05.01.05, 20:04
CO myślicie o czekoladzie dla półtorarocznika. Staram się nie nie dawać mojej
córeczce słodyczy, jest duża, waży prawie 13 kg, więc nie ma sensu zapychać
jej słodyczami. Nie mówię, że nic, dostaje czasami jakieś ciasteczko,
wafelka, ale nie czekoladę, chyba, że przypdakowo zwinie nam np z talerzyka.
Smakuje - to wiem. Ale czy powinno się dawac takim maluchom czekoladkę?
Podobno jest zdrowsza niż te wszystkie ciacha, co wydaje się logiczne. Ale
jak to wygląda z punktu widzenia rozwoju dziecka, czy półtoraroczniaki
powinny dostawać choć trochę czekolady? czy jest niezbędna dla takich
maluchów? czy ma jakieś niezbędne warości odżywcze? wiecie coś o czekoladzie?
Obserwuj wątek
    • mama-zuzi Re: czekolada 05.01.05, 20:34
      Moja córcia też ma 1,5 roku i czasami jada czekoladkę. Ponoć czekolada jest dość zdrowa (zawiera sporo magnezu), ale łatwo może uczulić- podobnie jak orzechy, które też pozwalam córeczce jeść w rozsądnych ilościach. Niestety nie wiem dokładnie jakie właściwości ma czekoladka czy orzechy. Pewne jest tylko to, że są to zdrowsze produkty niż cukiereczki i ciasteczka. Mogę też dodać, że np. płaskie lizaki polecają logopedzi (też bez przesady, bo musimy uważać na ząbki smile)
    • steffa Re: czekolada 06.01.05, 12:33
      Chyba wszystko zależy od twojej filozofii, bo jeśli nie masz nic przeciwko
      słodyczom w tym wieku, to nie widzę powodów, żebyś miała nie dawać kawałka
      czekolady. Ja słodyczy swojemu 2-latkowi nie daje. Wie, co to jest czekolada,
      czasem nawet skrobnie sobie paznokciem, bo my-dorośli właśnie czekoladę z
      wszystkich słodyczy tolerujemy, ale oddaje ją! Jeszcze poczekam ze
      słodyczami...
    • kingaolsz Re: czekolada 06.01.05, 12:54
      Moj 20-miesieczniak pare razy dostal okruchy czekolady, ale nie wiecej. Na
      pewno jakby mogl to zjadl by duzo wiecej. Dzisiejsze czekolady niewiele maja w
      oboe magnezu, wiecej w nich "polepszaczy" itp Naturalne gorzkie kakao ma
      magnez, ale za tym dzieci nie przepadaja wink))
      Staram sie nie dawac slodyczy ( o co bylo duuuzo walki w te swieta z rodzina)
      ale tez moje dziecie bardzo lubi owoce i staram sie tym mu 2osladzac" zycie (
      wiadomo cukry naturalne sa duzo zdrowsze od tych przetwarzanych).

Pozdrawiam
      Kinga
    • izunia6 Re: czekolada 06.01.05, 13:04
      takiemu malcowi, to czekolada do szczęścia na pewno nie jest potrzebna, a może
      wywoływać zatwardzenie, co jest niewątpliwym problemem. Natomiast ostatnio
      czytałam, że starszym dzieciom nie należy odmawiać słodyczy, w szczególności
      czekolady (im bardziej gorzka tym zdrowsza) Oczywiście w rozsądnych ilościach i
      nie dzieciom otyłym, ale czekolada na pewno jest lepsza od tortów, lizaków itp.
      Podobno orzechy i cukier, potrzebny jest do rozwoju intelektualnego, pomagają
      skupić się i uczyć dzieciakom.
      • madeyowa Re: czekolada 06.01.05, 13:20
        Daję moim dzieciako czekoladę, oczywiście w rozsądnych ilościach. Wg naszego
        pediatry i stomatologa, jeżeli już chcę dać dziecku coś słodkiego to najlepiej,
        żeby to była właśnie czekolada. Dlaczego, napisałam poniżej.
        W świetle przeprowadzonych nowoczesnych badań można stwierdzić, że:
        Wartości odżywcze czekolady znane są od dwóch stuleci. Już w XVII wieku lekarze
        zalecali ją na bóle żołądka. Słabeuszom i rekonwalescentom, dzieciom i starcom
        na wzmocnienie, a ludziom pracującym umysłowo na rozjaśnienie myśli. Sto lat
        później królewski czeladnik, znany paryski farmaceuta, pan Debauve, dla
        cierpiących na nerwy polecał czekoladę z kwiatem pomarańczy, dla osób z
        niedowagą czekoladę z salepem, a skłonnym do irytacji czekoladę z mleczkiem
        migdałowym.

Stugramowa tabliczka czekolady zawiera ok. 550 kcal., pomaga przeżyć
        alpinistom, żołnierzom, grotołazom, astronautom.

Dowiedziono, że kakao zawiera 600 substancji chemicznych zmniejszających ryzyko
        choroby niedokrwienia serca i raka, a nawet korzystnie wpływających na układ
        immunologiczny, zmniejszających dolegliwości reumatyzmu i kojąco wpływających
        na stresy.

Zawiera niewielkie ilości substancji hamującej rozwój próchnicy, a nawet jej
        zapobiega (za sprawą fluoru będącego jej składnikiem oraz tajemniczych
        substancji ostatnio odkrytych przez naukowców, które zabijają bakterie
        powodujące próchnicę). Udowodniono też ponad wszelką wątpliwość, że prawdziwa
        czekolada usuwa zmęczenie z organizmu i zwalcza stany depresyjne.

Tabliczka czekolady pokrywa w 20% dzienne zapotrzebowanie na magnez, zawiera
        ponadto cenne składniki mineralne takie jak żelazo, potas i miedź.

Poprawia samopoczucie, pomaga w nauce, łagodzi nerwy, pociesza strapionych
        (dzięki wykrytemu w niej składnikowi POA odpowiedzialne-mu za stan euforii w
        organizmie człowieka). Kawałek czekolady to świetny "doping" dla miłości.
    • beatak Re: czekolada 07.01.05, 10:55
      Dzięki dziewczny za odpowiedzi. Mój mąż zupełnie jest przeciwny słodyczom no i
      w tym też czekoladzie, a ponieważ ja ostatnio trochę słyszałam o plusach
      czekolady - stąd moje pytanie. Jakoś na chwilę po założeniu tego postu
      poczytałam sobie o lapisowaniu ząbków u 1,5roczniaków!!! Jestem przerażona i
      choć czasami dawałm Misce jakieś ciasteczko czy wafelka - teraz mówię stop i 5
      raczy bardziej zwracam uwage na dokładne mycie ząbków. Także, po waszych
      wypowiedziach - czekoladzie i innym słodkościom mówię twardo NIE smile
      • driadea Re: czekolada 07.01.05, 11:50
        A ja mojaj córce 15 mies. czasem (z naciskiem na to słowo) daję kawalek
        czekolady. Ona nie cierpi sokw, owoców, kaszek i innych "wspanialości", zatem
        dostaje to, co lubi, m. in. czekoladę. Zęby ma zdrowe (oczywicie dokladnie są
        myte, po czekoladzie dodatkowo), waży poniżej 9 kg (wzrost w normie - 78cm),
        choć nie jest niejadkiem. Nigdy nie miala problemow trawiennych (w tym kolek i
        zatwardzenia). Zresztą, co ja się będę rozdrabniać, ja też zajadam czekoladę smile
        Pozdrawiam, Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka