Dodaj do ulubionych

Proszę o kilka słów :)

28.09.05, 14:15
Miłe Panie,
Potrzebuję wypowiedzi na temat: Mama na forum.
Chciałabym się od Was dowiedzieć co zyskałyście czytając i pisząc na eDziecku
(istotne rady dotyczące wychowania/pielęgnacji/wsparcie w karmieniu itp...),
ale także czy zauważacie zagrożenia płynące stąd (duża ilość czasu przed
kompem kosztem opieki nad dzieckiem/"dobre" rady samozwańczych specjalistów
leczących przez net alergie czy co tam jeszcze/zbytnia otwartość co inni
wykorzystują itp). Chodzi mi przede wszystkim o sytuacje, które były Waszym
udziałem lub same o tym czytałyście - czyli nie hipotetyczne.
I jeszcze chciałabym się dowiedzieć czegoś na temat kontaktów na żywo z
innymi mamami poznanymi przez forum - czy są utrzymywane i jak to wygląda.
Pięknie proszę o wypowiedzi tutaj lub na priv gazetowy (dyskrecja
zapewniona) - do soboty włącznie jeśli łaska.
Pozdrawiam
Zona
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: Proszę o kilka słów :) 28.09.05, 15:04
      spiesze z odpowiedzia:

Zdecydowanie wiecej zyskalam niz "stracilam", nie wiem co moglabym stracic
      bynajmniejwinkCo najwyzej kase na prad...wink

Powiem to GLOSNO i WYRAZNIE- czas spedzony przed kompem NIE JEST kosztem
      dziecka.Nie zamierzam sie na tym punktem rozwodzic, bo chyba jest to w miare
      czytelne.Kropka.

Utrzymuje kontakt (przemily zreszta) z jedna z mam z Wroclawia.POznalysmy sie
      jeszcze bedac w ciazy, ma synka tydzien mlodszego od Matka, pislysmy do siebie
      tony meilow przed narodzeniem i po.Pare razy spotkalysmy sie na kawie i
      spacerach.Teraz Szanowna Kolezanka sie przeprowadzila tam gdzie netu nie ma ale
      mam nadzieje, ze jak tylko ja podlacza to nadal bedziemy w kontakcie i znowu
      bedziemy sie odwiedzac.

Co zyskalam?
      -wsparcie duchowe
      -zrozumienie
      -tolerancje
      -szacunek dla moich pogladow, sposobow wychowywania i KARMIENIA dziecka
      -rozrywke
      -poczucie bycia potrzebna i cos tam wiedzacawink
      -zdazylo mi sie plakac ze smiechu i ze smutku
      -doswiadczylam jak niektore osoby potrafia byc zawziete, zlosliwe, wredne i
      przepraszam za kolkwializm-glupie, jest to dosc ciekawe ...(coz, jestem
      psycholog z wyksztalcenia i im bardziej ktos pokrecony i "inny" tym "ciekawszy
      przypadek" dla mnie)
      -doswiadczylam tego jak wiele osob potarfi solidarnie spierac potrzebujacych;
      przyklad Witusia i p. Wioli z Olsztyna(na forum Niemowle).Jest to poruszajace i
      naprawde po takich akcjach zaczynam wierzyc w ludzismile

Mojej otwartosci jakos nikt nie wykorzystal...( a moze!??przynac sie
      babuchy!smile), choc bez bicia przyznaje, ze na tym forum jestem bardziej otwarta
      niz na Niemowlaku.Ale aby sie otworzyc, to najpierw trzeba zaufac.Mysle, ze
      wlasnie tego tutaj nie brakuje:zaufania, wzajemnej troski, wsparcia, poczucia
      humoru, refleksyjnosci,smuteczkow i radosci.I chyba o to chodzi, nieprawdaz?

Jezeli chodzi o "samozwanczych" specjalistow leczacych niemowlece dolegliwosci,
      to kieruje sie przede wszystkim zdrowym rozsadkiem i intuicja.Nie biegam z
      kazdym pryszczem do lekarza (JUZ nie biegamwink)poza tym inaczej sprawa wyglada z
      zabkowanie a inaczej z alergia, prawda?Na pierwsze lekarz nic nie poradzi, na
      drugie wprost przeciwnie.

Jak sobie przypomne to pozniej cos jeszcze dopiszesmile

Zona_mi- jakies badanie dla Agory robisz?

-

Nasze Szczęście-
      Mateusz Aleksander ur.30.01.2005 godz.14.00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=27200621&v=2&s=0
      • zona_mi Re: Proszę o kilka słów :) 28.09.05, 15:15
        Ślicznie dziękuję za wyczerpującą (i jasną) odpowiedź!
        Nie, to dla mnie informacje - będę brała udział w programie na temat mam na
        forum - chciałam porównać swoje spostrzeżenia i wnioski z Waszymi
        doświadczeniami.

Na dodatek - co za niespodzianka - jesteśmy sąsiadkami - witam we Wrocławiu smile
    • viviene12 chetnie napisze 28.09.05, 16:17
      ale pozniej, bo w tej chwili Mlody na spacerek chce - zeby nie bylo, ze wskutek
      forumowania dziecko zaniedbujesmile
      • zona_mi Re: chetnie napisze 28.09.05, 18:11
        Jasne smile
        • sylwiawm Re: chetnie napisze 28.09.05, 22:07
          Na forum gazetowym jestem od ponad roku. Najpierw byłam na forum "w
          oczekiwaniu". Dodawano mi tam wielkiego wsparcia, kiedy nie mogłam zajść w
          ciąże. Wspólnie się wspierałyśmy. Kiedy się udało przeniosłam się na
          forum "ciąża" i jemu pokrewnym. Tam dowiedziałam się wielu przydatnych rzeczy.
          Byłam spokojniejsza wiedzac, że inne dziewczyny mają podobne objawy. Wiele rad
          mi udzielono np. jak walczyć z mdłościami czy zgagą. Od początku ciąży czynnie
          uczestniczyłam w rozmowach na prywatnym forum Maj 2005. Jedyną rzeczą, którą
          źle wspominam to to, że forum zza czasów ciąży zostało skasowane, bo dziewczyna
          która je założyła w niekrótkim czasie poroniła i postanowiła skasować nasze
          wspomnienia, bo chciała założyć inne forum prywatne. Pisałyśmy petycje o
          przywrócenie forum, ale jak na razie bez efektów. Teraz nie mamy co wspominać.
          My majówki mamy w planie spotkanie w przyszłym roku w maju-czerwcu. Dziewczyny
          z całej Polski mają się zjechać do jednego miejsca. Poznamy się na żywo. Już
          nie mogę się doczekać. Mamy zamiar poinformować gazetę "Dziecko" i zaprosić na
          nasze spotkanie. W końcu spotkamy się na żywo. Teraz poszukujemy sponsorów.
          Nie uważam, że moje przesiadywanie na forum jest kosztem dziecka. Siedzę, kiedy
          mała śpi, a jak nie śpi to chodimy na spacerki czy się bawimy. Może to też jest
          uzależnienie( nie ukrywam tego), bo jak tylko wstaję to lecę do kompa zobaczyć
          co słychać na forum. Lubię się udzielać i otrzymywać rady, choć nie raz, kiedy
          bardzo potrzebowałam pomocy moje wątki ( na forum niemowlę) zostały
          przeniesione na forum nieuczęszczane przez ludzi. Potrzebowałam pomocy, bo był
          weekend i przychodnia byla zamknięta. Do poniedziałku siedziałam w steresie i
          okazało się, że to zapalenie ucha. Bez zastrzyków się nie obyło. Dlatego sama
          założyłam forum, bo wiem, że tu nikt nie skasuje mojego postu, ani go nie
          przeniesie, a jak ktoś ma problem to zawsze w miarę możliwości otrzyma
          odpowiedź.

P.S. Może częściej będziesz do nas zaglądać. Zapraszamy serdeczne
          • zona_mi Re: chetnie napisze 28.09.05, 22:26
            Bardzo dziękuję, Sylwiawm. Zaglądam tu dość często, tylko nie zawsze mam czas
            lub możliwość pisać - oprócz wycinania na Niemowlęciu wink zajmuję się jeszcze
            różnymi rzeczami, plus dwoje dzieci a mąż wciąż w trasach - jak w życiu smile
            Jeszcze raz dziękuję!
            Pozdrawiam
            Zona
      • viviene12 no to jestem 28.09.05, 22:51
        Forum o ciazy zaczelam podczytywac w drugiej polowie ciazy. Zagladalam tez -
        glownie dla rozrywki - na Emame, Niemowle, itd.

Potem przenioslam sie na Niemowle - najpierw biernie, szukajac w archiwum
        potrzebnych mi informacji, potem - od czasu do czasu - czynnie. Niestety, na
        Niemowleciu bylo mi troche "za ciasno", bo trudno mi bylo czasem stwierdzic
        jednoznacznie, co jeszcze nalezy - a co juz nie - do tematyki tego forum. A
        czlowiek tak sie jakos zzywa i zalezy mu na odpowiedzi pewnej grupy ludzi, ktora
        juz troche zna i lubi (kurde, alez sie podlizujesmile. Dlatecgo potem przenioslam
        sie na to forum, na inne nie mam za bardzo czasu, czasem cos tam podczytuje,
        kiedy w weekendy u nas mniej sie dzieje, bo dziewczyny celebruja zycie familijnesmile.

To prawda, ze latwo wpasc w forumowy nalog. Nawiazywanie znajomosci, szukanie
        wsparcie jest przez net jakos latwiejsze, no i przede wszystkim siadam do
        komputera w dogodnym dla mnie momencie, tzn. kiedy dziecko spi, albo jest na
        spacerze z tatusiemsmile Kiedy mam wiecej rzeczy do zrobienia, po prostu redukuje
        czas spedzany przy komputerze.

Na forum wczesniej szukalam glownie informacji praktycznych dot. pielegnacji
        niemowlecia, karmienia itd. , teraz zas, od kiedy jestesmy tutaj w takiej fajnej
        grupie, rowniez (a czasami przede wszystkim) rozrywki i pogawedek na tematy
        ogolniejsze, nazwijmy je "okolomamowe". A ze z natury jestem raczej sceptyczna,
        to trudno byloby mnie namowiec do stosowania praktyk, do ktorych nie jestem
        przekonana, jak np. potraktowanie plesniawek moczem, choc wierze, ze sa tacy,
        ktorym to pomoglo.

Prywatnie nie poznalam zadnej Mamy i raczej sie na to nie zanosi, bo mieszkam
        dosc daleko; a szkoda, bo mam wrazenie, ze z co najmniej kilkoma calkiem dobrze
        by nam sie rozmawialo rowniez w realusmile

• mmala6 alez pocieklo wazelina!!:-)) 28.09.05, 22:58
          Ty chyba cos od nas chcesz, hmmm?
          Moze jakies kabanosy albo Polish chleb?wink
          • viviene12 tylko nie o jedzeniu, pls!!! 28.09.05, 23:22
            I potem Owieczka chce zdjecia ogladac, a ja musze pisac, zem grubasad
            Ja na chleb tutejszy nie narzekam. Powiem wiecej (zaraz zgrzesze), ze w sumie
            smakuje mi lepiej niz polnisches Brotsmile

• pancerniczek Re: Proszę o kilka słów :) 28.09.05, 22:05
      ja zyskałam kilka szalenie interesujących wirtualnych interlokutorek smile

ponadto:
      podczytując wątki dotyczące pielęgnacji niemowlaków zyskuję realną wiedzę (jak
      zrobić kaszkę, czym posmarować pupkę wink itp

korzystam z informacji typu: fajne i nie fajne zabawki/produkty/ciuszki -
      przyznam, że taki drugi, niemarketingowy obieg opinii jest znacznie cenniejszy
      od ulotek producentów.

mam też jakiś materiał porównawczy do analizy (głównie w kwestii rozwoju
      dzieciny);

straty: wyłącznie moralne - mąż się ze mnie śmieje jak się podniecam jakąś
      dysputą smile)).
      innych strat nie notuję bo forum nie funkcjonuje w moim życiu kosztem Maliny.
    • s.z-n zona - pozwol ,ze zgadne 29.09.05, 12:16
      wybierasz sie do tvn style do klubu mlodej mamy ?

• zona_mi Re: zona - pozwol ,ze zgadne 29.09.05, 12:48
        Wydawało mi się, że to pisałam?
        • zona_mi :)) 29.09.05, 12:50
          Na "Maluchach i młodszych dzieciach" smile
    • zona_mi Dla zainteresowanych - emisja 26.10.05, 13:49
      ... w najbliższą sobotę (29 października) o 9.00
      Powtórki przez cały tydzień, nie wiem o jakich porach, bo ja akurat nie
      odbieram tej stacji crying

Pozdrawia
      Zona
      • xemm1 Re: Dla zainteresowanych - emisja 26.10.05, 14:41
        a widziałam zapowiedź, chętnie pooglądam, no może nie w sobotę ale w inny dzień
        na pewno wink)
        dla zainteresowanych ramówka tvn style wink tvnstyle.pl/sobota.html
    • myszka785 Re: Proszę o kilka słów :) 26.10.05, 15:05
      ja na forum jestem od niedawna: może niecałe 2 miesiące, ale bardzo lubię tu
      zaglądać i wypowiadać się, również!...
      staram się klikać kiedy Amelcia śpi lub kiedy tatuś się nią zajmuje...
      uważam, że forum wnosi w moje życie dużo dobrego, ponieważ mogę sobie z kimś
      pogadać, a z tym nie jest łatwo kiedy jest się przeszło 2000km od Polski i nie
      ma się tu wielu znajomych (tu: Irlandia Północna)...
      oprócz tego korzystam z rad doświadczonych mam, dzięki czemu mogę uniknąć
      niektórych błędów często popełnianych przez młode mamy...
      zawsze mogę o coś zapytać jak mam jakiś problem i wiem, że moje pytanie nie
      pozostanie bez odpowiedzi...
      tak jak już ktoś wspomniał, można się tu czasem pośmiać czasem popłakać...
      ogólnie jest naprawdę super!
      zaglądam też na inne fora, ale moim zdaniem tu jest najlepiej, nie ma tu pań
      ziejących nienawiścią, nawet kłócić się nikt nie chce za bardzo na wątku
      specjalnie do tego utworzonym, jest tolerancja i poczucie humoru, jest wszystko
      to co lubię!!!
      może ktoś nazwie mnie "wazeliną" ale to tylko ja bogusia
      • xemm1 Re: zona_mi 02.11.05, 13:02
        właśnie przed chwilką obejrzałam sobie Klub młodej mamy,
        występowałaś tam?
        • zona_mi Tak :) 02.11.05, 14:11

• barbi1 Re: Tak :) 02.11.05, 14:39
            Zona, a czemu na emamie tak podkręcasz atmosferę?
            • zona_mi Re: Tak :) 02.11.05, 15:47
              Nie wiem. Może żarty się mnie trzymają? wink
              Chciałam się przyznać prawie od razu, ale alicia_ileś_tam wyskoczyła z tym
              brzydkim warkoczem, babki podchwyciły temat i jakoś tak samo poszło...
              A co, uważasz to za niewłaściwe? Eee, żarty i tyle smile
              Zaraz coś Ci prześlę na gazetowy smile
              • xemm1 Re: no to Cię widziałam :-)) 02.11.05, 16:04
                gratuluję występu wink)
                Zona, a możesz mi powiedzieć jak trafiłaś do programu, czy Ty im zaproponowałaś
                tematykę?
                • zona_mi Re: no to Cię widziałam :-)) 02.11.05, 16:18
                  Jako moderator eDziecka zostałam zaproszona. Temat był konkretny, więc
                  pomyślałam, że to może być ważne i zgodziłam się pojechać.
                  Żałuję, że tak powierzchownie i płytko potraktowano to, MSZ, ważne zagadnienie,
                  czyli niebezpieczeństwa płynące z nieumiarkowanego i nieumiejętnego korzystania
                  z forum oraz braku dystansu do netu.
                  Formuła programu okazał się nie być szczęśliwa, tym bardziej, że cały miał
                  traktować o mamach on-line, na miejscu zaś okazało się, że tylko druga, krótsza
                  część. Tak czy inaczej mam nadzieję, że ktoś się zastanowi i nad tym smile
                  No i macie teraz gwiazdę telewizyjną na forum smile
                  Tylko głupio mi, że się tak brzydko uczesałam... wink))
                  • xemm1 Re: no to Cię widziałam :-)) 02.11.05, 16:35
                    ten program zazwyczaj wszystkie wątki traktuje pobieżnie, aaa szkoda....
                    najbardziej denerwuje mnie kiedy osoba zaproszona (w ostatnim programie Ty) nie
                    za dużo może powiedzieć, bo zaraz do jej wypowiedzi wtrąca się prowadząca...i
                    zwyczajnie ją gasi ;-(
                    ale ten występ możesz ująć w swoim CV, wszystko było OK smile))
                    • zona_mi Re: no to Cię widziałam :-)) 02.11.05, 16:50
                      Och, dziękuję pięknie. Piątka dla montażysty wink))
                      • barbi1 Re: no to Cię widziałam :-)) 02.11.05, 20:39
                        Przesympatyczny wątek na emamie powstał z tych dociekań...
                        • zona_mi Re: no to Cię widziałam :-)) 03.11.05, 11:25
                          he he - wpisałam go sobie do ulubionych smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka