Dodaj do ulubionych

Pierwsze Buciki

06.05.06, 17:30
Tak się zastanawiam czy tak naprawdę to jest jakaś różnica między tymi
firmowymi- reklamowanymi w TV czy gazetach, od tych niereklamowanych. Kupiłam
Wiktorii takie za 15 zł. Wydają się być porządne. Ona jeszcze nie chodzi, ale
lada chwila może zacząć. Nie wiem czy na tą okazję kupić jej coś spacjalnego
(czyt. drogiego) czy takie butki co ma wystarczą. Są one lekkie, bo z
materiału i podeszwę mają sztywną. Na co zwrócić uwagę przy wyborze bucików?
Obserwuj wątek
    • matylda301 Re: Pierwsze Buciki 06.05.06, 19:35
      Dzisisaj byl program w tvn style wlasnie na ten temat. Fizjoterapeuta zwracal
      uwage na to ze but nie moze byc sztywny, podeszwa ma sie zginac!!!w
      paluszkach , a nie w polowie. Wazne jest tez to zeby rzepy czy zapiecia nie
      usztywnialy sciegien podudzia i stopy, a pieta wcale nie ma byc sztywna. Tak
      ogolnie to buciki dla dzieci maja byc miekkie. I jeszcze jedno, powiedzial,
      zeby buty ubierac bardzo, bardzo rzadko, tzn. logiczne, ze dzieci chodzace nie
      pojda na spacer w skarpetkach, ale w domu, na lace, na plazy, na cieplym
      betonie, plytkach, drewnie wszedzie gdzie sie da na bosaka.
      • guruburu Re: Pierwsze Buciki 06.05.06, 22:06
        Wedle mojej wiedzy (opartej na m.in. informacjach na stronie amerykańskiego
        stowarzyszenia podologów) to buty u takich maluchów nie mają
        służyć 'rozwojowi', 'korygowaniu' czy 'kształtowaniu' stopy jak to się w Polsce
        powszechnie jeszcze uważa. Cel jedyny to ochrona przed m.in. pogodą i
        zagrożeniami typu szkło na ziemi itp. itd. Nie ma powodu, dla jakiego but
        miałby trzymać kostkę. Podeszwa maksymalnie elastyczna i zginająca się, tam,
        gdzie zgina się stopa - głównie pod palcami.
        • aarven Re: Pierwsze Buciki 08.05.06, 09:09
          Dziewczyny, wielkie dzieki za ta podpowiedź, tez jestem na takim etapie, ze
          wybieram buciki dla mojego maluch i tez sie nad tym zastanawiałam jakie te buty
          powinny być. Rozwiałyscie moje wątpliwosci. Wielkie dzieki smile))
          • mmala6 Re: Pierwsze Buciki 08.05.06, 13:16
            Sylwia, podeszwa wlasnie ma nie byc sztywna, tylko miekka i elastyczna,
            zginajaca sie tam gdzie sie zginaja paluszki czyli mniej wiecej w 1/3 dlugosci
            patrzac od palcow.Wiekszosc butkow dla dzieci (wszystkie?) maja mniej lub
            bardziej usztywniona piete.Chyba ze sa to buciki dla dzieci nie chodzacych czyli
            sa cale miekkie jak skarpetka.Takie za 15zl to chyba sa kapcie? czy sie myle?
            No i wg mnie sparwa najwazniejsza, bo ja mama sama swira na tym punkcie i sama
            nie nosze innych butow poza sportowymi sandalami , bucik musi byc wewnatrz ze
            skory.
            Chyba ze sa to adidaski, to maja jakis inny material.
            Z tego co czytalam to najwazniejsze jest aby wlasnie byla dobra podeszwa i bucik
            dobrze przylegal do nozki, zeby stopka nie latala w buciku.
            My jestesmy na etpie szukania sandalkow.....
            • duramgama Re: Pierwsze Buciki 08.05.06, 14:18
              A my właśnie zakupliliśmy sandałki i Srajdzinka zdążyła je porządnie ochrzcić na
              placu zabwaw. Po dwóch godzinach w piaskownicy buciki wyglądają jakby nigdy nie
              miały określonego koloruwink
              • sylwiawm Re: Pierwsze Buciki 09.05.06, 23:18
                Zrobię zdjęcie tych butów, bo nie potrafię wytłumaczyć, a wizualnie najlepiej.
                One sięzginają, ale chodziło mi o to, że nie są takie miekkie, jakie miała
                pierwsze buciki, które były po to aby było jej cieplej i nie do chodzenia.
                • zuza08 Re: Pierwsze Buciki 10.05.06, 09:32
                  Ja pierwsze buciki kupiłam wiosenne Bartki. Teraz na lato szukam sandałków i
                  mam bardzo poważny dylemat. Bartki są bardzo dobre lecz ich cena to naprawdę
                  przesada. Zastanawiam się nad kupnem bucików z Gulian. Przeczytałąm już sporo
                  na ich temat i chyba je kupię.
    • anetka75 Re: Pierwsze Buciki 10.05.06, 13:32
      W "Dziecku" był artykuł o butach:
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54935,2919290.html?as=1&ias=2
      • sylwiawm Anetko75 10.05.06, 13:46
        Twój blog nie działa. Dlaczego???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka