blablatka 29.01.06, 17:52 Zastanawiamy się poważnie nad zakupem psa rasy alaskan malamut....chciałabym nawiązać kontakt z osobami, które posiadają te psy!!A jeszcze bardziej interesuje mnie stosunek tej rasy do dzieci(mam 11 meisięcznego syna) gg4975740 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figrut Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 29.01.06, 18:19 Na podforum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36584 opisywalismy nasze psy husky - rasy bardzo blisko ze spokrewnione z alaskan malamute, psychicznie i co do wymagan rowniez. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mag.avocado Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 03.05.06, 00:04 mam malamuta i dwojke malych dzieci, wchodzacych mu na leb uwazam, ze husky - mimo spokrewnienia - maja jednak dosc inne charaktery do dziecka malamuta polecam w 100% - napisz, czy sie zdcydowalas Odpowiedz Link Zgłoś
gazunia Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 03.05.06, 01:18 Mogę powiedzieć tylko tyle. że nasz pies niby- bokser (okazało się, że stał koło mastifa) nigdy nie zagroził córce. Kupiliśmy go gdy miał 4 tygodnie, teraz wozi nas na sankach (powiedzmy, że ok. 80 kg.) i nigdy nie zrobił krzywdy naszej córce. Mój ojciec dostawał zawału, gdy wyciągała mu zabawkę z mordy (wieeelkiej, bo waży 50 kg.). Wszystko zależy od wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 03.05.06, 14:10 sąsiedzi mają takiego pieska jest łagodny dla dzieci, nie gryzie, nie szczeka. Mój mały karmi sunię przez płot z rączki, czasem Go maźnie ozorem, ale krzywdy nie robi. To jest duży pies i napewno może niechcący przewrócić, ale generealnie nie jest agresywny. Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_mamusia Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 03.05.06, 21:33 Znajomi mieli suczkę alaskankę i icj syn mógł jej wejść na głowę. Ja miałam jej syna (mieszanka z wilczurem) i niestety ugryzł mojego synka i w ogóle był bardzo niepokorny. Ale może to po ojcu. Pamiętaj jednak, że psy tej rasy potrzebują bardzo dużo ruchu, a jeśli nie mają zapewnionego tego ruchu to kombinuja jak mogą, żeby sobie jednak pobiegać i żadne ogrodzenie nie jest w stanie ich powstrzymać. I nie piszę tego na podstawie jednego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 04.05.06, 01:12 Nie dzieciaczek jest najwazniejszy ale to gdzie mieszkasz i czy możesz poświecić mnóstwo czasu na zapewnienie ruchu psu(nie nadaje się do spokojnych spacerków z wózkiem czy małym dzieckiem).Taki pies to hobby, nie maskotka dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mag.avocado Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 09.05.06, 20:33 z Twojego posta wyniklo, ze pies jest wazniejszy niz dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
w-ella Re: alaskan malamut a dzieciaczek..... 06.05.06, 00:13 Ta rasa potrzebuje bardzo dużo ruchu.Ja mam leonbergera, pies bardzo łagodny, lubi dzieci (maskotka na osiedlu), nie potrzebuje zbyt dużo ruchu a jednak czasem brak czasu dla niego by wyjść na spacer, musi pocieszyć się wyjściem na ogród. jest to duży pies i czasem niechcący potrafi przewrócić mojego 20 miesięcznego malucha. Ogólnie jestem za związkiem dzieci + pies, ale jednak jest to dodatkowy obowiązek i problem zwłaszcza jak chce się wyjechać np na wakacje Odpowiedz Link Zgłoś