Dodaj do ulubionych

kiedy wasze dzieci same zrezygnowały z usypiania

14.03.06, 23:34
Nie chodzi mi o przypadki kiedy rodzice stosowali jakieś metody mające na
celu zachęcić dzieci do samodzielnego zasypiania.
Ja się kłade z moim 2,5 latkiem i on zasypia po krótkim czasie przytulony do
mnie. Nie jest to w żaden sposób uciążliwe dla mnie i nawet to lubię, ale
zastanawiam się, kiedy dzieci dojrzewają do tego, że im rodzic nie jest
potrzebny przed zaśnięciem.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: kiedy wasze dzieci same zrezygnowały z usypia 15.03.06, 07:43
      starszy syn w wieku ok. 6-7 tygodni (najadał się z butli mleka i połozony do
      łóżeczka prawie natychmiast zasypiał), młodszy mający ponad 5 lat do tej pory
      zasypia z nami...
    • aga_1222 Re: kiedy wasze dzieci same zrezygnowały z usypia 15.03.06, 10:51
      Mój Michaś jak skończył 2 latka. Wcześniej usypiał na rękach, a nagle z dnia na
      dzień pokazał łóżeczko i chciał zeby go tam położyć. Od tej pory usypia sam. Z
      córcią było inaczej, sama zaczęła usypaiać jak poszła do przedszkola (3 latka) i
      to bardzo niechętnie, po naszych długich staraniach i podchodach.
      Pozdrawiam,
      Aga
    • antonina_74 Re: kiedy wasze dzieci same zrezygnowały z usypia 15.03.06, 11:16
      Kuba ma 6,5 roku i nadal potrzebuje taty do zasypiania... własciwie dopiero
      parę dni temu pierwszy raz sam zasnął, czytał sobie aż usnął...
      A młodsza sama wędruje do łóżeczka, zabiera misie i lale, butlę kaszy i sobie
      zasypia. Ma 2,5 roku.
    • grzalka Re: kiedy wasze dzieci same zrezygnowały z usypia 15.03.06, 14:09
      mojej córce nadal potrzebny- 4 lata 4 m-ce

mi tez nadal ktos potrzebny, chociaż jak nie ma wyjścia, to usnę sama (31 lat) wink)
    • kalina_p od urodzenia 15.03.06, 14:15
      od zawsze kladlismy ja do łóżeczka i usypiała sama, teraz ma 2 latka i jest tak
      samo. Często pogada jeszcze z 15-30 minut do misia, po czym usypia slodko.
      "Dobranoc", gasimy swiatlo i usypia. Miala kryzys, ak miała koło 8 miesiecy,
      wtedy chciała, zeby ja głaskać przed snem, ale tez jej na szczęscie przeszło.
      • grzalka Re: od urodzenia 16.03.06, 17:19
        to chyba ten wątek nie jest dla Ciebie mimo wszystko, ale rozumiem przymus
        wypowiadania się w jak największej ilości wątków
        • kalina_p Re: od urodzenia 16.03.06, 21:38
          niose kaganek oswiatytongue_out
          I nie czuje przymusu, wiesz?
    • smoki2 Re: kiedy wasze dzieci same zrezygnowały z usypia 16.03.06, 21:42
      Moj starszy syn przez 13 miesiecy zasypial tylko w wozku a pozniej delikatnie
      przenosilam go do lozeczka. Majac 13 mies zdecydowanie pokazal palcem na
      lozeczko i tam zasnal smile
      Mlodszego od urodzenia uczylam ze do zasypiania sluzy lozeczko i tak zasypia
      juz 13 miesiecy
    • rafera Re: kiedy wasze dzieci same zrezygnowały z usypia 17.03.06, 12:44
      moja starsza córka ( 3 lata) dopiero teraz zasypia sama. Ale robi to niechętnie
      i jakby możnabyło z chęcią zasypiałaby przy mnie. A młodsza od ok. 12 m-ca nie
      potrzebuje nikogo przed zaśnięciem. Rożnie to z naszymi dziecmi bywa. Teraz śpią
      razem w pokoju, jest im trochę raźniej. Pogadają sobie przed snem trochę, kilka
      razy mnie zawołają, żeby poprawić kołuderkę a w końcu zasypiają. Nie
      wprowadzałąm żadnych specjalnych oduczań, ob ja to wspólne zasypianie bardzo
      lubiłam. I dalej lubię, tylko czasu nie mam. Ale jak tylko się da, to jestem
      przy nich i czytam albo opowiadam bajki. Bo kiedyś przyjdzie taki czas, że moje
      panny zamkną drzwi w pokoju i nie pozwolą mi im przeszkadzać przed snem. Cieszę
      się , póki mogę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka