Dodaj do ulubionych

Gruby dwulatek

17.06.05, 18:55
Proszę o radę wszystkich, którzy mieli podobny problem. Mój
dwuletni synek jest na 10centylu wzrostu (86cm) i 90centylu wagi (15kg). Nie
wiem, czy już panikować, czy szukać i gdzie szukać pomocy. Zupełnie nie mam
pojęcia. A i jeszcze dodam, że odstawiłam małego od piersi w wieku
23miesięcy. Ja jako dziecko, zresztą i do tej pory jestem osobą szczupłą. Mój
mąż od zawsze grubas, notorycznie rozpychany przez swoją matkę.
Mój synek na bilansie dwulatka 9 maja ważył 13kg i mierzył 85cm. Przez dwa,
trzy tygodnie synek bardzo często bywał u teściowej. 9 czerwca okazało się,
że mój mały waży już 15kg i urósł 1cm. Pierwsze, co przyszło mi do głowy:
zakaz pobytu u teściowej. A co dalej ??? pomóżcie
Co zmienić u siebie w domu, może niech zjada tylko i wyłącznie sam?
Amelia

Obserwuj wątek
    • aniaora Re: Gruby dwulatek 17.06.05, 20:07
      Ja miałam raczej odwrotny problem, bo Magda na 2 latka przy wzroście 89 cm wazyła 11 kilo. Dlatego mogę Ci tylko powiedzieć, co mi się wydaje, ale nie mam doswiadczenia. Porozmawiaj przede wszystkim z mężem, powiedz mu co o tym myślisz i może daj mu jego przykład (chyba nie jest mu z tym dobrze). Może sam porozmawia z mamą? Potem postaw sprawe jasno - żadnych przekąsek między posiłkami tylko ewentualnie owoce. Postaraj się dawać jak najmniej słodkie picie, może nauczyłby się pić wodę? Teściowej powiedz, że lekarz Ci na to zwrócił uwagę i opieprzył (2 kilo w miesiąc w tym wieku to bardzo dużo). Powiedz co pozwolił jeść - może sie tym przejmie. Raczej nie powinien jeść sam - myśle ze powinnie właśnie widzieć ze wy też zdrowo sie odzywiacie. Na pewno nie możesz panikować. Powodzenia.
    • gagunia Re: Gruby dwulatek 17.06.05, 20:49
      Zdecydowanie nie zostawiaj go u tesciowej. Kacper 3 lipca skonczy 2 lata. Wazy
      15 kg od okolo 3 miesiecy i ma 92 cm. W dodatku miedzy 8 a 31 maja urosl 2 cm,
      wyciagnal sie wyraznie, zdrobniala mu buzia.
      Nie biegam za nim z jedzeniem. Daje mu 3 razy dziennie obecnie + rano i przed
      snem butelka mleka 3,2%. Oczywiscie jak jest glodny to sam wola i wtedy dostaje
      jakas przekaske- owoce, jogurt, serek drozdzowke. Bardzo duzo czasu spedza na
      podworku (mamy dom i duze podworko, wiec moge go wypuscic i tylko dogladac), na
      spacerach biega, hasa do bolu.
    • kanna Re: Gruby dwulatek 17.06.05, 20:58
      Dzieci sie nie odchudza, zmienia sie im tylko jadłospis i zwieksza ilość ruchu.

Ograniczasz: produkty wysokoprzetworzone (zamiast płatków - muesli, zamiast
      białego chleba - pełnoziarnisty z ziarnami), słodycze i SŁODZONE jedzenie
      (soki, serki itp. - wybierasz te bez cukru). Podajesz kasze, ryz z dużą
      iolością warzyw w kazdej postaci, najlepiej gotowane. Mieso tez raczej
      gotowane. Nie dokarmiasz, stawiasz jedzenie na stole i niech sam je ile chce. 5
      posiłków.
      Rezygnujecie z wózka, może basen, jak lubicie? Rower.

Mały będzie rósł i nie bedzie przybierał, wiec sie wyciagnie.Warto tez zrobić
      badania, żeby wykluczyc powody fizjologiczne otyłosci.

Mój synek był gruby jak miał rok (piersia do 14 mies.), bardzo pilnowałam co
      je, mało wózka, od półtora roku wcale. Teraz (2,6) ma 96 cm i waży 16 kg. Więc
      jest nieźle.

pozdrawiam, Ania
    • a_melia Re: Gruby dwulatek 19.06.05, 18:24
      Dzięki serdeczne za porady. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda taki
      zwyczajny dzień dwulatka (mam na myśli posiłki). Wstaje rano i co i jak
      podajecie?
      • gagunia Re: Gruby dwulatek 19.06.05, 20:47
        ok 7 mleko z butelki ok 240ml

9:30-10 sniadanie: jajko (smazone lub gotowane)/kielbaska/nalesnik z dzemem lub
        jogurtem/kanapeczki (ok 1 kromka lub mala buleczka)/serek -tylko wtedy jak nic
        innego nie chce/kakao/herbata/sok

15 obiad: talerz zupy lub drugie danie np 1-2 ziemniaki/ryz -ok 1/3 torebki,
        mieso (mniej wiecej wielkosci polowy normalnego kotleta mielonego) gotowane
        warzywa (nie przepada za surowkami)

18 kolacja - podobnie jak na sniadanie

20 mleko 240ml

Oczywiscie w ciagu dnia cos tam zawsze zje - jogurt, serek. pije soki/wode.
        dostaje tez ciastko czy lizaka.
        • doroy1 Re: Gruby dwulatek 22.06.05, 19:42
          <b>cytat</b>
          ok 7 mleko z butelki ok 240ml
          >
          > 9:30-10 sniadanie: jajko (smazone lub gotowane)/kielbaska/nalesnik z dzemem
          lub
          > jogurtem/kanapeczki (ok 1 kromka lub mala buleczka)/serek -tylko wtedy jak nic
          > innego nie chce/kakao/herbata/sok
          >
          > 15 obiad: talerz zupy lub drugie danie np 1-2 ziemniaki/ryz -ok 1/3 torebki,
          > mieso (mniej wiecej wielkosci polowy normalnego kotleta mielonego) gotowane
          > warzywa (nie przepada za surowkami)
          >
          > 18 kolacja - podobnie jak na sniadanie
          >
          > 20 mleko 240ml
          >
          > Oczywiscie w ciagu dnia cos tam zawsze zje - jogurt, serek. pije soki/wode.
          > dostaje tez ciastko czy lizaka.

boszzzzzzzz moje dziecko ma taki jadlospis na dwa dni....smile))
          je sama wiec nie da sie jej nic a nic wcisnac...
          na bilansie na poczatku czerwca,88cm wzrostu i 11,8kg wagi...
    • andziek Re: Gruby dwulatek 20.06.05, 13:24
      Mój synek w dniu bilansu ważył 18kg i miał 92 cm wzrostu. Zaznaczam, że nie
      jada słodyczy, ani nie pije soków. Tylko jogurty, zupki, kanapki i dużo owoców.
      Odkąd nauczył się jeść sam zauważyłam, że schudł. Przedtem nie umiał określić
      kiedy ma dość i sama musiałam zgadywać. Teraz je sam i ile chce. Ja bym się nie
      martwiła wagą 15kg, bo jest ona przecież w granicach normy. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka