Dodaj do ulubionych

18-m-cy śpi z butelką,jak odzwyczaić?

30.12.05, 18:15
Moja 1,5 roczna Nadia zasypia z butelką i przez całą noc musi ją mieć(pełną
oczywiście).Od tego od 4 m-cy próchnica zżera jej ząbki.Jak ją odzwyczaić od
tej butelki.Samej wody nie chce pić,musi mieć mleko,sok,kleik itp.Aneta
Obserwuj wątek
    • magda270519761 Re: 18-m-cy śpi z butelką,jak odzwyczaić? 30.12.05, 18:26
      jest jedna metoda , bolesna , nie dać i już , popłacze dzień czy dwa albo się
      pogodzić z butlą i czekać jak samo przejdzie ,córka mojej bratowej spała z
      butlą do 4 lat , nawet do przedszkola z nią chodziła, ale ząbki ma lux, to
      chyba jest uwarunkowane genetycznie
      • ferbi729 do magda270519761 30.12.05, 18:48
        Dzięki za odpowiedź.Też mi się tak wydaje,że na siłę najlepiej.Tak właśnie
        odstawiłam ją od piersi ale teraz jakoś nie moge się przemuc,żeby się nad nią
        znęcać.Ale musze spróbować.Dzięki Aneta
    • karola810 Re: 18-m-cy śpi z butelką,jak odzwyczaić? 30.12.05, 19:15
      ja chciałam podpytać jak objawia sie ta prochnica? bylas juz moze u dentysty z
      mala? Leczysz jakoś? Ja sie własnie niepokoję, że u nas się zaczyna, maja
      niunia 15 m-cy też tylko ciągle z butlą. Wizyte u stomatologa mam już umówiona
      na 6.01
      pozdrawiam
      Karolina
      • ferbi729 do karola 810 30.12.05, 19:38
        Cześć.Nadia ma 1,5 roku,próchnicę od ok.4m-cy.Objawy:najpierw biały nalot jakby
        kamień (jeszcze nic nie robiłam-błąd),potem dziury w szkliwie (dotyczy górnych
        ząbków),ryczałam cały dzień,do dentysty-potwierdził próchnicę.Lapisowanie
        (zabieg powtarzany co 2 tygodnie,tani-20zł)-nic nie dało-ząbki idą dalej.Na
        górze już praktycznie nie ma zostały same odłamki i korzenie.
        Przyczyna:dawanie picia w nocy w butelce (tylko tak zasypia).Idź koniecznie do
        tego dentysty-niech obejrzy.Zapraszam na GG 1510285.Aneta
        • beata.zoltowska Re: do karola 810 31.12.05, 19:44
          Miałam ten sam problem. Mój Filip też pił mleko z butli prawie non-stop. Dzień
          przed świętami wytłumaczyłam mu że jest już duży i tylko małe dzidzie piją z
          butli. Poszliśmy na podwórko wyrzucić butlę do kosza. Zrobił to sam. Na wszelki
          wypadek schowałam drugą w domu. Było ciężko bo Mały płakał i nie mógł zasnąć
          ale właściwie tylko jeden dzień, następnego dnia przypomniałam mu że butla w
          koszu i już było lepiej. Od tego dnia zapomniał o butli śpi lepiej i apetyt
          tez większy. Życzę wytrwałości. Filip jest w tym samym wieku. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka