Dodaj do ulubionych

PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR

02.02.05, 09:38
moje 20 mczne dziecko boi się pszczółki Mai, podczas tej bajki płacze, nie
chce jeść kolacji, potem w nocy też jest niespokojna. czy wy też macie jakieś
problemy z bajkami? co się stało z reksiem, bolkiem i lolkiem czy misiem
uszatkiem? dlaczego teraz puszczają w tv takie badziewie. jedyny wyjątek
stanowi krecik i Lippy i Messy, ale to za mało.
Obserwuj wątek
    • driadea Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 09:48
      A po co tak malutkie dziecko w ogóle sadzasz przed telewizorem? Czy nie lepiej
      poczytać na dobranoc? O ileż bardziej wzbogaca to wyobraźnię, wzmacnia więź z
      dzieckiem. No i nie bombarduje dziecka mnóstwem niepotrzebnych informacji,
      jakie przekazuje tv. O małym dziecku przed tv było na forum już wiele, polecam!
      Pozdrawiam, Agnieszka
      • marysia.34 Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 12:56
        driadea, od jakiegoś czasu, czytam tutaj listy mam i wychodzi na to, że dziecko
        nie może właściwie nic, nie może obejrzeć 20 minutowej dobranocki (piszę o
        dobranockach o godz. 19, a nie o innych programach czy bajkach dla dzieci), nie
        może pić soku kubuś, zjeść parówki, itp. w sumie dużo pisania. tutaj bardzo
        atakuje się niektóre mamy, albo odpisuje się nie na temat. Nie sądzę , aby
        prawie 2-letniemu dziecku, zaszkodziła dobranocka. Mój synek codziennie je
        ogląda, powtarzam dobranocki, bo zaraz może zostać to źle zrozumiane, sadzam go
        przed tv po reklamach, i wyłączam tv zaraz po bajce, także reklamami czy innymi
        inforamcjami go nie bombarduję. A bajki, no cóż, są różne, ale jeśli chodzi, te
        o godz. 19 uważam, że wcale nie są najgorsze. Pozdrawiam
    • pszczolka Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 09:49
      hmm...nie zgodzę się, że pszczółka Maja to badziew. Moja córeczka (20 miesiecy)
      też kiedyś tak reagowała na większość bajek, a teraz Maja jest jej bajką naj
      (oczywiście obok Puchatka i Nemo). To chyba zależy od pierwszego wrażenia jakie
      film zrobi na dziecku...może jak pierwszy raz widziała ta bajkę było za głośno
      i się przestraszyła? Dziadek kupił Julii na pierwsze urodziny super słonia,
      chodził, trąbił i inne cuda, ale jak go zobaczyła pierwszy raz ten stwór ryknął
      tak, ze mała zaczęła płakać i koniec- nawet słowo "słoń" jest zakazane.
      ale masz rację...bajki na dobranocki sa fatalne...fatalne...nas bawia jedynie
      czołówki wieczorynki- jeżyk,bałwanki itp.
      Pozdrawaimy.
    • twinmama76 Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 09:52
      To nie jest bajka dla tak małych dzieci. Jak juz musi cos oglądać, to chyba
      lepiej teletubisie, czy jak to sie nazywa. Krecik tez jest niezły, prosta
      kreska, czytelna i powolna akcja.

Z własnego doswiadczenia wiem, że dzieci inaczej odbierają bajki niz dorośli.
      Maja była moja ulubiona bajka w dzieciństwie, a gdy to teraz oglądam, to mam
      mieszane uczucia wink
    • antonina_74 Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 10:03
      Boi się bo za malutka.
      Dla 20-miesięczniaka jak ma coś oglądać to teletubisie, Krecika itp.
      Maja jest świetna dla 3-4 latka, mój syn uwielbiał, ekscytował się przygodami,
      krzyczał z radości, zajeździł dwie kasety mai... a ja Mai nie znoszę więc z
      zatkanymi uszami znosiłam te ekscytacje smile
    • izia30 Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 11:00
      moje dziecko nie boi się niczego i nikogo tylko ta jedna bajka. nie lubi żeby
      jej czytać, jest niecierpliwa. bajka przy kolacji to nasz rytuał, jedyne 10
      minut telewizora. poza tym powtarza usłyszane słowa i wogóle mam wrażenie że
      jakoś jest lepiej rozwinięta. potrafi odtwarzać jakieś sytuacje lub nazywa
      zabawki tak jak postacie z bajek.
    • ewa1501 Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 11:37
      moja mała płacze jak skończy się miś uszatek smile ale tak naprawde to z opowiadań
      mojej mamy wiem że ja też bałam się pszczółki maji więc coś w tym musi być
      • wegatka Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 12:02
        Ja osobiścię tą bajkę uważam za bardzo mądrą i pouczającą lecz jest ona po
        prostu przeznaczona dla nieco starszych dzieci. Dobranocki oglądają dzieciaki w
        różnym wieku, nie tylko niespełna dwuletnie maluchy. Chyba nie byłoby w
        porządku, gdyby przez cały tydzień leciały Teletubisie na przemian z Krecikiem.
        Jeśli dziecko się Mai boi , można mu włączyć np. bajkę z kasety.
        • sandvika Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 14:47
          Odcinek o dżdżownicy powracał u nas w formie płaczu przez jakieś dwa tygodnie.
          A moja mała ma 5,5 lat.
    • aniask_mama Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 12:07
      Ja też pamiętam z dzieciństwa, jak uwielbiałam Maję wink

Może się zdziwicie, ale mój 4,5 -latek (nota bene mało bojaźliwy) Mai się boi i
      jej nie lubi. Myślę, że dlatego, iż w tej bajce jest trochę elementów grozy i
      budowanie napięcia np. Filipa chce pożreć rosiczka, a on się broni przez pół
      bajki, dżdżownicy zostaje amputowana część ciała - jednym słowem sporo strachu
      i bólu.
    • anek.anek Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 12:45
      Iziu, myślę, że Twoja córeczka jest po prostu za mała. Może zamiast Maji, w ten
      jeden wieczór puszczajcie jakąś bajkę na WHS lub DVD (jeśli macie). Mój synek w
      tym wieku tolerował wyłącznie Misia Uszatka, teraz ma trzy latka i uwielbia
      wszelkie bajki a Maja należy do faworytów, chociaż też się czasem boi , to już
      po prostu zaczyna sobie radzić ze strachem.
    • lola211 Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 15:19
      Protestuje- to ulubiona bajka mojej córki,to ze dziecku sie nie podoba nie
      znaczy, ze to badziewie.
      Moja w wieku 20 mies. bala sie momo z teletubisiow, bo wszystko pozeral, a tyle
      dzieci te bajke przeciez lubi.Do glowy nie przyszlo by mi miec pretensje do
      bajki.
      Niech zyje pszczolka Maja!!
      • zdral Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 19:02
        Jedne dzieci się boja inne - nie. Mój mały boi się różowego kotka, którego dostał w prezencie. Boi się do tego stopnia że gdy nie chcemy żeby gdzieś wchodził lub naciskał na coś to tą maskotkę stawiamy mu na drodze.
        Jeśli dziecko tak bardzo boi sie tej bajki to najwłaściwszym wyjściem jest "nieoglądanie" jej. Za jakiś czas, kiedy będzie starsze, może nie będzie się tak bało.
        Ja osobiście uwielbiałam Pszczółkę Maję i nie umiałam sie doczekac niedzieli (bo wtedy leciała w niedzielę). Ale byłam chyba w szkole podstawowej.
        Nie narzekajmy tak bardzo na repertuar jeśli chodzi o dobranocki. Przecież to tylko pół godziny wieczorem, które trzeba podzielic między całkiem małe dzieci, przedszkolaki i uczniów młodszych klas szkoły podstawowej.
        Pozdrawiam
        M.
        P.S.
        Pomysł z czytanie dziecku na dobranoc uważam za najlepszy tylko nie wiem czy 20 miesięczne dziecko jest już na to gotowe. Nie wiem bo nie mam dziecka w tym wieku.
    • mmmmr Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 20:15
      Mój synek jak miał 2 lata też się bał pszczółki M., nie puszczałam ją przez
      jakiś czas (mam na płycie z gazetki), około pół roku. Oglądał za to bardzo
      chętnie Reksia, Krecika... Myślę, że tak jak pisały mamy jest to bajka dla
      trochę starszych dzieci. I nie jest to badziewie!!! Pozdrawiam
      • monika.pap Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 21:30
        Wydaje mi sie ze autorka tego postu nieorietuje sie jeszcze w badziewnych
        bajkach polecam Fox kids tam to dopiero jest badziewie.
        Niewiem ale moja cora nieznosi"brzydkich bajek"czyli bajek z przemoca i gdy
        mniala 20 mies to tolerowala tylko teletubisie i mamy taki program tiji na
        satelicie gdzie leci po francuski Nodi Babar Dora,ale ja wiem ze niekarzdy ma
        dostep do takich programow.
        Podsumowujac naprawde to co leci na dobranoc to moze nic rewelacyjnego ale jest
        w miare ok,przynajmniej wedlug mojego dziecka ktory nawet niepozwala wlanczac
        programu z brzydkimi bajkami-a my z mezem ogladajac je kiedys aby sprawdzic co
        to za bajki byliscy w ciezkim szoku i dziwie sie ludzia ktorzy pozwalaja ten
        program ogladac swoim dziecia.Sama znam kilka takich mam i sama zrobie wszystko
        aby moje dzieci nigdy niechcialy ogladac bajek z FOX KIDS bo tam jest prawdziwy
        horror.
        Monika mama Natali i Jakuba
        gg 8883531 lub monika.pap@interia.pl
    • igasia1 Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 02.02.05, 22:32
      a my rano oglądamy jedyneczkę i domisie czasem w ciagu dnia włącze shreka a
      wieczorem mój synek jest tak zajęty dokazywaniem z rodzicami i tym codziennym
      rytuałem tzn.kolacją, zabawą z tatą, kapielą że nawet jak jest włączony
      telewizor to nie zwraca uwagi. wieczorem zasypia sam.A bajki czytamy do
      popoludniowej drzemki czasem pół godziny a czase godzinę. Nawet jeśli w dzień
      gra telewizor to Iguś nie ogląda chyba że jest jakaś muzyczka która mu się
      podoba. Bajek wieczornych nie ogladamy.Kiedyś bardzo lubiłam Pszczółkę ale
      najbardziej to piosenkę Wodeckiego.A igi boi się tylko czegoś wyjatkowo
      głośnego i szurającęgo przerażliwie jak tego nie widzi
    • mamaszyma Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 03.02.05, 11:33
      Mój synek ogląda co rano przez 15-30 min. bajki na kanale Mini Mini, to jest na
      Cyfrze+. bajki sa tam bezpieczne, spokojne, bez prezmocy, bez wyzwisk, wszystko
      dzieje sie pomału. Jest mis uszatek, weterynarz Fred (mój synek uwielbia
      zwiarzątka) i mnóstwo innych wspaniałych bajek. Szymek ogląda i mi opowiada co
      sie dzieje na bajce, że jest piesek, kotek, że ktos śpi itd. A oprócz tego
      czytamy mnóstwo książeczek.
      A co do pszczółki mai, to uważam, ze jest to fajna bajka, ale jeśli dziecko sie
      jej boi, to trudno. Inne może się bac Teletubisiów albo Uszatka. Może spróbuj
      puścic na wideo jakas iną bajkę, może rzeczywiście bolka i lolka, a może
      spróbuj z Teletubisiami, mój synek uwielbia, czasem przynosi kasete i chce żeby
      mu włączyć.
    • mamamajki Re: PSZCZÓŁKA MAJA TO HORROR 03.02.05, 18:36
      Moja córka ma 28 miesięcy i pszczółka Maja to jej ulubiona bajka(na dziś) tak
      jak bob budowniczy
      gdy miała 20 miesięcy nie chciała nic oglądać - trochę zatrzymywały ją
      teletubisie

cieszę się więc,że Maję puszczają smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka