de_profundis 16.11.04, 12:30 czy ktoś wie ilo miesięczne dziecko można przewieźć samolotem i jak? prosze o pomoc, to bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila_trojaczki Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 12:39 W tym roku na wakacjach bylismy w Turcji z 1,5 rocznymi TROJACZKAMI dzieci siedza na kolanach byly dopiete pasami do doroslej osoby (wzielismy babcie wlasnie z tego powodu). Na naszym turnusie byla malenka dzidzi moze 5mc mysle ze takze w momencie startu i ladowania jest dopinane pasami do rodzica ale moze nie siediz na kolanach tylko ma cos w rodzaju szelek ??? sama nie wiem Pozdrawaim Kamila z prawie 2 latnia Aleksandra, Dominikeim i Julia z Wroclawai www.trojaczki.net Odpowiedz Link Zgłoś
lolka11 Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 13:23 My lecielismy z 7 tyg. dzieckiem, wiec mysle, ze nie ma jakis ograniczen. Przy starcie i ladowaniu milam mala "dopieta" do mojego pasa i, potem mozesz trzymac dziecko w ramionach, lub jesli wykupisz dodatkowe miejsce w samolocie, to mozecie przymocowac fotelik i tam moze dzidzia lezec. Pamietaj, w czasie startu i ladowanie daj dziecku piers lub butelke. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
gumitex Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 13:23 dziecko od 0 do 2 lat leci u osoby dorosłej na kolanach i jest przypięte specjalnym pasem do pasa osoby dorosłej. Opłata za tzw. infanta to ok 200 zł (rejsy europejskie). Powyżej 2 lat ma swoje miejsce i normalny bilet. Przy bardzo małych dzieciach - poniżej pół roku, które same nie siedzą - radziłabym wziąć na pokład fotelik samochodowy i poprosić o miejsce z przodu samolotu, gdzie jest więcej miejsca na nogi. W foteliku jest po prostu wygodniej przenosić takiego maluszka. Ja pierwszy raz leciałam z 9 miesięcznym dzieckiem i miałam wózek parasolkę, który oddaje się dopiero przed wejściem do samolotu i na ogół dostaje tuż po wyjściu (na Heathrow dostaje się go z innymi bagażami, więc trzeba przelecieć całe lotnisko z dzieckiem na ręku). Przy wczekowaniu dobrze jest poprosić o tzw. courtesy reservation - blokują miejsce obok ciebie, żebyś mogła odłożyć na nie dziecko, czy postawić fotelik. Nie jest to możliwe, jeśli samolot jest pełny - leciałam kiedyś tak, wciśnięta pomiędzy 2 biznesmenów z obrzydzeniem patrzących się na moje rozbrykane dziecko. Dobrze jest też poprosić o miejsce przy przejściu - łatwiej pójść do toalety (na ogól są rozkładane przewijaki), czy wyjąć coś z torby podręcznej. Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 13:38 Nie ma ograniczen wiekowych - widzialam i noworodki w samolocie. Moj maly pierwszy raz lecial, jak mial miesiac. Trzeba tylko upewnic sie u pediatry, ze nie ma jakichs szczegolnych problemow z uszami, bo moze byc klopot, i przewidziec picie na moment startu/ladowania. Na dalszych trasach sa udogodnienia w postaci specjalnych miejsc/wyposazenia dla niemowlat. Na trasach europejskich bierze sie dziecko na kolana i dopina pasem do swojego pasa. Jesli samolot nie jest pelny to podczas check-inu nalezy zglosic obsludze, ze leci sie z dzieckiem i wtedy zarezerwuja wolne miejsce obok Ciebie, zebys miala wiecej miejsca dla dziecka (niezawsze jest latwo je utrzymac na kolanach). Placi sie 10% ceny biletu za dziecko do dwu lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaxel Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 15:53 Od 0-6 miesieczy przysluguje dziecku kolyska ktora jest umocowana na scianie osobiscie widzialam musisz tylko zglosic ze sobie zyczysz Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 16:33 Niestety na trasach europejskich ani LOT ani Air France nie proponowaly takich rozwiazan. Tylko na dalekich trasach. Odpowiedz Link Zgłoś
jorutka Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 16:45 wiek bez ograniczeń, polecam na czas startu lądowania dac dziecku pić (lub pierś) aby przełykało i tym samym odtykało uszka, zatykające się w wyniku zmiany ciśnienia. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 19:14 jeśli mogę też zasugerować wyszukiwarkę.... sama chyba pisałam o dzieciach w samolocie co najmniniej 10 razy! Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: dziecko w samolocie 16.11.04, 19:25 serdecznie paniom dziękuję, jesteście wręcz nieocenione. dziekuje wszystko wiem juz co i jak. Ukłony i pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś