Dodaj do ulubionych

Postanowilam wziac sie w garsc!

18.08.05, 14:09
no wlasnie - jak w tytule smile
z zasadzie to takie uzalanie sie nad soba jest do mnie zupelnie niepodobne -
zawsze bylam zwolenniczka dzialania. wiec juz postanowione! i mam nawet plan,
ale Wam nie powiem, jaki smile. jak sie uda, to sie pochwale, a jak nie -
bedziecie mnie pocieszac (prawda???).

trzymajcie za nas kciuki - co nas znie zabije, to nas wzmocni, nie?

no i milego popoludnia zyczymy - Owieczka i Glizdeczka smile
Obserwuj wątek
    • mmala6 :-))) 18.08.05, 14:22
      no powiedz jaki plan?

1.wymienisz dziecko?
      2.stopery do uszu?
      3.niania?
      4.czytanie podrecznikow typu "Motywacja dzialania" albo "Trening silnej woli"?
      5.zaciskanie zebow i umartwianie sie w samotnosci?
      6.areobik dla odreagowania?

hmmm...wszystkie beznadziejne, ostatecznie to pierwsze moze byc cos zmienilo,
      ale zawsze moze sie trafic jeszcze wiekszy Wrzaskun a tej podmiany Glizdeczka by
      Ci nie wybaczyla przez cale niemowlece miesiece i za kare jeszcze bardziej by
      plakalawink)

Jakos nie zauwazylam,zeby sie bardziej uzalala niz inne mamy...a Wy dziewczyny?smile
      • schaapje Re: :-))) 18.08.05, 14:29
        plan okrutny, wiec sie chwalic nie bede sad
        no dobra, moze nie tak bardzo, ale poniewaz sama nie jestem pewna tego, co
        robie, to najpierw musze sie skupic na konsekwencji, potem Wam powiem, co z
        tego wyszlo. w kazdym razie mama i dzidzia pozostaja te same smile
        a stopery mam juz od dawna smile)
        • mmala6 dobra, trzymam kciki, Matus za Glizdeczke 18.08.05, 14:37
          jak Ci nie wyjedzie (tfu,tfu) to tez napisz, bo moze ktoras z nas ma podobny plan.
          "Okrutny"....hmmm, chyba tam Opieke Spoleczna podeslemy, co Ty chcesz zrobic...smile
          • wenus.z.willendorfu Frutka też zaciska piąstki 18.08.05, 14:50
            a ja życzę powodzenia w super, ale okrutnym planie

Ale dlaczego on jest okrutny? Przywiążesz glizdeczkę kajdankami do
            kaloryfera? smile
            • viviene12 prosze tylko nie kneblowac Glizdeczki!!! 18.08.05, 22:21
              • schaapje Re: prosze tylko nie kneblowac Glizdeczki!!! 19.08.05, 09:53
                oj czasemmysle, ze poduszka to swietnie tlumi dzwieki sad. ale wtedy wpycham
                sobie do uszu te cholerne stopery.... smile)
    • viviene12 Owieczko?! 19.08.05, 15:45
      Czemu milczysz??? Jak tam efekty??? Strasznie mnie zaciekawilas...
      • mmala6 trzeba ogladac wiadomosci!! 19.08.05, 16:26
        moze cos bedzie o Owieczce i Glizdeczce....i "niecnym" planie....wink
        • viviene12 mam nadzieje ze nie... 19.08.05, 18:16
          zreszta ja i tak nie zobacze, nie mam polskiej tv.
          • schaapje oj jakby bylo o czym gadac 19.08.05, 18:25
            to i w niemieckiej by pokazali smile))

no wiec plan dziala, chociaz nie tak, jak powinien smile

dzisiaj Glizdeczka trzy razy zasnela bez krzyku, raz z placzem, a raz matka sie
            poddala, bo wychodzi, ze jednak katuje dzieciatko sad. dlatego plan ulega
            modyfikacji i matka juz przestaje walczyc z dzieckiem - moze kiedys zrozumie
            (Glizdeczka, nie Owieczka), ze jedna dluzsza drzemka jest lepsza od kilku
            krotszych (przede wszystkim dlatego, ze wtedy sie tylko raz zasypia smile. poki
            co - bedziemy sie bujac z lozeczka i do lozeczka... to mala cena za nocny
            spokoj, nie?

Mmala, pisalas zdaje sie, ze Matek od drugiego miesiaca przesypial noc. Co
            mialas na mysli - ze nie budzil sie na jedzenie, czy ze spal od 20.00 do 8.00
            rano ciurkiem, ale z przerwami na papu?
            • mmala6 tak ale Matus butelkowy chlopak jest 19.08.05, 20:58
              jadl ok 18-19, potem "szedl" spac ale dawalam mu jeszcze butle przez sen ok
              22-23ej.Jakbym mu nie dala to budzil sie ok 1ej w nocy.No i spal do ok 7-8.Jak
              mial jakies 3,5 m-ca przestalam mu dawac te butle przez sen i zaczal sie budzic
              ciut wczesniej ok 6stej.Ale juz zaczynalismy wprowadzac kleik wiec po kilku
              dniach spal do znowu do ok 8mej.Tak jest generalnie do tej pory, tzn w nocy nie
              je w ogole i nie budzi sie na zarelko.
              • schaapje Re: tak ale Matus butelkowy chlopak jest 19.08.05, 21:05
                Lidka na noc tez dostaje butle (przed kapiela cyca, po kapieli butla) i zjada
                czasami 100, a czasami 60ml. i potem pobudka ok 3-4 na cyca i potem juz kolo 6
                na kolejnego. raz odmowila dydania przed snem i wlasnie kolo 22.00 ja
                nakarmilam i wtedy spala do 6.00. probowalam ja karmic przez sen o 22.00, zeby
                sie pozniej rano budzila (znaczy pierwsza pobudka ok 6.00 - wygodnicka taka
                jestem), ale ona i tak ok 3.00 kweka -chyba jakis zegarek ma w sobie..

myslisz, ze da sie ja tak przestawic? moglabym pospac te 7 godzin ciurkiem...
                • mmala6 Re: tak ale Matus butelkowy chlopak jest 19.08.05, 22:11
                  czasem latwo sie daje przestawic, u nas poszlo w miare gladko.Ale powiem Ci,ze
                  przez te pierwsze dwa m-ce karmilam go ok 3 w nocy i potem jak juz nie jadl w
                  nocy to jeszcze bardzo dlugo stekal przez sen o godzinie 3-ej.Wystarczylo dac mu
                  smoczek, rzadko wode do picia i spal dalej.Teraz tez czasem kweska przez sen raz
                  czy dwa ale nie budzi sie, potrzebuje Pana Moniasmile
                  Mnie bylo latwo policzyc ile zjada i czy budzenie sie w nocy oznacza,ze glodny
                  czy cos innego.Przy piersi to troche trudniej.W sumie jak zje o tej 22-23 pelna
                  porcje dla swojego wieku (nie pamietam ile to) to "powinna" spac do rana.Zalezy
                  to tez jak je w ciagu dnia, jak gdzies nie doje, to ja glod chwyci w srodku nocy
                  i nie ma zmiluj siesmile)ja sobie robilam notatki ile Matus zjada, cos mi tam
                  wuchodzilo, wiec wiedzialam ze nie jest glodny.Zreszta, nawet jakbym sie mylila
                  i on by jednak byl glodny w nocy, to nie pozwolil by sie udobruchac Moniemsmile

Reasumujac, wydaje mi sie, ze jak sie naje na maksa wieczorem-piers i butla (tak
                  tez Zaklinaczka pisala, od niej zgapilam)to ta pobudka w nocy na cyca to
                  bardziej z przyzwyczajenia niz z glodu.
                  Chyba niedlugo bedziesz mogla dac kleik na noc?Szanse przespanej nocy wzrastajawink)
                  • viviene12 a moj cyckowy only 20.08.05, 08:40
                    zrobil mi w tym tygodniu niespodzianke, bo usypia ok. 21 a je dopiero ok. 5-6
                    rano, po czym jeszcze usypia na 2-3 godzinki. Niezle, nie? Teoryetyczne wiec
                    moglabym spac 7-8 godzin pod rzad gdyby nie... ten cholerny komputersmile))
    • schaapje eksperyment sie nie powiodl... 20.08.05, 08:17
      pomimo cyca o 23.00 dziecie obudzilo sie na kolejnego o 4.00. probowalam ja
      oszukac smoczkiem, ale tylko ja bardziej rozbudzilam sad
      na szczescie zasnela przy/po cycu bez problemow smile
      moze dzis w nocy sprobuje dac butle? moze teraz obudzi sie o 4.30? a potem o
      5.00 itd...?

dobra strona jest to, ze moze bedzie lepiej przybierac na wadze smile
      zla - ze jak sie przyzwyczai do tego jedzonka o 23.00, a nie zrezygnuje z tego
      o 4.00, to tylko sobie wstawania doloze smile)) ryzyk-fizyk
      • viviene12 ja tez eksperymentowlam 20.08.05, 08:37
        Moj odkad skonczyl ze 3-4 tygodnie spal tak od 21 do 3-4, raz rozbudzil sie ok.
        polnocy, to go nakarmilam i przespal do 5 czy 6. I to mnie natchnelo na pomsyl
        karminia przez sen ok. 23-24. Mlody owszem, korzystal chetnie - on z zasady
        nigdy nie odmawia - po czym budzil sie o ...3-4. dalam sobie spokoj po kilku
        dniach.
        • schaapje Viviene, Ty to umiesz czlowieka pocieszyc :))) 20.08.05, 08:56

• viviene12 ale moj jest przeciez starszy od Glizdeczki 20.08.05, 16:40
            ma juz 3,5 miesiaca - wiec nie chcialam Cie dolowac, tylko pocieszyc, ze moze
            Glizdeczce tez sie pozniej ureguluje dluzsza przerwa!
            • viviene12 moj w wieku Glizdeczki 20.08.05, 16:59
              spal tez tak jak Twoja od 20-21 do 2-3-4 rano - bo zrozumialam, ze tak jest u Was?
              • schaapje Re: moj w wieku Glizdeczki 20.08.05, 17:47
                no my ja kladziemy kolo 20.00, ale spi tak jak napisalas...
                a teraz wlasnie wyje zamiast spac...
      • mmala6 a Glizdeczka zle przybiera? 20.08.05, 09:55
        bo jak tak, to by to tlumaczylo ze tyle je, glodne dziecie po prostu.Moze ona
        tym cyckiem o 23ej sie nie najada?wlasnie sprobuj dac butle wieczorem ale przez
        kilka dni, ona tez musi miec czas na przestawienie sie.Jak sie przyzwyczai, ze
        przed polnocy wcina flaszke (powiedzmy 120ml, nie wiem ile zjada), wczesniej
        dostalam piers, to wg wszelkich madrych ksiazek (hehewink)nie powinna byc glodna o
        4 rano.Ale jak wszyscy wiemy ksiazki ksiazkami....
        • schaapje Re: a Glizdeczka zle przybiera? 20.08.05, 10:09
          wedlug niektorych lekarzy za malo, wedlug innych dobrze - dlatego przestalismy
          chodzic i kontrolowac wage - mozna oszalec!

normalnie je przed kapiela, po kapieli i potem sie budzi wlasnie kolo 3.00,
          czasmi vblizej 2.00, czasmi blizej 4.00. generalnie ze spaniem nocnym (tfu tfu)
          nie mamy problemu wiec probuje ulepszyc dobre, ale co sie dziwiec - fajnie
          byloby tak pospac 6 godzin ciurkiem... smile
          • mmala6 no ba! 20.08.05, 10:12
            pewnie ze fajniesmileJak Matus zaczal przesypiac noce to i tak sie budzilam, bo
            dziwne bylo tak spacwink
          • viviene12 nie to, ze sie czepiam 20.08.05, 19:06
            ale tak sobie kalkuluje - jak Glizdeczka usnie o tej 20, to czemu nie idziesz
            lulu do tej 3, 4 ? Wtedy masz 7 do 8 godzin POD RZADsmile))
            • mmala6 teoretycznie jest to mozliwe 20.08.05, 21:41
              praktycznie-ktora mama chodzi spac o 20stej kiedy dziecko WRESZCIE spi i mozna
              zajac sie soba, mezem, netem...wink
              Pozniej Owieczka wstawalaby o 4rano i za porzadki sie bralasmile)
              • viviene12 hehe za porzadki 20.08.05, 23:03
                raczej za mezasmile)
                • schaapje o 4 rano???? 21.08.05, 01:01
                  oj by sie na pewno ucieszyl.... smile)
                  • viviene12 gdzies czytalam 21.08.05, 09:07
                    ze libido u facetow raniutko najwyzszesmile Ale co to znaczy rano?smile
                    • schaapje Re: gdzies czytalam 21.08.05, 09:45
                      u mojego to znaczy 10.00 smile
                      • viviene12 ...czyli za 10 minut:-) 21.08.05, 09:51
                        • mmala6 oho, zaczelo sie;-))) 21.08.05, 10:29
                          tak, ponoc najwyzsze, tylko moj maz wstaje do pracy o 5,30, wiec raczej libido
                          sie nie przydaje....wink)
                          • schaapje Re: oho, zaczelo sie;-))) 21.08.05, 16:39
                            moj tez o 5.30 i libido jeszcze spi
                            a w weekend odsypia
                            libido oczywiscie smile
                            • mmala6 to skad nam sie te dzieci wziely?;-)) 21.08.05, 17:00
                              Matus "pochodzi" z weekendu majowego w zeszlym roku - dzien wstapienia do
                              Uniismile))Maly Europejczyk, hihismile
                              • schaapje Re: to skad nam sie te dzieci wziely?;-)) 21.08.05, 20:00
                                Lidka albo z niedzieli, albo z czwartku. w niedziele mielismy impreze, a w
                                czwartek sobie policzylam, ze wypadal 14 dzien cyklu smile
                                ale to byla ciezka praca smile))
                                • viviene12 nasz weekendowy 21.08.05, 22:06
                                  napewno sobotnio-niedzielnysmile)
                                  • viviene12 Na_pewno? 21.08.05, 22:14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka