mama2325 24.01.06, 13:33 czy ktoś wie gdzie można zrobić badanie na mukowiscidoze w okolicach katowic, zabrza, chorzowa lub gliwic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: kto wie? 24.01.06, 14:04 Tu masz serwis o tej chorobie - wszystko co może być. O celiakli www.celiakia.pl/ www.forumpediatryczne.pl/txt/s,0,0,29 Przy czym nie szukałabym chorób dziecku, chcoć rozumiem, że się niepokoisz. To choroby rzadkie, uwarunkowane genetycznie czyli ktos w rodzinie kiedyś je miał. Natomiast gastroenterolog powinien wziąśc pod lupe watrobe, dr. żółciowe i trzustke, bo choroby tych narządów mają wpływ na nietrawienie tłuszczu. U czlowieka tłuszcze są trawione przez enzymy trzustkowe w obecnośći żółci, która je uczynnia - www.pfm.pl/u235/navi/199921 Tak jak wsponminałam na innym forum alergia pokarmowa może byc przyczyna wtórnego zepołu złego wchłaniania i stąd brzydkie kupy, nie zawsze to mukowiscidoza czy celiaklia. W załaczonych linkach masz podane badania- na celiaklie markery celiakli we krwii, zas na mukowiscidoze poz. chlorków pocie. Dziecko z mukowiscidoza cierpi na b. częste zapalenia oskrzeli. Tu masz ciekawą dyskusje i odpowiedzi lekarza peditry z Zabrza:www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,41,249,4550 tu lekarz podaje przyczyny w tym alergie, a emama podobnie jak Ty martwiła sie o malucha. Pozdr., Beata Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: kto wie? 24.01.06, 15:01 Mukowiscydoza to choroba genetyczna ale jest dziedziczona automalnie recesywnie, czyli aby dziecko było chore trzeba miec sporego pecha. Musi spotkać się dwóch nosicieli wadliwego genu CFTR, każde z rodziców ma tylko jeden taki gen. Dziecko chore zawsze dziedziczy dwa geny powodujące CF, jeden od swej matki, drugi od ojca. Ja o mukowiscydozie dowiedziałam się dopiero gdy zdiagnozowano moje dziecko. Nie wiem jakie objawy ma twoje, ale badanie jest na tyle proste, że jak najbardziej polecam aby je wykonać.Lepiej wykluczyć ta chorobe niż zdiagnozować zbyt późno. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: kto wie? 24.01.06, 15:03 Zapomniałam wkleić adres ZP OZDz, I Katedra Pediatrii, Ś.A.M. ul. 3 go Maja 13 41-800 Zabrze Odpowiedz Link Zgłoś
mama2325 Re: kto wie? 24.01.06, 20:04 dziękuję wam za pomoc mam tylko jeszcze jedno pytanie-czy zrobienie tych badań wiąże się z pobytem w szpitalu(bo mamy już dość szpitali pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: kto wie? 25.01.06, 09:23 Nie, badanie to trwa ok 1h a potem wracacie do domku. Nie wiem jaka metoda wykonuje się badanie chlorków w Zabrzu, ale wynik jest albo od razu albo czeka sie 3-5 dni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś