Dodaj do ulubionych

O podatkach:-)

02.02.06, 09:48
Myślę powoli o wypełnianiu pita - muszę się przygotować, bo jeszcze tego nie
robiłam (wcześniej nie musiałam, a potem wypełniała firma). I w związku z tym
naszły mnie pytania.
1. Czy opłaca się rozliczać wspólnie z mężem?
2. Czy jeżeli należymy do różnych US to należy jeden z nich zawiadomić, że
wysyłamy pita do tego drugiego?
3. Czy istotne jest, do którego US wyślemy tego wspólnego pita?
4. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli chcę przeznaczyć ten 1% na cele
charytatywne to muszę obliczyć tą sumę i wpłacić ją osobno, a zwrot dostanę z
ewentualnym zwrotem podatku?
Pomóżcie, koleżanki bardziej obeznane w sprawach finansowychwink
Obserwuj wątek
    • pampeliszka Re: O podatkach:-) 02.02.06, 10:00
      Enja,jak tutaj nikt niczego nie wymysli, to pytaj tu
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=584
    • agus8 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 10:01
      wlasnie skonczylam wypelniacsmile, w zwiazku z tym ze nie jestem ksiegowa to moge
      ci tylko powiedziec co sadzesmile
      1.mysle ze oplaca ci sie rozliczac z mezem, bo dzieli sie dochod do
      opodatkowania
      2.teraz wysyla sie pity gdzie sie zamieszkuje a nie gdzie zameldowane sa osoby,
      co niby ulatwia wybor
      3.nie wiemsmile
      4.polecam, mamy wplyw co sie dzieje z naszymi 1%,to malo, ale warto,dal tych
      osob ktore to dostaja mysle ze duzo- wejdz na strone www.jedenprocent.pl - i
      tak jak piszesz,musisz wplacic -jezeli bedziesz miala nadplate to ci
      zwroca,chyba ze bedziesz miala niedoplate,to odliczasz od tego i wplacasz do
      urzedu o te kwote mniej.Chyba nie zagmatwalamsmile
    • kangur4 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 10:07
      A propos pkt 2 i 3
      Ja zawsze, na wszelki wypadek, wysyłałam zawiadomienie do mojego US, że
      rozliczyłam się w takim a takim US razem z mężem. Wolę do US wysłać za dużo niz
      za mało wink ale przyznam się szczerze, że nie znalazłam inforamcji dokładnej na
      ten temat.

Nie ma znaczenia do którego US wyślecie PITa. Nie jest powiedziane kto ma być
      podatnikiem a kto małżonkiem podatnika.

Enja - mam nadzieję, ze pomogłam ale nie daję głowy za te porady - wiesz jak
      jest, z US lepiej nie zaczynać.
      • mooh Re: O podatkach:-) 02.02.06, 10:25
        Rozliczam się wspólnie z mężem w Bydgoszczy, gdzie w tej chwili mieszkamy i ja
        jestem zameldowana, a US w Gdyni, gdzie mieszka mój mąż jest pisemnie
        powiadamiany o wspólnym rozliczeniu w bydgoskim us.
    • wiolkak Re: O podatkach:-) 02.02.06, 10:26
      ale pytania zadajesz! jesteś gorsza niż moja Kaśka!!!
      • pampeliszka Re: O podatkach:-) 02.02.06, 11:35
        Hehe, Wiolka, a o co Cie Kaska pytala ostatnio?
        • wiolkak Re: O podatkach:-) 02.02.06, 11:37
          ciełam głupa, że nie rozumiemwink
          • mmala6 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:13
            Enja,
            to czy sie oplaca zarabiac z mezem zalezy od zarobkow.Czasem sie nie
            oplaca.Oplaca sie najbardziej jak jedna osoba zarabia duzo wiecej niz druga.To
            najlepiej sprawdzic, jak nikomu nie dajesz do zrobienia, to zrob sobie w jakims
            programie.Raz rozliczenie osobno, raz razem i zobaczysz co lepiej wychodzi.My w
            zeszlym roku nie moglismy sie rozliczac razem, bo nie bylismy malzenstwem calego
            roku 2004 maz musial oddac US troche kaski.Gydbysmy sie rozliczali razem
            dostalibysmy zwrot prawie 1 tys zl.
            W tym roku mozna odliczyc interenet, pamietasz?smile
            Co do 1% to w przypadku gdy musialbys cos oddac do US, w przeciwnym razie nie.
            Powiadomienie do US sie wysyla ale lepiej zadzwon do odpowiednego urzedu i
            zapytaj.Co urzad to inne zwyczaje.

Jestem taka madra, bo moja przyjaciolka jest ksiegowa i od zawsze liczy nam pitywink
            W tym roku bedzie miala troche roboty biedulka, bo mamy cala teczke faktur
            budowlanychwink)
            • agus8 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:16
              a jestes pewna co do tego 1%,bo moja ksiegowa mowi i po wyliczeniach z programu
              widac, ze po zaoferowaniu 1% na jakis cel dodaje mi sie do zwrotu z urzedusmile
            • kangur4 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:22
              Czekaj, czekaj, bo z tym 1% to konfuzja wyszła - jesli będziesz musiała jakies
              pieniadze zanieść w zębach do Urzędu - to wtedy obliczasz 1% od naleznego
              podatku, wpłacasz to organiacji pozytku publicznego a pozostałe 99% wpłacasz do
              urzędu.
    • agus8 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:21
      o jeszcze ze strony:
      "Oznacza to, że w konsekwencji podatnik pomniejsza należny podatek i w
      zależności od sytuacji, jeżeli w pozycji 190 (PIT-36) lub 115 (PIT-37) wychodzi
      nadpłata, to urząd skarbowy dolicza do niej kwotę 1%-ta, jeżeli np. niedopłata
      (pozycja 114 w PIT-37 i pozycja 189 w PIT-36), to podatnik pomniejsza ją o
      kwotę 1%."
      www.jedenprocent.pl/podatnik/index.php?id=jp03
      wiec kazdy z niej moze skorzystacsmile
      • mmala6 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:28
        mam ksiegowa na gg, zaraz sie dowiemwink
        ale dla mnie nielogiczne jest abym wplacala skoro nalezy mi sie zwrot, no ale w
        naszym kraju wszystko mozliwe.
        • agus8 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:31
          i chyba tak jest ...smile dlatego czesto ludzie rezygnuja z wplacania tego
          1%....niestety.
          • mmala6 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:34
            Agus, ale to jest 1% od czego? bo jak on naleznosci wzgledem US to osoba ktora
            ma zwrot nie ma od czego odliczyc ten 1%....nie wiem,teoretyzuje.Moja ksiegowa
            narazie znikla z gg ale pytanie jej puscialam, jak tylko odpowie to Wam napisze.
            • agus8 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:41
              to jest 1% od podatku w PIT 37- poz.111, na tych stronach
              www.jedenprocent.pl jest wszytko fajnie opisane
              jak masz program do rozliczania PIT-ow to jak wszytko wstawisz to zobaczysz ze
              jezeli nawet nasz nadpłate to powieksza ci sie ta nadplatai Urzad skarbowy musi
              ci zwrocic.
            • mmala6 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:41
              mam odpowiedz-mam racje, tylko jezeli trzeba oddac kase do US.
              • agus8 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:47
                cholerka, to rozbierznosc na łaczach u ksiegowych?smile
                moja mowi inaczejsad, to ja juz nie wiem...
              • kangur4 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 13:07
                Nie Mmala, to nie jest prawda - dwa lata temu należał nam się zwrot tak więc
                się orientuję - wpłacasz pieniądze organizacji pozytku a potem urząd Ci ją
                zwraca, razem z resztą zwrotu. Czyli jednym słowem kredytujesz państwo na
                ładnych parę miesięcy, tfu!
                A jesli wyszłabys na zero - czyli nie usiałabys nic wpłacać, ani nic by Ci się
                nie należało do zwrotu, to wtedy też możesz wpłacic na OPP. Urząd zwróci Ci tę
                kwotę co do grosza.
                Musisz pamiętać o zachowaniu dowodu wpłaty.
                • agus8 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 13:10
                  dokładnie o to chodzismile
                  • mmala6 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 13:12
                    a to zwracam honor, zbesztam moja ksiegowawink)
                    Czyli w zasadzie to nie place ten 1% tylko US?tak?
                    • kangur4 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 14:24
                      nie, fizycznie płacisz ty (sorry, jakis potwor sie do mnie przylepil i jednym
                      palcem...) i albo wplacasz 1% organizacji a 99% urzedowi, albo wplacasz 1% i
                      urzad ci potem zwraca wraz z reszta nadplaconego podatku. za kazdym razem
                      jestes to ty wplacajaca, a urzedowi deklarujesz ile przekazalas.
            • enja11 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:49
              To dowiedz się ze szczegółami jak to ma wygladac.
              Acha, a to zawiadomienie do US to ja mam sama wymyslic forme, czy sa jakies
              druki/szblony?
    • agga_27 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 12:48
      Otoż co nieco sie na tych podatkach znam z racji zawodu, więc tak:
      ad.1) Razem z mężem opłaca się rozliczać, jeśli jedno z was jest w wyższym progu
      podatkowym niz drugie (sprawdżcie na wysokość dochodów osiągnietych w danym roku
      przez każdego z Was i skalę podatkowa, od której zaczyna się II próg podatkowy),
      wtedy podatek do zapłaty wyjdzie mniejszy niż gdybyscie sie rozliczali
      oddzielnie. Jesli mieścicie sie w tym samym progu podatkowym - jeśli chodzi o
      wysokość podatku do zapłaty- to żadna różnica czy rozliczylibyscie się razem czy
      osobno, ale przynajmniej wypełnicie jeden PIT zamiast dwóch.
      ad.2)Jak już wczesniej dziewczyny pisały, musisz powiadomić US pisemnie, że
      rozliczacie sie razem w innym US.
      ad. 3) masz wolna rękę- wysyłasz PIT do tego US który ci bardziej odpowiada
      choćby ze wzgledu na milsze panie w okienku smile
      ad. 4)z tym 1% to jest tak: wpłacasz jakąś kwotę na cele charytatywne, musisz
      mieć dowód wpłaty, a potem dopiero możesz sobie odliczyć to od podatku, ale nie
      całą kwotę, która wpłaciłaś,tylko do wysokości 1% należnego podatku do zapłaty.
      Nie otrzymujesz tych pieniędzy od US tylko po prostu pomniejszasz swój podatek
      do zapłaty.
      Jakby co, to pytaj, odpowiem w miarę możliwości
      • tatavariata Re: O podatkach:-) 23.03.06, 00:22
        Ad 1. Zawsze warto rozliczyć się ze współmałżonkiem, bo nie można na tym
        stracić, można tylko zyskać.
        Oczywiście pod warunkiem, że ma się wspólny budżet domowy.
        A najlepiej jeśli to małżonek zapłaci należną niedopłatę do US lub kiedy wy
        dostaniecie zwrot nadpłaconego podatku na swoje osobiste konto smile
    • ida28 Re: O podatkach:-) 02.02.06, 16:50
      1. Czy opłaca się rozliczać wspólnie z mężem? - TAK, SZCZEGÓLNIE JEŻELI JEDNO Z
      WAS ZARABIA WIĘCEJ, A DRUGIE MNIEJ. PRZY TAKIM ROZLICZENIU TRZEBA UWAŻAĆ NA
      ULGI Z KTÓRYCH SIĘ KORZYSTA. W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW MAŁŻONKOM PRZYSŁUGUJE
      PODWÓJNA KWOTA ULGI (NP ZA INTERNET), JEŻELI FAKTURY WYSTAWIONE SĄ NA OBOJE
      MAŁŻONKÓW, LUB CZĘŚĆ FAKTUR NA JEDNEGO A RESZTA NA DRUGIEGO MAŁŻONKA. Z TEGO CO
      PISZESZ, NIE PROWADZICIE DZIAŁLNOŚCI GOSPODARCZEJ, WIĘC ODPOWIEDNI BĘDZIE PIT-
      37. WIĘKSZOŚĆ DANYCH PRZEPISUJE SIĘ DO PIT-37 Z PIT-11, KTÓRY TY I TWÓJ MĄŻ
      DOSTANIECIE OD PRACOWAWCY.
      > 2. Czy jeżeli należymy do różnych US to należy jeden z nich zawiadomić, że
      > wysyłamy pita do tego drugiego? DO RÓŻNYCH URZĘDÓW NALEŻĄ MAŁŻONKOWIE, KTÓRZY
      NIE MAJĄ WSPÓLNEGO MIEJSCA ZAMIESZKANIA. NIE MA ZNACZENIA MIEJSCE STAŁEGO
      ZAMELDOWANIA.
      > 3. Czy istotne jest, do którego US wyślemy tego wspólnego pita?W PIT
      SKŁADANYM WSPÓLNIE Z MAŁŻONKIEM NALEŻY WPISAĆ DANE JEDNEGO MAŁŻONKA W
      RUBRYCE "DANE PODATNIKA" I DRUGIEGO MAŁŻONKA W RUBRYCE "DANE MAŁŻONKA". PIT
      NALEŻY ZŁOŻYĆ W US ODPOWIEDNIM DLA "DANYCH PODATNIKA", BO ON W IMIENIU
      MAŁŻONKÓW SKŁADA PIT, MIMO, ŻE OBOJE SIĘ PODPISUJĄ. MIMO, ŻE NIE MA TAKIEGO
      OBOWIĄZKU USTAWOWEGO, LEPIEJ WYSŁAĆ ZAWIADOMIENIE DO US ODPOWIEDNIEGO
      DLA "DANYCH MAŁŻONKA"
      > 4. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli chcę przeznaczyć ten 1% na cele
      > charytatywne to muszę obliczyć tą sumę i wpłacić ją osobno, a zwrot dostanę z
      > ewentualnym zwrotem podatku? NIE WIEM

JEŚLI MACIE INNE DOŚWIADCZENIA, POPRAWCIE MNIE smile
    • malwus Re: O podatkach:-) 03.02.06, 08:03
      jakby ktoś miał problemy to pomogę... Malwina - księgowa
      • enja11 Dzięki za rady;-)) 03.02.06, 08:05
        Spróbuję przez to przebrnąć w weekend. Jak będę miała jeszcze jakieś pytania to
        się zgłoszę.
        • malwus Re: Dzięki za rady;-)) 03.02.06, 08:08
          nie ma problemu,
          pozdrawiam
          • enja11 Do koleżanek księgowych;-)) 22.03.06, 15:52
            Wstyd sie przyznać, ale jeszcze się nie rozliczyłam. Zaczęłam o tym myśleć
            dawno, ale tyle czasu zajęło mi skompletowanie zgubionych faktur za internet,
            dowodów wpłat itd.
            Ale teraz juz mam wszystko (prawie) policzonewink)) Tylko:
            - jak wpłacam 1% to czy dowodem wpłaty jest wydruk z mojego konta (przysyłany
            przez bank), czy muszę koniecznie mieć kwita z poczty?
            - zmieniłam mieszkanie na spółdzielcze, mieszkam tu od maja, a dokładnie od 9
            maja. Czy w związku z tym fundusz remontowy za maj mogę odliczyć (obliczając
            ile to wynosi od 9 maja), czy dopiero od pierwszego pełnego miesiąca?
            - ten fundusz remontowy napewno dodaje się do kwoty poniesionej na remont i
            ulgę odlicza się od tej sumy???
            - w starym mieszkaniu nie byłam zameldowana, ale internet (a właściwie numer
            tel - internet był z Dialogu) był na mnie. Mogę go odliczyć?
            Dzięki za pomoc. Muszę się w końcu z tym uporać, bo szykuje się nam mały zwrot
            i już widzę te śliczne wiosenne buty, które sobie z tego kupięwink)))))))))0000
            • enja11 Re: Do koleżanek księgowych;-)) 23.03.06, 23:12
              nikt nie wie?????
            • agus8 Re: nie ksieowa ale po kontroli:) 24.03.06, 11:17
              jestem po kontroli w US, ufff, ciezko,
              1.1% dowodem wplaty moze byvc wydruk wygenerowny elektr.(mialam takie pod
              internet)
              2. co do funduszu to najlepiej idz do spoldzielni i oni powinni ci wydac
              zaswiadczenie ile wplacilas na remont(tego dokumentu ci nie podwazy US,a z
              ksiazeczek może-tak było u mnie), dolicza sie to do kwoty poniesionej na remont
              3. internet chyba mozesz odliczyc-ale tutaj to sie dowiedz czy na pewno
              powodz..smile
    • xemm1 Re: O podatkach:-) 24.03.06, 13:09
      my to tradycyjnie złożymy PIT ostatniego dnia, od trzech lat niestety taka
      tradycja... ech...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka