Dodaj do ulubionych

SSANIE KCIUKA...HELP

24.06.05, 15:15
Witam,

czy znacie jakies sposoby na odzwyczajenie rocznego dziecka od ssania kciuka?
bede wdzieczna za kazda rade.

aga
Obserwuj wątek
    • citola Re: SSANIE KCIUKA...HELP 24.06.05, 16:23
      Nie pomogę Ci raczej, ale pocieszę, że ja ssałam kciuk do 3-ego roku życia i...
      i mam prawidłowy zgryz, nie seplenię! Słyszałam, że to nic złego i samo
      przechodzi. Możesz jedynie odwracać uwagę dziecka, ilekroć próbuje to robić,
      nic więcej nie przychodzi mi do głowy! Ze skrajnych przypadków: córka koleżanki
      ssie kciuka, a ma 5 lat, w efekcie sepleni potwornie, zęby-jedynki "wychodzą"
      jej poza jamę ustną i nie ma na nią sposobu. Wizyty u psychologa nieznacznie
      poprawiły sytuację, znaleziono przyczynę. Okazało się bowiem, iż było to
      wywołane stresem. Ewelinka późno zaczęła mówić, a kciuk w buzi pomagał jej w
      sytuacjach, kiedy nie mogła wyrazić tego, co chciała powiedzieć.
      A może w życiu Twojej pociechy jest jakiś trudny okres (jeśli to się teraz
      zaczęło).
      Powodzenia
    • bzura.1 Re: SSANIE KCIUKA...HELP 24.06.05, 16:33
      proponuję kupić w aptece płyn do smarowania "Gorzki paluszek". Moja córka
      obgryzała paznokcie ale myślę że na ssanie również pomoże.
      Powodzenia
      mama Marysi i Pawełka
      • warchlaczek Re: SSANIE KCIUKA...HELP 24.06.05, 16:54
        no wlasnie zakupilam ten plyn, ale smierdzi jak lakier do paznokci i boje
        sie zeby maly sie tym nie podtrul...
        a kciuk ssie od urodzenia, nigdy nie chcial smoczka, tylko paluszek...

aga
        • nchyb Re: SSANIE KCIUKA...HELP 24.06.05, 17:31
          A nie możesz jeszcze trochę poczekać?
          Mój syn ssał do 6 lat kciuka. Teraz ma 11 lat i idealny wręcz zgryz, bez
          aparatów itp. A ten gorzki lakier mojemu dziecku nie pomógł, syn sam dojrzał do
          tego, że nie jest już dzidziusiem, który musi ssać paluszki.
          • lgosia1 Re: SSANIE KCIUKA...HELP 24.06.05, 18:48
            mojego synka gorzki paluszek uczulił, bo mimo posmarowania i tak ssał tego
            kciuka. Ryczał i ssał. Zasięgałam opinii w wielu miejscach i wnioski są takie.
            Nie ma sensu w tym wieku dziecka oduczać na siłe, bo przynosi to odwrotny
            skutek: stres dziecka i wzmożone ssanie. Ok 18 miesiąca następuje podobno
            nasilenie ssania. Do 3 albo do 6 roku życia (już nie pamiętam dobrze - pytanie
            zadawałam na forum pediatrycznym) samoistnie ssanie powinno przejść.
            Mój Mateusz ssie kciuka, gdy chce pić, jeść, gdy jest bardzo zmęczony i chce
            odpocząć, gdy coś go boli. Staram się usuwać przyczyny i jest ok. Gorzej jest w
            nocy. Każde przebudzenie to ssanie paluszka przed ponownym zaśnięciem.
            Czytałam artykuł, gdzie gloryfikowano wręcz ssanie paluszka, no ale tam nic nie
            pisali o wpływie na zgryz. Intuicyjnie sądzę, że dla poprawności zgryzu ssanie
            za dobre nie jest. Z kolei mam chrześniaka, który ani smoczka ani paluszka nie
            ssał a krzywy zgryz ma. Jak widać po postach tutaj, zgryz może być prosty i
            przy ssaniu paluszka. Sama nie wiem. Też się przejmuję
    • karina1974 Re: SSANIE KCIUKA...HELP 27.06.05, 13:11
      Jak to już ktoś powiedział na tym forum: pozostaje nam zbieranie na ortodonte.

Moja córcia też ssie kciuk a ma 3 lata - ssie go jak jest zmęczona, głodna albo
      sie nudzi i jak dotychcczas zadne próby nie oduczyły jej tego sad
      Moja siostra i ja tez ssałyśmy (ona ciągle przez sen ssie a ma już 23 lata!).
      Siostra ma wręcz idealny zgryz a ja lekko jedynki do przodu, ale moze
      spowodowane to jest tym, że mam wąska szczęką a szerokie zęby i sie nie
      mieszczą jak powiedziała moje dętystka.

Poczekaj i zobacz co będzie dlaej, ale kuracja odwykowa na siłe zazwyczaj ma
      wręcz odwrotny skutek.
      • m.rogalska Re: SSANIE KCIUKA...HELP 28.06.05, 14:24
        Moja córka ma 4 miesiące i od miesiąca zamieniła sobie smoczek na palce
        (wskazujący i srodkowy naraz) mąż nasiłe podmienia jej palce na smoczka, ale
        żeczywiście mała strasznie się denerwuje, kazał mi porozmawiać o tym z pediatrą
        i dla świętego spokoju małej tak zrobie, podejrzewam ze też usłysze że
        wyrośnie,, mój syn ssał tylko pierś i nosi aparat ortodontyczny, chyba nie ma
        zasadysmile
        • katklos Re: SSANIE KCIUKA...HELP 28.06.05, 14:47
          Moj 17- mczny syn nigdy nie chciał smoczka, za to od ok.4 meisiąca życia ssie
          paluszki (środkowy i serdeczny). Probowałam z tym walczyć, ale już przestałam.
          Mam w rodzinie namiętnego "ssacza" kciuka, pamietam, ze testowano na min
          wszytsko- pieprz, zaszywanie rękawów i inne drastyczne sposoby. Nie dało to
          absolutnie nic. Ssanie palców to tak silny nawyk, ze nawet teraz ,gdy ma on 25
          lat, zdarza mu sie na śnie possać palec!!! Wiec chyba musimy poczekać aż samo
          minie. Nie wierzę w "gorzkie paluszki" i inne tego typu preparaty. Nawet juz
          przestałam upominac synka, bo zauwazyłam, ze przynoisi to skutek odwrotny od
          zamierzonego. Staram sie tylko wyjmowac palce bez słowa i zajmowac go czyms.
    • agamartynka Re: SSANIE KCIUKA...HELP 28.06.05, 16:49
      Ja słyszałam, że na ssanie kciuka pomaga moczenie palca w soli lub musztardzie
      ale to tylko z plotek. A z drugiej strony czytałam że udowodniono iż dzieci
      ssace palec żadziej sięgają po papierosy w dorosłym życiu.
    • aada100 Re: SSANIE KCIUKA...HELP 08.07.05, 21:45
      Do mojej Kingi od dwóch miesięcy w nocy przychodzą krasnoludki i zalepiają jej
      kciuki plasterkami. Czasami hodzi z tymi plastrami cały dzień, chyba, że je
      upaprze to wyrzucamy. Efekt jest tylko trzeba cierpliwości, chociaż nie wiem
      czy to nie zależy od temperamenu dziecka. Pozdrawiam.
    • driadea Podaję linki do postów o odzwyczajaniu od kciuka:) 08.07.05, 21:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=26072890&a=26076220
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka