Dodaj do ulubionych

menu dla 8mio miesieczniaka

03.10.05, 14:44
ktory jest na butli.
Bo wydaje mi sie ze cos juz mozna inszego dawac, a Matus je caly czas to samo
i tak samo.Powiedzcie co jedza/jadly Wasze maluszki w tym wieku, bo mam
wrazenie ze dieta Matka jest jakas taka monotonna (nie zeby sie skarzyl ale
mnie by sie chyba znudzilo).Tak wyglada nasze dzienne menu:

8-9 mleko z kaszka (polowa dawki kaszki)-180-210ml
12-13- zupka z mieskiem/zoltkiem -200ml
14-15- deserek- owoce
16-17- mleko 210
20-21 -mleko z kaszka-pelna wersja -210ml

Owoce to wiem jakie moze mlody jesc ale czy mozna np jogurt naturlany (dzi mu
dalam z owocami, ups), albo cos innego no jakiegos herbatniczka albo
biszkoptka, mozna?
Czytalam ze juz powinnien miec 1-2 mleczne posilki ale co mam mu dac zamiast
mleka? drugie danie?wink
Czy cale zoltko to juz czy jak skonczy 9mcy?
Obserwuj wątek
    • wenus.z.willendorfu Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 15:47
      Mam nadzieję, że pamiętam, co jadła Frutka 4 miesiące temu smile
      Na drugie sniadanie (u was to deserek) dawałam jej (i daję w dalszym ciągu)
      serek homogenizowany (ale już nie danonki, bo za małe) lub jogurt (w sezonie to
      był naturalny z owocami typu maliny, poziomki, jagody, teraz "normalny
      owocowy"). Natomist na deserek dostawała owoce albo w kawałkach i do łapki albo
      starte na tarce i wtedy najczęściej jest to kombinacja dwóch różnych, np.
      banana i jabłka. Herbatniki i bizkopty to chyba dopiero od 10 miesiaca
      (gluten), ale możesz dawać chrupki kukurydziane. U nas ostatnio doszedł jeszcze
      jeden posiłek, pt. wyjadanie rodzicom obiadu ale to wszystko w zależności od
      tego, co Wy jecie (możesz dać ziemniaczki, kalafior, brokuły, marchewkę, jakieś
      gotowane mięsko typu pulpety i parę innych rzeczy też).
      moja pediatra mówiła, że w tym wieku dziecko ma mieć dwa posiłki mleczne +
      jeden też mleczny, ale przetworzony, czyli serek lub jogurt.
      Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam...
      • mmala6 Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 15:57
        no tak ale jak dam mu dwa mleczne (powiedzmy rano i wieczorem), to co mam mu dac
        zeby sie najadl na ten posilek ok 16-17stej? Skoro zupke z mieskiem jadl
        wczesniej, to nie dam mu drugiego obiadu....
        Czyli jogurt naturalny juz moze? to dobrzesmilea serek typu Danonek?
        Z tego wynika, ze Frutka jadla owoce dwa razy- jako drugie sniadanie i po
        obiadku na deser,tak?
        • wenus.z.willendorfu Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 16:24
          I jeszcze mi się przypomniała jajecznica z żółtka (ale jej jest naprawdę
          malutko, jak na apetyt takiego Matka- i Frutki zresztą też, więc to raczej jako
          danie towarzyszące albo ewntualnie przekąska). to teraz schemat żywienia
          Frutki wink
          6.30 240 ml kaszki na mleku
          10. drugie sniadanie (serek lub jogurt)
          14. zupka
          17. deserek (owoce, czasem dodatkowo np. chrupki)
          20. kaszka na mleku

Teraz do tego mamy jeszcze "drugie danie" ok. 16, czyli co frutce uda się
          wykraśc z obiadu rodziców
          • mmala6 Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 19:13
            sprobuje podobnie jutro ale wydaje mi sie ze to bedzie za malo dla Matka.Poza
            tym on w zyciu nie zje 240 z butli, zje mniej przez co szybciej jest glodny.
            Ale zobaczymy co "powie" jutrowinkdzieki!
            • wenus.z.willendorfu Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 19:34
              to jeżeli mniej je kaszki, to kiedy trochęz zgłodnieje,np. po godzinie dac mu
              jajecznicę albo kawałek jakiegos innego "zapychacza" (Frutka dzisiaj jadła
              kawałek kalarepki między posiłkami)
    • mama_olka Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 21:24
      U nas jest tak
      okolo 6 piers
      9h15 kleik kukurydziany lub ryzowy 120 ml z owocami, dzisiaj byly malinki od
      babcismile
      ok.12h sloiczek zupki lub dania ok 180 ml + sok (pol na pol z woda) do popicia
      30-60 ml
      na spacerze soczek, chrupki, ew. banan
      16h00 deserek Bobowity albo owoce gotowane na parze + mleczko ok.60 ml
      19h00 kaszka sinlac albo mleko z kleikiem, ok. 100 ml czasem z owocami np
      bananem
      ok. 20h piers
      i - jeszcze do ubieglego wtorku wink -
      12h00 piers lub butla 60-90 ml
      2h00 piers lub butla 60-90 ml
      4h00 piers lub butla 60-90 ml

Dostal juz: ser Bielinek, gluten w postaci chleba (od Taty, wrr), jogur
      naturalny, Danonki (uwazam ze sa za slodkie i nie bede kupowac)oraz brzeg od
      pizzy w niedzielewink
      • duramgama Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 22:26
        Tak na marginesie Danonki są od 3 roku życia...
        I rzeczywiście są potwornie słodkie, moze nie warto pakowac w nasze niemowlaki
        tyle cukru..?
        Ja proponuję np. jogurt naturalny lub zwykły serek Bieluch (nie zawiera soli ani
        konserwantów) wymieszany z owocami, które maluszek lubi.
        Ja często wieczorem zalewam wrzątkiem suszoną śliwkę, suszoną morelkę, figę i
        rodzynki (wszystko suszone na słońcu ze sklepu eko), a rano miksuję owoce z
        kleikiem kukurydzianym lub jakąś kaszką i jogurtem naturalnym. Pycha!
        A na obiadek możesz Matkowi robic np. kaszę jaglaną zmiksowną z mięskiem
        (najdelikatniejszy jest drób) i np.marchewką lub brokułami. Kasza jaglana jest
        bezglutenowa i bardzo zdrowa!
        • duramgama Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 22:29
          A! są też biszkopty bezglutenowe (bez cukru).
          Wklejam link do sklepu, w którym można je kupic:
          www.wegetarianin.pl/sklep/index.php/cPath/35?osCsid=056440cc5a1c7fcb8c722214dffb775d
        • mama_olka Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 22:37
          Oczywiscie mialam na mysli Bieluch a nie Bielinekwink? Danonki kupilam bo Mmala,
          napisala ze wyjada Matkowi to myslalam ze moznawink A biszkopty bezglutenowe z
          tego sklepu tez testowalismy i sie strasznie krusza i Olinkowi nie smakuja.
          • mmala6 ale Ty spostrzegawcza jestes!;-)))) 04.10.05, 10:07
            kupilam raz czteropak Danonek w ramach urozmaicenia i zobaczenia jak Matek
            zareaguje.Oczywiscie wciagal az milo.Wiem, ze sa zalecane powyzej roku (tak
            pisze dr Albrecht na Karmienie Butelka).
            Cora mojej kolezanki miala bardzo duze problemy z jedzeniem i jedyne co jadla to
            Danonki.Jej pediatra powiedziala, ze od biedy moze zjesc dwa na tydzien (ona
            jadla dwa dziennie).Miala wtedy jakie 6-7 m-cy.
    • kangur4 Re: menu dla 8mio miesieczniaka 03.10.05, 23:07
      A u mnie z kolei jest tak:

8.00 - piersi (dwie)
      10.00 - bebilon 150 ml
      12.00 - pierś (2 minuty)
      13.00 - obiad 190 g, popijany piersią
      15.00 - deser 130 g
      17.00 - bebilon 180 ml
      19.30 - kaszka na 150 ml bebilonu + 50 g owoców
      20.30 - pierś (5 minut)

Dołaczam się do pytania Mmali - co jeszcze mozna podać? Bieluch? Czy nie za
      wcześnie? Dlaczego Danonki są od 3 roku (to pytanie do Duramgamy). Co zamiast
      chrupek kukurydzianych, których nie lubi? Jak podać banana, żeby się nie
      zaksztusiła (juz raz przez to przechodziłam, brrr!). Kto wie, ile dziecko
      powinno dostawać w tym wieku mleka, bo mam bardzo rozbieżne informacje -od 500
      ml do 650 ml i głupieję?
      • mmala6 Re: menu dla 8mio miesieczniaka 04.10.05, 10:22
        no to Matyldzia je podobnie jak Matus (oprocz piersi).
        Wlasnie, jestem ciekawa dlaczego Bieluch mozna i jogurt a np Danonka nie?

Czy Bieluch mozna normlanie w sklepie kupic?
        Bo ja kupuje zwykly twarog taki na wage, bardzo pyszny, rozni sie on czyms od
        Bielucha?

A moj Matus ostatnio sie wzdryga na smak banana!!nie wiem dlaczego bo wcinal do
        tej pory az mu sie uszy trzesly. Ja mu rociapuje widelcem, nie daje do lapki.
        W kazdym razie ostatnio jak mu daje banana to az mu ciarki przechodza i nie chce
        jesc...
        Chrupkiem tez sie nie zachywcil poza tym nie mysle o jedzeniu a nie
        przekaskach.Poza tym chrupek oblepia zeby, co nie jest zbyt zdrowe.

Mam pytanie co do owocow do kaszki-dajecie takie ze sloiczka? i przez butelke
        czy lyzeczka?
        • duramgama Re: menu dla 8mio miesieczniaka 04.10.05, 12:05
          > Mam pytanie co do owocow do kaszki-dajecie takie ze sloiczka? i przez butelke
          > czy lyzeczka?

Ja daję czasami ze słoiczka, ale częściej surowe. Srajdzinka od 8 m-ca zaczęła
          jeśc maliny, brzoskwinie, jabłka, gruszki, banany (najmniej jej przypadły do
          gustu, a szkoda, bo zdrowe).
          My wyłącznie łyżeczką, Srajdzinka-Skarlinka nigdy (poza 3 przypadkami jedzenia
          mojego mleka z butli Habermana) nie jadła przez smoczek, wszak jest dziecięciem
          typowo piersiowym i jakoś sie, mimo moich starań, na butelkę zgodzic nie
          chciała. Kij jej w uchowink Za to z łyżeczki je slicznie od początku (za
          wyjątkiem pamiętnego tygodnia strajku głodowego, o którym, ODPUKAC, słuch juz
          zaginął)

A nie wiecie czasem od kiedy niemowlakowi mozna podac awokado? Jest bardzo
          pożywne.W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu,
          około 2% białka, karoteny, witaminę C i witaminy E,K,H,PP i z grupy B. Warto
          byłoby zaserwowac malcom taki warzywo-owoc.
          • mmala6 Re: menu dla 8mio miesieczniaka 04.10.05, 12:11
            wybiore sie dzis do sklepu eko u mnie na osiedlu w poszukiwaniu herbatnikow
            bezglutenu, kaszy jaglanej (czy ona jest w normalnych sklepach?)....
            U nas kroluje butelka.Nie wiem jak Matek by przyjal podanie kaszki lyzeczka bo
            kaszke je wieczorem i zaraz po niej zasypia-to nasz rytual, poza tym uwielbiemy
            go karmic butelkasmile (dlaczego on tak szybko rosnie??!!).Rano kaszka jest
            wciagana z predkoscia swiatla, bo dziecie po calej nocy wyglodzone, wiec tez
            lyzczeczka nie bardzo...
            Ale jezeli juz, to chyba predzej rano sprobuje podac sniadanie jak czlowiekowiwink
            Ale ja tak lubie go karmic i przytulac, jest wtedy moim malutkim dzidziusiem a w
            krzeselku taki "dorsoly" jestsad(
        • kangur4 Re: menu dla 8mio miesieczniaka 04.10.05, 12:10
          Bieluch to taki serek "z duchem", gładki, o konsystencji śmietany 22%, w
          Warszawie we wszystkich sklepach spożywczych.
          www.biomlek.pl/sub.php?id=2&sid=1&pid=1
          Może we Wrocławiu jest niedostępny? Mamy go polecają, bo nie zawiera żadnych
          konserwantów ani stabilizatorów.
          Może gdzieś za dwa tygodnie spróbuję go podać M.

Masz rację z tymi chrupkami. Matylda ich nie lubi, a ja się trochę
          martwiłam "bo wszystkie dzieci jedzą chrupki". Jak nie to nie.

Ja owoce do kaszki daję z kubeczka. Kupuję "ogrody natury" Bobovity, bo są to
          czyste owoce, bez mączki ryżowej jako zagęstnika, w przeciwieństwie do
          słoiczków. No i łyżeczką. A, no i jeszcze, żeby wilk był syty a owca w ciąży,
          zmieszałam kaszkę kukurydzianą i ryżową, takie 2 w 1. Kiedy to zrobiłam
          pierwszy raz, to wreszcie M. zrobiła porządną, normalną kupkę, a nie
          plastelinową; przepchała się jednym słowem.
          • mmala6 Mysle, ze Bieluch jest we W-wiu 04.10.05, 12:13
            tylko ja go nigdy nie kupowalam, wiec nawet nie wiedzialam jak wyglada.
            To do listy zakupow na dzis dorzucam jeszcze Bieluchawink
            I znowu najwiecej na dziecko wydam!
      • duramgama Re: menu dla 8mio miesieczniaka 04.10.05, 11:57
        kangur4 napisała:
        Bieluch? Czy nie za
        > wcześnie?

Musisz spróbowac. Ja Srajdzince zaczęłam podawac taki serek w 9 miesiącu i nie
        zauważyłam żadnych zmian na skórze ani problemów z brzuszkiem. Niestety musimy
        robic na naszych maluchach małe eksperymenty, bo każde dziecię reaguje inaczej
        więc reguły nie ma (jak ze wszystkim, o losie...)
        Jesli boisz się podawa zwykły nabiał, zacznij od deserku Gerbera owoce z
        twarozkiem lub z jogurtem, sprawdzisz wówczas jak dziecko będzie tolerowało
        przetwory mleczne.

>Dlaczego Danonki są od 3 roku (to pytanie do Duramgamy).

Tak powinformował mnie konsultant z Danone, do którego dzwoniłam właśnie w tej
        sprawie. Osobiście odradzałabym podawanie Danonków niemowletom (w ogóle wszelkie
        serki słodzone dla dzieci, jogurty z owocami są potwornie słodkie), ale
        oczywiście co kraj to obyczaj, co rodzinka to inne zwyczaje żywieniowe...
        Znam mamy, które karmią swoje pociechy Danonkami i dzieciom nic nie dolega
        (przynajmniej na razie). No..znam tez niemowlęta, które jedzą parówki (błee) i
        też żyją i na chore nie wyglądają. Każdy wybiera, co uważa za słuszne, to jego
        zbójeckie prawowink

>Jak podać banana, żeby się nie
        > zaksztusiła (juz raz przez to przechodziłam, brrr!).

może po prostu zmiksuj go z jakimś bardziej soczystym owocem, np. jabłkiem,
        gruszką i daj maluchowi w postaci owoowego musu mozna dodac ciut kleiku
        kukurydzianego lub ryzowego, albo mleko modyfikowane jesli dziecię jest na butli)
    • mmala6 z zatem: 04.10.05, 16:51
      bylam w sklepie eko ale na miejscu okazalo sie, ze zapomnialam podejsc do
      bankomatu i w efekcie wkroczylam tam majac 3zl przy sobie.I na cale moje
      szczescie, jak sie pozniej okazalowink
      Biszkopty bez glutenu 7zl opakowanie!!uff, czy u Was tyle samo kosztuja? co
      prawda dla takiego malucha to na m-c na pewno ale nie wierze aby moj
      wspolmalzonek (albo ja) nie podjedlisbysmy ich na probewink
      Kasza jaglana nastepne 7zl.

Poszlam potem do zwyklego samu i tam kasza jaglana Kupiec za 2zl.Kupilam.Moze
      byc taka? czy to jakas eko musi byc?
      Bielucha nie uswiadczylam....chyba bede sprowadzac z Warszawywink
      CZy myslicie, ze zwykly twarog poltlusty moze byc?z jogurtem i owocami na ten
      przyklad?
      Do chrupania kupilam Matkowi wafle ryzowe NO GLUTENwink

Zobaczymy jak pojdzie.Zjadl wlasnie (zamisat drugiej butelki) serek waniliowny
      (sic!ale nie bylo Bielucha) z jablkiem.

Ciekawe czy wytrzyma do wieczornej kaszki...
      • xemm1 Re:Mmala - gdzie jest sklep eko? 04.10.05, 16:54

• mmala6 Re:Mmala - gdzie jest sklep eko? 04.10.05, 17:20
          nie wiem jaka to ulica ale postaram sie wytlumaczyc.
          Na krzyzowce po tej stronie co jest Biedronka i Hala Strzegomska, sa posrodku
          takie granatowe bloki (za postojem taxi), takie nowsze i nizsze niz cala reszta
          dookola.Na jednym rogu jest apteka, na drugim rogu lumpeks.I wlasnie w tym ciagu
          za lumpeksem jest taki maly sklepik.Pani ma tam duzo roznych rzeczy, dzemy,
          ciasta, maki i takie rozne.Nawet widzialam dzis pare marchewek i jakiegos
          melona, czy cos takiegowink
      • kangur4 same nowości! 04.10.05, 17:35
        No, no, czyli same nowości będą! Też bym już zaczęła, np. Bielucha, ale M.
        własnie ma sraczkę od dwóch dni, więc chyba to nie jest dobry moment. Jej pupa
        wygląda jak powierzchnia księżyca sad

A propos - czy wierzycie w to, że objawem ubocznym ząbkowania może być właśnie
        biegunka? Bo nic innego do głowy mi nie przychodzi jako przyczyna.

A w ogóle to się pochwalę - trzeci zabek dziś nam się pokazał! Czyli w sumie
        wychodzi 1 i 3/4 zęba.
        • mmala6 wierze:-)swiecie!! 04.10.05, 18:01
          poza tym nie tylko ja zauwazylam ten zbieg okolicznosci w postaci zabkowania i
          biegunki.Czytalam tez o tym w madrej ksiazcesmile
    • enja11 znalazłam:-)) 04.10.05, 17:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=16626714
      • mmala6 o tym jak chcialam zaglodzic swoje dziecko: 04.10.05, 18:37
        zamiast tej butelki o 16stej dostal serek 100g z jablkiem.ok 17 sie zdrzemnal i
        po godzinie obudzil.Glodny jak wilk.A ja mu chrupka kukurydzianego.Zajal sie nim
        przez 20min, wymamlal 1/4 i ryk.Dalam mu wode.Pluje. I ryk.Dalam chrupka.Rzucil
        z pogarda i zloscia na podloge.I ryk.W koncu mowie do meza, zeby zrobil mu 90ml,
        moze wystraczy.Wypil jakby nie jadl od urodzenia.I ryk.Wiec maz w te pedy
        dorobil drugie 90ml. No a przed nami jeszcze kaszka.
        Matek chyba nie jest gotow na dwa posilki mleczne ....sad
        • wiolkak Re: o tym jak chcialam zaglodzic swoje dziecko: 04.10.05, 18:41
          ja jestem pod wrazeniem jego spania w dzien! ty mu chyba dajesz jakieś tabletki
          nasenne bo autentycznie nie mogę sie nadziwić, Dziobas jest dużo młodszy a śpi
          3 - 4 razy dziennie po pół godziny i nie ma szans na wiecej
          • mmala6 Re: o tym jak chcialam zaglodzic swoje dziecko: 04.10.05, 18:48
            jak Matus byl "duzo mlodszy" tj w wieku Kasi to tez tak spal przez jakis czas.
            Ostatnio stanelo dwoch drzemkach w sumie 3h - pierwsza do poludnia ok 2 godziny
            i po poludniu ok 1h.Czasem mu sie przestawi, ze pierwsza jest krotsza a druga
            dluzsza.Spac na noc "idzie" miedzy 20-21.
            Jak dla mnie to moglby spac dluzej w dzienwink)
            No ale spi cale noce wiec cos za cossmile)
            • wiolkak Re: o tym jak chcialam zaglodzic swoje dziecko: 04.10.05, 18:51
              ona wyrabia góra 2 godziny snu w ciągu dnia - chyba ją zacznę głodzić, może
              osłabnie i zaśnie bo strasznie zawraca gitaręwink
    • kangur4 Re: menu dla 8mio miesieczniaka 04.10.05, 18:49
      Tu wklejam odpowiedź doktora Albrechta na moje pytanie na forum Karmienie
      Butelką, dot. żywienia osmiomiesięczniaka. Może sie przyda?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=29659591&a=29853042
      • mmala6 dzieki Kangurku:-) 04.10.05, 19:03
        nasz jadlospis pokrywa sie z tym co napisal dr.
        wiec jednak trzy razy milk, eh....
        Poprobuje za to z nowosciamismile
    • wenus.z.willendorfu Podobny wątek u "konkurencji" :-) 05.10.05, 20:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=29985750&v=2&s=0
      • mmala6 Re: Podobny wątek u "konkurencji" :-) 05.10.05, 23:24
        Dzieki Wenus, juz tam prawie nie zagladamsmileniestety tylko mi sie zamieszalo, bo
        kazda mama robi tam co innego!wink
        A Matek dzis pogardzil kasza jaglana.Tzn jadl ale tak jakbym mu sok z cytryna
        lała prosto do paszczy.
        Sprobuje jutro w innym zestawieniu.
        Aha, oczywiscie Matek wcina wafle ryzowe i biszkpoty bezglutenowe i bezcukrowesmile
        Przez te moje eksperymenty to go rozregulowalam i bidak nie wie o co chodziwink
        • wenus.z.willendorfu Re: Podobny wątek u "konkurencji" :-) 05.10.05, 23:26
          nie przejmuj się, za dwa miesiące już mu się znacznie rozszerzy dieta i wtedy
          łatwiej coś wymyślić do jedzenia smile
    • pampeliszka Re: menu dla 8mio miesieczniaka 06.10.05, 09:49
      My dopiero mamy 6 m-cy i kawalek haka i wg wszelkich ksiazeczek Malgos powinien
      wsuwac duzo roznosci, a on glownie piersiowy jest. Zupki zje 1/2 sloiczka,
      kaszki malinowej raptem pol porcji, soczkow nie chce.Lubi za to dynie i brokuly
      z ryzem, potrafi zjesc od razu sloiczek. Wczoraj dostala po raz pierwszy zoltko
      (takie malutkie, chyba od liliputow mamy te jajka) z kaszka i nawet zjadla. I
      zajada sie deserkami z jablek (albo z Nestle albo z Hami). Mleczko mamy wciaz
      jest jedynym napojem, jesli nie liczyc wody albo herbatki na czkawke, ktorej
      wiele nie wypija.
      Nie wiem od kiedy moge zaczac dawac mleko krowie. Wy juz dajecie, czy jeszcze nie?
      • wiolkak Re: menu dla 8mio miesieczniaka 06.10.05, 09:55
        a kaszki dajesz na mleku modyfikowanym czy na wodzie, bo my sie właśnie
        przymierzamy do urozmaicenia diety
        • pampeliszka Re: menu dla 8mio miesieczniaka 06.10.05, 10:13
          na wodzie, czasem dokladam 1 porcje modyfikowanego, ale wlasciwie to chyba nie
          ma potrzeby, skoro ona i tak czesto ssie
      • wenus.z.willendorfu Re: menu dla 8mio miesieczniaka 06.10.05, 10:09
        Teoretycznie mleko krowie powinno się podawać dopiero po skończeniu przez
        dziecko 3 lat (to wersja producentów mlek modyfikowanych) albo przynajmniej
        dwóch (dr Albrecht z forum eksperckiego), natomiast ja znam osobiście kilkoro
        dzieci pijących zwykłe mleko z kartonika mniej więcej od ukończenia roku.
        • pampeliszka Re: menu dla 8mio miesieczniaka 06.10.05, 10:15
          To strasznie pozno... moja siostra dawala swoim corciom juz od pol roku (1/2 z
          woda).Kurcze, znowu bede miala zgryza jak juz odstawimy cycusia.
          • wiolkak Re: menu dla 8mio miesieczniaka 06.10.05, 12:54
            czytałam w mądrej amerykańskiej ksiażce ze tam dają od roczku, moja
            też "cyckowa" i też mam zgryz jak to będzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka