Dodaj do ulubionych

nie chce chleba

04.02.05, 16:32
Moja 2 letnia Agunia podczas śniadania je tylko to co do chleba np jajko,
parówka itp., chleba nie rusza.Czy mieliście takie problemy, jak nauczyć
dziecko jeść pieczywo?
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: nie chce chleba 04.02.05, 19:19
      A dajesz jej zboza w innej postaci? Jesli tak, to daruj sobie pieczywo, tam sa
      same polepszacze, nic dobrego.Moja corka ma 6 lat i nadal nie jada jajek z
      chlebem, tak samo jak miesa z ziemniakami.Sama od jakiegos czasu tak sie zywie
      i stwierdzam, ze upodobania dzieci instynktownie sluza organizmowi, zoladek
      lepiej trawi.
    • w_ania Re: nie chce chleba 04.02.05, 20:38
      Tak miałam ten problem. Spróbuj dać pieczywo z poprzedniego dnia świeże jest
      kluchowate i dziecko nie umie tego przełknąć ( przynajmniej moje dziecko tak je)
      i daj na początek na drugie śniadanie np z powidłami albo z czymś słodkim.
      Wrzucałam też do danonka kawałki chleba. Teraz z kolei moja je tylko chleb z
      powidłami i topionym serkiem i nic więcej do chleba nie wchodzi i też nie wiem
      jak przemycić jako albo parówkę nie mówiąc już o szyneczce.
      Spróbuj też z pieczywem typu waza. np z musli jest najsmaczniejszy.
      Ania
    • patrycja0 Re: nie chce chleba 04.02.05, 20:57
      To nie jest zaden problem! Dziecko instynktownie wie co jest dla niego
      najlepsze! Żaden maluch nie ruszy normalnej kanapki, jeżeli nie przyzwyczai go
      do tego, prędzej czy później dorosły. Moja trzylatka od początku stosuje "dietę
      rozdzielczą" tzn. zliże masło (albo wyje łyżeczką z maselniczki), zje jajko,
      trochę sera żółtego albo samej szyneczki. A piętka z chleba czy bułka i owszem,
      ale później, na II śniadanie czy podwieczorek.

A tak w ogóle, to powiedział że chlebek jest taki zdrowy? Pewnie ryż i makaron
      wsuwa, czy jakieś tam chrupki kukurydziane.

Ja tam się cieszę gdy moja mała zjada po swojemu. Dorosłego jedzenia się
      jeszcze, niestety, nauczy.
    • bognarek4 Re: nie chce chleba 04.02.05, 21:05
      Czasami dzieci podświadomie odrzucają to, co im nie służy. Np. przy alergii na
      mleko - nie chcą go pić. Moze nie służy jeje za dużo glutenu?
      Pozdrawiam
      bognarek
    • anek.anek Re: nie chce chleba 04.02.05, 22:13
      Mój trzylatek do tej pory rozdziela. chleb to wyłącznie wypełniacz, w sumie nic
      zdrowego. Spróbuj z innymi, zrowszymi jego odmianami: jakieś byułki
      pełnoziarniste, grahamki itd. A jesli nie chce jeść, to niech nie je. Ja po
      prostu daję synowi zamiast jednego pięć plasterków szynki na kolację jeśli nie
      zje chleba. N codzień wsuwa chlebek "suchy" żytni Wasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka