002,11,19 15.11.04, 15:30
          Jestem mama prawie 2letnich trojaczkow i za zadne skarby swiata nie
          zamienilabym sie na pojedncza dzidzie ani na trojke w odstepach smile. Chodz na
          poczatku zanim dzieci sie urodzily bylam pelna obaw dzis moge glosno krzyczec
          jestem najszczesliwsza mama z mam. U nas jest bardzo wesolo trudno wybrac mi
          jedna z histori ktore sa nasza zwykla codziennoscia. Moje bable zawsze sie
          dziela jak daje cisteczko jednemu z maluszkow najpierw biegie do drugiego
          pokoju dac siostrze lub bratu i gdy rozda juz wszytskim oststnie biora dal
          siebie. Gdy ktores placze szybko biegna po smoczka i piluszke i robia
          placzacemu rodzenstwu cacy. Wspolnie tancza, ganiaja sie, przytulaja (robia
          nalesniczka klada sie jedno na drugie)caluja, wysylaja buzki, ale i byl okres
          kiedy to sie gryzly i szrapaly ale to juz za nami. Sa pzrekochane , cudowne i
          rewelacyjne pomimo ze mja juz 2 lata ciagle nie mozemy sie nimi nacieszyc.
          Zapraszam na nasza stronke www.trojaczki.net do ogladniecia moich
          aniolkow i poczytania co tez u nas sie ciekawego wydarzylo.
          Pozdrawaiam Kamila z Aleksandra, Dominikiem i Julia z Wroclawia
          • kamila_trojaczki Re: Mam trojaczki 2002,11,19 15.11.04, 15:35
            Zapomnialam dodac ze planowana tylko byla ALeksandra pierwsza z trojaczkow a
            reszta z przypadku winkhiii nie leczylam sie hormonalnie wiec trojacza ciza byla
            absolutnie wielkim zaskoczeniem a raczej szokiem.
            Pozdrawaim Kamila
            www.trojaczki.net
            • agnieszka33 Re: Mam trojaczki 2002,11,19 15.11.04, 22:11
              Kamila, super masz dzieciaczki, nie do wiary ze bez hormonów tak wyszło, a tak
              masz za jednym razem wszystkie dzieci w domu. Czytam właśnie waszą stronę a to
              duzo jest troche wiec juz tam spadam Aga
    • szpulakasia Re: Do mam trójki dzieci. 15.11.04, 23:31
      TRochę Wam zazdroszczę bo mam tylko jedną Marysię po przejściach i pewnie
      więcej nie będzie ze wzgledów zdrowotnych(obecnie czekają mnie 2 operacje).Ale
      tak też czasami bywa i cieszę sie że chociaż Ona jest....
      • kamila_trojaczki Re: Do mam trójki dzieci. 16.11.04, 10:00
        Pozdrawaiam serdecznie i dzieki za mile slowa.
        Zapraszam czesciej na nasza stronke www.trojaczki.net jestesmy w fazie
        dodawania zaleglych zdjec z wakacji - Turcji, Zkopanego, Warszawy itd...
        Noi zamiescimy zdjecia z 2 latech naszych pociech jak w ubieglym roku beda 3
        torty.
        Pozdrawaim cieplutko Kamila z warjujacymi wlasnie szkarabkami -skacza po moim
        lozku ale ile radosci maja smilehohohooo Aleksandra, Dominik i Julia 2002,11,19
        Wroclaw sla caluski dla Marysi i Julanki smile
        • bacha33 Re: Do mam trójki dzieci. 16.11.04, 10:59
          Witam! Ja tez musze sie pochwalić trójeczką (8,7 i 2 lata), chociaż w moim
          środowisku niewiele takich rodzin. Jak sobie wspomne jak chodziłam w ciąży i
          trzymałam dwóch chłopaków to faktycznie oglądali się za mną - chyba mi
          współczuli, a ja byłam i jestem szczęśliwa, szczególnie że trzecie to
          dziewczynka- chłopcy nie chcieli słyszeć o kolejnym chłopaku. Też razem
          chodziliśmy na USG byli przeszczęśliwi jeszcze jak usłyszeli, że będzie sostra.
          Mąż też czuje się spełniony smieje się bo nigdy nie myślał że bedzie miec tak
          liczną rodzinke. Fakt jest więcej pracy - ale cóż to jest - sama przyjemność.
          Chłopcy bardzo mi pomagają z młodszym bardziej sie zrzyła ale starszy to taki
          naprawde starszy brat - ma jakby respekt przed nim. Ja sama miałam liczne
          rodzeństwo(1 siostra i 5 braci)i ja to doceniam, ale moje rodzenstwo ma po
          jednym dziecku tylko siostra ma dwoje - to ciekawe że chca by ich dzieci były
          same jak palec a sami mają do kogo sie teraz zwrócić??
          Pozdrawiam bardzo goraco wszystkie potrójne mamy - trzymajcie się ciepło w ten
          ponury dzień.
          Bacha - Michaś, Maciuś i Magosia. smile)
          • agnieszka33 Re: Do mam trójki dzieci. 22.11.04, 10:07
            Mamy choróbsko, na razie Jula i Kubuś Ola pewnie zaraz dołączy- jak to w
            licznej rodzinie ale nic to życzymy wszystkim rodzinkom zdróeczka i dużo
            śnieżku na ssaneczki. Papatki. Jak byście chciały to moje gadu: 3263730
            • aprze Re: Do mam trójki dzieci. 22.11.04, 20:46
              Cześć
              ja też się wpiszę
              Bartek24.04.1998
              Ewelinka 4.03.2000
              Dagmara 30.10.2004
              U mnie prawie wszyscy znajomi mają po jednym dziecku, nieliczni 2 a ja jako
              jedna troje
              Agnieszka
              • kramla Re: Do mam trójki dzieci. 23.11.04, 12:46
                To z naszych znajomych tylko jedni mają jedno, większość ma dwójkę, dwie
                znajome rodzinki mają trójeczkę (to trzecie u jednych dopiero w brzuchusmile) no i
                my z naszymi trzema dziewuchami: Martą 6 lat
                Dominisią 3 lata
                Sarenką 5 miesięcy
                Jest wesoło, chociaż wieczory są ciężkie...Mycie, czytanie (każda ma inne gusta
                literackie), cycusiwanie z najmłodszą...No ale widok śpących trzech anielicwink z
                różkami jest rozbrajający.No, może ta najmłodsza to jeszcze bez różków, ale u
                nas w rodzinie to rogi kiełkują wraz z wiekiem.Wszystko więc przed nami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka